Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Τέλος στην 35ετία βάζει το ασφαλιστικό


Της Ρούλας Σαλούρου

Σύνταξη μετά από 40ετή εργασία προβλέπει το νέο ασφαλιστικό, όπως περιγράφεται στο πόρισμα της Επιτροπής που κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Εργασίας. Ο κ. Λοβέρδος, την ώρα των έντονων διαβουλεύσεων για το φορολογικό, στο υπουργικό της περασμένης Πέμπτης, κατέθεσε το πόρισμα, το οποίο περιλαμβάνει 12 κεφάλαια. Το σημαντικότερο, που αναφέρεται στο ύψος των συντάξεων, δεν ξεκαθαρίζει το ύψος της βασικής σύνταξης, ενώ όσον αφορά την υπόλοιπη αναλογική, αποκαλύπτει ότι από το 2018 και μετά, θα εφαρμόζονται κλιμακούμενοι συντελεστές, από το 15ο έτος εργασίας έως και το 40ο. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι για να λάβει με το νέο σύστημα, κάποιος, ικανοποιητική σύνταξη, θα πρέπει να ξεχάσει την 35ετία και να εργαστεί τουλάχιστον 40 χρόνια. Εφόσον οι βασικές αρχές του ασφαλιστικού περάσουν από το υπουργικό, αλλά και την Ε.Ε., το τελικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή μετά από το Πάσχα.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται μπροστά στον... κίνδυνο να χαρακτηριστεί υπερβολικά ήπια και να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα θα προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της κοινωνίας αλλά και του κυβερνώντος κόμματος. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει, πως θα αποστείλει το τελικό σχέδιο νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εγκριθεί, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μόνο, που τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Ασκούνται πιέσεις για περαιτέρω αλλαγές, κυρίως στο σκέλος της εφαρμογής κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην κύρια σύνταξη, οι οποίες μάλιστα βρίσκουν υποστηρικτές και στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος. Πιέσεις ασκούνται επίσης, και όσον αφορά την εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος, όχι από το 2018 αλλά από το 2013.

Η πλειονότητα των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος εκφράζει έντονες αντιδράσεις, ενώ σκεπτικισμός επικρατεί ακόμα και για το πιο ήπιο σενάριο αλλαγών, που επεξεργάζεται πυρετωδώς, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το σίγουρο είναι ότι, εάν επικρατήσει η γραμμή του υπουργείου Εργασίας, θα είναι ευκολότερη η υποστήριξή της, από τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ αλλά και τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, κι ενώ σήμερα, ο κ. Λοβέρδος θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το πόρισμα της επιτροπής των ειδικών, δώδεκα άξονες προτάσεων κατέθεσε χθες, ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευση, ο πυρήνας των προτάσεων εδράζεται στην προσήλωση στον δημόσιο, καθολικό και κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος. Και η ΝΔ διαφωνεί με την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προτείνει μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, την αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την ενθάρρυνση της εθελούσιας παραμονής στην αγορά εργασίας. Αξιοσημείωτη είναι η πρόταση για λειτουργία ενός μηχανισμού μερισματικής απόδοσης αποθεματικών ώστε από την απόδοση της περιουσίας των Ταμείων, που αξιοποιείται, ένα ποσοστό να δίνεται ως «κοινωνικό μέρισμα» στους πραγματικά χαμηλοσυνταξιούχους, με συνεκτίμηση εισοδηματικών κριτηρίων.

Μεταξύ άλλων προτείνει επίσης, τη δημιουργία παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εκπονεί Ετήσιες Εκθέσεις για την κατάσταση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και θα υποβάλλει προτάσεις βελτίωσης, εξορθολογισμού και αλλαγών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

mpleksame me mamakes....