Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Διαπερατά και… ληγμένα τα αλεξίσφαιρα γιλέκα

Τα περισσότερα από τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, είναι ληγμένα και οι αντιβλητικές πλάκες τους με το συγκεκριμένο «όριο ζωής» δεν έχουν αλλαχθεί. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και κυρίως η βροχή και ο ιδρώτας τα έχουν αχρηστεύσει. Εκτός από αυτά που χρησιμοποιούνται από τις «μάχιμες» υπηρεσίες και φοριούνται από τους σκοπούς στα τμήματα ή φρουρούς σε «στόχους» και είναι βαριά και δύσχρηστα.

Εντούτοις τα αλεξίσφαιρα γιλέκα συνεχίζουν να θεωρούνται μέρος του βασικού εξοπλισμού των αστυνομικών που βρίσκονται «στο δρόμο», παρότι αρκετά από αυτά θα ήταν καλύτερα να μη φοριούνται καθόλου, αφού η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται ίσως τα κάνει και επικίνδυνα. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου αρκετές φορές οι συνδικαλιστές είχαν ζητήσει στο παρελθόν την επέμβαση της ηγεσίας ώστε να εφοδιάσει όσο περισσότερους αστυνομικούς μπορεί με σύγχρονα γιλέκα.

Πριν μάλιστα από το τραγικό περιστατικό στου Ρέντη, όπου δολοφονήθηκαν οι δυο νεαροί αστυνομικοί, οι Ειδικοί Φρουροί Αττικής είχαν ζητήσει από την ηγεσία να εξετάσει το θέμα των προμηθειών για τα γιλέκα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. Οι συνδικαλιστές θεωρούσαν ότι η παραγγελία δεν έπρεπε να παραληφθεί από το Αρχηγείο, αφού αυτή έγινε τρία χρόνια πριν από τη δημιουργία της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., χωρίς βέβαια να γνωρίζει κανείς τότε τις ανάγκες της υπηρεσίας που θα δημιουργούνταν. Το ευχάριστο πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το Αρχηγείο ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση των ειδικών φρουρών και προχώρησε -επίσης πριν από την εκτέλεση των Σκυλογιάννη και Ευαγγελινέλη- στη σύσταση ειδικής επιτροπής προκειμένου να μελετήσει και να συντάξει τις υψηλές προδιαγραφές που θα πρέπει να ισχύουν όχι μόνο για τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά και για τα μπουφάν με τα οποία θα εφοδιάζονται οι αστυνομικοί των μάχιμων υπηρεσιών. Σε αυτή την επιτροπή μάλιστα συμμετέχουν εκτός από τους «τεχνοκράτες» του Αρχηγείου και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΙ.ΑΣ. και της Άμεσης Δράσης, αλλά και επιστημονικοί συνεργάτες.
Αυτή την περίοδο στην Αστυνομία υπάρχουν περίπου 39.000 γιλέκα τα περισσότερα από τα οποία, όπως λένε οι συνδικαλιστές, είναι ληγμένα και ταλαιπωρημένα. Εξαίρεση στο γενικό αυτό κανόνα αποτελούν οι υπηρεσίες των ομάδων ΔΙ.ΑΣ., ΔΕΛΤΑ και ΖΗΤΑ της Άμεσης Δράσης οι οποίοι αντί του παλιού και βάρους 4,5 κιλών γιλέκου έχουν εφοδιαστεί με καινούργια που ζυγίζουν ενάμισι κιλό. Παρ’ όλα αυτά όμως, καθώς και αυτά δεν είναι από τα κορυφαία του είδους, αρκετοί αστυνομικοί αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα το γιλέκο τους, που η αξία του κυμαίνεται από 600 ως 800 ευρώ. Ένα μισθό δηλαδή ενός νεοδιόριστου.
Το ποσό μάλιστα είναι τόσο δυσβάστακτο για τους αστυνομικούς που ορισμένοι από αυτούς έφτασαν στο σημείο να σκέφτονται -όπως προκύπτει από την ανταλλαγή απόψεών τους σε forum ιστοσελίδας- να προτείνουν στις Ενώσεις να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να δώσουν εκείνες παραγγελία σε κορυφαίες στην κατασκευή γιλέκων αμερικανικές εταιρείες προκειμένου με την ομαδική αγορά τους η προμήθειά τους να κοστίσει φθηνότερα.
Επικίνδυνο λάθος
Εκτός όμως όλων των ανωτέρω γύρω από το θέμα των γιλέκων, όπως αναφέρουν στον «Ε» οι συνδικαλιστές, επικρατεί συχνά η άποψη ότι ένα κακοσυντηρημμένο αλεξίσφαιρο είναι καλύτερο από το τίποτα. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο λάθος για τους παρακάτω συγκεκριμένους λόγους:
1. Ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο με ταλαιπωρημένο αντιβαλλιστικό υλικό, ιδίως αν αυτό έχει βραχεί και ανεξάρτητα από το εάν στέγνωσε μετά, χάνει το επίπεδο προστασίας του (σ.σ.: αναγράφεται εξάλλου αυτό και στο εσωτερικό των γιλέκων). Σε τέτοια περίπτωση το γιλέκο μόλις και μετά βίας μπορεί να προστατέψει από σφαίρες .22 ή 7,65 ή 380 ή 38 SPL, όχι όμως πλέον από τις 9Χ19 ή πολύ περισσότερο όχι από 357 magnum. Βέβαια, δεν γίνεται συζήτηση για τις σφαίρες των Tokarev (7,62 ΤΤ) που η χρήση τους είναι πολύ συχνή από Αλβανούς κακοποιούς. Τις σφαίρες αυτές, δυστυχώς, δεν τις σταματάει τίποτε παρά μόνο γιλέκα με υψηλό επίπεδο αντιβαλλιστικής προστασίας που προορίζονται για προστασία από τυφέκια. Σίγουρα δεν τις σταματούν αλεξίσφαιρα που είναι βρεγμένα ή το σύνηθες υλικό τους, το Kevlar, έχει απορροφήσει -ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες- τον ιδρώτα του αστυνομικού που το φορούσε πριν γίνει η αλλαγή του. Για το λόγο αυτό εξάλλου οι συνδικαλιστές εδώ και χρόνια επέμεναν τα αλεξίσφαιρα να μη χρεώνονται στο τμήμα αλλά στον καθένα αστυνομικό ατομικά, ώστε να είναι υπεύθυνος εκείνος για την καλή συντήρησή του. Τα τελευταία χρόνια αυτό έγινε αποδεκτό από την ηγεσία και έτσι οι περισσότεροι αστυνομικοί στις «μάχιμες» υπηρεσίες έχουν το δικό τους χρεωμένο αλεξίσφαιρο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και στα τμήματα όπου τα γιλέκα εναλλάσσονται από φρουρό σε φρουρό.
2. Όλες οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν το «Δίκαιο του Πολέμου» και τη χρήση όπλων από το 1899 (Γενεύης) μέχρι σήμερα, επιβάλλουν οι σφαίρες να είναι πλήρως καλυμμένες με ορειχάλκινο περίβλημα (full metal jacket – FMJ), ώστε να μη δημιουργούν στους ανθρώπινους ιστούς που θα διαπεράσουν μεγαλύτερη ζημιά από τη διάμετρό τους (σ.σ.: επίσης οι συνθήκες επιβάλλουν οι σφαίρες να μη διασπώνται μέσα στο ανθρώπινο σώμα). Όμως, έχει παρατηρηθεί ότι όταν βληθούν κάποια συγκεκριμένα υλικά, όπως το απλό τζάμι αυτοκινήτου ή το κακής ποιότητας αλεξίσφαιρο -ειδικά το βρεγμένο-, η βολίδα που τα διαπερνά χάνει συχνά το ορειχάλκινο περίβλημά της. Δεν είναι δηλαδή πλέον FMJ αλλά… σκέτο καυτό μολύβι και μάλιστα παραμορφωμένο, με διπλή σχεδόν διάμετρο από την ονομαστική τιμή της βολίδας που στις περισσότερες περιπτώσεις λαμβάνει ακανόνιστο σχήμα ή όπως λέγετε αλλιώς «μανιταροειδές» (mushroom) σχήμα. Όπως δε εξήγησαν ειδικοί στον «Ε», αν ο αστυνομικός που δέχεται πυροβολισμό βρίσκεται σε περιπολικό, καλύτερα είναι να έχει ανοιχτό το τζάμι του οχήματός του, καθώς σε αυτή την περίπτωση ο τραυματισμός που θα υποστεί θα είναι μικρότερος εάν η σφαίρα είχε περάσει μέσα από το γυαλί. Εκτός φυσικά εάν φορά αλεξίσφαιρο που δεν έχει βραχεί. Εάν όμως έχει τραβήξει υγρασία, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η σφαίρα θα σταματήσει εντός του γιλέκου. Συχνά, εξάλλου, όπως μας ανέφεραν συνδικαλιστές ιατροδικαστές που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με θέματα εξωτερικής βλητικής, προβληματίζονται με τραύματα που έχουν προκληθεί και έχουν διάμετρο διπλή από το διαμέτρημα του όπλου που την έβαλε.
Τι ισχύει σε άλλες χώρες…
Στα περισσότερα κράτη του ίδιου ή ανώτερου οικονομικού επιπέδου με τη χώρα μας, το κάθε αλεξίσφαιρο το χρεώνεται συγκεκριμένος αστυνομικός και δεν το αποχωρίζεται παρά μόνο μετά τη λήξη του. Έτσι αφενός μεν έχει την ευθύνη της συντήρησής του, αφετέρου δε το γιλέκο είναι πάντα προσαρμοσμένο στο σωματότυπό του, ώστε να μπορεί να κινείται άνετα χωρίς να εμποδίζονται οι κινήσεις του (π.χ. να μπορεί να κάθεται άνετα στο περιπολικό χωρίς το αλεξίσφαιρο να σπρώχνει το κεφάλι, ή χωρίς να καθυστερεί να τραβήξει το όπλο αν χρειαστεί).
Επίσης, μαζί με κάθε αλεξίσφαιρο γιλέκο, ο αστυνομικός χρεώνεται και δεύτερο ή και τρίτο εξωτερικό κάλυμμα, ώστε όταν χρησιμοποιείται το γιλέκο με το ένα κάλυμμα, να πλένεται το άλλο, ώστε να αποβάλλει κάθε ίχνος ιδρώτα που θα κατέστρεφε γρήγορα το αντιβαλλιστικό υλικό.
…και τι στην ΕΛ.ΑΣ.
Δυστυχώς αυτά που ισχύουν για τις υπόλοιπες χώρες για την Ελλάδα αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Ακόμα και σήμερα μεγάλα Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας δεν έχουν την απαιτούμενη ποσότητα αλεξίσφαιρων, ώστε να χρεώνονται ένα σε κάθε αστυνομικό ξεχωριστά, αλλά ούτε για να φτάσουν να έχει κάθε σκοπιά ή περιπολικό από ένα ποιοτικό γιλέκο. Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν στην ποσότητα των αλεξίσφαιρων, αλλά επεκτείνονται και στην κακή ποιότητά τους, που έχει μειωθεί είτε ως αποτέλεσμα της ελλιπούς συντήρησης και αποθήκευσής τους, είτε γιατί τα υλικά τους που έχουν ανώτερο όριο ζωής τα πέντε χρόνια έχουν λήξει.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπεύθυνοι συντήρησης των αλεξίσφαιρων στα αστυνομικά τμήματα είναι οι διαχειριστές κάθε τμήματος, οι οποίοι ελέγχονται από τους διοικητές. Πολλές φορές όμως παρατηρείται το φαινόμενο είτε οι διοικητές να μη δείχνουν την ανάλογη ευαισθησία ή ενδιαφέρον για το θέμα είτε οι διαχειριστές απλά να μην ασχολούνται με την καλή συντήρηση των αλεξίσφαιρων ή να ασχολούνται πλημμελώς. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι συνδικαλιστές, πολλές φορές τους έχουν καταγγείλει τραγελαφικές καταστάσεις, όπου κάποιοι διαχειριστές, θέλοντας να δείξουν ότι πλύθηκαν και άλλαξαν τα καλύμματα, απλά να μεταφέρουν τα γιλέκα από τη μια σκοπιά στην άλλη!
Κρατάει μέχρι 9 mm
«Στο συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό στου Ρέντη πάντως όπου σκοτώθηκαν οι δυο ειδικοί φρουροί, δεν υπήρχε θέμα με τα γιλέκα», μας είπε ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Αττικής Βασίλης Ντούμας όταν τον ρωτήσαμε για το θέμα. «Δεν υπήρχε φθαρμένο. Ίσα ίσα αλεξίσφαιρο έσωσε τη ζωή ενός συναδέλφου. Βέβαια, όχι ότι κράτησε 7,62 σφαίρα, απλά είχε βρει κάπου αλλού και έκοψε την ορμή και δεν χτύπησε. Δεν ξέρω εάν υπάρχουν, αλλά εμείς δεν έχουμε εδώ στην Αττική καταγγελίες για ληγμένα αλεξίσφαιρα. Η ποιότητα των γιλέκων της ΔΙ.ΑΣ. είναι ένα κλασικό αλεξίσφαιρο των δυνατοτήτων που δίνει η σημερινή εποχή. Είναι δηλαδή dyneema και κρατάει σφαίρες μέχρι 9 μιλιμέτρ. Όχι όμως και 7,62.
Έκανα βέβαια καταγγελία για τα αλεξίσφαιρα γιατί θέλουμε πιο σύγχρονα. Αυτό όμως για εμάς είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού το μεγάλο πρόβλημα είναι γενικά ο εξοπλισμός. Γιατί παρέλαβαν στολές made in… Pakistan. Δεν μας πειράζει που είναι Πακιστάν, αλλά μας πειράζει να είναι σφουγγάρια ενώ θέλουμε να είναι αδιάβροχες. Με ποιο τρόπο λαμβάνονται οι αποφάσεις για προμήθειες; Ποιους ρωτάνε και τι γίνεται με τα χρήματα; Γιατί ψωνίζουν τόσο φθηνά πράγματα; Αυτά μας νοιάζουν. Μας απασχολούν τα γιλέκα αλλά και οι στολές που με το χρόνο έχουν διαλυθεί και δεν είναι αδιάβροχες. Τα γιλέκα των 4,5 κιλών βέβαια υπάρχουν σε μερικά τμήματα και τα έχουν σκοποί. Δεν τα έχουν ούτε η ΖΗΤΑ ούτε η ΔΕΛΤΑ ούτε η ΔΙ.ΑΣ.».
Αντιθέτως, δύο πρόεδροι Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων της επαρχίας με δηλώσεις τους που είδαν το φως της δημοσιότητας υποστήριζαν ότι το πρόβλημα με τα ληγμένα γιλέκα είναι μεγάλο. «Σε πολλές διευθύνσεις τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που φορούν οι συνάδελφοι είναι ληγμένα», ανέφερε ο ένας από αυτούς, ενώ ο δεύτερος πρόσθεσε: «Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που διαθέτει η υπηρεσία μας είναι σε ένα ποσοστό 90% ληγμένα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν».
ΑΡΘΡΟ: ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

στην ΕΛ.ΑΣ έχουν ληγμέα αλεξίσφαιρα γιλέκα , στο ΛΣ κάποιοι... ΄΄παίρνουν ληγμένα΄΄!!! Τώρα που επίβίωσαν των κρίσεων του Μαρτίου , θα ασχοληθούν και με το ΛΣ;