Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Νεύρα στην κυβέρνηση για το ράβε-ξήλωνε

Εντάσεις προκαλεί στην κυβέρνηση το ράβε-ξήλωνε στα νομοσχέδια που φέρνουν προς ψήφιση οι υπουργοί. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο την Πέμπτη το βράδυ με τροπολογία της τελευταίας στιγμής γλίτωσαν τη μείωση τα επιδόματα των ενστόλων. Παράθυρο για αλλαγές και στο σχέδιο νόμου για τους ημιυπαίθριους άνοιξαν χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Θ.Μωραΐτης, μόλις δύο ημέρες έπειτα από την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο τρόπος που γίνονται οι αλλαγές και οι εξαιρέσεις έχουν ενοχλήσει πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι προτιμούν την παραδοσιακή διαδικασία, η οποία δεν καθιστά τα νομοσχέδια «κουρελόχαρτα» και δεν φθείρει την εικόνα των υπουργών. Υπάρχουν όμως και άλλοι οι οποίοι θεωρούν πολύ πιο δημοκρατική τη μέθοδο αυτή, με τις ακροάσεις στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας και τη δημόσια διαβούλευση, όπου πολίτες, φορείς και βουλευτές καταθέτουν τις απόψεις τους και διαμορφώνεται με συναινετικό τρόπο η ρύθμιση δύσκολων θεμάτων. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το στάδιο της διαβούλευσης απαιτεί χρόνο, ενώ η συγκυρία ταχύτητα στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης 23 Μαρτίου, παρ΄ ότι επτά υπουργοί ζήτησαν εξαιρέσεις από την περικοπή επιδομάτων ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, συμφωνήθηκε τελικώς να μη γίνει καμία εξαίρεση «για να μην αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ». Τότε είχαν ζητήσει εξαίρεση οι κκ. Ευ.Βενιζέλος και Π.Μπεγλίτης για το επίδομα που λαμβάνουν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και το επίδομα επικινδυνότητας στην πολεμική αεροπορία, τις ειδικές δυνάμεις και τους αλεξιπτωτιστές, η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης για τα ειδικά επιδόματα των αστυνομικών. Επίσης, ο κ. Χ. Καστανίδης ζήτησε να διατηρηθούν τα επιδόματα των φυλάκων στα σωφρονιστικά ιδρύματα, ο κ. Δ. Δρούτσας το επίδομα αλλοδαπής των διπλωματικών υπαλλήλων και η κυρία Κ. Μπατζελή ζήτησε να συζητηθεί ξανά η φορολόγηση των πωλητών στις λαϊκές αγορές.

Τελικώς, ο λαχνός έπεσε στους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες και γενικώς σε όποιον φορά στολή, συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων στα μουσεία. Αυτές οι κατηγορίες εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση για τη μείωση των επιδομάτων, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με 34 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες αντιδράσεις καταγράφονται ήδη από τους διπλωματικούς υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν στο εξωτερικό. Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων προτείνει έναν «έντιμο συμβιβασμό», όπως χαρακτηρίζει την πρότασή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου , για φορολόγηση της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι υπηρετούντες στην αλλοδαπή σε ποσοστό 20%. Πιέσεις αναμένεται να δεχτεί το υπουργείο Οικονομικών και από εργαζομένους άλλων υπουργείων, οι οποίοι θα υποστούν μειώσεις στα επιδόματα που λαμβάνουν.
Της Δημητρας ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν να γράφετε την πηγή, αλλιώς παίρνετε εσείς την "ευθύνη" για το δημοσίευμα. Και αυτά που γράφει το δημοσίευμα είναι ψευδή και παραπλανητικά. Γιατί οι λιμενικοί δεν "εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση για τη μείωση των επιδομάτων", καθώς κάποια από τα επιδόματά τους θα περικοπούν.