Μην μου πείτε ότι νομίσατε ότι πρόκειται για Έλληνα υπουργό?
Στην Ελλάδα ζούμε...
Δεν γίνονται εδώ αυτά τα πράγματα...
Σε ποινή 20 ετών κάθειρξης για υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων καταδικάστηκε το Σάββατο ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Μοζαμβίκης Αντόνιου Μουνγκουάμπε. Πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο που έχει καταδικαστεί ποτέ για διαφθορά στη χώρα της νότιας Αφρικής.
Ο Μουνγκουάμπε, που διετέλεσε υπουργός από το 2005 ως το 2008, κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία της συνέργειας στην κατάχρηση 1,25 εκατ. ευρώ από την εθνική εταιρία διαχείρισης των αεροδρομίων.
Οι συγκατηγορούμενοί του -ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο πρώην διευθυντής της οικονομικής της υπηρεσίας, ο πρώην προσωπάρχης του Μουνγκουάμπε και ο πρώην επικεφαλής μιας εταιρίας τροφοδοσίας των αεροδρομίων-καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές φυλάκισης 2 ετών έως και κάθειρξης 22 ετών.
Η απόφαση του δικαστηρίου επέκρινε με δριμύτητα τους κατηγορούμενους για την υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων σε μια χώρα τόσο φτωχή που .....
εξαρτάται από την διεθνή βοήθεια ακόμα και για τον μισό της κρατικό προϋπολογισμό.
"Οι καταστάσεις αυτές είναι απαράδεκτες σε μια χώρα όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ζει στην απόλυτη φτώχεια", ανέφερε η απόφαση.
Οι κατηγορούμενοι αποφασίστηκε να πληρώνουν 3 εκατ. δολάρια για να καλυφθούν οι ζημίες στην εταιρία διαχείρισης των αεροδρομίων.
Ο δικηγόρος του Μουνγκουάμπε, Άμπντουλ Γκάνι, δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο. "Η απόφαση αποτελεί την τέλεια υπερβολή. Δεν ανταποκρίνεται με κανέναν τρόπο στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν", είπε.
Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι της κατηγορίας ότι χρησιμοποιούσαν κρατικά κεφάλαια για να αποκτήσουν πολυτελείς κατοικίες, αυτοκίνητα και δώρα για μέλη των οικογενειών τους, παροχετεύοντας χρήματα διαμέσου της εταιρίας τροφοδοσίας για να αποκρύψουν τον προορισμό τους.
Η υπόθεση έτυχε εκτενούς κάλυψης από τα ΜΜΕ μετά τη σύλληψη του Μουνγκουάμπε τον Οκτώβριο του 2008. Η επιβολή της ποινής μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από την τηλεόραση.
Η δίωξη υπήρξε η πρώτη σε βάρος υπουργού στην Μοζαμβίκη, η οποία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς στον κατάλογο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια.
ΣΧΟΛΙΟ
Αυτά βέβαια συμβαίνουν σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε αναπτυγμένες χώρες όπως η χώρα μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου