Στην «τελική ευθεία» μπαίνει η σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ηδη, το σχέδιο νόμου, που δημιουργεί νέα δεδομένα για τους 7.600 άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής και έχει τεθεί σε διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση.
Πάντως, από τις διατάξεις του προκύπτει ότι το Λιμενικό Σώμα θα απεμπλακεί σταδιακά από τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον χειρισμό θεμάτων ποντοπόρου ναυτιλίας, ναυτικής εργασίας και εκπαίδευσης, ακτοπλοΐας κ.ο.κ., αφού αυτές θα παραμείνουν ως αρμοδιότητες στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
Για την εξυπηρέτηση αυτών των αρμοδιοτήτων, προβλέπεται στο άρθρο 9 του σχεδίου νόμου ότι «επιτρέπεται η απόσπαση προσωπικού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής» με αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Θαλασσίων Υποθέσεων, στις οποίες θα αναφέρεται η έναρξη, διάρκεια και λήξη των αποσπάσεων αυτών. Ηδη, αρκετοί κάνουν, σκωπτικά, λόγο για «δάνεισμα» λιμενικών, ενώ πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται για το ποιοι θ' αρχίσουν να παίρνουν τη θέση των λιμενικών στον χειρισμό των κρίσιμων ναυτιλιακών θεμάτων, αν και ήδη ακούγεται ότι το προσωπικό του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων θα ενισχυθεί με μετατάξεις από την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ.
Αυτό το σημείο έχει προκαλέσει κριτική από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με την εκφρασμένη βούληση του εφοπλιστικού αλλά και του ναυτεργατικού κόσμου, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της ύπαρξης ενός ενιαίου Λιμενικού Σώματος, με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που έχει μέχρι τώρα.
«Ανεξήγητη παραμένει η επιμονή στη διχοτόμηση του Λιμενικού Σώματος, με όλες τις επιπτώσεις τις οποίες βιώνουμε και παρά τις αντίθετες απόψεις όλων -μα όλων- των σχετιζόμενων με τη Ναυτιλία φορέων», αναφέρει, χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο άκουσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του προεδρείου του εφοπλιστικού «κομίτι» να ξεκαθαρίζουν ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιο υπουργείο θα έχει τι. Εμάς μας ενδιαφέρει το Λιμενικό Σώμα να είναι ενιαίο και να έχει στην αρμοδιότητά του την ποντοπόρο ναυτιλία και όλα τα θέματά της».
Τα κύρια σημεία
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου
Η σταδιακή απεμπλοκή του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος από τον χειρισμό κρίσιμων ναυτιλιακών θεμάτων είναι το βασικότερο σημείο του σχεδίου νόμου για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Από εκεί και πέρα, προβλέπεται ότι το Αρχηγείο θα ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (τελευταία το Λιμενικό είχε υπαχθεί στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων) και πως το προσωπικό του Λιμενικού θα εξακολουθήσει να διέπεται από τις διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα (οι συνδικαλιστές ήθελαν απεμπλοκή από τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα). Στην ιεραρχία ο β' υπαρχηγός αντικαθίσταται από τον επιτελάρχη και η ιεραρχία διαμορφώνεται ως εξής: αρχηγός, υπαρχηγός, προϊστάμενος επιτελείου, γενικός επιθεωρητής ΛΣ και προϊστάμενοι κλάδων. Τέλος, καθορίζεται ότι το Λιμενικό θα έχει δικό του προϋπολογισμό ως ειδικός φορέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ομως, είναι άγνωστο τι θα γίνει το 2011, για το οποίο ο προϋπολογισμός έχει περιλάβει το Λιμενικό στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Πριν από το σχέδιο νόμου θα προηγηθεί, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα ρυθμίζει ουσιαστικά ζητήματα του Λιμενικού.
Σταύρος Μαλαγκονιάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου