Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Άρθρο του υποψήφιου Βουλευτή της Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρή Δρίτσα για το TheSeaNation

Ναι σε πολιτικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Να μη χαθεί η τεχνογνωσία.

Η σημαντική τεχνογνωσία και δυναμική που διαθέτει η ναυτιλία αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό προς αξιοποίηση όπλο για την ενίσχυση της οικονομίας, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες.

Η ναυτιλία αποτέλεσε τις προηγούμενες δεκαετίες κλάδο αιχμής για την ελληνική οικονομία στην οποία βασίστηκε η επιβίωση και ευημερία πολλών Ελλήνων και Ελληνίδων.

Σήμερα διανύουμε διεθνώς μία μεταβατική περίοδο η οποία επιβάλλει να επανεξετάσουμε την θέση της Ελλάδας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας σε σχέση πάντοτε με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και τον τρόπο με τον οποίο αυτές εξυπηρετούνται τώρα και στο μέλλον. Ωστόσο χρόνο με το χρόνο η προσφορά της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην εθνική οικονομία βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Η σημαντική μείωση του αριθμού των ελλήνων ναυτικών τις τελευταίες δεκαετίες, πέραν των αρνητικών συνεπειών που έχει στα εισοδήματα και στο ΝΑΤ, οδηγεί αναπόφευκτα και στην απώλεια πολύτιμης τεχνογνωσίας, φορείς της οποίας ήταν οι ναυτικοί είτε όταν ταξίδευαν είτε ως στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Δεν είναι μόνο ότι αποδυναμώνεται ο Πειραιάς ως ναυτιλιακό κέντρο αλλά και συνολικά η ελληνική κοινωνία χάνει τη ναυτική της ταυτότητα, ιστορικό και δυναμικό στοιχείο του πολιτισμού της.

Κεντρικής σημασίας παράμετρος στην εξέλιξη αυτή είναι και η αναντίστοιχη συμμετοχή της ναυτιλίας στα δημόσια βάρη. Τα φορολογικά έσοδα του ελληνικού κράτους από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα συγκριτικά είναι ελάχιστα, ενώ οι εισροές συναλλάγματος συνοδεύονται από εκροές που μειώνουν την αξία τους.

Παράλληλα η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της νησιωτικής Ελλάδας βρίσκεται σε οριακό σημείο ενώ η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία έχει οδηγηθεί στο μαρασμό και στην εγκατάλειψη. Τέλος η έλλειψη συνολικού και μελετημένου σχεδίου λιμενικής πολιτικής ευθύνεται για την αδυναμία αξιοποίησης του συγκριτικού γεωγραφικού πλεονεκτήματος που διαθέτει η χώρα.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η κρίση που βιώνει το μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας αγγίζει και τη ναυτιλία, παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό η ναυτιλιακή δραστηριότητα συναρτάται κυρίως με τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία.

Οι προσπάθειες που (δεν) κατέβαλλε το ελληνικό κράτος προκειμένου να αυξήσει τις ναυτιλιακές εισροές για την εθνική οικονομία κινήθηκαν σε λάθος κατεύθυνση και δεν πέτυχαν τους διακηρυγμένους στόχους που έθεσαν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις.

Τα μέτρα για την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου όχι μόνο δεν οδήγησαν στην ουσιαστική αύξηση του αλλά είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας των ελλήνων ναυτικών. Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι χρειάζεται ένας συνολικός επανασχεδιασμός της ναυτιλιακής μας πολιτικής.

Φορέας αυτού του επανασχεδιασμού και βέβαια πρέπει να είναι ένα αυτόνομο Υπουργείο Ναυτιλίας που θα λειτουργήσει όμως ως πολιτικό, επιτελικό και παραγωγικό υπουργείο με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, δηλαδή, ένα Υπουργείο όχι σαν και αυτό που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια αλλά και όχι σαν το παλιό ΥΕΝ.

Παράλληλα είναι αναγκαίο, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης να ανοίξει μία ουσιαστική συζήτηση αναφορικά με τις συνταγματικές ρυθμίσεις που απαλλάσσουν ουσιαστικά τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις από τη φορολογία, ενώ στο μεσοδιάστημα θα πρέπει εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής στο χώρο της ναυτιλίας.

Θα πρέπει επίσης να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης των ελλήνων ναυτικών κατοχυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη σημαντική τεχνογνωσία που εξασφαλίζει η ναυτική εργασία στη ναυτιλία.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα πρέπει να υπάρξουν για την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στη βάση μίας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής.

Παρά το γεγονός ότι η ναυτιλία είναι μία εξωγενής δραστηριότητα, η εσωτερική κατάσταση της χώρας δεν την αφήνει ανεπηρέαστη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ακτοπλοΐα η οποία πλήττεται από τη μείωση της επιβατικής κίνησης εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται, την ίδια ώρα που η ολιγοπωλιακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά των καυσίμων αυξάνει το κόστος λειτουργίας των πλοίων.

Χωρίς να απαλλάσσονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες από τις ευθύνες τους και χωρίς κανείς να παραγνωρίζει το σκανδαλώδες καθεστώς των επιδοτήσεων στις άγονες γραμμές η κατάσταση αυτή δημιουργεί αρνητικά δεδομένα για το χώρο της ακτοπλοΐας.

Όμως η διέξοδος δεν μπορεί να είναι η παραπέρα συρρίκνωση των μισθολογικών και εργασιακών κατακτήσεων των ναυτικών. Οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν σε άλλες κατευθύνσεις.

Για παράδειγμα είναι ανάγκη να συνδεθεί η ακτοπλοϊκή δραστηριότητα με τη ναυπηγοεπισκευή.

Εδώ αναδεικνύεται και η ανάγκη για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για την αποτροπή των πολιτικών λιτότητας, τον έλεγχο των τιμών των καυσίμων και για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις εξελίξεις και στην ακτοπλοΐα.

Κυρίως δε, έχει προτείνει τη συγκρότηση ενός δημόσιου φορέα με συμμετοχή και της αυτοδιοίκησης και των νησιωτικών κοινωνιών για το σχεδιασμό, τον έλεγχο και την ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Ο περιορισμένος χώρος αυτού του άρθρου δεν επιτρέπει εκτεταμένες αναφορές σε μια σειρά από άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη ναυτιλία όπως είναι η ναυτική εκπαίδευση, το ΝΑΤ, ο Οίκος Ναύτου, το ΓΕΝΕ για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχει επίσης διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως για να υπάρξουν πολιτικές που θα πετυχαίνουν τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την ελληνική κοινωνία από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, αυτές θα πρέπει να στηρίζονται σε μια δυναμική διαδικασία γενικευμένης διαβούλευσης.

Θοδωρής Δρίτσας - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά & Νησιών
http://www.theseanation.gr/news/shipping/anagaios-synolikos.htm

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με έκθεσή της η Morgan Stanley αναλύει τα πιθανά σενάρια για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και θεωρεί ότι κόμμα που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την έκθεση της Morgan Stanley για τις εκλογές του 2012, η νέα Βουλή θα είναι και πάλι επτακομματική, ενώ κανένα κόμμα δε θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία με αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Με δεδομένη την αμφίρροπη εκλογική μάχη η Morgan Stanley θεωρεί ότι ακόμη και αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Τα πιθανά σενάρια σύμφωνα με την Morgan Stanley είναι τέσσερα.

Στο πρώτο σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει με άλλα αριστερά κόμματα κυβέρνησης συνεργασίας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν "η πιο αρνητική", κατά την εταιρεία πάντα, αφενός γιατί υπάρχει μεγάλη διάσταση πολιτικών απόψεων αφετέρου γιατί μια αριστερή κυβέρνηση θα προκαλούσε μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές.

Στο δεύτερο σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε μια κεντρώα κυβέρνηση και μειώνει τις πολιτικές του απαιτήσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική ωστόσο σύμφωνα με την Morgan Stanley δεν το θεωρεί πιθανό η ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά του μνημονίου δεν θα αλλάξει.

Στο τρίτο σενάριο σχηματίζεται μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγορές θα είναι άκρως επιφυλακτικές για το αν και κατά πόσο θα είχε διάρκεια μια τέτοια κυβέρνηση. Ωστόσο η κυβέρνηση τεχνοκρατών θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση.

Στο τέταρτο και τελευταίο σενάριο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την στήριξη και άλλων μικρότερων κομμάτων σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας. Το σενάριο αυτό έχει περίπου 50% πιθανότητες επιβεβαίωσης. Αν σχηματιστεί τέτοια κυβέρνηση θα είναι θετική εξέλιξη γιατί θα εξασφαλίσει χρόνο ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μνημόνιο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΛΕΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ ΑΡΚΕΤΑ ΗΠΙΑΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΣΥΡΙΖΑ Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ ΠΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Συριζα με τα πρωην στελεχη του ΠΑΣΟΚ, με αποψεις που δεν ξερουν τι λενε και αντιφασκουν, με προγραμμα που θυμιζει ""ΠΑΡΤΕ ΛΕΦΤΑ"" .Με λαικισμο και λογια ..όπως σβήσιμο δανειων...μαλλον προς την ολοκληρωτικη καταστροφη παμε....Εκτος αν ολα ειναι μεχρι να εκλεγει ,ως μερος του συστηματος που γινετε και μετα δειτε ..κωλοτουμπες που θα τριβετε τα ματια σας..

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ. ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ. ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Το πιο σύντομο ανέκδοτο: "Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ για την Εθνική Άμυνα"! - Άφθονο γέλιο... http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=43471&Itemid=139

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΓΕΛΙΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ.ΡΕ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ,ΕΦΕΥΡΕΤΕ ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΕΙ ΠΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΜΕ.ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΝΤΗ ΤΩΝ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΟΙΤΑ ΤΙΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ.ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΞΕΡΟΛΑ.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Σας παρακολουθούμε να κοκορομαχείτε(συγχωρέστε μας την έκφραση) για το ποιό κόμμα θα βγεί πρώτο και χάνετε την ουσία Συνάδελφοι...

Δείτε τι έγινε στην Ισπανία και θα καταλάβετε ότι εκεί ΘΕΛΟΥΝ πράγματι να αλλάξουν την χώρα τους...

Ο Μαριάνο Ραχού λοιπόν, ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, περνάει τον ακόλουθο νόμο που αφορά τους βουλευτές και αυτό είναι ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ, γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλα! Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Ο βουλευτής θα πληρώνεται μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας του και δεν θα έχει σύνταξη που θα προέρχεται μόνο από αυτήν

2. Θα πληρώνει την αντίστοιχη ασφάλειά του.
Όλοι ανεξαιρέτως (παρελθόν, παρόν, μέλλον) και το ταμείο σύνταξης της Βουλής περνάει στην ισχύουσα κοινωνική ασφάλιση άμεσα. Ο βουλευτής θα απολαμβάνει των προνομίων της κοινωνικής ασφάλισης ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι πολίτες. Το ταμείο ασφάλισης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για κανέναν άλλο σκοπό.

3. Οι βουλευτές πρέπει να συμβάλλουν στο ταμείο της ασφάλισής τους όπως όλοι οι Ισπανοί

4. Οι βουλευτές παύουν να ψηφίζουν την αύξηση του μισθού τους.

5. Οι βουλευτές εγκαταλείπουν το παρόν σύστημα υγειονομικής ασφάλισης και προσχωρούν στο σύστημα υγείας των υπολοίπων ισπανών πολιτών

6. Οι βουλευτές θα υπόκεινται στους ίδιους ακριβώς νόμους όπως και οι υπόλοιποι Ισπανοί.

7. Το να υπηρετεί κανείς στη Βουλή είναι τιμή δεν είναι επάγγελμα.
Οι βουλευτές πρέπει να πληρούν τις θητείες τους στη Βουλή (όχι πάνω από δυο) και μετά να πηγαίνουν σπίτια τους και να εξασφαλίζουν δουλειά.

Θα δούμε άραγε ποτέ τέτοιες αλλαγές στην Ελλάδα μας???

Θα δούμε άραγε ποτέ τους πολιτικούς που κατάκλεψαν τον μόχθο των ελλήνων φορολογούμενων και τώρα δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις ,φυλακή και τις περιουσίες τους κατασχεμένες υπέρ του Δημοσίου???

Για εμάς εκεί είναι η ουσία Συνάδελφοι...

Ακούτε κανέναν να μιλάει για τιμωρία των υπευθύνων???Για φυλακιση όσων αποδεδειγμένα καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα???Για κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων εντός και εκτός Ελλάδας???

ΚΑΝΕΝΑΣ!!!

Μας έβαλαν πάλι στο τρυπάκι της διχόνοιας και του διαίρει και βασίλευε!!!

Ξαφνικά όλα ξεχάστηκαν...

Ξαφνικά εμφανίστηκε το δίλημμα...
ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΔΕΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ???

Ξαφνικά ΟΛΟΙ τάζουν σε όλους για να εξασφαλίσουν την καρέκλα!!!

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μιλάει για το έγκλημα που διαπράχθηκε τα προηγούμενα χρόνια και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε...

Και λαός που ξεχνάει εύκολα είναι καταδικασμένος να ξαναζήσει τα λάθη του!!!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Τραγικά λάθη.. Τι ήταν αυτά που είπατε χθες; Αν τα εννοείτε είναι μεγάλη η απογοήτευση.
Δεν ήμαστε στην δεκαετία του 70. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει. Πάρτε το όλοι χαμπάρι.

Τρία σημεία.

Το μονό που είχατε να πείτε για το μνημόνιο ήταν «όχι άλλο περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς. Και θα διορθώσουμε τις αδικίες του μνημονίου.» Τίποτα άλλο. Άλλα πέσατε στην παγίδα. Συγχαρητήρια. Τώρα τους φοβίσατε όλους. Τώρα δώσατε όπλο στους αντίπαλους που δικαιολογημένα πια σας λένε ότι είσαστε σαν τον ΓΑΠ με τα « λεφτά υπάρχουν».

Δεύτερον ποτέ μα ποτέ δεν στοχεύεις ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας. Είπατε για
τους εφοπλιστές. Σήμερα όλες οι κοινωνικές ιστοσελίδες είναι γεμάτες από αρνητικά σχολεία από τους 150 000 εργαζόμενους στην ναυτιλία.. Εύκολα θα χάσουν την δουλεία τους. Ο εφοπλιστής υπογράφει σε μια μέρα μια σύμβαση με εταιρεία του εξωτερικού γι όλη την διαχείριση του στόλου και ο κόσμος εδώ καταλήγει άνεργος.. σαν να υπήρχαν άλλες δουλειές. Ήδη μιλούν αρνητικά για το πρόγραμμα σας σ’ άλλους 450 000 Σε κλάσμα του δευτερόλεπτου. Ξυπνήστε στο 2012 ήμαστε. Χάσατε πολλά και δεν κερδίσατε τίποτα.

Και τρίτο για την Τουρκία. Θα ζητήσετε από την Τουρκία να ελαττώσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό; Που ζείτε στην δεκαετία του 70; Η Τουρκία έχει στόχο όλη την περιοχή. Θα εξοπλιστεί μέχρι τα δόντια για να επιτύχει τους στόχους της. Ο εξοπλισμός που κάνει για την Ελλάδα δεν είναι πάνω από 10-15% από όλο τον εξοπλισμό της. Φανταστική ιδέα φίλοι.

Μας απογοητεύσατε..