Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ανοιχτή επιστολή προς τον λιμενάρχη Χίου

Τε 19/5/2010
Ανοιχτή επιστολή προς τον λιμενάρχη Χίου

Το καλοκαίρι του 2007, με τη βοήθεια περιοίκων, καθαρίσαμε την παραλία του Μαρμάρου Καρδαμύλων. Απομακρύναμε σκουπίδια, μπάζα και νεκρά ζώα. Επίσης συμπληρώσαμε με μερικούς τενεκέδες αμμοχάλικο αυτό που έριξε, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος. Τότε δεν φανταζόμουν τις κωμικοτραγικές συνέπειες της ιστορίας.
Αυτές τις ημέρες, τρία χρόνια μετά, και ενώ εκκρεμεί η υπόθεση του «παράνομου καθαρισμού και της παράνομης ρίψης αμμοχάλικου» στη Δικαιοσύνη ο λιμενάρχης Χίου εξιχνίασε το «έγκλημα» και επέβαλλε πρόστιμο 1.500 ευρώ σε κάθε «ένοχο».
Εννοείται πως δεν έλαβε υπόψη ότι υπήρχε απόφαση δημοτικού συμβουλίου για την ρίψη αμμοχάλικου. Δεν έλαβε υπόψη ότι υπήρχε κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρής νόσου από τα περιττώματα των τρωκτικών. Δεν κλήθηκαν μάρτυρες οι περίοικοι, γνώστες των γεγονότων και της άθλιας κατάστασης της παραλίας
Το πιο αστείο είναι πως ο μάρτυρας κατηγορίας δεν υπηρετούσε στα Καρδάμυλα την εποχή που έλαβαν χώρα τα «γεγονότα».
Το πρώτο σχετικό επίσημο έγγραφο που στάλθηκε αποτελεί ένα δείγμα προχειρότητας που δεν τιμά το Λιμενικό Σώμα. Ο γράφων δεν γνώριζε καν πως λέγεται η περιοχή του «Μύλου του Μαυρή» και γράφει για «Μαύρη Καρδαμυλίτισσα» ενώ ακόμα και τα στοιχεία του παραλήπτη είναι λανθασμένα. Και να σκεφτεί κανείς ότι το Λιμεναρχείο βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από την εν λόγω παραλία.
Ο κύριος κεντρικός λιμενάρχης και τα υπ’ αυτόν όργανα αγνοούν επιδεικτικά όλα τα μόνιμα έργα που γίνονται κατά μήκος της ακτής, από την Άμπελο μέχρι τα Κόκκινα, και επικεντρώνονται σε μια ενέργεια εθελοντών που δεν υφίσταται πλέον. Ούτε η ακτή, ούτε ο αιγιαλός, ούτε η θάλασσα υπέστησαν μόνιμη αλλοίωση, γεγονός εμφανές σήμερα.
Όταν ρωτήθηκα για τον καθαρισμό μπορούσα να αρνηθώ πως έγινε οποιαδήποτε ενέργεια αλλά μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας σαν στρατιωτικός γιατρός έμαθα να είμαι υπεύθυνος των πράξεων μου.
Κύριε λιμενάρχη παρακαλώ να μου εξηγήσετε δημόσια τι εννοείτε όταν λέτε ότι υποχρεούμαστε να επαναφέρουμε τον εν λόγω χώρο στην πρότερη κατάσταση. Να πετάξουμε σκουπίδια και περιττώματα ποντικών;
Δεν συνιστά παράλειψη καθήκοντος το γεγονός πως υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους και τα όργανα σας δεν ενδιαφέρθηκαν; Δεν πρόσεξαν την παρατημένη βάρκα χωρίς επαρκή στηρίγματα που χρησιμοποιείτο σαν τραμπάλα από παιδιά, τα πεταμένα σίδερα, τα εκτεθειμένα καλώδια φωτισμού;
Η παραλία σήμερα είναι πάλι επικίνδυνη. Ο ανεπαρκής φωτισμός, χωρίς να αναφερθώ στην υψομετρική διαφορά παραλίας και κρασπέδου που αποτελεί παγίδα για ανύποπτους περαστικούς, δεν σας προβληματίζουν;
Κύριε λιμενάρχη υποθέτω ότι γνωρίζετε πως στα Καρδάμυλα εκτός από εφοπλιστές κατοικούν και άλλοι άνθρωποι. Αυτοί που δεν έχουν σκάφη, δεν οδηγούν αλλά θέλουν να χαρούν τη θάλασσα με τα εγγόνια τους. Για όλους αυτούς άξιζε η προσπάθεια που κάναμε.

Γιώργος Β. Αγιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: