Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Frontex:"Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το κύμα μεταναστών"

Με παρέμβαση του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ κατά τη διάρκεια ακρόασης του Διευθυντή του FRONTEX κ. Ilkka Laitinen, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, επανέφερε το ζήτημα της μεγάλης εισροής παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα καλείται να σηκώσει το βάρος της παράνομης μετανάστευσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης και τονίζοντας τη σημασία, τα ζητήματα αυτά να προσεγγίζονται με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Παράλληλα, σημείωσε την απροθυμία της Τουρκίας να συνεργαστεί σε θέματα επιστροφής παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα από το έδαφος της, ενώ αναφέρθηκε και στην αποτελεσματικότητα της δράσης του οργανισμού στα ελληνικά σύνορα.
Απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο κ. Laitinen συμφώνησε πως η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί, αποτελεί σημαντικό πλήγμα στη προσπάθεια αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών και επανέλαβε πως ο έλεγχος των συνόρων από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Επιβεβαιώνοντας την πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της Frontex, κ. Μίκαλ Πάρζιζεκ, ο Διευθυντής του οργανισμού σημείωσε, πως η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τόσο μεγάλες εισροές παράνομων μεταναστών. Παράλληλα, ανέφερε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η σύλληψη και καταγραφή των στοιχείων των παράνομα εισερχομένων, αλλά η διαχείριση του αριθμού αυτού από την χώρα – από την προσωρινή φιλοξενία μέχρι την επιστροφή- σημείο στο οποίο η νέα υπηρεσία ασύλου θα πρέπει να αναπτύξει σημαντικό ρόλο.

Σε σχέση με το θέμα αυτό πάντως και έπειτα από αναφορά του κ. Παπανικολάου, η Επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων κα. Σ. Μάλμστρομ, δήλωσε με πρόσφατη απάντηση της, πως η Ελλάδα καθυστερεί σημαντικά την επάνδρωση της νέας υπηρεσίας, καθιστώντας αδύνατη την αποτελεσματική λειτουργία της. Η Επίτροπος αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται μεν τη δυσκολία προσλήψεων εξαιτίας των συγκεκριμένων περιορισμών που ισχύουν στην χώρα, σημειώνει ωστόσο πως η Επιτροπή υποστηρίζει την χώρα, ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης νέου προσωπικού, εφόσον αυτή εμπίπτει στους κανόνες που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία των Ταμείων.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Ασφαλώς το ζήτημα διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με την παρουσία της FRONTEX και τις περιορισμένες ή μερικώς αποτελεσματικές δράσεις της. Η Ελλάδα οφείλει να θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής, να επανδρώσει την υπηρεσία ασύλου ώστε να επιστρέφονται άμεσα όσοι δεν δικαιούται να βρίσκονται στην χώρα και να πιέσει την Τουρκία να συνεργαστεί. Προφανώς, πολιτικές μαζικής νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών, όπως αυτές προτείνονται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, είναι αλόγιστες και επικίνδυνες».

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης της κας Malmström στην ερώτηση του κ. Παπανικολάου
Η Επιτροπή είναι ενήμερη σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν τη στελέχωση της νέας υπηρεσίας ασύλου στην Ελλάδα. Η Επιτροπή έστειλε πρόσφατα αποστολή στην Ελλάδα για να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση και να χαράξει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Στα πορίσματά της, η Επιτροπή τόνισε ότι «η στελέχωση των υπηρεσιών παραμένει ένα από τα βασικά εμπόδια για την ορθή εφαρμογή στου σχεδίου δράσης».
Ωστόσο, οι ανάγκες στελέχωσης της νέας υπηρεσίας θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Καταρχάς, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ισχύοντες κανόνες επιτρέπουν κάποια ευελιξία για πρόσληψη ενός ατόμου για κάθε πέντε αποχωρήσεις, καθόσον ισχύει για ολόκληρη την κυβέρνηση και όχι για κάθε υπηρεσία χωριστά. Εναπόκειται στην Ελλάδα να καταρτίσει σχέδια στελέχωσης που να συνδυάζουν τον σεβασμό αυτού του κανόνα και την κατάλληλη στελέχωση υπηρεσιών προτεραιότητας.
Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα αύξησης της εξωτερικής ανάθεσης δραστηριοτήτων οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την άσκηση δημόσιας εξουσίας, υπό τον όρο ότι αυτό θα γίνει με αποδοτικό, από πλευράς κόστους, τρόπο και εντός του συνολικού προϋπολογισμού δημόσιων δαπανών, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι οργανισμοί της ΕΕ και άλλοι φορείς, ακολουθώντας το παράδειγμα όσων ήδη προσφέρει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στηρίζοντας τις επιτροπές προσφύγων.
Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης την δυνατότητα να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την κινητικότητα μεταξύ των υπηρεσιών του δημοσίου προκειμένου να αυξηθεί γρηγορότερα η στελέχωση ως απάντηση στη τρέχουσα κρίση.
Η Επιτροπή υποστηρίζει επίσης την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ και επισημαίνει την ανάγκη για πιο στοχευμένη και στρατηγική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης νέου προσωπικού εφόσον αυτή εμπίπτει στους κανόνες που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία των Ταμείων.
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=14938

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρόταση προς τη Τουρκία για “μορατόριουμ εξοπλισμών” περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας,ο οποίος όμως παραδέχτηκε ότι “η αλήθεια είναι ότι δε θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα, αν και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν υπάρξει ανταπόκριση”.

Πολλοί έχουν μιλήσει για διάφορα μορατόριουμ κατά καιρούς.Ποτέ δεν “ευδοκίμησαν” σχεδόν πάντα με ευθύνη των γειτόνων.

Ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική;Σας μεταφέρουμε τι ακριβώς είπε ο κ.Τσίπρας:

“Να προωθήσουμε μια νέα ανεξάρτητη, πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Η χώρα μας είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Από αυτή τη σχέση απορρέουν δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Η χώρα μας, όμως, είναι ταυτόχρονα και ένας σημαντικός πολιτισμικός, εμπορικός και ενεργειακός κόμβος τριών ηπείρων στο Νότιο και Ανατολικό άκρο της Ευρώπης.
Το παρωχημένο δόγμα «ανήκομεν εις τη Δύση» που μετατράπηκε σταδιακά σε «παραδινόμαστε εις τους ισχυρούς», δε μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής.

- Να ενεργοποιήσουμε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες για την κατοχύρωση του αναφαίρετου δικαιώματός μας στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.


- Να αγωνιστούμε για να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τις γειτονικές χώρες, πάντοτε στα πλαίσια του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων που αυτό ορίζει.
Σε αυτά τα πλαίσια θα επιχειρήσουμε να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις της χώρας μας με τη Τουρκία.
Επιθυμούμε διακαώς τη βελτίωση των σχέσεών μας και θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν σε αυτή τη κατεύθυνση.
Πιστεύουμε πως και οι δύο λαοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα από το ψυχρό πόλεμο που συνεχίζεται επι δεκαετίες στο Αιγαίο.
Δώσαμε έτσι την ευκαιρία σε τρίτες δυνάμεις και σε μεγάλα συμφέροντα να εκμεταλλευτούν τον ανταγωνισμό για να αυξήσουν τα κέρδη των πολεμικών τους βιομηχανιών.
Αυτός ο ανταγωνισμός πρέπει να σταματήσει.
Η ειρήνη πρέπει να επικρατήσει.
Αλλά η ειρήνη χρειάζεται δύο.
Η χώρα μας, αλλά και η Κύπρος υποστήριξε και υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Δεν είδαμε όμως μέχρι σήμερα κάποιο αποφασιστικό βήμα από την άλλη μεριά, για την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών.
Ούτε καν κάποιο θετικό βήμα προς τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες του πρόεδρου Χριστόφια.
Η αλήθεια είναι ότι δε θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα, αν και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν υπάρξει ανταπόκριση.
Η προσέγγιση και η συνεργασία χρειάζονται εκατέρωθεν βήματα, δεν γίνονται μονομερώς.
Σε αυτή τη κατεύθυνση θα προτείνουμε στους γείτονες άμεσα να προχωρήσουμε σε μορατόριουμ στις περαιτέρω αγορές μείζονων αμυντικών συστημάτων.
Και θα περιμένουμε να δούμε και να αξιολογήσουμε τις ειλικρινείς τους προθέσεις.


- Να εργαστούμε προκειμένου να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ., στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις”.