Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Eως τον Σεπτέμβριο oι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Eως τον Σεπτέμβριο oι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Στα μέσα Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την περικοπή των αποδοχών 200.000 εργαζομένων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Μνημόνιο, ενώ το όφελος για τα κρατικά ταμεία το τρέχον έτος θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Αν και η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τους εταίρους μας ότι θα βρει ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις, η τρόικα ήταν ανένδοτη και ζήτησε την εφαρμογή της σύμβασης που προβλέπει μειώσεις 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια.

Στις προτάσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπονται μειώσεις που θα φθάσουν το 30% για τα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ, αντίθετα, τα χαμηλόβαθμα στελέχη μπορεί να δουν και αυξημένους μισθούς μέσω της ενσωμάτωσης των οδοιπορικών στο μισθολόγιο (130 - 200 ευρώ μηνιαίως).Ταυτόχρονα, καταργούνται όλα τα επιδόματα εκτός από το επίδομα Ειδικής Απασχόλησης και το επίδομα Θέσης Ευθύνης.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που θα επέλθουν αφορούν:

1. Την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας ή χρονοεπιδόματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να μειωθεί από το 4% στο 2% το ποσοστό που προστίθεται στο χρονοεπίδομα ανά διετία και συνολικά για 14 διετίες. Επίσης, εξετάζεται η αύξηση από διετία σε τριετία ή τετραετία του χρονικού διαστήματος που απαιτείται να συμπληρωθεί για να αυξηθεί το επίδομα χρόνου υπηρεσίας.

2. Στην κατάργηση ή την περικοπή ορισμένων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι που αμείβονται υπό το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων. Συνολικά σε ένστολους γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, αρχιερείς, πανεπιστημιακούς και διπλωματικούς υπαλλήλους θα καταργηθούν τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν, ενώ θα αναπροσαρμοσθούν οι βασικοί μισθοί με βάση τη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων, έτσι όπως εφαρμόστηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο για τον «στενό» δημόσιο τομέα. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι μειώσεις στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων δεν θα έχουν «οριζόντιο» χαρακτήρα και θα προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: