Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

13 ώρες πάλεψαν με τα κύματα

Τη δική τους «οδύσσεια» έζησαν ένας 36χρονος μυδοκαλλιεργητής από τη Χαλάστρα και ο 28χρονος Αλβανός βοηθός του, που ξεκίνησαν για το μεροκάματο και βρέθηκαν να παλεύουν με τα κύματα 13 ώρες ανοιχτά του Θερμαϊκού. Οι δυο άντρες βρέθηκαν τελικά ως εκ θαύματος ζωντανοί ύστερα από πολύωρες έρευνες, επτά μίλια μακριά από την ακτή.

Στις οκτώ το βράδυ της Τρίτης οι δυο άντρες ξεκίνησαν από τη Χαλάστρα για να πάνε στο μυδοτροφείο που διατηρεί ο 36χρονος, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, στο Θερμαϊκό. Βρέθηκαν, όμως, να παλεύουν για τη ζωή τους, καθώς ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και οι δυο μυδοκαλλιεργητές δεν μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία τη μηχανή της βάρκας, που σαν καρυδότσουφλο ο άνεμος εντάσεως επτά Μποφόρ την παρέσυρε στα ανοιχτά.

Μια απότομη κίνηση είχε ως αποτέλεσμα η βάρκα να αναποδογυρίσει. Οι δυο άντρες, παρά τη εξάντλησή τους και τα παγωμένα νερά, έμειναν γαντζωμένοι στη μισοβυθισμένη βάρκα τους για 13 ώρες. «Τους έσωσε η δύναμή τους για να ζήσουν. Ηταν θαύμα που βρέθηκαν ζωντανοί με αυτές τις συνθήκες», τόνισε ο Αγγελος Βαλασίδης, υποδιοικητής του Ιπποκρατείου, όπου διακομίστηκαν οι δυο ναυαγοί από το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, αφού τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Αργούσαν

Στις τρεις τα ξημερώματα η οικογένεια του 36χρονου ειδοποίησε το Λιμενικό, καθώς η αδικαιολόγητη καθυστέρησή τους και το γεγονός ότι το τηλέφωνο του 36χρονου ήταν απενεργοποιημένο δημιούργησε ανησυχία στους συγγενείς, οι οποίοι κατευθύνθηκαν τα μεσάνυχτα στην παραλία, χωρίς όμως να μπορέσουν να διακρίνουν ούτε ένα σημάδι ζωής των δυο μυδοκαλλιεργητών.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δυο αγνοουμένων ξεκίνησαν άμεσα αλλά με αντίπαλο τον καιρό και το βαθύ σκοτάδι. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού ερευνούσαν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, ένα αεροσκάφος Καναντέρ, δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού, δυο μηχανότρατες από τη Μηχανιώνα, καθώς και τρία οχήματα του Λιμενικού από ξηράς. Μετά από πολύωρες έρευνες και αφού τα σκάφη και τα αεροσκάφη όργωσαν την περιοχή, οι δυο άντρες βρέθηκαν από μια μηχανότρατα σχεδόν επτά μίλια μακριά από την ακτή λίγο πριν από τις εννέα το πρωί.

Παγωμένοι


«Οταν τους έβγαλε από τα νερά ο οδηγός της μηχανότρατας ήταν παγωμένοι. Τους έβαλε στεγνά ρούχα που είχε μαζί του», είπε συγγενής του 36χρονου που τον επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Ολες τους οι εξετάσεις έδειξαν ότι είναι υγιείς και το βράδυ πήραν εξιτήριο.
Της ΒΑΣΩΣ ΝΤΟΥΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: