Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Κωστής Μουσουρούλης: σχολιασμός στην απάντηση των υπουργείων για το Λιμενικό Σώμα

Τε 10/3/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προχειρότητα και έλλειψη ουσιαστικής μελέτης για το εγχείρημα του διαμελισμού του πρώην ΥΕΝ αποτυπώνουν οι απαντήσεις, που δόθηκαν, από τα συναρμόδια Υπουργεία, στην υπ. αριθμ. 5714/5.2.10 Ερώτηση του Βουλευτή N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Μουσουρούλη, σχετικά με τα προβλήματα στη δομή και την αποτελεσματική λειτουργία του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.).
Από τις απαντήσεις των Υπουργείων προκύπτει ότι τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, αποφεύγουν κάθε αναφορά στις δυσλειτουργίες που έχουν προκληθεί στη δομή και την αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος.

Συγκεκριμένα, από τα αναγραφόμενα στην απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνεπάγεται ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μελέτη του εγχειρήματος, καθώς η Κυβέρνηση πρώτα διέλυσε το ΥΕΝΑΝΠ, μετά συγκρότησε τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που θα επεξεργαστεί το σχέδιο νόμου για τη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Ασφάλειας – Ναυσιπλοΐας, την ίδρυση Αρχηγείου Λ.Σ. και εν συνεχεία προχωρά στη σύνταξη του Π.Δ. για τη λειτουργία του Αρχηγείου. Επίσης, από την απάντηση του ίδιου Υπουργείου εντείνονται οι ανησυχίες για την επιχειρησιακή ικανότητα του Λ.Σ. αφού, από την 1/1/10 έχει σταματήσει η πάγια προκαταβολή που δινόταν κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση των δαπανών του και το ζήτημα καλύπτεται με την έκδοση κατ’ εξαίρεση ενταλμάτων προπληρωμής – καθώς το σχετικό Π.Δ. δεν έχει εκδοθεί - με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος.

Πρωτοφανής είναι επίσης, η παραδοχή, κατά την απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, ότι η χάραξη και εφαρμογή ναυτιλιακής πολιτικής από το πρώην ΥΕΝ, ασκείται, σήμερα, από τη Διεύθυνση Ναυτιλιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, η οποία υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής, ενώ το Λ.Σ. δεν έχει πλέον, καμία εμπλοκή, αν και από την ίδρυσή του αποτελεί τον, κατ’ εξοχήν, διοικητικό και υποστηρικτικό μηχανισμό της εμπορικής ναυτιλίας.

Τέλος, είναι προφανές ότι τα αρμόδια Υπουργεία, αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερώτημα του Βουλευτή Ν. Χίου, εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί στην άμεση καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων στους αποσπασμένους που έχουν μετακινηθεί ή μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους, αλλά και στον τρόπο ρύθμισης των ασφαλιστικών -συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των στελεχών του Λ.Σ.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κωστής Μουσουρούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: