Ενίσχυση της πρακτικής εκπαίδευσης, αλλά και αποστρατιωτικοποίησή της,
αντικατάσταση εξετάσεων με πτυχιακές εργασίες
Εξίσωση των πτυχίων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με τα αντίστοιχα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και ενίσχυση της πρακτικής εκπαίδευσης των αστυφυλάκων προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο δόγμα Εκπαίδευσης στην Αστυνομία. Αυτό αναφέρει πόρισμα Ομάδας Εργασίας υπό τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρο Βούγια για τη Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εκπαίδευσης. Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα. Ορισμένες τοποθετούνται χρονικά ακόμα και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ανάλογές προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν σύντομα για την εκπαίδευση στελεχών της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.
Η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται να μετατραπεί σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα με πλήρη εξίσωση των πτυχίων της με τα αντίστοιχα των ελληνικών, αλλά και ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Οπως επισημαίνουν στην «Κ» μέλη της επιτροπής που επεξεργάστηκαν τις προτάσεις, «σήμερα, τα μόνα κοινά στοιχεία με τα ΑΕΙ είναι η εισαγωγή μέσω Πανελλαδικών και η τετραετής φοίτηση». Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού, αντίστοιχα, θα υποχρεούνται να κατέχουν διδακτορικό τίτλο και να προβαίνουν οι δημοσιεύεις, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στόχος είναι στο άμεσο μέλλον, η σχολή αξιωματικών να προχωρήσει στη διοργάνωση μεταπτυχιακών σε επιχειρησιακά θέματα των σωμάτων ασφαλείας.
Αποστρατιωτικοποίηση
Στο μεταξύ, προωθείται αποστρατιωτικοποίηση της εκπαίδευσης των αστυφυλάκων. Οι δόκιμοι αστυφύλακες, που θα μπουν στο σώμα φέτος τον Οκτώβριο, δεν θα κάνουν βασική εκπαίδευση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αφενός γιατί το κόστος είναι μεγάλο (αναμένεται να εξοικονομηθούν 600.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι) και αφετέρου γιατί, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει η ηγεσία της Κατεχάκη, η λογική της αστυνομίας «δεν είναι να πολεμάει τον εχθρό αλλά να είναι δίπλα στον πολίτη».
Η φοίτηση των αστυφυλάκων τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει 7 μήνες θεωρητικής εκπαίδευσης και το υπόλοιπο διάστημα αφιερώνεται στην πρακτική άσκηση των αστυνομικών. Στην πράξη, όμως, οι δόκιμοι αστυφύλακες καλύπτουν πάγιες ανάγκες και ελλείψεις του Σώματος και δεν παρακολουθούν σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών.
Μεγαλύτερο ρόλο στην εκπαίδευση των αστυφυλάκων αποκτούν τα πρακτικά μαθήματα, όπως σκοποβολή και αυτοπροστασία με τη σχετική αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης. Στο θεωρητικό κομμάτι, προτείνεται αντικατάσταση των απολυτηρίων εξετάσεων με πτυχιακή εργασία με θέμα από μια λίστα που θα αποφασίζεται κάθε αρχή της χρονιάς. Τέλος, προτείνεται η διατήρηση τριών ή τεσσάρων σχολών αστυφυλάκων, όσων βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις με πανεπιστήμια και η κατάργηση των υπολοίπων.
Ηδη στο τέλος του Σεπτεμβρίου, 60 εκπαιδευτές (38 από ΕΛ.ΑΣ. και οι υπόλοιποι από το Λιμενικό και την Πυροσβεστική) θα περάσουν από πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης. Θα ακολουθήσει ίδρυση μητρώου εκπαιδευτών σωμάτων ασφαλείας, στο οποίο θα ταυτοποιούνται οι γνώσεις, η εξειδίκευση και οι ικανότητές τους. Μάλιστα αναμένεται υπογραφή μνημονίου για τη διά βίου μάθηση μεταξύ των υφυπουργών Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια και Παιδείας κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα επιδιώξει να φέρει για ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο ακόμα και μέσα στο 2010.
Ξεχωριστό μάθημα περί δικαιωμάτων
Την πρακτική εφαρμογή των μαθημάτων που διδάσκονται αλλά και την εισαγωγή νέων που αφορούν σύγχρονα θέματα εισηγείται η ομάδα εργασίας για τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών. Η παλιά αναφορά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γινόταν στο πλαίσιο του μαθήματος του «Συνταγματικού Δικαίου» αναβαθμίζεται σε ξεχωριστό μάθημα με αυξημένη βαρύτητα. Αντίστοιχα, προστίθεται μάθημα για «Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής» και «Δίκαιο Κατάστασης Αλλοδαπών». Προστίθενται επίσης μαθήματα που αφορούν σύγχρονα ζητήματα τα οποία απασχολούν την αστυνομία, όπως το Οργανωμένο έγκλημα, αλλά και άλλα, όπως «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός», «Αντεγκληματική Πολιτική», «Μοντέλα Αστυνόμευσης και Ευρωπαϊκά Ποινικά Συστήματα», «Ζητήματα Ασφάλειας και Πρόληψης Εγκληματικότητας σε Αστικά Περιβάλλοντα», «Πολιτική Προστασία και Διακλαδική Συνεργασία». Με το νέο πρόγραμμα σπουδών επιδιώκεται η καλύτερη κατανόηση των μαθημάτων σε πρακτικό επίπεδο. Ειδικότερα, προβλέπεται υπό τη μορφή πρακτικών ασκήσεων και προσομοιώσεων η διδασκαλία του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζονται το Ποινικό Δίκαιο και η Ποινική Δικονομία. Ασκήσεις προσομοίωσης θα εφαρμόζονται σε όλα τα εξάμηνα ενώ διαρκής θα είναι η εκπαίδευση και σε ό,τι αφορά την αυτοπροστασία και χρήση όπλων. Οι γνώσεις των αξιωματικών, σύμφωνα με τις προτάσεις, θα πρέπει να συμπληρώνονται με μαθήματα αγγλικής γλώσσας και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αρκετά από τα μαθήματα των αξιωματικών, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίκαιο αλλοδαπών - θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, οργανωμένο έγκλημα κ.ά. εντάσσονται και στο πρόγραμμα σπουδών των αστυφυλάκων. Ακόμα περιλαμβάνονται και άλλα σύγχρονα μαθήματα, όπως Ανακριτική και Δικαστική Ψυχολογία, Τεχνικές Επικοινωνίας - Δημόσιες Σχέσεις, στοιχεία κοινωνιολογίας και πολιτικής επιστήμης κ.λπ.
Των Γιαννη Σουλιωτη και Κωστα Oνισενκο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου