Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Απάντηση Παπουτσή σε Ροντούλη για μεταθέσεις προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας

Ο Λαρισαίος Βουλευτής είχε επισημάνει στην ερώτησή του το γεγονός ότι οι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι δημόσιοι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα να τοποθετούνται στον τόπο συμφερόντων τους και να μην μετατίθενται παρά μόνο με δική τους αίτηση, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα).

Η απάντηση του Υπουργού στις άνωθεν επισημάνσεις έχει ως εξής:
«Για τις μεταθέσεις του ένστολου προσωπικού που είναι πολύτεκνοι έχουν συμπεριληφθεί στους οικείους κανονισμούς μεταθέσεων των Σωμάτων ειδικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα σε ότι αφορά στο πυροσβεστικό προσωπικό σύμφωνα με το άρθρο 22 του π.δ. 170/1996, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, που ρυθμίζει ζητήματα μεταθέσεων και εν γένει μετακινήσεων του εν λόγω προσωπικού, οι πολύτεκνοι εξαιρούνται των μεταθέσεων – αποσπάσεων και υπηρετούν στον τόπο που επιθυμούν, έστω και ως υπεράριθμοι, εφόσον δικαιολογείται θέση του βαθμού που κατέχουν στην πόλη της επιθυμίας τους.

Επίσης, τα θέματα τοποθετήσεων και μεταθέσεων του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, ρυθμίζονται από τις διατάξεις του π.δ. 33/2009. Στο άρθρο 3 του εν λόγω π.δ. θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για την εφαρμογή των οικείων διατάξεων, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο αριθμό μορίων, όπου συμπεριλαμβάνεται και η οικονομική κατάσταση με βάση την οποία τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος λαμβάνουν μεταξύ άλλων, μόρια ανά τέκνο και ανά προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς τους. Επιπλέον, στο άρθρο 9 του ανωτέρω π.δ. προβλέπεται ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που είναι πολύτεκνοι και γονείς τριών τέκνων υπηρετούν στον τόπο επιλογής τους, καταλαμβάνοντας κατά προτεραιότητα τις κενές οργανικές θέσεις που προκύπτουν, ενώ δεν επιτρέπεται μετάθεσή τους χωρίς αίτησή τους. Σε ότι αφορά το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, οι μεταθέσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο π.δ. 100/2003, όπου ορίζεται ότι οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Β’, από μία περιοχή μετάθεσης σε άλλη, γίνονται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια κατόπιν αιτήσεών τους, η δε προτεραιότητα καθορίζεται από τον αριθμό των μορίων (μονάδων) που συγκεντρώνει ο αστυνομικός και ουδεμία παρέμβαση γίνεται από την Υπηρεσία. Στη σειρά προτεραιότητας προηγούνται οι αστυνομικοί που υπάγονται σε μία από τις κατωτέρω κατά σειρά, κατηγορίες, συγκρινόμενοι, κατά κατηγορία, μόνο μεταξύ τους με βάση τα παραπάνω κριτήρια, oι πολύτεκνοι, oι έχοντες μέλος της ίδιας οικογένειας με αναπηρία 67% τουλάχιστον ή με ειδικές ανάγκες, oι τελούντες σε χηρεία ή διάζευξη, στους οποίους έχει ανατεθεί η επιμέλεια των ανήλικων τέκνων τους και οι έχοντες στην περιοχή, για την οποία ζητούν μετάθεση, τον τόπο των συμφερόντων τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: