Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Κατάταξη μέσω πανελλαδικών






Κατάταξη μέσω πανελλαδικώνΚατάταξη στο Λιμενικό Σώμα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων προωθεί η κυβέρνηση.
Ηδη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συγκροτηθεί υπό την εποπτεία του υφυπουργού Σπύρου Βούγια επιτροπή για την επεξεργασία του θέματος και αναμένεται μέχρι τα μέσα Μαΐου να έχει ολοκληρώσει το έργο της με την κατάθεση προς την πολιτική ηγεσία συγκεκριμένων προτάσεων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πιο σύνθετες διαπιστώνεται ότι είναι οι αλλαγές στο Λιμενικό Σώμα, αφού η αλλαγή του συστήματος κατάταξης θα πρέπει να συνοδευτεί με τη δημιουργία Σχολής, πιθανόν στην Αλεξανδρούπολη, όπως προέβλεπε και παλαιότερο σχέδιο που μπήκε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας στα «συρτάρια».
Σύμφωνα, πάντα, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επιτροπή που έχει συσταθεί έχει χωριστεί, για λειτουργικούς λόγους, σε τρεις υποεπιτροπές, που καθεμία εξετάζει τις αναγκαίες αλλαγές στην εκπαίδευση της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, αντίστοιχα.
Για την Ελληνική Αστυνομία, όπου η εισαγωγή γίνεται βάσει πανελλαδικών εξετάσεων, μελετώνται κυρίως ζητήματα αλλαγών στην εκπαίδευση με την εισαγωγή νέων μαθημάτων στις σχολές κ.ο.κ., ενώ για την Πυροσβεστική εξετάζεται η διαδικασία για να ξεκινήσει η εισαγωγή μέσω πανελλαδικών.
Ειδικά, για το Λιμενικό Σώμα για να προχωρήσει η διαδικασία κατάταξης με πανελλαδικές εξετάσεις έχει διαπιστωθεί ότι χρειάζονται, ακόμα, να εξεταστούν πολλά ζητήματα και γι’ αυτό η έναρξη του προγράμματος σχεδιάζεται σε μια διετία ή τριετία.
Οι ανάγκες
Οπως έλεγαν έγκυρες πηγές, βασικό είναι ότι ενώ μέχρι τώρα η κατάταξη γίνεται μία φορά τον χρόνο με βάση τις ανάγκες σε προσωπικό, θα πρέπει να γίνεται σε σταθερή βάση, όπως γίνεται τώρα στην ΕΛ.ΑΣ., και αυτό απαιτεί μια «χαρτογράφηση» ειδικοτήτων, η οποία πάντως θα ξεκινήσει αφού προχωρήσει η σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.



Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας Σχολής Λιμενικού Σώματος με αξιοποίηση Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αφού θεωρείται αναγκαίο να προχωρήσει η δημιουργία της πριν από την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος, δεδομένου ότι η σχολή λιμενοφυλάκων φιλοξενείται σήμερα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος διεκδικούν εδώ και χρόνια τη δημιουργία Σχολής και την κατάταξη μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
Ωστόσο, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν έγινε κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά για την κατάταξη επανήλθε το διαβλητό σύστημα των γραπτών εξετάσεων αντί του σχετικά αντικειμενικότερου των μορίων, που ίσχυε παλαιότερα.
Τέλος, μεταξύ άλλων, υπό εξέταση είναι το ζήτημα της εκπαίδευσης, μαθημάτων, αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού, που θα πρέπει να είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, ενώ σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά εξετάζεται και η δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την επιμόρφωση του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.
Σταύρος Μαλαγκονιάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: