Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Υιοθέτηση νέου καθεστώτος επιθεωρήσεων Paris M.O.U.

Από το αρμόδιο Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου, ανακοινώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της 43ης Συνόδου της Επιτροπής του Μνημονίου Συνεργασίας των Παρισίων, που έλαβαν χώρα στο Δουβλίνο, από 10 έως14 Μαΐου 2010, υιοθετήθηκε το Νέο Καθεστώς Επιθεωρήσεων Paris M.O.U. (New Inspection Regime – ΝΙR), γεγονός που αποτελεί σημαντική εξέλιξη στους ελέγχους πλοίων από το Κράτος Λιμένα (Port State Control), με στόχο την ποιοτικότερη ναυτιλία.
Ειδικότερα, το NIR αποτελεί σύστημα επιλογής πλοίων προς επιθεώρηση, με βάση την ανάλυση επικινδυνότητάς τους, επικεντρώνοντας τους ελέγχους κυρίως στα πλοία υψηλού κινδύνου (high – risk ships), τα οποία θα επιθεωρούνται συχνότερα και ενδελεχέστερα.
Το NIR λαμβάνει επίσης υπόψη την επίδοση των εταιρειών διαχείρισης των πλοίων (company performance), το πρόγραμμα εθελοντικής αξιολόγησης των Κρατών Μελών του ΙΜΟ (Voluntary Audit Scheme), την επίδοση των Κρατών Σημαίας (Flag State Performance) και την επίδοση των Αναγνωρισμένων Οργανισμών (RO Performance). Μία νέα βάση δεδομένων, με την ονομασία «THETIS», θα υποστηρίζει το συγκεκριμένο καθεστώς επιθεωρήσεων και θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα βάση δεδομένων «SIRENAC».
Η Επιτροπή έλαβε επίσης γνώση σχεδίου νέων Οδηγιών προς τους Επιθεωρητές, οι οποίες θα αποτελέσουν πρακτικό εργαλείο για τις επιθεωρήσεις στους τομείς των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στα πλοία.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή υιοθέτησε νέες οδηγίες για τους επιθεωρητές, αναφορικά με τους ελέγχους στον τομέα του Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM Code), ενώ έλαβε γνώση για τα αποτελέσματα του επικεντρωμένου ελέγχου (CIC) στον τομέα των μηχανισμών απελευθέρωσης των Σωσιβίων Λέμβων, που έλαβε χώρα το Φθινόπωρο του 2009.
Σημειώνεται ότι από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, το Μνημόνιο Συνεργασίας των Παρισίων θα διενεργήσει επικεντρωμένους ελέγχους στον τομέα της ευστάθειας των δεξαμενοπλοίων έπειτα από βλάβη (damage stability of tankers).
Τέλος, στη Σύνοδο υιοθετήθηκε η ετήσια αναφορά του Paris M.O.U. για το έτος 2009, όπου περιλαμβάνονται οι κατάλογοι κατάταξης των κρατών σημαίας (Black, Grey, White list), καθώς και οι κατατάξεις των Αναγνωρισμένων Οργανισμών (Recognized Organizations).
Οι κατάλογοι θα δημοσιευθούν τον Ιούνιο και θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του παράγοντα στόχευσης των πλοίων, από την 1η Ιουλίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: