Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Σπίτια και επιχειρήσεις μέσα στη... θάλασσα είδε ο εισαγγελέας

Σπίτια και επιχειρήσεις κτισμένα σχεδόν μέσα στη… θάλασσα, ακόμη και φορτηγά με χαλίκι για να μεταβληθεί η μορφή του αιγιαλού, είδε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου στη διάρκεια της αυτοψίας του σε Αγία Πελαγία και Φόδελε.

Από νωρίς χθες το πρωί ο κ. Νίκος Μαρκάκης επισκέφθηκε μαζί με εκπροσώπους του Δήμου Γαζίου, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού και της αστυνομίας τις συγκεκριμένες περιοχές στη δυτική πλευρά του νομού, διαπιστώνοντας και καταγράφοντας σωρεία παρανομιών.

Κατασκευές στην παραλία, εξέδρες, μόλοι και κάθε λογής άλλες… πατέντες μέσα στον αιγιαλό έκαναν τον κ. Μαρκάκη να ξεσπάσει και να μιλήσει για μια ακόμη φορά σε έντονο ύφος σε όσους παρανομούν.
Η πλειοψηφία των κατασκευών αυτών αφορούν σε τουριστικές επιχειρήσεις, κάτι στο οποίο στάθηκε ο κ. Μαρκάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πολλές από αυτές τις κατασκευές υποβαθμίζουν τις περιοχές.

Όπως σημείωσε ο εισαγγελέας, ειδικά στην περίπτωση της Αγίας Πελαγίας, όπου η παραλία είναι πολύ μικρή, ο κ. Μαρκάκης κατέγραψε πάρα πολλές παρανομίες, λέγοντας πως είναι συνηθισμένο το φαινόμενο της καταπάτησης εκεί και θα πρέπει οι επιχειρηματίες να συμμορφωθούν στις διατάξεις του νόμου.

Το τραγικό και πλέον δυσάρεστο στην όλη υπόθεση είναι ότι κάποιοι από τους καταπατητές είχαν προχωρήσει ακόμη και στη μεταβολή του αιγιαλού.

Το κλιμάκιο εντόπισε τρία φορτηγά με χαλίκι, το οποίο επρόκειτο να τοποθετηθεί στην παραλία για να διαμορφωθεί και για το οποίο δεν υπήρχε η απαραίτητη άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία.

Γκρεμίζουν ξανά…

Όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Μαρκάκης, η προσπάθεια για καθαρισμό όλων των παραλιών από παράνομα κτίσματα και κατασκευές συνεχίζεται. Έτσι, στις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα επιχείρηση με μπουλντόζες. Αυτή τη φορά ο κ. Μαρκάκης τις στέλνει στην περιοχή των Μαλίων για να ξεκινήσουν την επιχείρηση κατεδάφισης κατασκευών που ανήκουν σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα.

Ενώ χθες ο κ. Μαρκάκης έδωσε εντολή να ξηλωθούν τρεις εξέδρες και δύο κιόσκια από παραλίες του Δήμου Γαζίου, κατασκευές οι οποίες εντοπίστηκαν κατά την προηγούμενη αυτοψία στην περιοχή.

Ο εισαγγελέας έχει δώσει λίγες ημέρες προθεσμία στους καταπατητές, λέγοντάς τους ότι -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν νέα συνάντηση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι με την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των αυθαίρετων κτισμάτων στις βόρειες παραλίες του Νομού Ηρακλείου και αφού δρομολογηθούν οι διαδικασίες θα ξεκινήσει η κατεδάφισή τους.

tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: