Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Dauphin vs F16

Πρωτοφανής πρόκληση των Τούρκων πάνω από το Φαρμακονήσι, όταν ζεύγος τουρκικών
F-16 προσέγγισε στις 08:02 ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος σε απόσταση 1ΝΜ από ύψος 1.000 ποδών, την ώρα που το ελικόπτερο πετούσε στα 200 πόδια, βόρεια του Φαρμακονησίου, πάντα εντός ελληνικού εναέριου χώρου, με νότια πορεία.

Δύο ελληνικά F-16 προσέγγισαν τα τουρκικά μαχητικά σε απόσταση 1ΝΜ και τελικά τα τουρκικά αεροσκάφη εξήλθαν του FIR στις 08:04. Το ελικόπτερο που πετούσε στο πλαίσιο επιχείρησης της Frontex, εκτέλεσε κανονικά την αποστολή του (Κως, Σάμος, Κως, με ώρα απογείωσης στις 06:13 και προσγείωσης στις 08:22). Της αναχαίτησης είχαν προηγηθεί συνολικά 11 εκπομπές από τα τουρκικά ραντάρ.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι Τούρκοι είχαν περιοριστεί στην παρενόχληση των αεροσκαφών/ελικοπτέρων της Frontex μέσω εκπομπών ασυρμάτου, είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται προσέγγιση από μαχητικά. Τον περασμένο Νοέμβρηεπιχειρήθηκε αναχαίτηση σε α/φ της FRONTEX, το οποίο όμως απομακρύνθηκε πριν καταφτάσουν τα τουρκικά F-16. Τα ελικότερα Dauphin του Λιμενικού Σώματος άρχισαν απο εχθές να εκτελούν περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο, ενισχύοντας τα εκει μέσα της FRONTEX κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο απο την Άγκυρα ή οποία με τον δικό της τρόπο απαντάει σε αυτή την εξέλιξη..

Δεν υπάρχουν σχόλια: