Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Καλή ψαριά vs Εξόρυξη Πετρελαίου...

Μια «καλή ψαριά» παραμερίζει τον... «μαύρο χρυσό» και γίνεται «αιτία πολέμου»! Αυτό το «σκηνικό» έχει διαμορφωθεί γύρω από τις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου, στη Θάσο, όπου ανεμότρατες φέρονται να ψαρεύουν ακόμα και σε απαγορευμένη ζώνη κοντά σε αγωγό μεταφοράς πετρελαίου, βρίσκοντας «καλές ψαριές».
Το θέμα απασχολεί, πλέον, το Λιμεναρχείο Καβάλας, όπου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει προσφύγει η εταιρεία «Kavala Oil» καταγγέλλοντας άγνωστες ανεμότρατες για ζημιές που προκλήθηκαν, το τελευταίο διάστημα, σε υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτροδότησης της πλατφόρμας άντλησης του κοιτάσματος Ε.

Οπως έλεγαν, μάλιστα, έγκυρες πηγές, οι λιμενικές Αρχές ερευνούν με πολλή προσοχή το θέμα και εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις από ανεμότρατες επιβάλλονται κυρώσεις.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ψάρεμα απαγορεύεται σε απόσταση 500 μέτρων αριστερά και δεξιά του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου, ο οποίος αποτυπώνεται στους ναυτικούς χάρτες και δίπλα του βρίσκεται και το καλώδιο ηλεκτροδότησης.
Ομως, όπως λέγεται, στην περιοχή λόγω της θερμότητας που προκαλείται στη θάλασσα από το καλώδιο και τον αγωγό προσελκύονται σε εκείνα τα σημεία πολλά κοπάδια ψαριών, προσφέροντας στις ανεμότρατες μια απαγορευμένη αλλά πλούσια «ψαριά».
Από την άλλη πλευρά, όμως, η εταιρεία «Kavala Oil» διαπιστώνει να έχουν σημειωθεί πολλές ζημιές στο καλώδιο ηλεκτροδότησης της πλατφόρμας, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και η καθημερινή παραγωγή πετρελαίου.
Ηδη, πάντως, έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από ειδικό σκάφος, το οποίο έχει ναυλώσει η παραπάνω εταιρεία.
Η εταιρεία έχει αναφέρει προς τις λιμενικές Αρχές ότι θεωρεί ως υπεύθυνες άγνωστες ανεμότρατες, που με τα αλιευτικά εργαλεία τους έχουν προκαλέσει τις ζημιές στο καλώδιο, ενώ επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση ζημιών και στον αγωγό, με ανυπολόγιστες οικολογικές συνέπειες...
Μάλιστα, ο πρόεδρος της «Kavala Oil», Βαγγέλης Παππάς, σε δήλωσή του στην ηλεκτρονική έκδοση «voria.gr», έχει αναφέρει ότι «βρισκόμαστε σε έναν... ακήρυκτο πόλεμο».
Ο ίδιος εμφανίζεται να δηλώνει ότι τα πρόστιμα δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα και πως το Λιμεναρχείο πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους για να σταματήσει η παράνομη αλιεία, από την οποία «η ζημιά που υφίσταται η εταιρεία μας καθημερινά είναι ανυπολόγιστη».
Ο Ειδικός
Οι λόγοι της χρυσής ψαριάς
Στην περιοχή της Καβάλας και της Θάσου λένε ότι τα «απαγορευμένα σημεία» γύρω από τον αγωγό έχουν «πολύ ψάρι», επειδή προσελκύονται κοπάδια λόγω της θερμότητας του καλωδίου ηλεκτροδότησης και του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου. Ο βιολόγος-ωκεανογράφος κ. Βασίλης Ποδιάδης, λέει ότι «στη συγκεκριμένη ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος συγκεντρώνονται πολλά αλιεύσιμα είδη λόγω της ύπαρξης των εκβολών πολλών ποταμών, από τους οποίους διαμορφώνονται συνθήκες ευνοϊκές για την ύπαρξη φυτοπλαγκτού. Στο σημείο του αγωγού η ύπαρξη πολλών αλιεύσιμων ειδών δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα εάν σχετίζεται με τη θερμότητα, αλλά σίγουρα συντελεί και η απαγόρευση αλιείας, που εκ των πραγμάτων περιορίζει την υπεραλίευση».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: