Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Κάθειρξη εννιά ετών για υπεξαίρεση σε Ανθυποπλοίαρχο του Κ.Λ. Ρόδου

Συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό περιοριστικούς όρους, επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στον Ανθυποπλοίαρχος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε το ποσό των 344.000 ευρώ από το γραφείο καταβολής λιμενικών τελών όπου ήταν υπεύθυνος.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 40χρονο, έκανε όμως δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων του κ.κ. Άκη Δημητριάδη και Θεόδωρο Μαντά, και έλαβε υπόψιν του το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης έξι ετών για την κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία από υπάλληλο κατ’ εξακολούθηση με αντικείμενο πράξης που έχει αξία μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ και σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, και έξι χρόνια κάθειρξη για απιστία σχετική με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, χωρίς όμως την επιβαρυντική διάταξη του 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

Τα δώδεκα αυτά χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση έγιναν 9 για τον κατηγορούμενο, ενώ την ίδια απόφαση του δικαστηρίου η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους για τον 40χρονο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης κάθε 1η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Σημειώνεται πως σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή του δικαστηρίου διαδραμάτισε το γεγονός ότι ήδη ο ανθυποπλοίαρχος έχει καταβάλλει το εφάπαξ και το επικουρικό του προκειμένου να καλύψει μέρος των χρημάτων που έχει υπεξαιρέσει, και συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την κάλυψη και του υπολοίπου ποσού.
Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο 40χρονος δήλωσε ότι το έκανε προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά τη σύζυγο του και έχοντας τη πεποίθηση ότι τα χρήματα βρίσκονταν σε λογαριασμό και θα ήταν σε άμεση ζήτηση εφόσον χρειαζόταν από την υπηρεσία του, όπως εξάλλου και εκείνη του είχε πει, κάτι το οποίο αποδείχτηκε στη πορεία ότι ήταν ψέμα.
Ειδικότερα, ο λιμενικός δήλωσε ότι υπηρετεί στη θέση αυτή τα τελευταία 12 χρόνια και πάντα ήταν άψογος στην υπηρεσία του, χωρίς ποτέ να υπάρξει κανένα πρόβλημα όσο υπηρετούσε στο Λιμεναρχείο της Ρόδου.
Η σύζυγος του διατηρούσε δική της επιχείρηση στο νησί μας και στις αρχές του τρέχοντος έτους αντιμετώπισε κάποια οικονομικά προβλήματα. Έτσι του δήλωσε ότι έπρεπε να υπάρξουν κάποιες καταθέσεις στο λογαριασμό της προκειμένου να έχει δανειοληπτική ικανότητα, ενώ παράλληλα τον διαβεβαίωσε ότι θα του επέστρεφε τα χρήματα μόλις το θέμα θα είχε διευθετηθεί.
Όμως το Μάιο του 2007 η ίδια δήλωσε στον Ανθυποπλοίαρχο ότι είχε άνοιγμα με την εταιρεία της και ότι ήθελε να εμφανίσει ένα μεγάλο ποσό στη τράπεζα προκειμένου να λάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δάνειο προκειμένου να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις της και με τη διαβεβαίωση πάντα ότι τα χρήματα θα παρέμεναν στο λογαριασμό και θα ήταν σε άμεση ζήτηση εφόσον χρειαζόταν από την υπηρεσία.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο 40χρονος, η ημέρα αυτή ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου 2007, οπότε και ζήτησε από τη σύζυγο του να του δώσει τα χρήματα για να επιστρέψει στη θέση του καθώς όπως πίστευε βρίσκονταν στο λογαριασμό της. Τότε ο λιμενικός διαπίστωσε όλα ήταν ψέματα ενώ ανακάλυψε και το πάθος της γυναίκας του για το τζόγο.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ουδέποτε διανοήθηκε να βλάψει ή να υπεξαιρέσει την υπηρεσία του και πως απλώς είχε την πεποίθηση ότι η καθυστέρηση λίγων μηνών δεν έβλαπτε κανένα και ότι θα μπορούσε η σύζυγός του να πάρει δάνειο. Αυτό είπε ότι αποδεικνύεται και από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο τους δικούς του όσο και της συζύγου του αλλά και από τα δάνεια που έχει λάβει.
Ο 40χρονος δήλωσε επίσης πως όταν πληροφορήθηκε για τη μετάθεση του Κεντρικού Λιμενάρχη αμέσως τον ενημέρωσε ότι υπήρχε λογιστικό πρόβλημα στην απόδοση των Λιμενικών Τελών και Πλοηγικών δικαιωμάτων, επισημαίνοντας πως με το γεγονός αυτό αποδεικνύεται ότι δεν είχε και δόλο καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να είχε καταστρέψει όλο το αρχείο των διπλοτύπων μπλοκ, οπότε η ανεύρεση τυχόν υπολοίπου θα ήταν αδύνατη και εάν ακόμα βρισκόταν αυτό θα ήταν το 20% μόνο του συνολικού ποσού.
Ο Ανθυποπλοίαρχος δήλωσε μετανιωμένος για τη πράξη του την οποία χαρακτήρισε ως επιπολαιότητα και τόνισε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει.
Σημειώνεται πως ο 40χρονος ανθυποπλοίαρχος συνελήφθη το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου 2007, μετά και τη σχετική διερεύνηση της υπόθεσης από πλευράς αξιωματικών των Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι οποίοι ήρθαν στο νησί μας για το σκοπό αυτό.
Άμεσα για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου, ο οποίος και παρέπεμψε τον ανωτέρω Αξιωματικό ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου κ. Γιώργου Οικονόμου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το χρηματικό ποσό των 344.000 ευρώ ο 40χρονος φέρεται να το υπεξαίρεσε σε διαφορετικά τακτά χρονικά διαστήματα το 2005, 2006 αλλά και το 2007, και ενώ ήταν υπεύθυνος στο γραφείο είσπραξης και απόδοσης των Λιμενικών Τελών, Πλοηγικών Δικαιωμάτων και Εισφορών υπέρ Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: