Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Αλλαγές στις τράπεζες και στα καταναλωτικά δάνεια...

Μετά το ελληνικό Δημόσιο, υπό την ουσιαστική επιτήρηση της τρόικας μπαίνουν και οι ελληνικές τράπεζες - ιδιωτικές ή υπό κρατικό έλεγχο, μη εξαιρουμένης της ΤτΕ, της οποίας ο εποπτικός ρόλος αποδυναμώνεται. Οι εμπορικές τράπεζες υποχρεούνται να καταρτίσουν σχέδια απεξάρτησης από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, τα οικονομικά στοιχεία τους θα παρακολουθούνται από Κομισιόν-ΔΝΤ-ΕΚΤ σε μηνιαία βάση, θα υποβάλλονται κάθε τρίμηνο σε stress test και θα είναι αναγκασμένες να προχωρούν στις κινήσεις που θα τους υποδεικνύονται, προκειμένου να αποφύγουν κινδύνους.
Μέχρι τα μέσα Απριλίου κάθε τράπεζα πρέπει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο προσχέδιο για το πώς θα μπορέσει να επανέλθει στη διατραπεζική αγορά, απ' όπου θα υποκαταστήσει σταδιακά τη ρευστότητα που αντλούσε μέχρι τώρα από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, στο προσχέδιο πρέπει να αναφέρονται διεξοδικά η στρατηγική που θα ακολουθήσει η τράπεζα και οι επιμέρους κινήσεις της που θα της επιτρέψουν να επιτύχει το στόχο - να μπορεί δηλαδή να εξασφαλίσει ρευστότητα από τις αγορές.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΚΤ θα αξιολογήσουν το πλάνο που θα παρουσιάσει κάθε τράπεζα και θα αποφανθούν για την αποτελεσματικότητά του έως το τέλος Μαϊου.
Με βάση αυτή την αξιολόγηση και τις διαπιστώσεις από τα stress test, από τις τράπεζες που θα θεωρηθούν "αδύναμες" ή ευάλωτες θα ζητηθεί να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης, βελτίωσης χρηματοοικονομικών δεικτών, αναδιάρθρωσης στοιχείων ενεργητικού, ή όποια άλλα θεωρηθούν πρόσφορα κατά περίπτωση.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή πώληση στοιχείων του ενεργητικού.
Η "επιτήρηση" των τραπεζών από την τρόικα θα γίνεται μέσω της ΤτΕ, η οποία σε εβδομαδιαία κα μηνιαία βάση θα συλλέγει στοιχεία για κάθε ελληνική τράπεζα και θα συντάσσει εκθέσεις που θα τις υποβάλει στην Κομισιόν, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.
Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλλονται κάθε τρεις μήνες σε stress tests, ώστε να διαπιστώνονται οι αντοχές του συστήματος και να ζητούνται μέτρα όπου κρίνεται απαραίτητο. Αν κριθεί ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί εκ των έσω, θα παρεμβαίνει άμεσα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χορηγώντας κεφάλαια με αντάλλαγμα μετοχές της τράπεζας.
Πέραν των εμπορικών τραπεζών, υπό τον έλεγχο της τρόικας τίθεται και η εποπτεύουσα το χρηματοπιστωτικό σύστημα ΤτΕ. Η ελληνική κεντρική τράπεζα (νομισματική Αρχή της χώρας), θα είναι υποχρεωμένη να παρέχει σε εβδομαδιαία(!) βάση στοιχεία για το ενεργητικό, το παθητικό και τους βασικούς λογαριασμούς της.
Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να μειώσει τις αποδοχές του προσωπικού της, σε εναρμόνιση με τη συνολική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση, το προσωπικό της ΤτΕ και όλων των τραπεζών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ATEbank, ΤΤ, Τρ. Αττικής, ΤΠ&Δ) θα υπαχθεί στο καθεστώς απασχόλησης και αμοιβών που ισχύει για τους υπαλλήλους των ιδιωτικών τραπεζών
sofokleousin.gr

=======================================================================

Της Έφης Καραγεώργου

Σε... haircut στα καταναλωτικά δάνεια προχωρούν τράπεζες, σε μια προσπάθεια να εισπράξουν τα καθυστερούμενα δάνεια.

Η στάση πληρωμών από μεγάλη μερίδα καταναλωτών προς τις τράπεζες, για οφειλές που προέρχονται κυρίως από προϊόντα καταναλωτικής πίστης (κάθε είδους δάνεια και πιστωτικές κάρτες), οδηγεί τις τράπεζες σε δύο λύσεις:

Κατά πρώτον, καλούν τους πελάτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση –πάνω από 3 μήνες- να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Κατά δεύτερον, προχωρούν σε... γενναίο haircut της αρχικής οφειλής, προκειμένου να εισπράξουν έστω ένα τμήμα του χρέους, που ήδη έχει βγει στο «κόκκινο».

Για παράδειγμα, ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στη χώρα ενημερώνει (τηλεφωνικά και εγγράφως) τους πελάτες της που βρίσκονται σε καθυστέρηση και έχουν απλήρωτες δόσεις από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ότι «κόβει» από το ποσό της οφειλής τόκους και πανωτόκια, ζητώντας να πληρωθεί για το ποσό που αφορά την αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με την πιστωτική κάρτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για συνολική οφειλή (με τόκους υπερημερίας) της τάξης των 15.000 ευρώ η τράπεζα ζητά να εισπράξει σχεδόν τα μισά.

Σύμφωνα με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων η απόφαση αυτή εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, αφού ο μεν καταναλωτής μπορεί να εξοφλήσει το πραγματικό ποσό οφειλής (δηλαδή την αξία των συναλλαγών του με το νόμιμο τόκο), η δε τράπεζα να εισπράξει το «χαμένο» ποσό. Και κυρίως υπογραμμίζουν περιπτώσεις που έχουν φτάσει στα δικαστήρια, και οι τράπεζες έχουν υποχρεωθεί να εισπράξουν από τους καταναλωτές τα ποσά των συναλλαγών χωρίς την επιβάρυνση από τόκους υπερημερίας και ανατοκισμούς.

Επιπλέον η δικαστική εμπλοκή είναι χρονοβόρα, ενώ με τον τρόπο αυτό η οφειλή εισπράττεται άμεσα., που είναι και το ζητούμενο για τις τράπεζες αυτή τη στιγμή.

Στην περίπτωση των ρυθμίσεων, οι τράπεζες συγκεντρώνουν το χρέος, και προσφέρουν στον καταναλωτή μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλό επιτόκιο, ώστε η δόση να ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες.

Επίσης, συχνά πριμοδοτούν τους πελάτες που προχώρησαν στη ρύθμιση και αποπληρώνουν την οφειλή με επιπλέον ποσό. Αν για παράδειγμα το ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής είναι 150 ευρώ και ο πελάτης καταβάλλει 200 ευρώ, τα επιπλέον 50 ευρώ διπλασιάζονται και αφαιρούνται 100 ευρώ από το αρχικό κεφάλαιο οφειλής.

Και όπως λένε τραπεζικά στελέχη, στις περισσότερες περιπτώσεις οι λύσεις και οι προσφορές των τραπεζών για τις ρυθμίσεις οφειλών είναι μακράν πιο συμφέρουσες, ακόμα και από τις ρυθμίσεις που έχει εισαγάγει το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: