Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Συνεχίζεται η επιδρομή των τρατών και των γρι γρι στον ρεθυμνιώτικο κόλπο

Η επιδρομή των τρατών και των γρι γρι στον πολύπαθο κόλπο της Ρεθύμνης συνεχίζεται, ενώ ένα νέο στοιχείο, πέρα από την ολοκληρωτική καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είναι πλέον εμφανές.
Το στοιχείο αυτό έχει να κάνει με την επιδιωκόμενη πλήρη εξαθλίωση των ντόπιων ψαράδων από τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τα συρόμενα εργαλεία, τις τράτες και τα γρι γρι. Έχει επίσης να κάνει με την παντελή αδιαφορία των τοπικών Αρχών, που ασχολούνται μόνο με όσα τους προβάλλουν και δεν ακουμπούν τα δύσκολα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας. Eκτός λοιπόν από τις τρεις τράτες που οργώνουν ανενόχλητες καθημερινά τα νερά του κόλπου της Ρεθύμνης, εδώ και τρία χρόνια έχουμε και τα γρι γρι που αφού εξόντωσαν τα Μαγιάτικα της υπόλοιπης Ελλάδας, έφτασαν και στον τόπο μας.

Στο αδυσώπητο κυνήγι του εύκολου και μεγάλου κέρδους, πολλά γρι γρι έχουν κατέβει στην Κρήτη, για να ψαρέψουν το πολύτιμο και ακριβό θήραμα, παραβαίνοντας κάθε νόμο. Φυσικά τα γρι γρι που ψαρεύουν τα Μαγιάτικα γύρω από το νησί μας πριν αυτά γεννήσουν, σκοτώνουν την κότα πριν κάνει το αυγό, αλλά αυτό ουδόλως τους απασχολεί. Ό,τι τους ενδιαφέρει είναι ο εύκολος πλουτισμός εξοντώνοντας όμως έτσι τους ντόπιους ψαράδες.

Έτσι το περασμένο Σάββατο, στις 3 τα ξημερώματα, ένα πειρατικό γρι γρι, που ψάρευε με σβηστά τα φώτα στην περιοχή της Σκαλέτας, σύμφωνα με μαρτυρία επαγγελματία ψαρά, παρέσυρε τα δίχτυα ενός άλλου επαγγελματία, του Λευτέρη Τσουντάνη, προκαλώντας του ζημιά πάνω από 3.000€. Το Λιμεναρχείο για να κινητοποιηθεί ζήτησε συγκεκριμένη καταγγελία με τα στοιχεία του γρι γρι που παρέσυρε τα δίχτυα.

Τα ακριβή στοιχεία του σκάφους δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθούν, λόγω της νύχτας και λόγω του γεγονότος ότι το γρι γρι που ψάρευε παράνομα είχε σβηστά τα φώτα του. Ο θιγόμενος ενημέρωσε το Λιμεναρχείο για το γρι γρι που υποψιαζόταν ότι του παρέσυρε τα δίχτυα και ζήτησε να ελεγχθεί μέσω του συστήματος του ΥΕΝ, που καταγράφει κάθε δίωρο το στίγμα όλων των μεγάλων αλιευτικών σκαφών. Τότε πληροφορήθηκε με έκπληξη ότι ο πομπός του στίγματος του συγκεκριμένου γρι γρι είχε δηλωθεί πως είχε βλάβη, από τις 12 του Μαΐου και συνεπώς δεν υπήρχε δυνατότητα ελέγχου. Η βλάβη φυσικά θα μπορούσε να είναι αληθινή, αλλά θα μπορούσε να είναι και ένα μεταλλικό “καπέλο” που μπαίνει πάνω στον πομπό και εμποδίζει εσκεμμένα την εκπομπή του στίγματος, για ευνόητους λόγους.

Άσχετα πάντως με το συμβάν που αναφέρουμε, γίνεται όλο και πιο φανερή η αδυναμία των τοπικών Αρχών και της Νομαρχίας ειδικότερα, να προστατέψουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας, τα αφανιζόμενα θαλάσσια είδη, αλλά και τους σκληρά εργαζόμενους ψαράδες του Νομού μας. Η συνηθισμένη δε καραμέλα που πιπιλίζουν, έχει να κάνει “με την έλλειψη των σχετικών αρμοδιοτήτων”.
πηγη goodnet

Δεν υπάρχουν σχόλια: