Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Οι Βρυξέλλες έβαλαν στο μάτι τον 13ο και 14ο μισθό...

Εννέα μέτρα-φωτιά περιλαμβάνει ο κατάλογος των παρεμβάσεων που ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να θεωρήσουν εφικτή την επίτευξη του στόχου του Προγράμματος Σταθερότητας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ εντός του 2010.

Μεταξύ των μέτρων που απαιτούν είναι και η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει τα περισσότερα -αν όχι όλα- από αυτά τα μέτρα. Ειδικά για το δώρο των Χριστουγέννων (13ος μισθός), εξετάζει την προσωρινή αναστολή της χορήγησής του, ενώ, για το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας (14ος μισθός), μελετά το ενδεχόμενο οριστικής μείωσης ή ακόμη και κατάργησής τους!
Τα μέτρα για τα οποία πιέζουν οι Βρυξέλλες και τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση είναι αναλυτικά τα ακόλουθα:

1) H μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στους υπαλλήλους και τους λειτουργούς του δημοσίου τουλάχιστον.....
κατά το έτος 2010. Η εξοικονόμηση της δαπάνης που θα προκύψει από το μέτρο αυτό υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου και όχι σε 1,4 δισ. ευρώ που διέρρεαν αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών ορισμένες “πηγές” που φαίνεται να μη γνωρίζουν στις λεπτομέρειές του το μισθολόγιο του δημοσίου. Κι αυτό διότι το δώρο των Χριστουγέννων στο δημόσιο δεν ισοδυναμεί στην πραγματικότητα με καταβολή σε κάθε υπάλληλο των συνολικών αποδοχών του για 14η φορά μέσα στο έτος, αλλά μόνο με 14η καταβολή του βασικού μισθού χωρίς τα επιδόματα! Σύμφωνα, ειδικότερα, με τη νομοθεσία για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το δώρο των Χριστουγέννων είναι επίδομα που καταβάλλεται στις 16 Δεκεμβρίου κάθε έτους σε κάθε υπάλληλο και λειτουργό του κράτους. Ισούται δε με τον μηνιαίο βασικό μισθό που λαμβάνει ο υπάλληλος την ημερομηνία καταβολής του. Δεν περιλαμβάνει, δηλαδή, τα επιδόματα που χορηγούνται πέραν του βασικού μισθού και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεβάζουν τις συνολικές αποδοχές σε επίπεδο ακόμη και υπερδιπλάσιο του βασικού μισθού. Συνεπώς, από τη μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων:
- Οι πολιτικοί υπάλληλοι του δημοσίου θα χάσουν από 711 έως 1.666 ευρώ από τις ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές τους.
- Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες θα δουν τις ετήσιες μεικτές απολαβές τους να μειώνονται από 288 έως 2.337 ευρώ.
- Οι δικαστικοί λειτουργοί θα δουν τις μεικτές ετήσιες αμοιβές τους να μειώνονται από 848 έως 2.356 ευρώ.

2) Η μείωση ή η κατάργηση του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος της θερινής αδείας που χορηγείται σε όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου. Η πλήρης κατάργηση και των δύο παροχών θα οδηγήσει σε επιπλέον απώλειες εισοδήματος, οι οποίες θα είναι ίσες με αυτές που θα προκύψουν από τη μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων.

3) Νέο ψαλίδισμα των επιδομάτων και των πρόσθετων αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, περιστολή των επιχορηγήσεων ασφαλιστικών ταμείων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, συγκοινωνιακών φορέων και λοιπών οργανισμών, καθώς και “πάγωμα” των εξόδων κίνησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικά για τα επιδόματα, εξετάζεται επιπλέον ποσοστό περικοπής 10% το οποίο θα προστεθεί στο αρχικό ποσοστό περικοπής 10%, οπότε η συνολική μείωση των επιδομάτων θα φτάσει το 20%. Στην περίπτωση αυτή οι μηνιαίες εισοδηματικές απώλειες που θα προκύψουν για 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου θα κυμανθούν από 35 έως 440 ευρώ. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα αποδώσουν την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ.

4) Περικοπή της πρόσθετης δαπάνης ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των αναγκών της παιδείας που είχε εξαγγείλει τον Νοέμβριο ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2010.

5) Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 19% σε 21% για νεόδμητες κατοικίες, οικοδομικά υλικά, τηλεφωνικά τέλη, καύσιμα, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, παροχή υπηρεσιών από επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες (κομμωτήρια, κουρεία, γυμναστήρια κλπ.) και από 9% σε 11% για τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, εισιτήρια μεταφορικών μέσων και άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Από την αύξηση αυτή θα προκύψουν άμεσες ανατιμήσεις 1,7% στην κατηγορία προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών που υπάγονται σήμερα στον συντελεστή 19% και 1,8% στην κατηγορία αγαθών που υπάγονται σήμερα στον συντελεστή 9%. Στην πραγματικότητα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν εκτεταμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε πολλά είδη που θα εκτινάξουν τις ανατιμήσεις σε επίπεδα υψηλότερα του 5%! Υπό κανονικές συνθήκες, η αύξηση του ΦΠΑ θα έφερνε επιπλέον έσοδα στα ταμεία του δημοσίου περί τα 2 δισ. ευρώ. Με την αναμενόμενη όμως μείωση της κατανάλωσης που θα προκαλέσουν οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, σε συνδυασμό με τις σημαντικές περικοπές εισοδημάτων, τα επιπλέον έσοδα εκτιμώνται μεταξύ 1,2 και 1,5 δισ. ευρώ.

6) Νέα αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων κατά 10% έως 20%. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών κατά 0,06 έως 0,12 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η πρόσθετη επιβάρυνση θα φτάσει τα 0,04-0,10 ευρώ το λίτρο. Τα επιπλέον έσοδα που θα εξασφαλιστούν εκτιμώνται σε 500-800 εκατ. ευρώ.

7) Επιβολή νέων αυξήσεων 10%-20% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά. Στα τσιγάρα οι τιμές θα αυξηθούν κατά 20 έως 50 λεπτά το πακέτο και στα αλκοολούχα ποτά οι αυξήσεις τιμών θα κυμανθούν από 10 έως 30 λεπτά ανά φιάλη. Οι αυξήσεις των φόρων αυτών θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα ύψους 200-400 εκατ. ευρώ.

8) Επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Το μέτρο αυτό εξετάζεται ως εναλλακτική λύση αντί για τη νέα αύξηση των φόρων στα καύσιμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο απαλλάσσονται από τον ΕΦΚ αλλά υπάρχει δυνατότητα κατάργησης των απαλλαγών αυτών. Αν επιλεγεί αυτή η λύση εκτιμάται ότι θα εξασφαλισθούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

9) Αύξηση της φορολογίας σε ορισμένα προϊόντα πολυτελείας, όπως, για παράδειγμα, τα ακριβά ΙΧ αυτοκίνητα, οι πολυτελείς κατοικίες και τα πολύ μεγάλα σκάφη αναψυχής. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα ύψους 200-300 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα / Τα οφέλη

Δώρο των Χριστουγέννων 1 δισ.
Δώρο Πάσχα και επίδομα άδειας Άνω του 1 δισ.
Επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές 1 δισ.
Πρόσθετες δαπάνες στην παιδεία 1 δισ.
Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ 1,2 και 1,5 δισ. ευρώ.
Νέα αύξηση των φόρων στα καύσιμα 500-800 εκατ. ευρώ.
Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά 200-400 εκατ. ευρώ.
Φόροι κατανάλωσης σε ηλεκτρικό και αέριο 500 εκατ.
Αύξηση φόρων σε είδη πολυτελείας 200-300 εκατ.

1 σχόλιο:

Exantas είπε...

Είναι βέβαιον ότι οι "οικονομικοί σύμμαχοί" μας έχουν ήδη κόψει το κουστούμι μας πολύ πολύ στενό. Ο 14ος είναι ήδη παρελθόν, οι μειώσεις επιδομάτων, η αύξηση ΦΠΑ & εμμέσων φόρων, έχουν δρομολογηθεί. Αναμένεται μόνον να ανακοινωθούν στα πλαίσια μιας ευρύτερης, κοινωνικής συναίνεσης, που έχει ήδη ευλαβικά ακολουθηθεί από πολλές πλευρές. Δυστυχώς, οι εταίροι μας, δεν έχουν λάβει υπόψη τους ότι ως μισθωτοί, λαμβάνουμε από τους χαμηλότερους μισθούς της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα διαβιούμε σε ένα κράτος με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Σε ένα κράτος όπου οι υφιστάμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είτε υπολειτουργούν είτε ουδόλως λειτουργούν. Όταν δε τύχει να λειτουργήσουν, η διαφθορά & αδιαφάνεια, για τις οποίες διακρινόμαστε ως Νομπελίστες, δεν επιτρέπουν την ολοκληρωτική εφαρμογή των νόμων. Πόσα άραγε πρόστιμα έχουν μέχρι σήμερα, ύστερα από "παρεμβάσεις" ή λαδώματα πληρωθεί? Από τα απλά της τροχαίας, έως τα βαρύτερα των πολεοδομιών, φορολογικών παραβάσεων, των Κανονισμών Λιμένων έως του ΚΔΝΔ? Εάν από τα πρόστιμα είχαν καταβληθεί το 50% ή καταβληθούν στο μέλλον, πολλές "τρύπες" του δημοσίου κορβανά θα είχαν κλείσει. Σκεφθείτε το, μεγαλοσχήμονες της δημόσιας ζωής & ρυθμιστές των αποφάσεων.
Με θαλασσινούς χαιρετισμούς