Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Το Πίρι Ρέις προκαλεί ξανά

Επειτα από ένα δεκαήμερο δοκιμασίας των ελληνικών αντοχών, η Αγκυρα προχωρεί σε κλιμάκωση των προκλήσεών της, καθώς αιφνιδιαστικά χθες ανακοίνωσε την έξοδο του ερευνητικού σκάφους σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με τη NAVTEX 507/10 η Τουρκία ενημερώνει ότι το "Πίρι Ρέις" ("R/V K. Piri Reis") στο διάστημα από 13 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες και στη διάρκεια των ερευνών αυτών θα ρυμουλκεί καλώδιο μήκους 1.500 μέτρων, ένδειξη ότι πρόκειται για σεισμικές έρευνες.

Πρόκληση με το Πίρι Ρέις

Οι συντεταγμένες εντός των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες ταυτίζονται σχεδόν με την περιοχή στην οποία το νορβηγικό σκάφος "Μάλενε Οστερβολτ" είχε επιχειρήσει και πάλι έρευνες το 2008 για λογαριασμό της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ, προκαλώντας ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η περιοχή αυτή είναι εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου, ενώ επεκτείνεται και σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την κίνησή της η Αγκυρα (και ενώ επίκειται νέος γύρος διερευνητικών επαφών τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, αλλά και συνάντηση των κ. Δρούτσα και Νταβούτογλου στο Καζακστάν) επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, αμφισβητώντας εμπράκτως το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και "διαγράφοντας" το Καστελλόριζο από την οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες προκλήσεις με την αποστολή του σκάφους "Τσεσμέ" στο Βόρειο Αιγαίο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας (για υδρογραφικές έρευνες, όπως υποστήριζε η τουρκική πλευρά), με τους εικονικούς συναγερμούς για να διεκδικήσουν το δικαίωμα Ερευνας και Διάσωσης μέχρι το κέντρο του Αιγαίου, μόλις χθες στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τρισδιάστατες πετρελαϊκές έρευνες σε έκταση 1.100 τετρ. μιλίων στη "Μεσόγειο", χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη περιοχή.

Η Αθήνα επιχειρεί να διερευνήσει τις προθέσεις της Τουρκίας και έχει ήδη προβεί σε προφορικά διαβήματα, με τα οποία ζητεί να ενημερωθεί για τις συντεταγμένες της περιοχής, την οποία αφορά ο διεθνής διαγωνισμός για τις πετρελαϊκές έρευνες και συγχρόνως προειδοποιεί για τη μη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχή των διεθνών υδάτων επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συγχρόνως τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού που βρίσκονται στην περιοχή θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις και τη μορφή των ερευνών που θα πραγματοποιήσει το "Πίρι Ρέις" στην επίμαχη περιοχή.

Ο Βενιζέλος

H Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις του «Πίρι Ρέις», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «θα προασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι προς το παρόν το σκάφος πλέει μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου στα διεθνή ύδατα.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ

Την πληροφορία πως οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν με Νavtex την Αθήνα ότι το σκάφος «Πιρί Ρεΐς» θα κινηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή όπου επικαλύπτεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελλόριζου, για σεισμολογικές έρευνες, έδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η Ελλάδα κάλεσε με διάβημά της την Τουρκία-μέσω της πρεσβείας στην Άγκυρα- να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ πρόκειται να επιδώσει ρηματική διακοίνωση, ανέφερε συμπληρωματικά ο κ. Δελαβέκουρας, σημειώνοντας πως «οι ενέργειες της Τουρκίας μάς προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19/7». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αλμάτι, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, όπου θα θέσει το ζήτημα.

Σε άλλη σχετική ερώτηση, ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλωτά μέσα που παρακολουθούν τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι «η βούλησή μας για βελτίωση των διμερών σχέσεων δεν αποτελεί λευκή επιταγή, ούτε συνεπάγεται υποχωρήσεις. Η σχέση μας με την Τουρκία βασίζεται σε πολύ προσεκτικά βήματα, ενώ γνώμονάς μας είναι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Αναφορικά με το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο κ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως είναι προς συζήτηση, καθώς η χώρα μας επιθυμεί την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές της χώρες, παραπέμποντας στη συμφωνία (που έχει επιτευχθεί χωρίς να έχει κυρωθεί) με την Αλβανία και στις συνομιλίες, που συνεχίζονται με την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Σε ερώτηση τέλος, αν ανάλογες με τις τουρκικές έρευνες έχει διεξάγει και η Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε, πως καθώς η χώρα απειλείται συχνά από σεισμούς, στη συγκεκριμένη περιοχή η Ελλάδα προβαίνει τακτικά σε έρευνες.

Ο Αβραμόπουλος

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ιδιότητα του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, αναφορικά με την έξοδο του “Πίρι Ρέις” στη θαλάσσια περιοχή Καστελόριζου-Ρόδου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία, με την από 30 Ιουνίου 2010 ανακοίνωσή της, είχε προβλέψει και προειδοποιήσει εγκαίρως την Τουρκία να μην επαναλάβει ‘παλαιές αμαρτίες’, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί Τουρκικές έρευνες στα θαλάσσια σύνορα με τη χώρα μας και ειδικά μέσα στα όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία σήμερα με την έξοδο του “Πίρι Ρέις” για θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή Καστελόριζου-Ρόδου, και με εκπεφρασμένη πρόθεση να εισέλθει το σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου.

Με τη στάση της αυτή, η Τουρκία δυναμιτίζει τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, αλλά και την ιδιότητά της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση σε άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες για την αποφυγή τετελεσμένων γεγονότων και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των εθνικών μας συμφερόντων».

Υπερπτήση στο Αγαθονήσι

Σχηματισμός τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενος από έξι F-16, εισήλθε του FIR Αθηνών βορείως της Σάμου, στις 15:05, προκαλώντας μία παράβαση και εννέα παραβιάσεις.

Στις 15:26, δύο αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν του Αγαθονησίου σε ύψος 23.000 ποδών, ενώ ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου, στις 15:27.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια τακτική, από τετράδα Μ-2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: