Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής
    Πειραιάς 03/12/2010
    ΠΡΟΣ: Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Παπανδρέου Γεώργιο
    ΚΟΙΝ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή Χρήστο
                Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων & Αλιείας κ. Διαμαντίδη Ιωάννη 
    Κύριε Πρόεδρε,

    Λαμβάνουμε την τιμή να απευθυνθούμε σε εσάς, για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του Λ.Σ., που για πάνω από ένα χρόνο, δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες στη λειτουργία του, στη φυσιογνωμία του και στα στελέχη του.
    Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι το Λ.Σ. της μεταολυμπιακής περιόδου βίωσε την αδιαφορία, την εγκατάλειψη, την απαξίωση και την απόλυτη παρακμή, από επικίνδυνες κυβερνητικές επιλογές, που επέλεξαν να το εγκαταλείψουν, υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, εγκαταλείποντάς το, από πόρους και μέσα, εξοπλισμούς, υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα υλικά μέχρι βασικών κονδυλίων για τα στελέχη του όπως οδοιπορικές δαπάνες για μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις, πλεύσιμα, εκτός έδρας και υγειονομικές δαπάνες για φάρμακα, νοσήλεια, γιατρούς, που χρωστούνται στο προσωπικό για πάνω από τρία χρόνια.
    Παρ' όλα αυτά το Λ.Σ. άντεξε όλα αυτά τα χρόνια, χάρη στην ανιδιοτέλεια και την αλτρουιστική διάθεση των στελεχών του, που δεν αφήνουν να φανούν τα σοβαρά του προβλήματα, δίνοντας καθημερινές μάχες με το οργανωμένο έγκλημα στη θάλασσα και στα λιμάνια, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, στην έρευνα και διάσωση, στην διερεύνηση πάσης φύσεως ναυτικών ατυχημάτων, στην προστασία του Έλληνα ναυτικού και του Ελληνικού πλοίου, στην εκπροσώπησή του στους διεθνείς οργανισμούς και ταυτόχρονα επιτελώντας κοινωνικό έργο με τις σχεδόν καθημερινές μεταφορές ασθενών και τέλος επιδεικνύοντας σημαντικότατο έργο στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας και της Ε.Ε., πολλαπλώς δυσανάλογο των μέσων και του εξοπλισμού που διαθέτει, συνδυαστικά με το ανύπαρκτο νομοθετικό πλαίσιο για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης.
    Εάν όλα αυτά δεν είναι το πρότυπο μιας ισχυρής, δυνατής και αποτελεσματικής ακτοφυλακής, τότε ποιο είναι;
    Εάν όλα αυτά δεν είναι το πρότυπο ενός υγειούς τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, τότε ποιο είναι;
    Μετά από όλα αυτά θεωρήσαμε ότι η κυβέρνησή σας, τιμώντας την προσφορά του Λ.Σ. και σεβόμενη την ιστορία του, ήταν σε θέση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναγέννηση ενός ασθενούς οργανισμού, όπως ήταν και είναι το Λ.Σ. και παράλληλα να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των στελεχών του, τουλάχιστον στα θέματα της υγειονομικής περίθαλψης και της κάλυψης οδοιπορικών εξόδων και δαπανών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
    Αντ' αυτού η βίαιη αρχικά αλλαγή, τον περασμένο Οκτώβριο, με την τριχοτόμηση του τέως ΥΕΝΑΝΠ και κυρίως χωρίς να έχει υπολογισθεί τότε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, όπως αυτό είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σήμερα, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να φτάσουμε σε φαινόμενα πλήρους διάλυσης κάθε έννοιας διοικητικού και επιχειρησιακού μηχανισμού του Λ.Σ.
    Κατόπιν με το Π.Δ. 50/2010 πιστέψαμε ότι υπάρχει λύση βιώσιμη, ισχυρή, ικανή να δώσει ελπίδα και όραμα για το Λ.Σ., δημιουργώντας ένα Λ.Σ. δυνατό, αποτελεσματικό, σίγουρο και ικανό να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη, στο Ελληνικό πλοίο, σε ξηρά και θάλασσα.
    Η συνέχεια όμως μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό μας προσγείωσε ξανά, σε ένα μοντέλο συνδιαχείρησης, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη δομή και λειτουργία του Σώματος, με τον διαχωρισμό των στελεχών του σε δύο διαφορετικές κατηγορίες, εργαζόμενοι σε δύο διαφορετικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης.
    Είναι γεγονός ότι έτσι δεν μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά, όταν έχεις τα δύο σου πόδια σε διαφορετικές βάρκες.
    Έτσι λοιπόν και με δεδομένο ότι Ακτοφυλακή υπάρχει και είναι το Λ.Σ., απευθυνόμαστε σε εσάς, τονίζοντάς σας ιδιαίτερα ότι συμφωνούμε απόλυτα και στον στόχο και στο όραμά σας για ένα Λ.Σ. ανασυνταγμένο και αναγεννημένο, με σύγχρονη δομή λειτουργίας και υποδομές, με δυνατό και ισχυρό Αρχηγείο, που θα εγγυάται την πορεία του, την αποτελεσματικότητά του αλλά και την θεσμική θωράκιση του προσωπικού του για να μπορεί απρόσκοπτα να ασκήσει τα καθήκοντα και τον ρόλο του.
    Για όλα τα παραπάνω εμείς από την πλευρά μας και προκειμένου να συμβάλλουμε θετικά στο όλο εγχείρημα, σας καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση, που δίνει διέξοδο και δημιουργεί προϋποθέσεις για το νέο Λιμενικό Σώμα που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες και που είναι απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας.  
    Τέλος ζητάμε από εσάς τις άμεσες απαραίτητες ενέργειές σας, με γνώμονα την μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα, παραγωγικότητα και ιστορία του Λιμενικού Σώματος, ώστε να μεταβάλετε τον σημερινό ασθενή, σε έναν πρότυπο, σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο φορέα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΔΡΙΒΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ     ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    3 σχόλια:

    Ανώνυμος είπε...

    ΡΕ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ ΠΑΛΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΑΙ? ΑΛΛΑ ΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΔΡΙΒΑΚΟ ΟΥΤΕ ΕΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΞΕΡΕΙΣ. ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΤΡΕΞΕΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ.
    ΑΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΕΑΝ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ Σ.Π.Κ. ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ ΑΥΤΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΡΑΨΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ Σ.Π.Κ. ΠΡΟΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ. ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΟΙ Λ.Φ. ΟΧΙ ΞΑΝΑ ΠΗΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ. ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΥΡΙΕ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΚΟΣΑΙΕ ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ΤΟΤΕ ΣΤΟ Δ.Σ. ΑΑΑΑΑ ΞΕΧΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΣΥΓΝΩΜΗ!!!!!!!!ΑΥΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ!!!!!

    Ο ΤΣΕΡΟΚΙ

    Ανώνυμος είπε...

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Σώμα αποκτά συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες και αποκόπτεται από την οργανωτική δομή των Υπουργείων που κατά καιρούς υπηρέτησε.
    ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ Λ.Σ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟ Λ.Σ .ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΓΙΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΓΑΤΕ ΠΡΙΝ...?
    2,
    Η αναγνώριση της κάθετης ιεραρχικής δομής του Σώματος, ζητούμενο εδώ και 14 μήνες, του εξασφαλίζει το ενιαίο του ως σύνολο, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι αποσπασμένο κα δρα για άλλο φορέα.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ,ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΛΕΤΕ.......
    3. ΤΟ ΟΤΙ ΘΕΛΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΟΠΩΣ ΆΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΚΥΒΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΓΝΏΜΟΝΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΟΤΙ ΤΑ Λ/ΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ.ΤΗ ΜΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ....ΕΛΕΟΣ

    Ανώνυμος είπε...

    ΣΕ ΚΑΛΥΨΕ Η ΠΕΑΛΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ .ΕΚΕΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΚΑΚΩΣ ΕΦΥΓΕ Η ΝΑΥΤΙΚΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΕΠΡΕΠΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ.ΤΙ ΣΟΙ ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ........
    ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΠΟΕΠΛΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΝΑ< ΑΣΚΟΥΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΘΥΝΑΛ? ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΞ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Η ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ???