Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Κρίσεις – Μεταθέσεις Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων ΕΛ.ΑΣ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Αθήνα, 31 Μαΐ 2012

ΘΕΜΑ : Κρίσεις – Μεταθέσεις Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων
ΣΧΕΤ : α. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Μεταφορά του χρόνου διενέργειας των ετήσιων τακτικών κρίσεων έτους 2012 στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή» (ΦΕΚ Α΄ 56/14-3-2012)
β. Σύνταγμα της Ελλάδας
γ. Η από 18-5-2012 ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ
δ. Ν.2190/1994 (ΦΕΚ Α΄ 28, «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης»)
ε. Η από 24-5-2012 ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ

1. Σύμφωνα με τη σχετική (α) και συγκεκριμένα:
α. Με το άρθρο 1, ορίστηκε ότι: «1. Οι ετήσιες τακτικές κρίσεις έτους 2012 των αξιωματικών, ανθυπασπιστών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων θα διενεργηθούν τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του τρέχοντος έτους».
β. Με το άρθρο 3, ορίστηκε ότι: «Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από την 1η Μαρτίου 2012».


2. Σύμφωνα, εξάλλου, με την παρά. 1 του άρθρου 44 του σχετικού (β) ορίζεται ότι: «Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο. Αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής».

3. Τη 18-5-2012 το ΓΕΕΘΑ στη επίσημη ιστοσελίδα του ενημέρωσε ότι:
«Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 28, Ν.2190/1994, ΦΕΚ Α΄28), για την περίοδο από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών και μέχρι την ορκωμοσία της Κυβέρνησης, απαγορεύεται η έκδοση πράξεων, σχετικών με την υπηρεσιακή κατάσταση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (κρίσεις, μεταθέσεις). Εξαίρεση αποτελούν οι πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας και αργίας, καθώς και πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση. Επιτρέπονται υπηρεσιακές μεταβολές μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες της υπηρεσίας, μετά από προηγούμενη σύμφωνη γνώμη επιτροπής από μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας».

4. Ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό (δ) και ειδικότερα:
α. Με το άρθρο 28, ορίζεται ότι: «1. Κατά το διάστημα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος, απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν το διορισμό ή πρόσληψη και οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και
νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ.1 του παρόντος, εκτός από τις πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας και αργίας, καθώς και τις πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση….».
β. Με το άρθρο 14, ορίζεται ότι: «1. Στις διατάξεις των κεφαλαίων Α`, Β` και Γ`, όπως ισχύουν, υπάγονται όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 6 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α) και τις μεταγενέστερες συμπληρώσεις του, πριν από την τροποποίηση του με το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α). Στον κατά τα πιο πάνω δημόσιο τομέα και για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και μόνο υπάγονται επίσης: 
α. Η Προεδρία της Δημοκρατίας, ως προς το μόνιμο προσωπικό της. 
β. Η Βουλή των Ελλήνων, ως προς το προσωπικό της, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κανονισμός της.
γ. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις τους….. 
2. Δεν υπάγονται στις διατάξεις των κεφαλαίων Α`, Β` και Γ`: α. Οι δικαστικοί λειτουργοί, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και οι ιατροδικαστές. β. Το εκπαιδευτικό ή διδακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι., των Τ.Ε.Ι. και των με οποιαδήποτε ονομασία σχολών ή σχολείων ή υπηρεσιών του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και
δεύτερου βαθμού και των νομικών προσώπων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο. γ. Το ερευνητικό προσωπικό των ερευνητικών ή και τεχνολογικών κέντρων, ιδρυμάτων και ινστιτούτων. δ. Οι στρατιωτικοί, το μη πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης και πρώην Εμπορικής Ναυτιλίας), το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθώς και το ειδικό ένστολο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας…».

5. Την 24-5-2012 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωσε ότι: «………. κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν θα πραγματοποιηθούν μεταθέσεις Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, Οπλιτών, ούτε και θα γίνει προεργασία από τα Γενικά Επιτελεία, πλην μεταθέσεων σε ΣΕΘΑ και ΑΔΙΣΠΟ και των Οπλιτών από τα ΚΕΝ».

6. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε εάν κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η σχετική (α) πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε αποφατική δε απάντηση τι προτίθεστε να πράξετε, καθόσον οι τεθείσες εκ του Συντάγματος προθεσμίες εξέπνευσαν ή τείνουν να εκπνεύσουν, κατά περίπτωση.

7. Οφείλουμε, τέλος, να σας υπενθυμίσουμε ότι η καθυστέρηση των μεταθέσεων έχει τεράστιο αντίκτυπο στις οικογένειες των στρατιωτικών, των οποίων ανατρέπεται κάθε είδους προγραμματισμός, επιτείνοντας τα ήδη σοβαρά προβλήματα αναφορικά με την εργασία των συζύγων (να σας υπενθυμίσουμε ότι τα ποσοστά ανεργίας του τομέα είναι τεράστια, με αποτέλεσμα οι οικογένειες των στελεχών να αντιμετωπίζουν συνθήκες πενίας), με τα σχολεία των τέκνων τους και με την εξεύρεση κατοικίας.

8. Απευθυνόμαστε σε εσάς Κε Υπουργέ, ως πρώην συνάδελφο και κατά συνέπεια γνώστη των προβλημάτων και αναγκών των Ελλήνων στρατιωτικών, και σας καλούμε έστω αυτή τη φορά, από τη σημερινή σας θέση, η οποία σας παρέχει πλέον τη δυνατότητα να επιδείξετε το προσήκον ενδιαφέρον προς αυτούς που μέχρι σήμερα δεν ευτύχησαν να έχουν τη δέουσα συνδρομή της πολιτείας - την οποία ωστόσο υπηρετούν αδιαμαρτύρητα, παρ΄ όλες τις περικοπές και τις αδικίες που
έχουν υποστεί την τελευταία διετία, επί της θητείας σας ως Αρχηγού ΓΕΣ, θεωρώντας, όπως άλλωστε μέχρι και σήμερα ο Σύνδεσμός μας τονίζει, ότι οι πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις πρέπει να μείνουν έξω και μακριά από το χώρο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού τους, για την άμεση παρέμβασή σας και αποκατάσταση της τάξεως που θα πρέπει να επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, με την ενεργοποίηση της «παγωμένης» διαδικασίας των κρίσεων
και μεταθέσεων των μέχρι πρότινος συναδέλφων σας, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για αυτούς, ως ελάχιστη ένδειξη του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την προστασία του ηθικού και του φρονήματος των ΕΔ.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Τσουκαράκης Ανέστης
Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ)
6974365800
Ο Γεν. Γραμματέας
Τσάκαλος Αναστάσιος
Αρχικελευστής ΕΜΘ (ΜΗΧ)
6943487931

Δεν υπάρχουν σχόλια: