Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Περί συνεργασιών

Του Προέδρου ΠΕΑΛΣ
κ. Δημήτριου ΣΑΪΤΑΚΗ

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση η Ελληνική κοινωνία ανακαλύπτει σιγά, σιγά, την αναγκαιότητα αλλά και τη χρησιμότητα των συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα, καθώς την θετική τους «μετενέργεια».

Δυστυχώς, δεν εκπαιδευτήκαμε σε αυτή την λογική και αυτό το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Με επιδεξιότητα, όσοι ήταν απέναντι σε αυτή την προοπτική έκτισαν γύρω μας αόρατα τείχη συσκοτίζοντας τις θετικές πτυχές, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις όποιες αρνητικές. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις δεν αποτέλεσαν παραδείγματα προς μίμηση.

Λέξεις όπως, σύμπνοια, συνεννόηση, συνεργασία, συμπόρευση, για πολλά χρόνια υπήρξαν, έννοιες, δυσανάγνωστες, αδιάφορες, μη συμβατές με την καθημερινότητα μας.

Όταν για άλλους λαούς, οι συνεργασίες αποτελούσαν και αποτελούν, αυτονόητη επιλογή και κουλτούρα, εμείς, μόλις σήμερα, με μεγάλη καθυστέρηση, ανακαλύπτουμε την αναγκαιότητα, αλλά και την χρησιμότητα τους.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές, όλο και περισσότεροι, ανακαλύπτουμε την έννοια λέξεων, που έως χθες είχαμε ξεχάσει, δεν υπήρχαν. Ανακαλύπτουμε τις ευθύνες μας.

Τα αποτελέσματα της απουσίας συνεννόησης και συνεργασιών είναι γνωστά, ορατά στον καθένα. Σε επίπεδο λειτουργίας του κράτους καταστρεπτικά, σε επίπεδο κοινωνίας, απογοητευτικά.


Με την κινδυνολογία και το «μπορούμε μόνοι, έτσι είναι καλύτερα», καταφέραμε, σε βάρος του κοινού καλού, να περιχαρακώσουμε τις μικρές μας εξουσίες, για την εξυπηρέτηση μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, αποκλείοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας από την λήψη αποφάσεων και τελικώς από την συνευθύνη.

Πως αυτή την αδυναμία θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε σε δύναμη;
Με έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο, να δούμε τι κάνουν οι άλλοι γύρω μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, να παραδειγματιστούμε, να μην επιτρέψουμε, πλέον να μας τρομοκρατούν και όπου διαπιστώνουμε ασυνέπεια στον στόχο, να ανταποδίδουμε με απόλυτη συνέπεια.

Οι συνεργασίες σε επίπεδο κράτους, πολιτικών σχηματισμών, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φορέων, πολιτών, πρέπει να αποτελέσει τη νέα κουλτούρα μας. Η συνεννόηση, η συνεργασία, δεν καταργούν την διαφορετικότητα των ιδεών, των θέσεων και των απόψεων, την αυτονομία ενός εκάστου.
Απαιτούν όμως κοινό στόχο και σαφές πλαίσιο αρχών.

Έτσι, εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικότερα στις παρούσες και στις επερχόμενες οικονομικές , κοινωνικές και άλλες προκλήσεις. Εξάλλου, η ιστορία μας ως έθνους, διαχρονικά, έχει αποδείξει, ότι όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν, βρήκαμε τον τρόπο να συνεννοηθούμε και να πετύχουμε. Σήμερα δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Εμείς, σε ότι μας αφορά, θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στις 15-6 το πρώτο εκλογικό .......Λιγότερο από 40 ευρώ το δεύτερο εκλογικό επίδομα....... .....www.peals.gr

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΤΕ ΤΑ 500 ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΑΛΣ ...ΤΟ 500ΑΡΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ...ΤΖΙΦΟΣ ΠΑΛΙ ΕΞΩ ΠΕΣΑΤΕ ...ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΑΠΑΤΖΕΣ !!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΟΛΟ ΜΑΚΑΚΙΕΣ ΛΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΑΛΣ ,ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΑΣΤΕΙΟΙ ΚΑΠΟΙΟΙ......

Ανώνυμος είπε...

να μπειτε και στο www.enstolosnews.blogspot.com
που ειναι νεο μπλοκ και αρχιζει τη λειτουργια του απο αυριο Κυριακη.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΜΠΙΝΕΛΙΚΩΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΑΛΣ ...ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ .ΕΓΕΡΘΗΤΙ...ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΙΛΑΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΞΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΑΛΣ .

Ανώνυμος είπε...

αμα σου αρεσει ....αν οχι εσυ γραφε και εγω θα σε βριζω .......

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ! ΕΠΛΣ Αττικής, Πειραιά & Νήσων - Παράσταση διαμαρτυρίας Πειραιάς 08/06/2012.
ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΝ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΗΣ ΠΕΑΛΣ pealsgr.blogspot.com ,ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΕΠΛΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ΠΕΑΛΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝΩ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΙΣ ΠΟΕΠΛΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ.....
ΜΗΠΩΣ ΣΙΓΟΝΤΆΡΕΤΕ ΔΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΑΛΣ ??????? ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ .....??????

Ανώνυμος είπε...

Είναι σαν να ρωτάς τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια ........

Ανώνυμος είπε...

o ΔΙΖΕΛΟΣ είναι σωστός........ και αυτό και μόνο φτάνει για να υποστηριχτεί απο όλους μας ....και δεν καταλαβαίνω που είναι το κακό επειδή η ΠΕΑΛΣ αναδημοσιεύει τις ανακοινώσεις του ρε παιδιά ???? ΑΠΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΠΕΑΛΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ .Δηλαδή τι να πούμε κακως το κάνει ???? Μην τρελαθούμε τωρα ...

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΛΕΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΑΛΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ 5-6 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΑΛΣ ΕΙΝΑΙ ..ΝΑ ΑΠΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΕΠΛΣ (ΠΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΚΆ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΟΣΑ Η ΠΟΕΠΛΣ ΕΛΕΓΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ) ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ BLOG KATA ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ .ΒΕΒΑΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ..ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥ ......

Ανώνυμος είπε...

Σιγα να μην ειναι και μελος της ΠΕΑΛΣ ....... Τιποτε δορυφόρος θα είναι της ΠΟΕΠΛΣ ή καμιά μαριονέτα κανενός υψηλόβαθμου γαλαζοαίματου που του εχει μπει στα ρουθούνια η ΠΕΑΛΣ .Σκίστε τους και μην ακούτε τιποτα ......

Ανώνυμος είπε...

Ο Διζελος ειναι αγαπητός σε πολλούς ....που είναι το κακό?

Ανώνυμος είπε...

ENAS ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΡΩΤΑ .....
ΤΙ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ....
1ον Δεν χρειάζεται το παραμικρό κεφάλαιο για να την ανοίξεις.

2ον Δεν δουλεύεις ποτέ και δεν σε ρωτάνε που είσαι....

3ον Πριν κανονίσεις επιδόματα, υπερωρίες, επιτροπές ,βαθμολόγιο κλπ για τους άλλους, τα κανονίζεις πρώτα για σένα.

4ον Εξασφαλίζεις το μέλλον των παιδιών σου αλλά και των λοιπών συγγενών,φίλων με διορισμούς ανά το δημόσιο και μεταθέσεις .

5ον Άμεση πρόσβαση στα media.

6ον Εξ ανάγκης μαθαίνεις τους νόμους και χώνεις εαυτούς και αλλήλους στις τεράστιες τρύπες που έχουν προνοήσει να φτιάξουν οι νομοθέτες για σένα.
7. Σε γλύφουν όλοι θέλουν δεν θέλουν ...

8ον Αποκτάς απίστευτες πολιτικές γνωριμίες και όταν κουραστείς να κάθεσαι, γίνεσαι βουλευτής.

9ον Αν δεν είσαι τελείως κοπρόσκυλο και έχεις δική σου δουλειά, αυξάνεις το πελατολόγιο και τις επαφές σου.

και 10ον .όλοι σε θεωρούν μαλάκα αλλα κανείς δεν τολμά να στο πει .

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΑΙΤΑΚΗΣ ?

Ανώνυμος είπε...

YPOPLOIARXOS EIMAI KAI SE 6 MHNES PLOTARXHS .POY EINAI TO PRPBLIMA STIN EROTHSH MOY KAI GIATI TI XREONETE SE ALLON ????

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΜΕ ΑΝΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΤΙΣ Π.Π.ΡΙΕΣ ΜΑΣ ...ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΩΡΑ ...ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΟΣ ΣΕ ΟΤΙ ΛΕΕΙ ..ΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ..ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ...

Ανώνυμος είπε...

εσυ ρε μεγαλε γιατι δεν μιλας επωνυμα .......για μακακες ψαχνεις ......ή ευκολα θυματα για να μας σκισουν οι αξιωματικοι