Την Παρασκευή 23/7/2010 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στο Δημαρχιακό Μέγαρο Νάξου, η παρουσίαση της τελικής έκθεσης της έρευνας με τίτλο «Σχεδιασμός ενός δικτύου θαλασσίων αποθεμάτων για την προστασία της βιοποικιλότητας και της βιώσιμης αλιείας στις Κυκλάδες» που η Ν.Α. με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου είχε αναθέσει στο Τμήμα Επιστημών της θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Είχαν κληθεί να παραβρεθούν η πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Κιλματικών Αλλαγών, και Δημοσίας Τάξης, η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, οι Βουλευτές του νομού, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας και. Δαμανάκη, ο Ευρωβουλευτής κ. Αρσένης, όλοι οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι των Κυκλάδων, όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού, όλοι οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι Παράκτιας Αλιείας και όλοι οι Σύλλογοι Ερασιτεχνών Αλιέων των Κυκλάδων.
Την ευθύνη για τον συντονισμό και την τήρηση των διαδικασιών της ημερίδας έφεραν ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Καπέλλας, ο αρμόδιος Αντινομάρχης κ. Νικήτας Γρυπάρης και ο ίδιος ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάϊλας.
Αν και στην εκδήλωση δεν είχαν κληθεί εκπρόσωποι Συλλόγων Μέσης Αλιείας, δεδομένου ότι η ερευνητική εργασία αφορούσε την αλιεία εντός παράκτιας ζώνης, στην οποία δεν επιτρέπεται η δραστηριοποίηση τους και λόγω μη ύπαρξης τέτοιων Συλλόγων στο Νομό, το κλίμα δυναμιτίστηκε από την αιφνιδιαστική παρουσία εκπροσώπων τους και τη συμπεριφορά τους, όχι μόνο προς τους κεντρικούς ομιλητές της ημερίδας, τον καθηγητή κ. Κόκκορη και την ερευνήτρια κα. Γιακουμή, αλλά και απέναντι σε όποιον άλλο είχε διαφορετική άποψη από τη δική τους.
Η καταλυτική παρουσία του Νομάρχη και η τήρηση των αυστηρών διαδικασιών που αναγκάστηκε, εξαιτίας του κλίματος να επιβάλει, συνετέλεσαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών.
Η οργανωμένη εμφάνιση των συγκεκριμένων αλιέων και η προσπάθεια τους να υπονομεύσουν την ημερίδα φωτογράφισε τα άτομα που στο όνομα των συμφερόντων τους ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ για το μέλλον της ζωής της θάλασσας των Κυκλάδων και γενικότερα του Αιγαίου.
Κατά τη δική τους άποψη:
- Όλες οι τράτες που κατεβαίνουν από την Εύβοια, από την Αττική και από άλλα μέρη της Ελλάδος και ψαρεύουν στις Κυκλάδες με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα είναι ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
- Δεν υπάρχει μείωση των αλιευμάτων στις θάλασσες και πρέπει να ψαρεύουν παντού χωρίς να υπάρχουν καταφύγια ή περιορισμοί.
- Η μελέτη είναι λανθασμένη και ως σημαντικότερη αιτία μείωσης των ιχθυαποθεμάτων θεωρούν ότι είναι η ρύπανση.
Παρόλο την έκρυθμη κατάσταση και την ψυχολογική πίεση που
δέχτηκαν, οι Κυκλαδίτες – Αλιείς, εκπρόσωποι Συλλόγων ήταν αυτοί που παρουσίασαν το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, έχοντας πάντα την υποστήριξη του Νομάρχη των παρευρισκόμενων μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου καθώς και της επιστημονικής ομάδας που εκπόνησε την ερευνητική εργασία.
Aναπάντητο έμεινε το ερώτημα του Νομάρχη για το μέγεθος της αντίδρασης των εκπροσώπων της Μέσης Αλιείας, δεδομένου ότι οι όποιοι περιορισμοί προτείνονται να τεθούν (μέσω του καθορισμού Δικτύου μικρών μεμονωμένων προστατευόμενων περιοχών θαλασσίων αποθεμάτων), αφορούν αποστάσεις από την ξηρά απαγορευμένες ούτως ή άλλως για αλιεία με μηχανότρατες αφήνοντας εμφανή την υποψία ότι πίσω από όλη αυτή τη μεθοδευμένη αντίδραση κρύβεται το γεγονός ότι στην ουσία η αλίευση πραγματοποιείται σε απαγορευμένες πολλές φορές από την ξηρά αποστάσεις !
Ακολούθησε θυελλώδης αντίδραση και ο Νομάρχης τους γνωστοποίησε ότι αυτή τη στάση και τη συμπεριφορά θα τη θέσει σε γνώση των ψαράδων αλλά και ολόκληρου του λαού των Κυκλάδων.
Επισήμανε δε ότι η ζωή και το περιβάλλον στη θάλασσα και τα νησιά μας δεν είναι ιδιοκτησία ΚΑΝΕΝΟΣ και ότι ανήκουν και στις επόμενες γενεές, άποψη που είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί.
Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στη ν. Ανάφη στις 6/9/10, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Η έρευνα που έγινε και οι προτάσεις που υπεβλήθησαν είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου φορέα στα πλαίσια ανοιχτής διαβούλευσης, που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφονται και στην ανάπτυξη μίας βιώσιμης αλιείας στα νερά του Αιγαίου και των Κυκλάδων ειδικότερα.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ερμούπολη, 29-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου