Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Κατά 1300% αυξήθηκε ο αριθμός συλλήψεων λαθρομεταναστών από το Λιμενικό Σώμα στα θαλάσσια σύνορα

Είναι γεγονός ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη γινόμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής αύξησης των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα έντονα στα Δωδεκάνησα και κυρίως σε νησιά όπως το Αγαθονήσι, όπου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την κράτηση μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών.

Κάποιοι από τους παράνομα εισαχθέντες στη χώρα μας, είναι πραγματικοί πολιτικοί πρόσφυγες. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως είναι οικονομικοί μετανάστες, αποφασισμένοι να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα αφήνοντας πίσω την πατρίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Η παράνομη μετανάστευση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει προσλάβει πολύ σοβαρές διαστάσεις. Μέσα σε δέκα χρόνια, από το 1999 έως το 2008, ο αριθμός συλλήψεων παράνομων μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα στα θαλάσσια σύνορα αυξήθηκε κατά 1300%.

Ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια θαλάσσια σύνορα παρατηρούνται εισροές παράνομης μετανάστευσης, που προέρχονται, κυρίως, από Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι μετανάστες αυτοί διέρχονται στη χώρα μας από την ελληνοτουρκική θαλάσσια μεθόριο.

Ειδικότερα, κατά την τελευταία τετραετία 95% των μεταναστών που διέτρεξαν την Τουρκία με προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνελήφθη σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο-Πάτμο και Κω από το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για 34.310 άτομα.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η στάση της Τουρκίας στο θέμα. Η αστυνόμευση της θαλάσσιας περιοχής εκ μέρους των τουρκικών αρχών δεν έχει αναδείξει μέχρι τώρα σημαντικά αποτελέσματα ανάσχεσης των ροών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2002 μέχρι τις αρχές του χρόνου από τα χερσαία σύνορά μας είχαν εισέλθει 13.044 λαθρομετανάστες, ενώ από τα θαλάσσια 59.586 λαθρομετανάστες.

Ωστόσο, κατά το 2009, παρατηρείται μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της ΕΕ κατά 23%. Το γεγονός αυτό, που οφείλεται σε επιμέρους συμφωνίες της Ισπανίας με χώρες της Δυτικής Αφρικής και της Ιταλίας με τη Λιβύη, μετατοπίζει το μεταναστευτικό ρεύμα της Αφρικής προς την Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας την πίεση στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη διάσκεψη της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών της βολής, με θέμα «Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θαλάσσιας επιτήρησης», καμία ευρωπαϊκή χώρα δε μπορεί να διαχειριστεί μόνη της ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα, χωρίς στενή συνεργασία και εφαρμογή κοινών πολιτικών με τα λοιπά κράτη-μέλη. Η επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας αποτελεί ένα μείζον θέμα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός FRONTEX, που ιδρύθηκε το 2004 και λειτουργεί από το 2005 με έδρα τη Βαρσοβία, παίρνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης της επιχειρησιακής συνεργασίας των κρατών μελών Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται για τη φύλαξη των κοινοτικών εξωτερικών συνόρων.

Πρόκειται για μικτές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή επιχειρησιακών μέσων και προσωπικού σε όλους τους τύπους συνόρων (χερσαία, θαλάσσια, εναέρια).

Φέτος, για 4η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται στη χώρα μας η μικτή ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ». Πρόκειται για άσκηση που συντονίζεται και χρηματοδοτείται από το FRONTEX και περιλαμβάνει επιχειρήσεις στην ευαίσθητη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ήρθε επιτέλους η ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, των παράνομων κυκλωμάτων είναι υπόθεση όλων μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον κοινό μας χώρο, μέσα από τον οποίο πρέπει να παλέψουμε για περισσότερη ασφάλεια στα θαλάσσια σύνορά μας, πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Κράτος Δικαίου.

Τα θέμα είναι κατά πόσο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να δει τα σύνορα της Ελλάδας ως τα εξωτερικά της σύνορα και να πιέσει την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες που έχει υπογράψει για την παρεμπόδιση της λαθρομετανάστευσης προς τη χώρα μας.

Μέχρι στιγμή δεν το έχει πράξει και δεν υπάρχουν σημάδια ότι θα το κάνει στο άμεσο μέλλον, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλοι πληθυσμοί λαθρομεταναστών θα συνεχίσουν να αποβιβάζονται στα νησιά μας, ακόμη και αν ενισχυθεί η δύναμη της FRONTEX στην περιοχή μας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αγαθονησίου. Φέτος, ξεκίνησε να λειτουργεί πλήρως λιμενικός σταθμός στο νησί και να εδρεύει εκεί δύναμη της FRONTEX που πραγματοποιεί καθημερινά θαλάσσιες περιπολίες.

Φαίνεται όμως ότι τα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών είναι καλά ενημερωμένα για τις κινήσεις που γίνονται στην Ελληνική πλευρά και μόλις τελειώσει η βάρδια της Ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης συνόρων, αρχίζουν οι αποβάσεις.

Την επόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, αναμένεται να επισκεφθεί το Αγαθονήσι και να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί εκεί, καθώς υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι φέτος το καλοκαίρι θα χαθεί εντελώς η τουριστική σεζόν για το νησί, η οποία βασίζεται κυρίως σε επισκέψεις ιστιοφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: