«Ρότα» για αλλαγές στη ναυτική εκπαίδευση «χαράσσει» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο να υπάρξει εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων σπουδών και της εκπαιδευτικής ύλης, ώστε να διασφαλιστεί η σύνδεση των αποφοίτων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τις πρώτες συναντήσεις που είχε με εφοπλιστικές ενώσεις τόνισε την ανάγκη της συνδρομής τους στην απορρόφηση των στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού, ιδίως των γυναικών, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της απασχόλησης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει θέσει το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και προτίθεται, τις αμέσως επόμενες ημέρες, να έχει συναντήσεις με την ΠΝΟ και εφοπλιστικές ενώσεις για να ζητήσει γραπτές προτάσεις.
Ακολούθως, θα συσταθεί ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Ασφάλειας, Ναυσιπλοΐας και Ναυτιλίας, Θανάση Χριστόπουλου, με τη συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος και εκπροσώπων των καθηγητών των ΑΕΝ, ώστε να επεξεργαστούν όλες τις προτάσεις και να διαμορφώσουν τις τελικές παρεμβάσεις, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Συγκεκριμένα, βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι οι αλλαγές στη ναυτική εκπαίδευση να ενταχθούν σε σχέδιο νόμου, που θα έχει προωθηθεί στη Βουλή μέχρι τον Οκτώβριο.
Σε αυτό το σχέδιο νόμου εξετάζεται να περιληφθεί και ρύθμιση για την εισαγωγή στο Λιμενικό Σώμα μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η ρύθμιση θα αφορά λιμενοφύλακες και ίσως υπαξιωματικούς, αφού οι αξιωματικοί του Λιμενικού είναι υποχρεωτικά πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών.
Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τις αλλαγές στη ναυτική εκπαίδευση, θα δοθεί βαρύτητα ώστε να εξεταστούν τροποποιήσεις στο βασικό θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΝ, που χρονολογείται από το 1998 και έχουν ήδη επισημανθεί αναγκαίες βελτιώσεις.
Επίσης, θα εξεταστούν οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών συγγραμμάτων. Ιδιαίτερη συζήτηση θα γίνει για τις ανάγκες του κτιριακού εκσυγχρονισμού των σχολών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκαταλείπεται οριστικά η σκέψη για να γίνουν συγχωνεύσεις σχολών.
ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου