Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ "ΛΑ'Ι'ΚΗ ΑΓΟΡΑ"

Οι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες εξαντλούν την αυστηρότητά τους στην αγορά και αφήνουν ανεξέλεγκτους τους πλανόδιους.Για άλλη μια φορά εν όψει της καλοκαιρίας που επικρατεί, τείνει να γίνει η παραλία και το κέντρο της Καβάλας μια απέραντη λαϊκή αγορά. Ήδη πολλοί επαγγελματίες της πόλης άρχισαν να μη βλέπουν με καλό μάτι όλους αυτούς τους μικροπωλητές που στήνουν τους πάγκους τους οπουδήποτε και πουλάνε τα προϊόντα τους. Από κινέζους με διάφορα μικροαντικείμενα, Αιγύπτιους με ψάρια, Πακιστανούς και Ινδούς με ένδυση και υπόδηση, έγχρωμους με cd και dvd και Κινέζους με διάφορα. Αυτή την εποχή έχουμε και τους - κατά δήλωσή τους - παραγωγούς φρούτων και λαχανικών.

Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί που πουλούν την πραμάτεια τους δίπλα σε μανάβικα κόβοντάς τους το μεροκάματο. Δίκαια διαμαρτύρονται λοιπόν οι οπωροπώλες. Τα έχουν κατ' αρχήν με αυτούς που πωλούν ανεξέλεγκτα αυτή την εποχή κεράσια, λίγο αργότερα θα αρχίσουν τα νεκταρίνια, τα καρπούζια και τα σταφύλια και πάει λέγοντας. Περισσότερο όμως όπως μας είπαν, τα έχουν με όλους αυτούς που τους αφήνουν να πουλούν την πραμάτεια τους χωρίς κανέναν έλεγχο. Με την εφορία δηλαδή, την διεύθυνση Εμπορίου, την Δημοτική Αστυνομία, την Αστυνομία, το Λιμενικό.

Μάλιστα όπως τόνισαν, πολλές φορές κατά το παρελθόν διαμαρτυρήθηκαν σε όλες αυτές τις υπηρεσίες, αλλά δεν έγινε τίποτα. Τους διώχνουν από μια περιοχή και αυτοί εμφανίζονται λίγο αργότερα και πάλι. Οι περισσότεροι δεν έχουν τιμολόγια, ενώ ακούστηκαν και κλοπές σε περιοχή της Ροδόπης. Κάποιοι ρήμαξαν τις κερασιές από μια ολόκληρη περιοχή και βγήκαν σε άλλες πόλεις να τα πουλήσουν. Κάποιοι άλλοι επειδή αν τους πιάσουν τα όργανα έχουν δικαίωμα να κάνουν κατάσχεση ακόμη και τα αυτοκίνητά τους, τα βγάζουν και τα πωλούν με τα τελάρα, αφού κρύβουν τα αυτοκίνητα. Ειδικά τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη με τους αρμόδιους να μην σηκώνουν ούτε τα τηλέφωνα.

"Κι όλα αυτά την στιγμή που όλοι εμείς που έχουμε καταστήματα, βαρυγκωμάμε, είπε οπωροπώλης του κέντρου. Μια απόδειξη να μας ξεφύγει την πατήσαμε άσχημα. Καθημερινά δεχόμαστε ελέγχους από όλες τις υπηρεσίες, την στιγμή που οι ίδιες υπηρεσίες κάνουν τα στραβά μάτια για τους παράνομους πωλητές. Δεν ζητάμε χάρη. Απλά να κάνουν σωστά τη δουλειά τους". Τις επόμενες μέρες έχουν σκοπό να ενημερώσουν Εμπορικό Σύλλογο, Επιμελητήριο και Δημοτική Αστυνομία, ενώ αν δεν μπει τάξη σκέφτονται ακόμα και να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
του Μάκη ΛΙΟΛΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: