Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Oικονομική στήριξη των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών

Συγκεκριμένες προτάσεις που συμβάλλουν στην οικονομική στήριξη των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών της χώρας κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίες και συνάδουν με την ιδιαίτερη φύση της μισθοδοσίας των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και τη σημαντική προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει τη σοβαρή οικονομική βλάβη που προκαλείται στους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και λόγω της απόφασής της για την αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου στις περικοπές επιδομάτων στο Δημόσιο και από τα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ειδικότερα, σημειώνει ότι «ένα μεγάλο μέρος του μηνιαίου μισθού των Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών, περίπου το 40%, αποτελείται από τακτικά επιδόματα, τα οποία υπόκεινται σε μείωση κατά 12%, χωρίς μάλιστα να εξαιρείται κανένα εξ’ αυτών, όπως έγινε με άλλες κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων, στους οποίους εξαιρέθηκαν από τα παραπάνω επιδόματα το επίδομα ειδικής απασχόλησης και επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας (άρθρο 1 παρ. 3 περίπτ. ε, στ του Ν. 3833/2010 ΦΕΚ 40 Α’)», ενώ συμπληρώνει ότι «της μείωσης δεν εξαιρούνται ούτε τα επιδόματα για την πέραν του πενθημέρου εργασία, ούτε της νυχτερινής απασχόλησης, τα οποία κατ’ ουσία δεν αποτελούν επιδόματα, αλλά αποζημίωση για πραγματική παροχή εργασίας».

Ως εκ τούτου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στη μεγαλύτερη πλειονότητα των Δημόσιων Υπαλλήλων υπάρχει μείωση 12% σε επιδόματα συνολικού ποσού 350€ έως 500€, ήτοι μια μέση μείωση 40 έως 60 € το μήνα, ενώ στους ένστολους (αστυνομικούς - πυροσβέστες - λιμενικούς), με μηνιαίες καθαρές αποδοχές 900 μέχρι 1300€ με 4 πενθήμερα και 64 ώρες νυχτερινά, η μείωση είναι διπλάσια ή και τριπλάσια από 110 μέχρι 130€». Προσθέτει δε ότι «ταυτόχρονα, ενώ η μείωση των Δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και Επιδόματος Αδείας για τους Δημόσιους Υπαλλήλους είναι 30%, για τους ένστολους ανέρχεται στο 32%, διότι στα παραπάνω δώρα υπολογίζεται και το ήδη μειωμένο κατά 12% επίδομα εξομάλυνσης, ώστε οι συνολικές ετήσιες απώλειες του εισοδήματός των ένστολων να ανέρχονται από 2500 μέχρι 4500€ ή 220 μέχρι 400€ το μήνα, ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο του κάθε ενός».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη φύση της μισθοδοσίας των εν λόγω απασχολούμενων και για λόγους ίσης μεταχείρισης έναντι των άλλων Δημοσίων Υπαλλήλων, προτείνει για τους εργαζομένους στα σώματα ασφαλείας:

Την εξαίρεση της μείωσης του 12% του επιδόματος των 46 Ευρώ για την πέραν του πενθημέρου εργασία.
Την εξαίρεση της μείωσης του 12% του επιδόματος των 2,93 Ευρώ ανά ώρα νυχτερινής εργασίας (2,93 x 8 ώρες νύχτας = 23,44 Ευρώ ακαθάριστα).
Την εξαίρεση της μείωσης του επιδόματος των 100 Ευρώ μηνιαίως για την απώλεια εισοδήματος των Αστυνομικών που τραυματίσθηκαν εν ώρα υπηρεσίας (σε βίαια συμβάντα ή τρομοκρατικές πράξεις), όπως και
Την εξαίρεση των επιδομάτων Ειδικής Απασχόλησης και Ειδικών Συνθηκών Εργασίας, όπως έχει ήδη γίνει και για άλλους Υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα.

Κλείνοντας, ο Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, εάν «υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης, για την υιοθέτηση των παραπάνω εξαιρέσεων και τη λήψη συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες και θα αποκαθιστούν την τάξη, αλλά και θα σέβονται το έργο, την προσφορά, αλλά και την ιδιαίτερη φύση της μισθοδοσίας των Σωμάτων Ασφαλείας».

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τα όσα λέει ο βουλευτής αλλά επι 5 χρόνια γιατί δεν τα εφάρμοσαν ?απλή ανόητη ερώτηση ενός ταπεινού λιμενικού....

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Για ανάκληση των μειώσεων μιλάει.Δεν μιλάει για αυξήσεις.Και επί 5 χρόνια το τήρησαν το πάγωμα των μισθών μας στο ακέραιο.

Ανώνυμος είπε...

το μη χειρον βέλτιστον συνάδελφοι...αλλά μετά την απομάκρυνση από το ταμείο δεν δικαιούται κανένας να μιλάει...οπότε τώρα που τα λέει δώρο άδωρο

στ@βεντο είπε...

Μόνο ως αντιπολίτευση ξέρουν να τα λένε. Όταν είναι στην κυβέρνηση απλά κάνουν την πάπια !!! (βλέπε δηλώσεις Τσουρή για το εκλογικό)

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Για ανάκληση των μειώσεων-κρατήσεων μιλησε ο βουλευτής ...ανάκληση μειώσεων-κρατήσεων ήρθε έστω και την τελευταία στιγμή.Μπράβο λοιπόν στον βουλευτή που το έφερε στην Βουλή το θέμα και ένα μπράβο στον υπουργό που έχει ανοικτά τα αυτιά του και διορθώνει τα λάθη του και τις αδικίες.