Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Προτάσεις για αλλαγή στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος...

email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com
ΑΝΤΙ ΣΧΟΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ «ΧΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ ΤΟ ΜΗΝΑ»

Αναμφισβήτητα, η οικονομική κρίση, η προσφυγή στο ΔΝΤ, η υπογραφή του «Μνημονίου» και οι συνέπειες του, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που ακολουθήθηκε συνειδητά, από τη «μεταπολίτευση» και μετά.

.Όλα αυτά, φέρνουν στο προσκήνιο, εκτός των άλλων, και το αίτημα αλλαγής των οικονομικής φύσης δεδομένων - δoμών που διέπουν τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος .

Ενός αιτήματος που ενδόμυχα, υπήρχε στον καθένα μας, αλλά οι περιστάσεις πλέον το καθιστούν αναγκαίο, πιεστικό και εξωτερικεύσιμο.

Μερικές τέτοιες προτάσεις - αλλαγές, είδαν πρόσφατα, το φως της δημοσιότητας. Τις κωδικοποιώ και τις παραθέτω

Κατάργηση της επιχορήγησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό .
Το Σύνταγμα (άρθρο 29) προβλέπει ότι «με νόμο ορίζεται το δικαίωμα οικονομικής ενίσχυσης των κόμματων από το Κράτος για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες»

Η ετήσια επιχορήγηση των κομμάτων, από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα τελευταία χρόνια, κυμαίνεται μεταξύ 40.000.000 και 60.000.000 ευρώ

Το ΠAΣOΚ και η ΝΔ, έχουν υποθηκεύσει την κρατική επιχορήγησή τους, έως το 2017, για δάνεια τα οποία έχουν συνάψει με τις τράπεζες ύψους 233.800.000 ευρώ.

Μείωση του αριθμού των βουλευτών .
Το Σύνταγμα (άρθρο 21) προβλέπει ότι «με νόμο ο αριθμός των βουλευτών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 200 ούτε μεγαλύτερος από 300».

Στην Ελλάδα, η αναλογία κατοίκων – βουλευτών, είναι 36.000 κάτοικοι ανά βουλευτή έναντι, 46.000 στο Βέλγιο, 100.000 στην Ολλανδία, 120.000 στην Ιταλία, 121.000 στη Γαλλία .

.

Κατάργηση βουλευτικής σύνταξης .
Το Σύνταγμα (άρθρο 57) προβλέπει ότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα ρυθμίζονται με νόμο».

Το ορθό και λογικό είναι να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και όσο διαρκεί η θητεία του βουλευτή στη Βουλή, το Δημόσιο να αναλαμβάνει την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο του ( ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ ). Έτσι θα καταργηθεί το επάγγελμα πολιτικός .
Κατάργηση οικονομικών βουλευτικών προνομιών .
Το Σύνταγμα (άρθρο 63) προβλέπει ότι «με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, οι βουλευτές για την άσκηση του λειτουργήματος τους απολαμβάνουν αποζημιώσεων, δαπανών και ατελειών »

Να καταργηθούν όλα τα οικονομικά προνόμια για τους βουλευτές όπως π.χ για απόκτηση αυτοκίνητων, χρήση τηλεφωνικών υπηρεσιών, ταχυδρομικών υπηρεσιών, μίσθωσης πολιτικών γραφείων κ.α

Οι βουλευτές πρέπει να αμείβονται για αξιοπρεπή ζωή αλλά όχι για πολυτελή, σπάταλη και προκλητική .

***

Τι εμποδίζει να ψηφιστούν τέτοιοι νόμοι και να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές ;

Είναι τρέλα, οι υπαίτιοι της κρίσης, να τιμωρούν για τα δικά τους εγκλήματα, τα θύματα .

Οφείλουν, πρώτοι αυτοί, σε χαλεπούς για τη χώρα καιρούς, να θίξουν τα δικά τους προνόμια και μετά να έχουν απαιτήσεις από το λαό .


Αλεξανδρούπολη 8 Απρίλιου 2011

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος

Υποναύαρχος ΛΣ (εα)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια πρόταση-τομή για τα δημόσια πράγματα, που στοχεύει στον ουσιαστικό διαχωρισμό της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία, έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης των σκέψεών του για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που έχει αναλάβει την επεξεργασία και κωδικοποίηση των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας, για ένα Σύνταγμα περισσότερο σύγχρονο και συμβατό με τις ανάγκες της εποχής που βιώνουμε, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε θέμα διαχωρισμού της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία, που πρακτικά συνεπάγεται ότι ένας βουλευτής που έχει εκλεγεί με την ψήφο του λαού, δεν θα μπορεί παράλληλα να είναι και υπουργός μιας κυβέρνησης.

Η θέση του Αντώνη Σαμαρά έρχεται να υπερκεράσει όσες σκέψεις έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σε επίπεδο θεωρίας, και έχει βαθύ πολιτικό περιεχόμενο. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πιστεύει ότι μια τέτοια υπερβατική κίνηση, θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στο περιεχόμενο αλλά και τη μορφή άσκησης της εξουσίας στην Ελλάδα, ανοίγοντας τις πόρτες της πολιτικής για νέους ανθρώπους αλλά και για αξιόλογους επιστήμονες και τεχνοκράτες, που θα ήθελαν να προσφέρουν.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της Αναθεώρησης του Συντάγματος, γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς ανέθεσε την ευθύνη της επεξεργασίας των σχετικών προτάσεων στον αντιπρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλο. Με πολιτική στόχευση να παρουσιαστεί στην ελληνική κοινωνία ένα πλαίσιο σύγχρονων προτάσεων, που θα συνδράμουν στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της χώρας, και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην υπέρβαση της σημερινής κρίσης.

http://www.statesmen.gr/

admin είπε...

δεν πιστεύω σε αυτά που διαβάζω ... είμαι 36 και οι απόψεις στις οποίες καταστάλλαξα από 13 χρονών όταν διάβαζα από χόμπι νομικά και στοιχεία πολιτεύματος κάποιοι τα σκέφτονται σήμερα ????

admin είπε...

και το σχολιο μου σχετίζεται με το ΄κείμενο του πρώτου σχολλιου και όχι προς την κύρια δημοσίευση