Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ρύθμιση δανείων

Μέτρα για τη… σωτηρία 300.000 δημόσιων υπαλλήλων που πληρώνουν δόσεις, στεγαστικών κυρίως δανείων, παίρνουν οι τράπεζες.
Το τελευταίο διάστημα οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν το μηνιαίο εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στην πληρωμή των δόσεων για στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Μάλιστα χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φιλ. Σαχινίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από τις τράπεζες να υπολογίσουν τις μηνιαίες απώλειες στα εισοδήματα της πελατείας τους και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις όπως είναι η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, ώστε να μειωθεί η δόση, ή η πληρωμή μόνο τόκων για συγκεκριμένο διάστημα (π.χ. 12 ή 24 μήνες).

Επίσης σε ό,τι αφορά το Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων ο υφυπουργός ανέφερε ότι με νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων. Θα υπάρξουν δηλαδή ρυθμίσεις, καθώς το ΤΠκΔ εισπράττει απευθείας από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων το ποσό της μηνιαίας δόσης.
Τα τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν στις 300.000 τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν στεγαστικά δάνεια, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους έχει παράλληλα κάποιο καταναλωτικό δάνειο όπως και πιστωτικές κάρτες.
Ταμείο ΠαρακαταθηκώνΣύμφωνα δε με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 100.000 είναι οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν στεγαστικά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος αν υπολογιστούν και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που αποπληρώνουν δόσεις στεγαστικών. Το πρόβλημα εδώ είναι ιδιαίτερο καθώς όπως αναφέραμε η αποπληρωμή των δόσεων γίνεται κατευθείαν από τη μισθοδοσία τους.
Μάλιστα χθες ο κ. Σαχινίδης στη Βουλή αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα που λάνσαρε το ΤΤ, με το οποίο «παγώνουν» για 1 χρόνο οι δόσεις των καταναλωτικών δανείων και για 2 χρόνια οι δόσεις για τα στεγαστικά δάνεια πελατών που έχουν μείνει άνεργοι. Μάλιστα δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση δίνεται και στην περίπτωση που ο ένας από τους συνδικαιούχους του δανείου είναι άνεργος (το πρόγραμμα ξεκινά την 1η Ιουνίου 2010 και θα ισχύει μέχρι το τέλος Μαΐου 2011).
Ωστόσο, όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, το ζητούμενο είναι οι ελαφρύνσεις και οι διευκολύνσεις να δοθούν σε εκείνα τα νοικοκυριά που έχουν πραγματικά ανάγκη και κυρίως να μη γίνει «κατάχρηση» της διευκόλυνσης από επιτήδειους.
Επίσης σημειώνουμε ότι η Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχει ήδη στείλει σήμα σε όλες τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις καθώς «τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων πλήττονται σημαντικά από τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής σταθεροποίησης».
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες-μέλη της ΕΕΤ αποφάσισαν να συνδράμουν τους δημόσιους υπαλλήλους-πελάτες τους, που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων και διαμορφώνουν προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων που έχουν χορηγήσει σε δημοσίους υπαλλήλους, με αντικειμενικό στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και την ουσιαστική μείωση της μηνιαίας δόσης.
Τι ετοιμάζουν οι τράπεζες
Πακέτα διευκολύνσεων για στεγαστικά – καταναλωτικά
Εντός των ημερών οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν «πακέτα» για ρυθμίσεις τόσο των στεγαστικών όσο και των καταναλωτικών δανείων και καρτών για τους δημόσιους υπάλληλους.Οι διευκολύνσεις θα προβλέπουν: Επιμήκυνση, όπου υπάρχει δυνατότητα, της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, δηλαδή από τα 20 ή 25 έτη αποπληρωμής στα 30 ή 35 ακόμα και στα 40 χρόνια (με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη και η ήδη συμφωνημένη διάρκεια του δανείου).
Μόνο τους τόκουςΓια διάστημα 12 ή 24 μηνών ο δανειολήπτης να πληρώνει μόνο τους τόκους του δανείου, μεταθέτοντας για αργότερα την αποπληρωμή του κεφαλαίου, ώστε το δάνειο να μη βρεθεί σε καθυστέρηση, σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής της τοκοχρεολυτικής δόσης.
Οι συγκεκριμένες λύσεις δεν αφορούν μόνο τα στεγαστικά δάνεια, αλλά το σύνολο των υποχρεώσεων που έχουν οι δανειολήπτες, δηλαδή και τις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: