Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Το διεθνές δουλεμπόριο περνάει από την Ηλεία

Ενα δαιδαλώδες διεθνές κύκλωμα δουλεμπόρων που δραστηριοποιείται τον τελευταίο χρόνο στα παράλια της βορειοδυτικής Πελοποννήσου με τη βοήθεια ακριβοπληρωμένων ντόπιων πληροφοριοδοτών και σαπιοκάραβων, εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες των λιμενικών αρχών, ανέδειξε η πρόσφατη τραγωδία με το ναυάγιο του τουρκικού ξύλινου αλιευτικού «Χασάν Ρέις», που μετέφερε προς την Ιταλία εκατοντάδες λαθρομετανάστες.


Κόμβος
Σειρά γεγονότων που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες στις ερημικές ακτές της Ηλείας δείχνουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα από τα μυστικά σημεία συνάντησης του διεθνούς κυκλώματος δουλεμπόρων με τους λαθρομετανάστες που επιθυμούν να περάσουν από τη χώρα μας στην Ιταλία.

Το δουλεμπορικό (συνήθως παλιό ψαράδικο όχι πάνω από 30 μέτρα) αγκυροβολεί σε «λευκές» περιοχές από τα ραντάρ. Οι αλλοδαποί όταν πάρουν το σήμα επιβιβάζονται σε φουσκωτά και έναντι 2-3 χιλιάδων ευρώ κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, η αστυνομία σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές συλλαμβάνει πολλούς αλλοδαπούς από την Πάτρα που επέβαιναν σε ταξί με προορισμό το Κατάκολο Ηλείας. Την ίδια νύχτα ένα μυστηριώδες φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα. Στο Κατάκολο σημαίνει συναγερμός και οι λιμενικές αρχές συλλαμβάνουν είκοσι αλλοδαπούς κρυμμένους κοντά στο λιμάνι. Το πλοίο χάνεται στα διεθνή ύδατα.

Αδυναμία επιτήρησης
Λιμενικές πηγές στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου αποκάλυψαν στην «Ε» ότι τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες το κύκλωμα δουλεμπόρων που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή εκμεταλλεύεται τις σοβαρές «αδυναμίες» του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης, τις ελλείψεις σε πλωτά μέσα αλλά και τα μεγάλα προβλήματα στελέχωσης των τοπικών λιμεναρχείων.

Λιμενικοί, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, αποκάλυψαν ότι το σύστημα του ραντάρ VTS του Λιμενικού της Πάτρας, που έχει τον έλεγχο της θαλάσσιας κυκλοφορίας από την Κέρκυρα μέχρι τα παράλια της νότιας Πελοποννήσου, παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες καθώς η εμβέλεια του ραντάρ δεν φτάνει σε πολλές παράκτιες περιοχές.

Η τοποθέτηση ειδικών αναμεταδοτών -όπως λένε οι λιμενικοί- παραμένει ακόμα στα χαρτιά καθώς υπάρχει οικονομική εμπλοκή της εταιρείας που έχει αναλάβει την τοποθέτησή του και των αρμόδιων υπηρεσιών. Μια ακτογραμμή μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων με μεγάλη ιδιομορφία, από την Πάτρα μέχρι τις εκβολές της Νέδας, ελέγχεται -σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές- μόλις με δύο ναυαγοσωστικά και ένα φουσκωτό (!) σκάφος.

Ανισος πόλεμος
Από ένα ναυαγοσωστικό διαθέτουν τα λιμεναρχεία κατακόλου και Πάτρας και ένα φουσκωτό διαθέτει το λιμεναρχείο της Κυλλήνης, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν βγαίνει στη θάλασσα αν ο άνεμος υπερβαίνει τα 4 Μποφόρ(!). Ενα σύγχρονο σκάφος που παραδόθηκε πρόσφατα δεν έχει ακόμα επανδρωθεί... Αν στα ανωτέρω προβλήματα προστεθεί και εκείνο των καυσίμων και της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, τότε πια γίνεται σαφές ότι ο πόλεμος Λιμενικού και δουλεμπόρων στη Δυτική Πελοπόννησο είναι άνισος.
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: