Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

"Τσεκούρι" σε 210 επιδόματα του δημοσίου...Δώρα τέλος στο Δημόσιο...

Έκθεση για το μισθολόγιο του δημοσίου η οποία «στοχοποιεί» υψηλόμισθους υπαλλήλους, αλλά και καταγράφει τον κυκεώνα των 210 επιδομάτων και των 500 σήμερα ταμείων ασφαλιστικών κρατήσεων αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως και σήμερα.

Το πόρισμα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αλλαγή του μισθολογίου στο δημόσιο. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και θα πρέπει να έχουν γίνει νόμος του κράτους έως τον Ιούνιο.

Εκτιμάται ότι θα είναι η βασική πηγή περικοπής δαπανών αξίας 12 δισ. ευρώ περίπου που ζητά το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, δεν θα περιλαμβάνονται προτάσεις για μεταρρύθμιση, αλλά θα γίνεται καταγραφή της κατάστασης:

* Θα υπάρχει σύγκριση μισθών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης με στόχο να δοθεί η αναγκαία κοινωνική κάλυψη για τις αλλαγές με την αιτιολογία ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν περισσότερα από τους «συναδέλφους» τους στον ιδιωτικό τομέα.

* Καταγράφονται 210 σήμερα επιδόματα που λαμβάνουν υπάλληλοι του δημοσίου Περιλαμβάνουν από, χρονοεπίδομα οικογενειακές Παροχές, κίνητρο απόδοσης, θέσης ευθύνης έως επίδομα προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών, αρχαιολογικών ερευνών, ρουχισμού, παράστασης, τροφής, γάλακτος κλπ.
* Μετρήθηκαν επίσης 547 διαφορετικοί βαθμοί που έχουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, μαζί με τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας, οι οποίοι θα επανεξεταστούν με στόχο την .. βραδύτερη εξέλιξη και άρα μισθολογική άνοδο.

* Επίσης έχουν αποτυπωθεί στην Αρχή 28 σήμερα σχέσεις εργασίας με στόχο κάποιες να μπουν στον προκρούστη των περικοπών (μόνιμοι υπάλληλοι, ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι, ημερομίσθιοι, σταζ, αναπληρωτές, εποχικό προσωπικό κλπ).

Η έκθεση επί των αποδοχών και της απασχόλησης στο δημόσιο δεν είναι βέβαιο ότι θα δώσει πλήρη εικόνα, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ενιαία Αρχή πληρωμών έχει καταφέρει να ενσωματώσει το ήμισυ του προσωπικού της απογραφής του 2010 και δεν έχει «φτάσει» ακόμη στις ΔΕΚΟ.

Θα δίδει πάντως μία εικόνα για το περίπλοκο σύστημα μισθών και παροχών, τα συνολικά επίπεδα αποδοχών και την αναποτελεσματική κατανομή του ανθρωπίνου δυναμικού. Θα φωτογραφίζει υπηρεσίες και φορείς με πλεονάζουσα απασχόληση με στόχο σχέδιο μετατάξεων και αυστηρότερης πολιτικής διατήρησης των συμβασιούχων και ακυρώσεις κενών θέσεων εργασίας που θα καλυφθούν από το υπάρχων προσωπικό.

Θα αποτελέσει τη βάση για το νέο μισθολόγιο με στόχο την απλοποίηση της μισθολογικής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων που θα μειωθούν σε μονοψήφιο αριθμό Από τον Μάρτιο η Κυβέρνηση θα δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για μετακινήσεις προσωπικού (προσλήψεις, έξοδοι, μεταθέσεις μεταξύ φορέων) των διαφόρων τμημάτων της Κυβέρνησης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τέλος στα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου θα σημάνουν οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το ενιαίο μισθολόγιο.

Η εντολή της τρόικας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο στενό δημόσιο τομέα, την οποία συμφώνησε να εκτελέσει χωρίς καμία αντίδραση η… σοσιαλιστική κυβέρνηση με το νέο Μνημόνιο, συνεπάγεται, μεταξύ πολλών άλλων, την κατάργηση....
όλων των επιδομάτων που δεν συνδέονται με την παραγωγικότητα ή αποδοτικότητα των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται και τα επιδόματα εορτών και αδείας.

Χάνουν τα 1.000 ευρώ

Ηδη, μετά τις περικοπές που επιβλήθηκαν από τη… σοσιαλιστική κυβέρνηση τον Μάρτιο και τον Μάιο, τα επιδόματα εορτών και αδείας έχουν περιοριστεί σε ένα ποσό συνολικού ύψους 1.000 ευρώ για όλο το χρόνο! Από το ποσό αυτό τα 500 ευρώ είναι το Δώρο των Χριστουγέννων, τα 250 ευρώ είναι το Δώρο του Πάσχα και τα υπόλοιπα 250 ευρώ είναι το επίδομα θερινής αδείας.

Από την πλήρη περικοπή των επιδομάτων αυτών, η οποία θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούλιο (το «250άρι» του Πάσχα θα τη… γλιτώσει για τελευταία φορά), ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, η… εξοικονόμηση μισθολογικής δαπάνης που θα προκύψει για το φετινό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ!

Το σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας για την… «εξάλειψη» του 13ου και του 14ου μισθού στο στενό δημόσιο τομέα, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται με το πρώτο Μνημόνιο του Μαΐου του 2010, θα υλοποιηθεί πλήρως! Κάθε υπάλληλος και λειτουργός του Δημοσίου θα χάσει από φέτος 750 ευρώ σε ετήσια βάση και από το 2012 η απώλεια θα φθάνει τα 1.000 ευρώ ετησίως! Η μισθολογική δαπάνη που θα… γλιτώνει ο προϋπολογισμός από το 2012 και μετά θα φθάνει τα 700 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο!

Αναλυτικά, οι νέες μισθολογικές ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τους 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου θα προβλέπουν:

1. Την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων, καθώς και την επιβολή περιορισμών στο ύψος πολλών άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί του Δημοσίου. Η αναλογία των επιδομάτων προς τους βασικούς μισθούς θα μειωθεί. Ως πρόφαση για την επιβολή αυτών των επώδυνων αλλαγών θα χρησιμοποιηθεί η … «ανάγκη για σύνδεση των αμοιβών με το παραγόμενο έργο και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων».

2. Την αύξηση του χρόνου ωρίμανσης των βασικών μισθών όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου. Σήμερα, η μισθολογική ωρίμανση, δηλαδή η άνοδος των αποδοχών κάθε υπαλλήλου σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, γίνεται ανά διετία. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε δύο χρόνια, ο υπάλληλος ανεβαίνει σε νέο υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο και ο βασικός μισθός του αυξάνεται. Αυτό το χρονικό διάστημα θα αυξηθεί πάνω από τα 2 χρόνια (στα 3 ή στα 4 χρόνια), ώστε οι ωριμάνσεις των βασικών μισθών να γίνονται βραδύτερα, δηλαδή οι βασικοί μισθοί να παραμένουν «παγωμένοι» για μεγαλύτερα διαστήματα!

Η εφαρμογή των δύο παραπάνω αλλαγών εκτιμάται ότι θα μειώσει τις συνολικές αποδοχές των 700.000 υπαλλήλων και λειτουργών του στενού δημόσιου τομέα, σε ποσοστά που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 25% την τριετία 2012-2014! Οι ρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν, εξάλλου, σε μειώσεις και τις συντάξεις των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου!

Ανώνυμος είπε...

• ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ, ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ, ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣ
• Παρηγοριά τα 250 ευρώ του Πάσχα, που θα προλάβουν να πάρουν οι 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι
• Η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει φέτος 500 εκατ. ευρώ, ενώ προωθεί περικοπές και για τους υπαλλήλους των εισηγμένων ΔΕΚΟ

Τέλος στα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου θα σημάνουν οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το ενιαίο μισθολόγιο.

Η εντολή της τρόικας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο στενό δημόσιο τομέα, την οποία συμφώνησε να εκτελέσει χωρίς καμία αντίδραση η... σοσιαλιστική κυβέρνηση με το νέο Μνημόνιο, συνεπάγεται, μεταξύ πολλών άλλων, την κατάργηση όλων των επιδομάτων που δεν συνδέονται με την παραγωγικότητα ή αποδοτικότητα των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου. Ανάμεσα σ' αυτά συγκαταλέγονται και τα επιδόματα εορτών και αδείας.

Χάνουν τα 1.000 ευρώ

Ήδη, μετά τις περικοπές που επιβλήθηκαν από τη... σοσιαλιστική κυβέρνηση τον Μάρτιο και τον Μάιο, τα επιδόματα εορτών και αδείας έχουν περιοριστεί σε ένα ποσό συνολικού ύψους 1.000 ευρώ για όλο το χρόνο! Από το ποσό αυτό τα 500 ευρώ είναι το Δώρο των Χριστουγέννων, τα 250 ευρώ είναι το Δώρο του Πάσχα και τα υπόλοιπα 250 ευρώ είναι το επίδομα θερινής αδείας.

Από την πλήρη περικοπή των επιδομάτων αυτών, η οποία θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούλιο (το «250άρι» του Πάσχα θα τη... γλιτώσει για τελευταία φορά), ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, η... εξοικονόμηση μισθολογικής δαπάνης που θα προκύψει για το φετινό Προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ! Το σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας για την... «εξάλειψη» του 13ου και του 14ου μισθού στο στενό δημόσιο τομέα, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται με το πρώτο Μνημόνιο του Μαΐου του 2010, θα υλοποιηθεί πλήρως! Κάθε υπάλληλος, και λειτουργός του Δημοσίου θα χάσει από φέτος 750 ευρώ σε ετήσια βάση και από το 2012 η απώλεια θα φθάνει τα 1.000 ευρώ ετησίως!

Η μισθολογική δαπάνη που θα... γλιτώνει ο Προϋπολογισμός από το 2012 και μετά θα φθάνει τα 700 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο! Αναλυτικά, οι νέες μισθολογικές ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τους 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου θα προβλέπουν:

1. Την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων, καθώς και την επιβολή περιορισμών στο ύψος πολλών άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί του Δημοσίου. Η αναλογία των επιδομάτων προς τους βασικούς μισθούς θα μειωθεί. Ως πρόφαση για την επιβολή αυτών των επώδυνων αλλαγών θα χρησιμοποιηθεί η... «ανάγκη για σύνδεση των αμοιβών με το παραγόμενο έργο και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων».

2. Την αύξηση του χρόνου ωρίμανσης των βασικών μισθών όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου. Σήμερα, η μισθολογική ωρίμανση, δηλαδή η άνοδος των αποδοχών κάθε υπαλλήλου σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, γίνεται ανά διετία. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε δύο χρόνια, ο υπάλληλος ανεβαίνει σε νέο υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο και ο βασικός μισθός του αυξάνεται.

Αυτό το χρονικό διάστημα θα αυξηθεί πάνω από τα 2 χρόνια (στα 3 ή στα 4 χρόνια), ώστε οι ωριμάνσεις των βασικών μισθών να γίνονται βραδύτερα, δηλαδή οι βασικοί μισθοί να παραμένουν «παγωμένοι» για μεγαλύτερα διαστήματα!

Η εφαρμογή των δύο παραπάνω αλλαγών εκτιμάται ότι θα μειώσει τις συνολικές αποδοχές των 700.000 υπαλλήλων και λειτουργών του στενού δημόσιου τομέα, σε ποσοστά που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 25% την τριετία 2012-2014! Οι ρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν, εξάλλου, σε μειώσεις και τις συντάξεις των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου!

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας για μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, προκειμένου να υποχρεώσει τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών σε περικοπές αποδοχών έως και 25%.

Στη νέα ρύθμιση θα περιληφθούν οι εργαζόμενοι σε ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και πιθανώς και ΟΤΕ.

(Ε.Τ. 28/02/2011 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ)
(Σ.Λ.)