Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, οι διατάξεις του Ν. 3838/2010 (νόμος Ραγκούση) που έδωσαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα με τη χορήγηση ιθαγένειας. Η Ολομέλεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κινήθηκε στο ίδιο σκεπτικό που είχε διατυπώσει το περασμένο έτος το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ , το οποίοι είχε αποφανθεί ότι είναι παράνομες και αντισυνταγματικές οι εν λόγω διατάξεις κρίνοντας ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο Έλληνες πολίτες.
Άλλωστε, η συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ που είχε κάνει δεκτή προσφυγή του δικηγόρου και κατοίκου του κέντρου της Αθήνας κ. Ιωάννη Ανδριόπουλου ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30.4.2010 απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο.
olympia.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με μια απόφαση που θα συζητηθεί σε όλη τη χώρα το Μονομελές Πρωτοδικείο της Ξάνθης δικαίωσε εργαζόμενο που προσέφυγε εναντίον επιχείρησης για την κατάργηση της μετενέργειας και τη μείωση μισθών.
Ο εργαζόμενος είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα θεωρώντας ότι η πράξη υπουργικού συμβουλίου που μείωσε τον κατώτατο μισθό και κατήργησε την μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων...
«εκδόθηκε κατά παράβαση των άρθρων 26 και 43 παρ. 2 του Συντάγματος από το Υπουργικό Συμβούλιο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τα Δικαστήρια».
Το Μονομελές Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή του εργαζόμενου, ο οποίος ενήργησε μετά την καταγγελία της σύμβασής του και, ουσιαστικά, η Δικαιοσύνη στην Ξάνθη έκρινε αντισυνταγματική την πράξη υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, το 2012.
Ο αντίκτυπος αναμένεται ότι θα είναι σοβαρός καθώς είναι η δεύτερη του είδους, μετά από αντίστοιχη διαφορά που είχε προκύψει στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και εκδικάστηκε στα οικεία δικαστήρια.