Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Μετά την περιπέτεια, το Λιμενικό ελπίζει να ξαναβρεί τη... ρότα του

Εδώ και 14 μήνες έγιναν τρεις αλλαγές υπουργείων, εκδόθηκαν έξι Προεδρικά Διατάγματα και αναμένεται το έβδομο, με την ελπίδα ότι θα ξαναβρεί τον δρόμο του το Λιμενικό Σώμα.
Ωστόσο, στελέχη του Λιμενικού, βιώνοντας τη μεγάλη περιπέτεια του Σώματος, δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους λέγοντας ότι «μόλις βγει και το έβδομο ΠΔ θα συζητάμε για το όγδοο».
Αλλες πηγές, πάλι, έλεγαν ότι το Προεδρικό Διάταγμα, που αναμένεται ίσως και εντός της εβδομάδας, πριν πάρει την τελική μορφή του το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, θα ρυθμίζει εκτός της επιστροφής του Λιμενικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΤΠ) ίσως και κάποια θέματα σε σχέση με τις αρμοδιότητές του.
Συνεδρίαση.
To σχέδιο νόμου για τη σύσταση αρχηγείου Ακτοφυλακής παρουσιάστηκε από τον υπ. Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένεται με ενδιαφέρον αν στην τελική του μορφή λυθεί το ζήτημα της διάσπασης των υπηρεσιών του Λιμενικού ανάμεσα σε δύο υπουργεία.
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετά περιστατικά, στα οποία φάνηκαν τα προβλήματα από τη διχοτόμηση του Λιμενικού, η οποία ξεκίνησε πέρυσι, με την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Το πιο πρόσφατο ήταν με την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για την επιστράτευση των ναυτεργατών, που βρήκε τους λιμενικούς να κάνουν δουλειές δύο υπουργείων.
«Τώρα που τελειώσαμε τη δουλειά του ΥΘΥΝΑΛ, εμείς οι ίδιοι γινόμαστε ΥΠΤΠ και ξεκινάμε την επίδοση των ατομικών προσκλήσεων», ακούστηκε να λέει το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο υπό παραίτηση αρχηγός του Λιμενικού, Αθανάσιος Μπούσιος, παρουσία του υπ. Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννη Διαμαντίδη, και του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη. Εστω και έτσι, οι λιμενικοί αντεπεξήλθαν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να προκληθούν εντάσεις, γεγονός που αναγνώρισε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ευαρέσκειά του.
Ο υπουργός ΘΥΝΑΛ λέγεται ότι έγινε αποδέκτης της δυσαρέσκειας που έχει προκληθεί στον εφοπλιστικό κόσμο από αυτό το «πηγαινέλα» του Λιμενικού Σώματος, στο πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε, στις 24 Νοεμβρίου, με το προεδρείο του εφοπλιστικού «Κομίτι». Ο υπουργός άκουσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τους εφοπλιστές του Λονδίνου να ξεκαθαρίζουν ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιο υπουργείο θα έχει τι. Εμάς μας ενδιαφέρει το Λιμενικό Σώμα να είναι ενιαίο και να έχει στην αρμοδιότητά του την ποντοπόρο ναυτιλία και όλα τα θέματά της».
«Εμείς θέλουμε τη σύσταση Αρχηγείου ΛΣ ως ενιαίο σύνολο και να είναι σαφές ότι οι αρμοδιότητες που θα κληθεί το προσωπικό του να διεκπεραιώνει θα είναι αρμοδιότητες του Λιμενικού και μόνο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού ΛΣ Γιώργος Δριβάκος, ο οποίος εξηγεί ότι τον τελευταίο καιρό τα προβλήματα οξύνονται με αποτέλεσμα το 50% της δύναμης του στόλου του ΛΣ να είναι ακινητοποιημένο, να υπάρχουν οφειλές για οδοιπορικά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.
Σε δύο... ταμπλό
Τα «πήγαιν' έλα» των Λιμενικών
Ενα «μάζεμα» φάνηκε να γίνεται με το πέμπτο στη σειρά Προεδρικό Διάταγμα (ήταν το υπ' αριθμόν 50), που συγκέντρωνε και πάλι σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες του Λιμενικού, στο ΥΠΤΠ.Ετσι, στις αρχές του καλοκαιριού φάνηκε να διορθώνονται κάπως τα πράγματα, να λύνεται το θέμα των κινητοποιήσεων στην Κόρινθο, που διαρκούσε περίπου 2 μήνες και να φαίνεται ένα φως... Ομως, ήρθε ο ανασχηματισμός και το Λιμενικό βρέθηκε πάλι διχασμένο ανάμεσα στο ΥΠΤΠ και στο νεοσύστατο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Η ΠΝΟ, οι εφοπλιστικές ενώσεις αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του Λιμενικού δεν έκρυψαν ποτέ τον προβληματισμό τους, αφού η διάσπαση έδειχνε να παίρνει μόνιμες διαστάσεις, με ένα τμήμα του Λιμενικού να μένει στο ΥΘΥΝΑΛ για να καλύπτει τις υπηρεσίες της ποντοπόρου ναυτιλίας, της ναυτεργασίας και της ακτοπλοΐας. Σταδιακά, οι λιμενικοί θα αποχωρούσαν από αυτές τις υπηρεσίες και θα αντικαθίσταντο από πολιτικό προσωπικό. Κανένας δεν γνωρίζει εάν σε αυτό το πλαίσιο έχουν προγραμματιστεί οι φημολογούμενες μετατάξεις από την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ για να στελεχώσουν υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΟΤΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΣΤΗ ΦΑΚΑ .ΚΟΡΟΙΔΑ.......ΞΥΠΝΑΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ