Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Έγγραφο προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα φλέγοντα προβλήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Αθήνα 9 Φεβρουαρίου 2011
Αρ. Πρωτ.: 605/9/54

Προς: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Χρήστο ΠΑΠΟΥΤΣΗ
Κοιν.: 1) Αρχηγό Ελληνiκής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
2) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
3) Αστυνομικές Υπηρεσίες

Κύριε Υπουργέ,

Κατά τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας την περασμένη Πέμπτη, οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας επικεντρώθηκαν στην δυσλειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών αλλά και στο εντεινόμενο κλίμα ανασφάλειας των πολιτών.
Σας παραθέτουμε ενδεικτικά και μόνο, τις κυριότερες επισημάνσεις των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας, που μας αναγκάζουν να ζητάμε μετ' επιτάσεως την παρέμβασή σας για τη δρομολόγηση της πολυπόθητης δημοκρατικής μεταρρύθμισης στην Ελληνική Αστυνομία, χωρίς διλήμματα και επιφυλάξεις για την αναγκαιότητά της.
Είναι αδήριτη ανάγκη, για να εξυπηρετηθεί προφανώς το δημόσιο συμφέρον και όχι μια κάποια συντεχνιακής μορφής πρόταση της Ομοσπονδίας μας, καθώς για να επιβεβαιώνει καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία την αποστολή της επιβάλλεται να δρομολογηθεί άμεσα σειρά μέτρων με στόχο τη συγκράτηση της φθοράς για την ανάκαμψη του Σώματος ώστε να επιτευχθεί καίριο πλήγμα στον κόσμο του εγκλήματος, της βίας και της παρανομίας.

Το αίτημα για την επιβεβλημένη εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος 45/08 για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας ώστε ο συνάδελφός μας να αισθάνεται καλυμμένος από τα πυρά των κακοποιών, είναι πρώτης προτεραιότητας. Πρώτης προτεραιότητας είναι και οι διεκδικήσεις μας για σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, μείωση της απίστευτης γραφειοκρατίας, ευέλικτη διοικητική δομή, αξιόπιστη διοίκηση και αξιωματικούς με κύρος, γαλουχημένους στην τέχνη του αστυνομεύειν, και όχι αποτέλεσμα ενδοϋπηρεσιακών και εξωϋπηρεσιακών σκοπιμοτήτων.

Όταν ο συνάδελφός μας αγωνιά για το αν θα γυρίσει στο σπίτι του μετά την υπηρεσία του, δεν το κάνει επειδή είναι φυγόπονος, αλλά επειδή εκεί τον έχει φτάσει η χρόνια αβελτηρία και αναποφασιστικότητα αναφορικά με τη μη λήψη ριζοσπαστικών αποφάσεων για το μέλλον και την προοπτική της Ελληνικής Αστυνομίας. Αν, επίσης, διαμαρτύρεται επειδή με τις τελευταίες αποφάσεις για τις περικοπές κονδυλίων μένουν τα περιπολικά και οι υπηρεσίες από καύσιμα, αναλώσιμα κλπ. δεν το κάνει επειδή δεν αντιλαμβάνεται την οικτρή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά επειδή όλα αυτά και πολλά άλλα μικρά και μεγάλα προβλήματα που συνθέτουν τη σημερινή κατάσταση των Υπηρεσιών, τον κάνουν να αισθάνεται άσχημα όταν απευθύνεται σ' αυτόν ο πολίτης και δεν μπορεί ο ίδιος εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί.

Υποκλινόμαστε ταπεινά σε όλους τους συναδέλφους μας που προτάσσουν τα στήθη τους στους αδίστακτους κακοποιούς, ζητάμε συγγνώμη από τους συμπολίτες μας και επιθυμούμε από τον πολιτικό προϊστάμενο της Ελληνικής Αστυνομίας να κάνει το άλμα στη φθορά του χρόνου, όσο ακόμα το επιτρέπουν οι καιροί.

Η ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων στην Ελληνική Αστυνομία, όπως έγινε πρόσφατα με τη μετατροπή των πλημμελημάτων σε πταίσματα, που συνεπάγεται πρόσθετη υπεραπασχόληση με γραφειοκρατία αλλά και υπεραπασχόληση των συναδέλφων στα γραφεία δημοσίου κατηγόρου και στις επιδόσεις προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα γραφειοκρατίας στα ήδη υπάρχοντα.

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, που και ο ίδιος έχετε χαρακτηρίσει ως βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, έχει φέρει σε οριακό σημείο τους συναδέλφους μας που λόγω έλλειψης υποδομών στη φύλαξη των συλλαμβανομένων, κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για διάφορους λόγους.

Προξενεί εύλογη απορία και αγανάκτηση η συνεχιζόμενη υποχρέωση του αστυνομικού να πληρώνει ακόμα το παράβολο των 100 ευρώ για το αδίκημα εναντίον του κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του της απειλής, της εξύβρισης κλπ, καίτοι υπήρχε δέσμευση για την εξάλειψή του.

Επίσης όσα συμβαίνουν με τη χουλιγκανική βία και την κατασπατάληση δυνάμεων σε αναποτελεσματικά μέτρα τάξης και ασφάλειας, την υπερβολική καταπόνηση των συναδέλφων (αιφνιδιαστικές εντολές για μετακινήσεις δυνάμεων ανά τη χώρα ιδίως στη λήψη μέτρων στα γήπεδα και στις μετακινήσεις φιλάθλων ακόμη και με παρεμβάσεις παραγόντων των ΠΑΕ) έχουν επισημανθεί από όλους μας στο Γενικό μας Συμβούλιο.

Δυστυχώς ο αριθμός των τραυματιών συναδέλφων μας αυξάνεται με άκρως επικίνδυνο ρυθμό.

Κύριε Υπουργέ,

Με τη βεβαιότητα ότι γνωρίζετε την πραγματική εικόνα των υπηρεσιών, αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας, αναμένουμε τις δικές σας παρεμβάσεις – απαντήσεις στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη του δρ. Πολιτικών Ασφαλείας, κ. Γιώργου Παπακωνσταντή, φρονούμε ότι μπορούν άμεσα να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να καταλήξουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Το έχει ανάγκη όχι μόνο η ΕΛ.ΑΣ., αλλά σύμπασα η ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: