email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΔΙΟΡΘΩΤΟ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16.30΄, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Ιωάννη Βλατή, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση).
Στην Αθήνα σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16.30΄, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Ιωάννη Βλατή, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση).
Στην Επιτροπή παρέστησαν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής και κ. Εμμανουήλ Όθωνας, αντίστοιχα, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Μανωλάκης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής Πλειοψηφίας): Θα ήθελα να πω, σε αυτή τη φάση, όπως είναι αυτονόητο, ότι υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Πλακιωτάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής Μειοψηφίας): Εμείς ζητήσαμε και χθες και ζητάμε και σήμερα την απόσυρση του νομοσχεδίου.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Σκοπελίτης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής ΚΚΕ): Εμείς δηλώσαμε και χθες, κ. Πρόεδρε, ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Κολοκοτρώνης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Ειδικός Αγορητής ΛΑΟΣ): Το καταψηφίζουμε, επί της αρχής.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Δρίτσας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής ΣΥΡΙΖΑ): Το καταψηφίζουμε επί της αρχής, κ. Πρόεδρε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Άρα, το σχέδιο νόμου γίνεται επί της αρχής δεκτό κατά πλειοψηφία.
Τον λόγο έχει ο κ. Μανωλάκης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Θα ήθελα πριν μπω στα άρθρα, να κάνω δυο παρατηρήσεις, μία γενική και μία ειδική σε σχέση με αυτά που συζητήσαμε χθες επί της αρχής και σήμερα με τους φορείς. Θα ήθελα να τονίσω ότι σήμερα συζητάμε για τη σύσταση αρχηγείου του Λ.Σ. ελληνικής ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις, όπως πολύ σωστά ακούστηκε από τον τελευταίο εκπρόσωπο φορέα, τον κ. Δριβάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στα θετικά και τα αρνητικά αυτού του νομοσχεδίου, σε σχέση με το αντικείμενο.
Επειδή χθες από όλη την Αντιπολίτευση ακούστηκαν πολλά αρνητικά όχι για αυτή καθεαυτή τη σύσταση του Αρχηγείου, την ανασυγκρότηση του Λ.Σ. κ.λπ., αλλά για το ότι φεύγει από το πολιτικοποιημένο πια Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και πηγαίνει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό, όπως εξηγήθηκε και από τον κ. Υπουργό, ήταν μια πολιτική απόφαση για την κυβέρνησή μας και ευχαρίστως να την συζητήσουμε, αλλά θα πρέπει να σταθούμε στο νομοσχέδιο αυτό καθεαυτό. Σε σχέση με αυτό που ειπώθηκε από τα δύο κόμματα της Αριστεράς, ότι στρατιωτικοποιούμε το Λ.Σ. – κάτι που ακούστηκε και σήμερα – θα ήθελα να πω ότι το Λ.Σ. ήταν στρατιωτικό σώμα και παραμένει. Βέβαια ο κ. Βενιάμης ήθελε αυτό το σώμα να παραμείνει στην υπηρεσία του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, κι εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το πειθαρχημένο σώμα θα πρέπει να βοηθάει κυρίως στην ασφάλεια της χώρας. Μια ειδική παρατήρηση που έχει να κάνει με μια τοποθέτηση, νομίζω από λάθος, του κ. Παυλόπουλου, που έκανε χθες. Σε κάποια φάση είπε – δεν ξέρω αν το είπε εκ παραδρομής ή εάν αυτή είναι η φιλοσοφία του – όταν επιχειρηματολογούσε για το ότι θα χαλάσει το Λ.Σ., ότι θα «καταντήσει αστυνομία». Κατέγραψα αυτή τη φράση. Θα έλεγα ότι η Αστυνομία που εσείς κάποτε ήσασταν και Υπουργός της, είναι και αυτή ένα σώμα που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει και δεν το θεωρώ κατάντια για το Λ.Σ. να γίνει Αστυνομία.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ : Αν μου επιτρέπετε να κάνω μια παρέμβαση. Τόνισα ότι αντίθετα με την Αστυνομία, το Λιμενικό έχει πολλές άλλες αρμοδιότητες.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής Πλειοψηφίας) : Αναφέρθηκα στην λέξη «καταντήσει».
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ : Θα «καταντήσει» με την έννοια ότι από όλες αυτές τις αρμοδιότητες θα αποστεωθεί και θα μείνει μόνο η αστυνομική του μορφή. Με αυτή την έννοια το είπα και όχι απαξιωτικά.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής Πλειοψηφίας): Δεν είναι σημαντική της Ασφάλειας ευρύτερα;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ : Είναι πολύ σημαντική και καίρια, αλλά εννοώ καταληκτικά που θα πήγαινε. Αν θεωρεί η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, ότι η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει το Λιμενικό είναι η αστυνόμευση και όλα τα υπόλοιπα φεύγουν, τότε να μας πείτε από εκεί και πέρα ποιος θα τα κάνει αυτά τα πράγματα ή εάν θα είναι ένα δικέφαλο «τέρας» το Λιμενικό, που θα υπάγεται……..
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Νομίζω ότι έγινε προσπάθεια να αρθεί η παρερμηνεία οπότε δεν χρειάζεται περαιτέρω διαξιφισμός.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής Πλειοψηφίας) : Εγώ είπα με καλή διάθεση να διευκρινιστεί, ώστε να προχωρήσουμε γιατί το τι θα κάνει το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, θα το πούμε στα άρθρα.
Όσον αφορά στο άρθρο 1, αναφέρεται στη νέα ονομασία του Σώματος «Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή» και στα αγγλικά «Hellenic coastguard». Αυτό έχει σημασία και στο περιεχόμενο του Σώματος με την πρόσθεση του «Ελληνική Ακτοφυλακή» και το να λέγεται «Hellenic coastguard».
Όσον αφορά στο άρθρο 2, το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά, καταγράφεται και προσδιορίζεται η αποστολή του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου περιλαμβάνονται, κυρίως, η εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, η ασφαλής ναυσιπλοΐα, η έρευνα και η διάσωση, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η αστυνόμευση και ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων σε σχέση, μάλιστα και με την παράνομη μετανάστευση, ο έλεγχος παραβίασης διεθνών κανόνων ναυτικής ασφάλειας σε πλοία και λιμενικές εγκαταστάσεις κ.λπ..
Όσον αφορά στο άρθρο 3, καθορίζεται η τοπική αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην οποία περιλαμβάνεται ο θαλάσσιος φόρος, οι λιμένες και η χερσαία ζώνη αυτών, τα πλοία και τα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα.
Όσον αφορά στο άρθρο 4, προσδιορίζεται ο χαρακτήρας του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως ένοπλο σώμα στρατιωτικά οργανωμένο.
Όσον αφορά στο άρθρο 5, καθορίζεται η γενική διάρθρωση του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες. Πολύ περιληπτικά, προβλέπεται η λειτουργία στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και του Κέντρου Επιχειρήσεων, που υπάγονται πια στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Όσον αφορά στο άρθρο 6, συνίσταται Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής με έδρα τον Πειραιά, ως ανώτατη επιτελική υπηρεσία.
Όσον αφορά στο άρθρο 7, ρυθμίζεται η εσωτερική διάρθρωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και προβλέπεται η σύσταση έξι κλάδων με τις αντίστοιχες διευθύνσεις.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΩΛΑΚΗ, Εισηγητή της Πλειοψηφίας)
Στο άρθρο 8, θεσπίζεται και λειτουργεί στο Αρχηγείο, Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων.
Με το άρθρο 9, υπάγονται οι 10.242 οργανικές θέσεις του στρατιωτικού προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, όπως αυτές προβλέπονται από τον νόμο 3079 του 2002, στο Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή.
Με το άρθρο 10, ορίζεται ότι η επιλογή του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, θα γίνεται από το ΚΥΣΕΑ. Προβλέπονται οι βαθμοί του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής σε επίπεδο ανώτατων Αξιωματικών, Αρχηγός, Υπαρχηγός, Προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγού - Επιτελάρχης δηλαδή -, Γενικός Επιθεωρητής, Επόπτες Περιφερειακών Διοικήσεων και άλλοι όπως καταγράφονται στο σχετικό άρθρο.
Με το άρθρο 11, ρυθμίζονται τα θέματα προϋπολογισμού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής. Δεν ξέρω αν, κύριε Υπουργέ, με το παλιό άρθρο 13, το ελεγκτήριο δαπανών, θα έχουμε κάποια αλλαγή.
Με το άρθρο 12, προβλέπονται οι φορείς ασφάλισης που θα κατατάσσεται εφεξής το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Με το άρθρο 13, εξαιρούνται από τις διατάξεις του νόμου 2386 του 1995, περί προμηθειών του δημοσίου, οι προμήθειες που αφορούν επισκευή και συντήρηση επιχειρησιακών μέσων και συστημάτων. Ήδη αναφέρθηκε το πόσο θα βοηθήσει στο να γίνουν αξιόμαχα τα μέσα αυτά.
Με το άρθρο 14, παρέχεται η εξουσιοδότηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ρυθμίζει με προεδρικά διατάγματα ζητήματα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία, τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών και τις οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, τις κρίσεις, τις προαγωγές και άλλα. Παρέχεται επίσης εξουσιοδότηση στον Υπουργό να προχωρήσει με την έκδοση προεδρικού διατάγματος στη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και στην κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων του κώδικα προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
Με το άρθρο 15, συμπληρώνονται οι διατάξεις του Οργανισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για λόγους νομοτεχνικής αρτιότητας.
Με το άρθρο 16, ανακαθορίζεται η διαδικασία πρόσληψης Λιμενοφυλάκων και Αρχικελευστών με το σύστημα των μορίων. Επίσης, ρυθμίζονται θέματα βαθμολογικής εξέλιξης και παρέχεται η ευχέρεια σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος για επιλογή υγειονομικής περίθαλψης από τον ιδιωτικό τομέα με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και στο δημόσιο. Επιπλέον, θεσπίζεται και νέα ειδικότητα, των Νομικών Αξιωματικών.
Με το άρθρο 17, διευρύνεται το νομικό πλαίσιο σχετικά με τις διατάξεις που διέπουν το καθεστώς προαγωγής των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος και πληρούν τα οριζόμενα κριτήρια.
Με το άρθρο 18, προβλέπεται η ενίσχυση των ασφαλιστικών φορέων του προσωπικού με έσοδα που προέρχονται από τον Οίκο Ναύτου και απόδοση ποσοστού 3% επί των εισπράξεων των δικαιωμάτων πλοήγησης.
Με το άρθρο 19, ρυθμίζονται θέματα συνεργασίας με την Πολεμική Αεροπορία - και αυτό σημαντικό για την ασφάλεια - για τη λήψη δορυφορικών σημάτων κινδύνου μέσω του κέντρου ελέγχου αποστολών.
Με το άρθρο 20, για το οποίο έγινε μεγάλη αναφορά και ιδιαίτερα από τον κ. Χαλά, τροποποιούνται οι διατάξεις του νόμου 2932 του 2001, περί θαλάσσιων ενδομεταφορών, σχετικά με τη δήλωση, δρομολόγηση πλοίων και τα λοιπά. Επίσης, επέρχεται εναρμονισμός της ισχύουσας νομοθεσίας με τον κανονισμό 3577 του 1992 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την αρχή της ελευθερίας στην παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές της ευρωπαϊκής ένωσης, προκειμένου να υπάρξει οριστική παύση της προδικαστικής διαδικασίας ή παραίτηση της ευρωπαϊκής επιτροπής κατά τη διαδικασία της εκδίκασης της υπόθεσης στο δικαστήριο ευρωπαϊκών κοινοτήτων.
(Συνέχεια ομιλίας, κ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ, Εισηγητού της Πλειοψηφίας)
Με το άρθρο 21, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το συμβούλιο πολιτικών υπαλλήλων του ΥΘΥΝΑΛ, όπως η συμμετοχή αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις εκλογής τους, όπου προβλέπεται, βέβαια, μεταβατική.
Με το άρθρο 22, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την απονομή αποστρατευτικού τιμητικού βαθμού, ανακατανέμονται οργανικές θέσεις, ερμηνεύεται διάταξη του άρθρου 2, του ν. 2881 του 2011 για εκποίηση ναυαγίων και επιβλαβών πλοίων.
Με το άρθρο 23, προβλέπονται σειρά μεταβατικών διατάξεων λόγω της μετονομασίας και οργανωτικής δομής του λιμενικού σώματος, σε Λιμενικό Σώμα, Ελληνική Ακτοφυλακή. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι δεν θίγονται και δεν αλλάζουν ζητήματα ασφάλισης του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής που ήδη υπηρετεί ή που εισέρχεται ή προσλαμβάνεται σε αυτόν. Για την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων ορισμένων διευθύνσεων του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, προβλέπεται η απόσπαση σε αυτό προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής με κοινές αποφάσεις των δύο Υπουργών, κατά παρέκκλιση των χρονικών ορίων που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Τα χρονικά όρια δεν μπορούν να υπερβαίνουν τη διετία. Επίσης, καθορίζεται η στελέχωση των θέσεων του αρχηγού και των λοιπών ανώτατων αξιωματικών.
Με το άρθρο 24, κατοχυρώνονται οριστικά και αμετάκλητα όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού, διατηρούνται σε ισχύ οι διατάξεις αφορούν τους πόρους για τους κύριους και επικουρικού φορείς ασφάλισης του προσωπικού και κάθε διάταξη που δεν αντίκειται στις νέες διατάξεις.
Με το άρθρο 25, οι εφαρμογές αυτού του νομοσχεδίου, όπως σε κάθε νομοσχέδιο αρχίζουν με τη δημοσίευση τους στο ΦΕΚ.
Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε, για την παρουσίαση. Το λόγο έχει ο κ. Πλακιωτάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Από την τοποθέτηση του παρισταμένου Υπουργού, αλλά και από την τοποθέτηση του συνόλου των φορέων που ασχολούνται με τη ναυτιλία αλλά και το λιμενικό σώμα, μου φάνηκε ότι δεν δικαιολογείται για ποιο λόγο έγινε αυτή η κίνηση, δηλαδή η αποκόλληση του λιμενικού σώματος από την εμπορική μας ναυτιλία. Το σύνολο των φορέων διαφώνησε με αυτή την τακτική. Βεβαίως, πρέπει να ειπωθεί ξανά ότι το λιμενικό σώμα ασκούσε, επιτυχώς, καθήκοντα ακτοφυλακής, όπως και ζητήματα που άπτονται με την εμπορική μας ναυτιλία. Εάν η Κυβέρνηση επιθυμούσε να αναβαθμίσει την ακτοφυλακή γιατί δεν προχωράει -σωστά κάνει με τη σύσταση του αρχηγείου- γιατί πρέπει να αποξενώσει το λιμενικό σώμα από την εμπορική ναυτιλία, γιατί δεν ενισχύει το παρόν λιμενικό σώμα, με την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητα των μέσων ή με τη βελτιώσει ενδεχομένως μέσω προσλήψεων. Γιατί κάνει όλη αυτή την κίνηση, τη στιγμή που κανένας δεν συμφωνεί με αυτή την κίνηση. Δεύτερον, κανένας δεν μας έχει εξηγήσει -ούτε ο παριστάμενος Υπουργός- γιατί προχωράει σε αυτή τη κίνηση. Το μόνο που ακούσαμε χθες ήταν περί οράματος Γεωργίου Παπανδρέου, περί βολεμένων, περί ανθρώπων που ζούσαν στην nirvana τους. Παρακαλώ, τον κ. Υπουργό να είναι πιο σαφής το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν μας εξήγησε πως θα αντικατασταθεί αυτή η συσσωρευμένη, πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση του λιμενικού σώματος πάνω σε ζητήματα της εμπορικής μας ναυτιλίας. Βεβαίως, με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται -αρμοδιότητες που περιγράφει το τελευταίο προεδρικό διάταγμα, που σημειωτέον είναι το πέμπτο μέσα σε 16 μήνες- να αποσπασθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων. Περιμένουμε από τον κ. Υπουργό μιας πιο σαφή τεκμηρίωση και απάντηση. Ακόμα δεν έχει καταλάβει κανένας γιατί επιχειρείται αυτή η διάσταση.
Γίνεται, επίσης, μια μεγάλη προσπάθεια στην αιτιολογική έκθεση και στην τεκμηρίωση να δικαιολογήσει η Κυβέρνηση αυτή την κίνηση, αλλά όλα τα επιχειρήματα δεν έχουν καμία σχέση -όπως για παράδειγμα το ζήτημα της διεθνής εμπειρίας που ανέλυσε χθες- με το ζήτημα της δικής μας εμπορικής ναυτιλίας. Ακούσαμε και σήμερα ότι μιλάμε για την πρώτη ναυτιλία στον κόσμο, με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Πρώτα και πάνω απ' όλα μιλάμε για ένα άκρως επιτυχημένο σχήμα, με όλα τα προβλήματα, με όλες τις δυσκολίες, δεν καταλαβαίνουμε γιατί επιχειρείται αυτή η διάσπαση. Ακόμα και στην έκθεση τεκμηρίωσης αναφέρεται ότι η αποστολή του λιμενικού σώματος ανέκαθεν στηριζόταν σε δύο πυλώνες, αποτελούσε το διοικητικό φορέα της εμπορικής ναυτιλίας και αρμόδιο για τη χάραξη και άσκηση, μακρόπνοης και εθνικά αφελείς ναυτιλιακής πολιτικής. Δεν πιστεύω ότι το λιμενικό σώμα ήταν υπεύθυνο για την άσκηση και χάραξη μακρόπνοης και εθνικά ωφέλιμης πολιτικής, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία ήταν υπεύθυνη για τη χάραξη της ωφέλιμης ναυτιλιακής πολιτικής. Μετά από τεχνικές εισηγήσεις των εξειδικευμένων και έμπειρων λιμενικών, η οποία προέρχονταν από συμμετοχή τους σε διεθνή χώρα και έπειτα από την πρακτική άσκηση του νομοθετικού έργου στους λιμένες αλλά και στα πλοία της χώρας μας. Επομένως, πιστεύω ότι και αυτό το σημείο θα πρέπει να διορθωθεί.
Περνώντας αναλυτικά στα άρθρα και ξεκινώντας από το άρθ.1, νομίζω ότι το συγκεκριμένο άρθρο εντάσσεται στις νεωτεριστικές εκσυγχρονιστικές αλλαγές που υπόσχεται η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που είναι μόνο ταμπέλες και χαρτιά και στην ουσία δεν επιτυγχάνεται κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εξάλλου η σημερινή διεθνή ονομασία του λιμενικού σώματος είναι Hellenic Coast Guard, επομένως εάν θέλατε να δώσετε κάποιο όνομα στον παρόν οργανισμό θα έπρεπε να είναι Ελληνική Ακτοφυλακή. Διότι, περιορίζεται ουσιαστικά τα καθήκοντά του λιμενικού σώματος σε αστυνομικής φύσεως καθήκοντα.
Θα συνεχίσω με τον σχολιασμό του άρθρου 2. Στο άρθρο 2, παράγρ.1, περίπτωση Γ, θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση της φράσης «η οργάνωση των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας» με τη φράση που υπήρχε στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση και η οποία αναφερόταν αμιγώς στον έλεγχο εφαρμογής των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας. Διότι, η οργάνωση και η διασφάλιση των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με το τελευταίο προεδρικό διάταγμα, αποτελούν αρμοδιότητα του ΥΘΥΝΑΛ.
(Συνέχεια ομιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, Εισηγητή της Μειοψηφίας)
Στο άρθρο 2, παράγραφο 1, περίπτωση ε΄, μετά το τέλος της πρότασης, πιστεύω ότι θα πρέπει να προστεθεί η φράση «σε σχέση με θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης ρύπανσης». Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του τελευταίου Προεδρικού Διατάγματος, η αρμοδιότητα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πλην εκείνης του τμήματος πρόληψης και αντιμετώπισης ρύπανσης, ανήκει στο Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ..
Στο άρθρο 2, παράγραφο 1, περίπτωση ζ΄ θα πρέπει να διαγραφεί η φράση «διασφάλιση της τήρησης». Γενικά, για τα λιμάνια η σχετική υποχρέωση τήρησης του ISPS CODE αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη των Οργανισμών Λιμένων, οι οποίοι, σαφώς, εποπτεύονται από το Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ..
Στο άρθρο 2, παράγραφο 2, περίπτωση δ΄ θα πρέπει να διαγραφούν οι λέξεις «ρύθμιση» και «παρακολούθηση». Η ρύθμιση και η παρακολούθηση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων αναψυχής, όπως, για παράδειγμα, η κρουαζιέρα και ο θαλάσσιος τουρισμός, αποτελεί μία εκ των βασικότερων αρμοδιοτήτων του Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ..
Στο άρθρο 2, παράγραφο 2, περίπτωση στ΄ θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση της όλης περιπτώσεως με τη φράση «ο έλεγχος εφαρμογής των γενικών και ειδικών κανονισμών λιμένων», καθώς, όπως αναφέρθηκε, η κατάρτιση των γενικών και ειδικών κανονισμών λιμένων γίνεται με μέριμνα και ευθύνη των Οργανισμών Λιμένων και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσει αρμοδιότητα αστυνομικού χαρακτήρα.
Στο άρθρο 2, παράγραφο 2, περίπτωση ζ΄ στη φράση «σοβαρών περιστατικών» εκτιμώ ότι θα πρέπει να προστεθεί η φράση «ανωτέρας βίας», προκειμένου να υπάρξει σαφέστερος προσδιορισμός της έννοιας σοβαρά περιστατικά.
Στο άρθρο 2, παράγραφο 2, περίπτωση ι΄ εκτιμώ ότι πρέπει να αντικατασταθεί η φράση «για τη διενέργεια ελέγχων των πιστοποιητικών νομιμότητας των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας», επειδή δεν υπάρχει έλεγχος νομιμότητας των πλοίων, υπάρχει έλεγχος πιστοποιητικών των πλοίων, που εκδίδονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Κύριε Πλακιωτάκη, δεν θέλω να σας διακόψω, αλλά, επειδή θα υπάρξει και δεύτερη ανάγνωση, θα μπορούσατε τις παρατηρήσεις σας να τις καταθέσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Δεν έχω καμία αντίρρηση.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Βεβαίως, σας οφείλουμε έπαινο, γιατί, παρά το ότι η θέση του Κόμματός σας είναι απορριπτική και υπέρ της απόσυρσης, μπήκατε στη λεπτομέρεια επί των διατάξεων, η οποία έγινε υποβοηθητική για την εργασία μας και σας ευχαριστούμε πολύ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Αν συμφωνεί ο Υπουργός, δεν έχω καμία αντίρρηση να καταθέσω τις παρατηρήσεις μου.
Θα κάνω κάποιες συγκεκριμένες παρατηρήσεις: Στο άρθρο 7 γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση της διαρθρώσεως του Αρχηγείου και εκτιμώ ότι, ενδεχομένως, αυτό θα μπορούσε να είναι ζήτημα Προεδρικού Διατάγματος, οπότε, με αυτή την έννοια, θα έδινε μεγαλύτερη ευελιξία στον Υπουργό να αναδιαρθρώνει τις υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα, θα μπορούσε να προστεθεί η διεύθυνση μελετών και επιτελικού σχεδιασμού.
Στο άρθρο 9, ενώ μας λέτε ότι η οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος ανέρχεται συνολικά σε 10.242 θέσεις, στο άρθρο 14 δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό, με Προεδρικά Διατάγματα, να αυξομειώνει τη συγκεκριμένη οργανική δύναμη. Συμφωνούμε να αυξάνεται, όχι να μειώνεται.
Στις ρυθμίσεις θεμάτων, στο άρθρο 18, του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, αποδεικνύεται αυτό που πραγματικά φοβόμασταν. Δηλαδή, ότι ουσιαστικά οι περιφερειακές υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος θα εκτελούν καθήκοντα και αρμοδιότητας του Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ.. Εμείς ζητάμε σε αυτό το άρθρο, επειδή, εάν υπάρχει η σκέψη κάποια στιγμή από το αρμόδιο Υπουργείο το Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ., που σχετίζεται με θέματα του Οίκου Ναύτου και των ναυτικών φυλλαδίων, να στελεχώσει υπηρεσίες ή συγκεκριμένα άτομα αποσπασμένα ή μεταταγμένα από το δημόσιο να ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, να μην υπάρχει το συγκεκριμένο ποσό 3%, στην περίπτωση που κάποια στιγμή λυθεί αυτό.
Αναφορικά με το θέμα των αποσπάσεων, είπαμε ότι δεν δίνετε ικανοποιητική απάντηση το πώς θα μπορέσει η συγκεκριμένη τεχνογνωσία να καλυφθεί, από ποια άτομα, με ποιες διαδικασίες. Είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.
Εν κατακλείδι, κύριε Υπουργέ, εμείς, παρόλο που μπήκαμε στη λεπτομέρεια, καταθέτοντας τις δικές μας προτάσεις, εξακολουθούμε να μην αντιλαμβανόμαστε, ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τον τόπο, γιατί επιχειρείτε αυτήν την «μεταρρύθμιση», όπως την ονομάσατε. Εμείς πιστεύουμε ότι «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», το επιτυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Λιμενικό Σώμα θα πρέπει να συνεχίσει την αποστολή του, δηλαδή, το διττό του σκοπό - και την υπεράσπιση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας, σε καθήκοντά του ακτοφυλακής και, βεβαίως, τη στήριξη της εμπορικής μας ναυτιλίας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σκοπελίτης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): Χθες, τονίσαμε τη διαφωνία μας με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Σήμερα, θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα άρθρα.
Με τα άρθρα 2 και 3, που καθορίζουν την αποστολή του Λιμενικού Σώματος και τις αρμοδιότητες του, εμείς διαφωνούμε. Διαφωνούμε και με το εύρος αυτών των αρμοδιοτήτων και με την αποστολή του. Δημιουργείται ένα Σώμα, με όλα αυτά, με καθαρά αστυνομικά καθήκοντα.
Το ίδιο διαφωνούμε και με το άρθρο 4, το οποίο είναι βασικό για μας.
Πάντα βέβαια είχε στρατιωτικό χαρακτήρα, δεν λέμε ότι σήμερα το Λιμενικό Σώμα δεν έχει αυτό το χαρακτήρα - και αυτή ήταν η διαφωνία μας - όμως, κυριολεκτικά, τώρα, ντύνεται στο χακί. Στρατιωτικός ποινικός κώδικας, οπλοφορίες κ.λπ..
Στο άρθρο 5, που αναφέρεται στον καθορισμό και την διάρθρωση των υπηρεσιών του, στην παράγραφο β, προβλέπεται ότι θα συμμετέχουν τα καράβια σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. Ε, όχι και στο ΝΑΤΟ! Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί σήμερα οφείλονται στη δική του δράση. Οφείλονται στην ιμπεριαλιστική πολιτική που ακολουθεί μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ, Ειδικού Αγορητή του Κ.Κ.Ε.)
Ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το άρθρο 8. Δημιουργείται ένα συμβούλιο. Στο συμβούλιο αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των κατώτερων αξιωματικών, υπαλλήλων. Θα καταλαβαίναμε αν είχε απλά αρμοδιότητες αντιμετώπισης κρίσεων, αλλά δεν έχει μονάχα αυτές. Υπάρχουν και άλλες αρμοδιότητες, που άπτονται και των εργασιακών σχέσεων ακόμα. Δεν θα ήταν καλό να συμμετέχουν ακόμα και εκπρόσωποι των ίδιων των κατώτερων υπαλλήλων; Το ίδιο συμβαίνει και με το Μετοχικό Ταμείο.
Όσον αφορά το άρθρο 14, διαφωνούμε κ. Υπουργέ γιατί πάρα πολλά πράγματα και σοβαρά, θα αντιμετωπιστούν και θα λυθούν μέσα από Υπουργικές αποφάσεις ή Προεδρικά διατάγματα. Εμείς λέμε για τα σοβαρά θέματα που υπάρχουν, να αντιμετωπίζονται από την ίδια τη Βουλή, με τη νομοθεσία της.
Το ίδιο συμβαίνει και για το άρθρο 16, όπου θα καθορίζεται η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, τα προσόντα και τα λοιπά, μόνο με υπουργικές αποφάσεις. Εμείς διαφωνούμε.
Για το άρθρο 18 έχω ένα ερώτημα. Προβλέπεται να καταβάλλεται από τον Οίκο Ναύτου στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού και στον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού, ένα ποσοστό 3%, από τον συνολικό ύψος των πληρωμών, γιατρών, φαρμακείων, νοσοκόμων και τα λοιπά. Γιατί;
Το άρθρο 20 είναι ένα άρθρο που εδράζω τη βασική μας διαφωνία. Ανοίγει την όρεξη των Ελλήνων εφοπλιστών να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στις συνθέσεις των καραβιών τους, να πετάξουν έξω από αυτά ένα σημαντικό, μεγάλο αριθμό Ελλήνων ναυτεργατών και να προσλάβουν βέβαια στη θέση τους ναυτεργάτες, ανθρώπους οι οποίοι θα δουλεύουν ανασφάλιστοι και θα είναι χαμηλόμισθοι. Αυτό επιχειρείται με την εφαρμογή της νομοθεσίας 3577 της Ε.Ε.
Επίσης με το ελάχιστο επίπεδο εκπαίδευσης των ναυτικών δημιουργούνται προβλήματα για την ελληνομάθεια, τα οποία θα αξιοποιηθούν από τους εφοπλιστές προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή, προς το να δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα στους Έλληνες ναυτεργάτες.
Με τα όσα λέγονται σε αυτό το άρθρο, προαναγγέλλεται ουσιαστικά η εξάντληση του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας. Πολύ εύκολα οι εφοπλιστές θα αφήνουν ακάλυπτα συγκοινωνιακά τα νησιά μας, με εύκολες προφάσεις. Κάτι δηλαδή που γίνεται σήμερα θα τους διευκολύνει ακόμη περισσότερο.
Στο άρθρο 21 θα ήθελα να ρωτήσω κύριε Υπουργέ, γιατί θα πρέπει να έχει δωδεκαετή συγκεκριμένα προϋπηρεσία σε πλοϊκό σταθμό ο εργαζόμενος, προκειμένου να συμμετέχει στο υπηρεσιακό συμβούλιο;
Όσον αφορά το άρθρο 23, θα ήθελα να ρωτήσω για το τι θα γίνει με τους νεοπροσλαμβανόμενους ανθρώπους; Ενώ για τους παλιούς λέει ότι θα ισχύει το παλαιό καθεστώς για τους νέους δεν γίνεται καμία αναφορά. Το καθεστώς όσον αφορά την ασφάλιση τους.
Στην παράγραφο 12 ίδιου άρθρου, λέει ότι θα καλύπτονται τα κενά, τα παραρτήματα του Οίκου Ναύτου με μετατάξεις. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Αλλά το ζήτημα είναι πώς θα γίνουν οι μετατάξεις αυτές και με ποια κριτήρια. Θα είναι αντικειμενικά; Ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κολοκοτρώνης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ.): Κύριε πρόεδρε, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος ενόψει και της δεύτερης ανάγνωσης. Θα αναφερθώ επιλεκτικά σε ορισμένα μόνο άρθρα, τα οποία θεωρούμε σημαντικά.
Ειδικότερα στο άρθρο 1, η διπλή ονομασία «Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή» θα προκαλέσει κατά την άποψή μας, σύγχυση και ως είθισται θα καθιερωθεί μια από τις δύο ονομασίες. Ο όρος «ακτοφυλακή» περιορίζει εξαρχής τις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος. Η Κυβέρνηση όμως θα πρέπει να καταλάβει ότι με τις μετονομασίες Υπουργείων, υπηρεσιών, φορέων γενικότερα, όπως συνήθως πράττει, δεν λύνονται βέβαια τα κακώς κείμενα στη λειτουργία, την οργάνωση και στην αποδοτικότητα των υπηρεσιών. Αντίθετα, προκαλούν σύγχυση και δυσκολεύουν τους πολίτες, ενώ επιβαρύνουν με επιπλέον έξοδα τον κρατικό προϋπολογισμό, που υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, μάλλον αποτελεί πολυτέλεια, η διάθεση χρημάτων του ελληνικού λαού για τέτοιους σκοπούς.
Έχει αναλογιστεί άραγε το κόστος για την αλλαγή του λογότυπου του λιμενικού σώματος πάνω στα πλοία, στα οχήματα, στις επιγραφές των λιμενικών σταθμών, στα χιλιάδες έντυπα;
Στο άρθρο 2 θα πούμε όχι επίσης. Το μεγαλύτερο ατόπημα που επιχειρείται, κατά τη γνώμη μας πάντοτε, είναι ότι επιχειρεί να αποκόψει σταδιακά το Λιμενικό Σώμα από τη ναυτιλία και ενώ πάγιο αίτημα όλων των φορέων που σχετίζονται με τη ναυτιλία είναι η σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο όμως της μέχρι τώρα λειτουργίας και αποστολής του, με δικό του προϋπολογισμό. Ενώ εσείς το πράττετε αυτό, αλλά με λανθασμένο, κατά την άποψή μας τρόπο, διότι, το κυρίαρχο είναι ότι διχοτομείτε και περιορίζεται την αποστολή του Λιμενικού Σώματος, όπως δηλώνουν κατηγορηματικά όλοι οι αρμόδιοι φορείς.
Δεν λαμβάνετε υπόψη σας τις εισηγήσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων φορέων, αυτών δηλαδή, που έχουν κάθε λόγο να συμβάλουν ώστε να περιοριστούν οι αδυναμίες και τα κακώς κείμενα στο χώρο της ναυτιλίας. Βεβαίως θα αναμείνουμε και την ομιλία του αξιότιμου κ. Υπουργού, για να δούμε αν εμείς έχουμε δίκιο ή όχι.
Οι άνθρωποι τους οποίους δεν ακούτε, είναι τα εξειδικευμένα στελέχη, που εδώ και πολλά χρόνια, έχουν καταστήσει την ελληνική ναυτιλία πρώτη στον κόσμο. Είναι αυτοί που πονάνε και αγωνιούν για το μέλλον της και είναι αυτοί που σας λένε ότι είναι λανθασμένη η απόφαση σας για τη διχοτόμηση της αποστολής του Λιμενικού Σώματος.
Από άλλο Υπουργείο δηλαδή να ασκείτε η διοίκηση και σε άλλο Υπουργείο να πάει το όλο τον σημαντικό κομμάτι της αποστολής του Λιμενικού Σώματος, που αφορά την ασφάλεια και την αστυνόμευση. Το γεγονός ότι δεν έχετε σαφή εικόνα για το πώς πρέπει να χειριστείτε το πολύτιμο κεφάλαιο της ναυτιλίας, φαίνεται από το γεγονός, ότι μέσα σ' ένα χρόνο έχετε εκδώσει 5 προεδρικά διατάγματα και περιφέρατε το Λιμενικό Σώμα από Υπουργείο σε Υπουργείο. Μέχρι και στο Υπουργείο Οικονομίας το έχετε περιφέρει.
Κύριε Πρόεδρε, η ίδια η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, αναφέρει ότι «προσδιορίζουν την αποστολή μας», στην αστυνόμευση και στην ασφάλεια, μετατρέποντας έτσι τα θέματα ναυτιλίας σε πάρεργα για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Θα πούμε όχι και στο άρθρο 3, καθώς στον προσδιορισμό της έννοιας της τοπικής αρμοδιότητας στους θαλάσσιους χώρους ευθύνης του λιμενικού σώματος, χρήζει διευκρίνιση και όχι να συνάγεται από την ερμηνεία και αναφορά διαφόρων άρθρων, ενώ δεν διατυπώνεται ρητά η αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Για να μην υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων, θα πρέπει να είναι απολύτως καθορισμένη η τοπική αρμοδιότητα, έτσι ώστε να μην μπορεί να παρερμηνευθεί. Διότι, παρατηρείται το παράδοξο, ή κατά την ξηρά έκταση της τοπικής αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος, δηλαδή, στη χερσαία ζώνη του λιμένα, να καθορίζεται από απόφαση του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 2971/2001.
Έτσι οι λιμενικοί αναλώνονται, ως επί το πλείστον, με την αστυνόμευση, κυρίως την τροχαία, στις εκατοντάδες χιλιομέτρων της χερσαίας ζώνης των λιμένων, οι οποίες στις πόλεις των νησιών ουσιαστικά είναι οι κύριες οδικές αρτηρίες τους.
Θα ψηφίσουμε το άρθρο 4 που αναφέρεται ότι εντάσσεται στον στρατιωτικό ποινικό κώδικα.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, Ειδικού Αγορητή ΛΑ.Ο.Σ.)
Θα πούμε ναι στο άρθρο 5, καθώς ήταν και είναι πάγιο αίτημα η δημιουργία ακαδημίας λιμενικού σώματος.
θα κρατήσω μια επιφύλαξη για το άρθρο 7, που αφορά δημιουργία νομικής υπηρεσίας επιτελικών μελετών καθώς έλειπε από την υφιστάμενη οργάνωση του σώματος με αποτέλεσμα την αδυναμία συντονισμού. Πιστεύω ότι θα συνεισφέρει στο στρατηγικό προσανατολισμό. Όμως, υπάρχουν, μερικά σημεία που χρειάζονται διευκρινίσεις και με αυτό θα ολοκληρώσω, γιατί τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα υπάγονται σε επιτελική διεύθυνση και δεύτερον, γιατί υπάρχει η διεύθυνση έρευνας διάσωσης ως επιτελική διάθεση ενώ αποτελεί αυτοτελές κέντρο έρευνας και διάσωσης. Τα υπόλοιπα στη συνεδρίαση που θα κάνουμε για τη δεύτερη ανάγνωση. Ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δρίτσας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Όλο αυτό το διάστημα που διεξάγεται η συζήτηση σε σχέση με το μέλλον του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας η θέση μας ήταν ότι όντως πρέπει να ενισχυθεί ο πολιτικός χαρακτήρας του Υπουργείου ανεξαρτήτως πώς ονομάζεται που έχει ως αρμοδιότητα τις θαλάσσιες μεταφορές, τη ναυτιλία είτε την εμπορική είτε την ακτοπλοΐα είτε όλους τους τομείς. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προβληματιστεί, έχουμε καταθέσει προτάσεις και έχουμε αναδείξει ζητήματα. ταυτόχρονα, σε αυτό το διάστημα και μάλιστα πολύ πιο πριν, τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί η συζήτηση και έχουν συμμετάσχει και οι συνδικαλιστικοί φορείς και άλλοι για την αποστρατιωτικοποίηση ή την ανακοπή κάθε προσπάθειας στρατιωτικοποίησης του λιμενικού σώματος. Δεν είναι τυχαίο, επιβεβαιώθηκε και από την ομοσπονδία λίγο πριν, τουλάχιστον ως προς την ισχύ για την άρση ισχύος του στρατιωτικού ποινικού κώδικα στο λιμενικό σώμα. Αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου τους και δικό μας αίτημα. Τα λέω αυτά επειδή υπάρχουν επιχειρήματα ότι στην πραγματικότητα αυτό το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του αρχηγείου δεν αλλάζει τίποτα, αλλά επαναλαμβάνει ήδη ισχύουσες διατάξεις. Ακόμα και όπου όντως αυτό ως πρόγραμμα νόμου υπήρχε και προϋπήρχε, στην πραγματικότητα ήταν ανενεργό, ήταν χωρίς τέτοιου είδους λειτουργίες και αρμοδιότητες και το λιμενικό σώμα λειτουργούσε σε άλλα επίπεδα. Άλλωστε, έχει τονιστεί και έχει επισημανθεί ότι κατ' ουσίαν δεν είχε αρμοδιότητες. Άρα, ακόμα και το που τέλειωναν οι αστυνομικές και που άρχιζαν τα στρατιωτικά καθήκοντά ήταν πάντα κάτι που ήταν στον αέρα και σε αυτό το περιβάλλον γινόταν η συζήτηση.
Έτσι, όταν τώρα έρχεται ένα σχέδιο νόμου, όχι για την αναβάθμιση του πολιτικού χαρακτήρα το Υπουργείου Θαλάσσιων Μεταφορών, αλλά γιατί ούτε καν για την ίδρυση αρχηγείου του λιμενικού σώματος που όντως ήταν ένα παλαιότερο αίτημα και αυτό, αλλά και επ’ ευκαιρία της ίδρυσης του αρχηγείου του λιμενικού σώματος που νομοθετεί αυτή εδώ η νομοθετική πρόταση, έρχεται να αναμορφωθεί και να ανασυνταχθεί όλο το πλαίσιο της λειτουργίας του νέου σώματος, του καθαρά στρατιωτικοποιημένου. Γι' αυτό και εμείς επιμένουμε ότι δεν μπορούμε να συνδέσουμε αυτό το κείμενο με τις συζητήσεις που και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα αιτήματα και τα επιχειρήματα είχε το προηγούμενο διάστημα και να το θεωρήσουμε φυσική τους συνέχεια. Δεν είναι, είναι αλλαγή γραμμής και επομένως εμείς έχουμε μια σταθερή συνέπεια σε αυτό. Δεν μπορούμε αυτό το σχέδιο νόμου να το θεωρήσουμε ότι είναι η δικαίωση όσων είχαν αναδειχθεί σε προηγούμενες περιόδους και είχαν τεθεί ως αιτήματα.
Κύριε Πρόεδρε, θα έπρεπε τουλάχιστον τα ζητήματα και της αναβάθμισης της εκπαίδευσης, των πανελλαδικών εξετάσεων, της Ακαδημίας του λιμενικού σώματος, αλλά και τα ζητήματα των οφειλομένων ποσών που είναι πολύ μεγάλα, είναι περίπου πέντε εκατομμύρια σε λιμενικούς όλων των βαθμίδων για φάρμακα, για δαπάνες που έχουν πληρώσει σε φαρμακεία για να αγοράσουν τα φάρμακα και δεν τους έχουν δοθεί οι για οδοιπορικά που είναι περίπου 7 εκατ. Κάποια στιγμή, όταν ιδρύεις ένα τέτοιο σώμα, κάποιες πολιτικές κινήσεις πρέπει να συνοδεύουν την ίδρυση αυτού του σώματος για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της αξιοπρέπειας της ψυχής του σώματος αυτού, δηλαδή των ανθρώπων που υπηρετούν αυτό το σώμα.
Όσον αφορά για τον κώδικα ISPS και τις ρυθμίσεις που αφορούν τους φορείς διαχείρισης λιμένων και πόσο δίκαιο ή άδικο είναι να χρησιμοποιούνται άνδρες του λιμενικού σώματος σε δουλειές και εργασίες που της έχουν αναλάβει σύμφωνα με τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις ιδιωτικές εταιρείες. Εμείς δεν θέλουμε τις ιδιωτικές εταιρείες, αλλά εν πάση περιπτώσει έχουν εγκαθιδρυθεί και στην πραγματικότητα καλούνται στελέχη και άνδρες του λιμενικού σώματος ή γυναίκες του λιμενικού σώματος να κάνουν τη δουλειά των ιδιωτικών εταιρειών. Μάλιστα, ενώ ως παροχή σε τρίτους το λιμενικό σώμα πληρώνεται για κοινωνικές υπηρεσίες, μεταφορά ασθενών κ.λπ., εδώ που παίζουν ένα τέτοιο ρόλο, δεν έχει είσπραξη από τους ιδιώτες, δηλαδή παροχή προς τους ιδιώτες όλο αυτό το σύστημα έτσι όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή.
Συνεχίζω με κάποιες επιμέρους επισημάνσεις. Κύριε Υπουργέ, χθες σας έθεσα ένα ζήτημα σχετικά με τις συμβάσεις και μου απαντήσατε με βάση τα όσα ρυθμίζει η παράγραφος 3 του άρθρου 11 και το λογιστικό που εγκαθιδρύει. Εγώ κυρίως αναφερόμουνα στο άρθρο 13. Ενώ το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε κυρίως ή μόνο προμήθειες και επισκευές, τώρα περιλαμβάνει και συστήματα που χρησιμοποιεί το ελληνικό σώμα, επιχειρησιακά μέσα κ.λπ. Νομίζω ότι αυτά πρέπει να το δούμε λίγο καλύτερα.
Εφόσον στρατιωτικοποιείται το σώμα, τα ζητήματα των προμηθειών μπορούν να ενταχθούν και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Έχω γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους από το 2006 την 371 συνεδρίαση στις 19 Ιουλίου του 2006 σε απάντηση σε αίτημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία καταλήγει ότι οι διαγωνισμοί αφορούντες σε εργολαβίες εκτέλεσης εργασιών και παροχής υπηρεσιών των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να προκηρύσσονται εφεξής σύμφωνα με το νόμο 2286/95. Δηλαδή, δεν επιτρέπει τις εξαιρέσεις, ούτε και για αυτό. Είναι μια γνωμοδότηση δεν έχει ισχύ νόμου, αλλά το θέμα δεν είναι τόσο εύκολο έτσι όπως διατυπώνετε. Και στο άρθρο 11 παράγραφος 3 και στο άρθρο 13 ανοίγετε ένα δρόμο που πρέπει πολύ γρήγορα να τον κλείσετε. Να ρυθμίζεται κάποιες επείγουσες καταστάσεις, αλλά πρέπει πολύ γρήγορα να την κλείσετε αυτή είναι προοπτική και να μη μείνει ανοιχτό ένα τέτοιο σύστημα προμηθειών.
(Συνέχεια ομιλίας κ. Θεόδωρου Δρίτσα, Ειδικού Αγορητή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
Κύριε Πρόεδρε, θα επιφυλαχθώ για μια σειρά από άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί. Να πω μόνο ότι αντιμετωπίζουμε θετικά με μία θετική διάθεση το άρθρο 19 και το άρθρο 24, όμως αυτά τα άρθρα έχουν κατά κανόνα πολλές παραγράφους που ρυθμίζουν διαφορετικά πράγματα, είναι ζητήματα, για τα οποία δεν τοποθετούμαι με περιεχόμενο ψήφου, αλλά γενικώς σε αυτά τα άρθρα έχουμε μια θετική προσέγγιση. Θα επιφυλαχθώ για τη δεύτερη συζήτηση και θα τοποθετηθώ τότε επακριβώς τι ψηφίζουμε. Όλα τα άλλα άρθρα, τα καταψηφίζουμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριοι συνάδελφοι, σας υπενθυμίζω ότι στο επταήμερο που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και δεύτερης ανάγνωσης, οποιοσδήποτε συνάδελφος έχει να κάνει μια εναλλακτική, διαφορετική πρόταση ή παρατήρηση ή οτιδήποτε, μπορεί να την καταθέσει στο Προεδρείο της Επιτροπής και θα διαβιβαστεί άμεσα στον Υπουργό, για να την εξετάσει.
Ορίστε, κύριε Δρίτσα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ, κάνω έκκληση, κάνω πρόταση, αποσύρετε το άρθρο 20. Δεν είναι της αρμοδιότητας αυτού του νομοσχεδίου και αυτού του Υπουργείου και χρεώνεστε σκοπιμότητες και στόχους ή τουλάχιστον εξ αντικειμένου αποτελέσματα που δεν υπάρχει λόγος να σας βαρύνουν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κύριε Πρόεδρε, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση σήμερα και, θα έλεγα, εξόχως αποκαλυπτική. Δεν εννοώ η συζήτηση με τους συναδέλφους εισηγητές των κομμάτων. Εννοώ, όμως, τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων, οι οποίοι στο Βήμα της Βουλής εξέθεσαν τις απόψεις τους και νομίζω ότι όλοι μας αντιληφθήκαμε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει κάθε φορέας το ρόλο και τη θέση του Λιμενικού Σώματος. Ήταν απολύτως σαφές ότι άλλοι θεωρούν ότι το Λιμενικό Σώμα, ένστολο στρατιωτικό σώμα, πρέπει να είναι στην υπηρεσία της ποντοπόρου, κατά κύριο λόγο, ναυτιλίας και άλλοι θεωρούν ότι το Λιμενικό Σώμα, ένστολο στρατιωτικό ή όχι, πρέπει να είναι στην υπηρεσία του δόγματος ασφαλείας της χώρας μας. Λογικό είναι, εξάλλου. Μεταρρύθμιση πραγματοποιούμε και μεγάλη μεταρρύθμιση, μάλιστα. Και είναι λογικό σε αυτές τις περιόδους να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, να εκφράζονται όλοι και αυτή είναι η κατάκτηση μας, η κατάκτηση της δημοκρατίας μας, με βάση τις δικές τους προσλαμβάνουσες και τις δικές τους επιδιώξεις, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν πρόκειται όχι περί θεσμικών φορέων της Πολιτείας, αλλά περί συνδικαλιστικών ενώσεων, δηλαδή εκπροσώπων συγκεκριμένων επιδιώξεων, χώρων και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Εκείνο, βέβαια, το οποίο είχε ενδιαφέρον στη σημερινή διαδικασία, ήταν ότι πληροφορηθήκαμε όλοι μας από τα χείλη του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για το ποιο ακριβώς είναι το όραμα του Πρωθυπουργού και των Υπουργών της Κυβέρνησης. Και βεβαίως, όσον αφορά τη ναυτιλία, σωστά αντελήφθη. Όσον αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία, σωστά αντελήφθη ο κ. Βενιάνης, γιατί πράγματι η επιλογή της Κυβέρνησης είναι η υποστήριξη της ποντοπόρου ναυτιλίας με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, γι' αυτό ακριβώς επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και όχι μόνο. Κυρίως, για το κύρος της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο και την ισχύ της χώρας μας στα διεθνή φόρα, καθώς πράγματι η ποντοπόρος ναυτιλία φέρνει την Ελλάδα στη θέση της παγκόσμιας υπερδύναμης στο οικονομικό επίπεδο σε ολόκληρο τον κόσμο στον τομέα της ναυτιλίας.
Όμως, θέλω να διευκρινίσω, για να μην υπάρχει καμία απολύτως σύγχυση ότι το όραμα του Πρωθυπουργού εκφράζεται πρώτα απ' όλα και πάνω από όλα από τον ίδιο, όπως εκφράζεται από τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός μας και βεβαίως, από τις επιλογές της Κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα είναι για λόγους που δεν με αφορούν εμένα και, εν πάση περιπτώσει, απλώς θα ήθελα να το διευκρινίσω. Το ίδιο ισχύει για αυτά που ακούσαμε για τις διαβεβαιώσεις ορισμένων συναδέλφων υπουργών, για το ποια είναι η τύχη αυτού το νομοσχεδίου και ποια είναι ακριβώς η στόχευση, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν όπως όλοι γνωρίζετε, σύμφωνα με τη διαδικασία, την οποία έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, κάθε νομοσχέδιο πριν έλθει ενώπιόν σας, έχει περάσει από εξαντλητική επεξεργασία, εξαντλητική διαβούλευση, σε δύο αναγνώσειςστα πλαίσια του Υπουργικού Συμβουλίου, διαβούλευση, σε δημόσια διαβούλευση και συζήτηση με όλους, νομοθετική επεξεργασία από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή και στη συνέχεια, παρουσιάζεται ενώπιόν σας. Επομένως, ακριτομύθιες, συζητήσεις, απόψεις, οι οποίες, ενδεχομένως να μην έγιναν αντιληπτές από τον κ. Βενιάνη, δεν νομίζω ότι ωφελούν να παρουσιάζονται στη Βουλή και μάλιστα ως αποδεικτικά στοιχεία, ως επιχειρήματα διαφοροποίησης της Κυβέρνησης από το Υπουργείο, το οποίο έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία ή το αντίστροφο.
Το ίδιο ενδιαφέρον είχε βεβαίως αυτό το οποίο ακούσαμε για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με το συνάδελφό μου Υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη σχετικά με το άρθρο 20. Και θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Ποτέ στη διαδρομή μου ούτε διαγκωνισμούς επεδίωξα ούτε και τώρα, βέβαια, θα επιχειρούσα εισπήδηση σε αρμοδιότητες άλλου υπουργείου και πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν το συγκεκριμένο άρθρο αφορά τροποποίηση δικού μου νόμου, νόμου που είχα εγώ την τιμή και την ευθύνη να παρουσιάσω ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας το 2001 και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τροποποιούνται ισχυρά επιχειρήματα, τα οποία είχα εγώ την προσωπική ευθύνη να διαμορφώσω και τα οποία ακολούθησε η Ελληνική Πολιτεία για δέκα χρόνια στις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε. και προσέφυγε δε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ως εκ τούτου, επειδή μου αρέσει να αποσαφηνίζω τα πράγματα, μια τροπολογία ή μάλλον 3 άρθρα είναι του Υπουργείου ΥΘΥΝΑΛ που έχουν συμπεριληφθεί και βεβαίως, όπως είχε την ευγενή καλοσύνη ο συνάδελφός μου κ. Διαμαντίδης, γραπτώς και με την υπογραφή του μας την παρουσίασε. Και αυτήν συμπεριλάβαμε. Και είμαι και έτοιμος να την υποστηρίξω δε, για να είμαι απολύτως σαφής. Όχι βέβαια για το 10μηνο που αναφέρθηκε ο κ. Χαλάς και έγινε ολόκληρη συζήτηση, γιατί ακόμα και εμείς ψάχνουμε εδώ όλοι οι συνεργάτες μου να δούμε σε ποια ακριβώς άρθρα, αυτά τα τροποποιούμενα ή στο καινούργιο, το οποίο έρχεται, αναφέρεται στο δεκάμηνο. Δεν το βρίσκουμε και θα ήθελα πάρα πολύ να το ακούσω και εγώ, αλλά υποθέτω και ο κ. Διαμαντίδης, όταν θα έρθει να υποστηρίξει την τροπολογία αυτή στην Ολομέλεια.
Σε κάθε περίπτωση, για να είμαι απολύτως σαφής, δεν αφορά εμάς, δεν αφορά την πρωτοβουλία, αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο, όπως ξέρετε, εγκρίνεται από την Κυβέρνηση, ο συνάδελφός μου ο κ. Διαμαντίδης μας το πρότεινε με την υπογραφή του, το συμπεριλάβαμε, εάν ο ίδιος επιθυμεί την οποιαδήποτε τροποποίηση, ευχαρίστως, εδώ είμαστε, η Βουλή εδώ είναι, έχουμε χρόνο μπροστά μας, δεύτερη ανάγνωση και Ολομέλεια, ευχαρίστως να το διατυπώσουμε.
Όμως, επί της ουσίας, θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν μου αρέσει να μένουμε σε αυτά, τα οποία υποστηρίξαμε. Εξάλλου από την πρώτη εισήγηση αυτού του νόμου, του ν. 2932/2001, με τον οποίο ενσωματώθηκε στην εθνική έννομη τάξη ο κανονισμός 35 77, εξήγησα στην Εθνική Αντιπροσωπεία και δεσμεύτηκα εκ μέρους της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, τότε ότι εκείνος ο νόμος ήταν νόμος, ο οποίος άνοιγε και απελευθέρωνε τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
(Συνέχεια ομιλίας του κυρίου ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη)
Ταυτόχρονα, δεσμευόμουνα, ότι σε κάθε στάδιο της εφαρμογής του, όπου υπήρχαν προβλήματα, θα υπήρχαν αλλαγές. Τώρα λοιπόν, επειδή πάλι τίποτα δεν πρέπει να γίνεται πρόχειρο στη νομοθετική επεξεργασία, γι' αυτό το λόγο, πριν την προετοιμασία, πριν την υιοθέτηση αυτής της πρότασης στο κείμενο μας, ζήτησα από την αρμόδια Διεύθυνση των Θαλάσσιων Συγκοινωνιών, να μου εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους πρότειναν στον Υπουργό τους, αυτή την απολογία. Και γι' αυτό, μετά από μια σύσκεψη, μου παρουσίασαν και ένα τρισέλιδο κείμενο, με το οποίο εξηγούν όλους τους λόγους για τους οποίους είναι χρήσιμη αυτή η διατύπωση, και τους οποίους αυτούς τους λόγους σήμερα, υποστηρίζω και εγώ.
Γιατί; Γιατί, επί δέκα χρόνια, ακριβώς αυτά τα θέματα που αφορούν εδώ, τα θέματα της ελληνομάθειας δηλαδή, της κατοχύρωσης, της παρουσίας Ελλήνων ναυτικών στα πλοία της Ακτοπλοΐας. Αυτό σημαίνει ελληνομάθεια, πιστοποιητικά ελληνομάθειας. Ήταν επιλογή της κυβέρνησης της εποχής, το 2001, προκειμένου να εγγυηθούμε την παρουσία των Ελλήνων ναυτικών. Και εκμεταλλευόμενοι τι; Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο Κανονισμός 3577, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους Κανονισμούς στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη, που επιτρέπει στο κράτος- μέλος, που δίνει περιθώρια επιλογών. Όπως γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Κανονισμοί έχουν ανελαστική εφαρμογή στα εθνικά δίκαια. Ανελαστική, είναι υποχρεωτική, η ανελαστική εφαρμογή τους και ενσωμάτωσή τους στο εθνικό δίκαιο. Αυτός ο Κανονισμός, είναι από τους ελάχιστους, που δίνει τη δυνατότητα στο κράτος- μέλος να παρεμβαίνει. Και αυτό ήταν και το κεντρικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης, προς την ευρωπαϊκή επιτροπή και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αμφισβητούμενο βεβαίως, σταθερά από την Ένωση Ακτοπλόων Εφοπλιστών Ελλάδος.
Μετά από τις πολλές διαπραγματεύσεις, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα της υπηρεσίας, η ευρωπαϊκή επιτροπή κατέληξε, να αποδεχθεί, να άρει τις προσφυγές που έχει κάνει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση. Και όπως μου εξήγησαν οι επιτελείς, αυτή η ρύθμιση την οποία προτείνουμε στο άρθρο 20 -και συνεχίζω να επιμένω ότι θα πρέπει να την προωθήσουμε, εκτός εάν ο αρμόδιος Υπουργός επιλέξει κάτι διαφορετικό- είναι για να κλείσει ο φάκελος. Για να αφήσουν ήσυχη, επιτέλους, την ελληνική Ακτοπλοΐα. Για να αφήσουν ήσυχη, επιτέλους, την Ελλάδα. Για να σταματήσουν οι πρόσφυγες, και να θωρακιστεί το νομικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε τότε, από τις προσφυγές εκείνων οι οποίες στο όνομα του δικού τους επιχειρηματικού συμφέροντος, εδώ στην Ελλάδα, προσφεύγουν διαρκώς στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Γι' αυτό, θεωρώ, αγαπητοί συνάδελφοι της Αριστεράς, ότι ήταν χρήσιμο να το μελετήσετε ακόμα περισσότερο. Και μαζί με την Π.Ν.Ο. η οποία γνωρίζει, γι' αυτό και είδατε τον κ. Χαλά να ήταν πολύ χαλαρός στις προσεγγίσεις του, σήμερα, πολύ καλά την αξία αυτής της τροποποίησης. Πρόκειται, λοιπόν, περί μιας συμβιβαστικής προσέγγισης για να κλείσει ο φάκελος των διεκδικήσεων, για να θωρακιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Ακτοπλοΐας. Τελείωσα και με το θέμα αυτό.
Όσον αφορά, τώρα, ένα άλλο ζήτημα. Ακούσαμε πολύ μεγάλη προσοχή, τόσο τον κ. Βενιάμη, Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών, όσο και τον κ. Πλακιωτάκη, Εισηγητή της Ν.Δ., να ταυτίζονται στην ίδια γραμμή πλεύσης. Ουσιαστικά επιχειρηματολογούσαν, όχι εναντίον του νομοσχεδίου, αλλά επιχειρηματολογούσαν και οι δύο, εναντίον της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης η οποία καταγράφηκε και αποτυπώθηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με το π.δ. 127/2010, και βεβαίως, επιχειρηματολογούσαν εναντίον της πολιτικής του κόμματός μας, πριν τις εκλογές, τις προγραμματικής μας θέσης, η οποία αμέσως μετά υλοποιήθηκε, η οποία τι έλεγε; Αυτή, που εξήγησα εκτενώς, στη χθεσινή συνεδρίαση. Ενίσχυση της Ναυτιλίας, πολιτικό Υπουργείο Ναυτιλίας Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας και Λιμενικό Σώμα, στρατιωτικά οργανωμένο όπως στο παρελθόν- από το 1927, όταν με τον γενέθλιο νομό του Ελευθερίου Βενιζέλου, συγκροτήθηκε το Λιμενικό Σώμα από τότε παραμένει έτσι, δεν άλλαξε ποτέ τίποτα-, αλλά τώρα, να ενταχθεί στο πλαίσιο, στο σύστημα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, επειδή είμαστε σε άλλη εποχή.
Επειδή η εποχή μας, περιλαμβάνει ΣΕΝΓΚΕΝ, επειδή η εποχή μας περιλαμβάνει πολλαπλούς κίνδυνους σε ολόκληρο το φάσμα του θαλάσσιου χώρου της χώρας μας, και επιπλέον επειδή το Λιμενικό Σώμα, επιτέλους, έχει ανάγκη να απαλλαγεί από αυτές τις υποθέσεις και τις υποχρεώσεις τις οποίες καλείτο, επί σειρά ετών- αμισθί και χωρίς καμία απολύτως αμοιβή- ενώ ήταν οι υπηρεσίες άλλου δημόσιου συμφέροντος, και άλλων υπηρεσιών- να εξυπηρετήσει.
Ωστόσο, όπως είπα και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα και θα το επαναλαμβάνω και πάντοτε, και όσο περνάει από το χέρι μου θα είναι παρών πάντα για να υποστηρίζω: Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει, ούτε για μία ώρα, ακάλυπτο και αβοήθητο το Υπουργείο Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ., το Υπουργείο δηλαδή, Θαλάσσιων Υπηρεσιών Νήσων και Αλιείας, στον τομέα που αφορούν την υποστήριξη και την παρακολούθηση των πολιτικών της ναυτιλίας. Τόσο της πρωτοπόρου ναυτιλίας, όσο και της Ακτοπλοΐας.
Και γι' αυτό το λόγο, προβλέπεται ήδη από το νομοσχέδιο αυτό, ότι με αποκλειστική ευθύνη και με κοινή απόφαση της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας, της πολιτικής εξουσίας στον τόπο, αλλά με τη συνυπευθυνότητα των δύο Υπουργών, θα ρυθμίζονται η στελέχωση των υπηρεσιών του Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ., με στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για ένα χρονικό διάστημα δύο ετών, σε πρώτη φάση. Θεωρώ, όμως, ευθύς εξαρχής, αλλά για λόγους νομικούς και καθαρά διοικητικούς, δεν μπορούμε από τώρα να το προβλέψουμε για περισσότερα χρόνια. Θεωρώ, όμως, ότι θα χρειαστεί. Σας είπα και χθες, ότι εάν το 2001, με τις τότε δημοσιονομικές οικονομικές δυνατότητες της χώρας, είχα την απόλυτη ευχέρεια για το τι θα έκανα, θα πρότεινα τότε στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, σε πέντε χρόνια να γίνει η πολιτικοποίηση του νέου, του τότε, Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, και η αποστρατικοποίησή του. Χρειάζεται χρόνος, γιατί πράγματι χρειάζονται στελέχη.
Αλλά, είναι άλλο πράγμα αυτό, και είναι άλλο πράγμα να υπηρετείς την πολιτική της πολιτικοποίησης ενός συγκεκριμένου τομέα που είναι καθαρά οικονομικός τομέας, όπως είναι η Ναυτιλία, και αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης μας, και άλλο πράγμα να επιχειρηματολογείς περί του αντιθέτου λέγοντας ότι, «κοιτάξτε, εγώ θέλω για να υπάρχω στη χώρα, για να λειτουργούν τα καράβια εδώ στην Ελλάδα όταν έρχονται, για να εξυπηρετείται και για να έχω ελληνική σημαία, να έχω με ιδιοκτησιακή, περίπου, σχέση ένα Στρατιωτικό Σώμα στην υπηρεσία μου». Το θεωρώ απαράδεκτο, το θεωρώ προσβλητικό για το Σώμα, όπως το θεωρώ προσβλητικό για τους χιλιάδες νέους ανθρώπους, αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων, εντός και εκτός της χώρας, ιδιαίτερα των ναυτιλιακών και των οικονομικών σπουδών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα σήμερα να προσφύγουν, και δεν μπορούν να περάσουν στις υπηρεσίες του λιμενικού σώματος- του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας- γιατί, έπρεπε πρώτα να περάσουν και να γίνουν Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.
Ιδού, λοιπόν, χιλιάδες νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν κάνει εξαιρετικές σπουδές, και εδώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στον τομέα των ναυτιλιακών σπουδών, μπορούν κάλλιστα να στελεχώσουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Θαλάσσιων Υπηρεσιών Νήσων και Αλιείας, και να συμβάλλουν με καθοριστικό και πολύ σύγχρονο τρόπο μάλιστα, γιατί αυτή είναι η βασική τους εκπαίδευση. Δεν είναι η βασική εκπαίδευση του Αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος, γιατί ο Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος μπορεί να είναι μηχανολόγος, μπορεί να είναι νομικός, μπορεί να είναι ηλεκτρολόγος, ναυπηγός, αλλά δεν έχει κάνει ναυτιλιακές σπουδές. Μπορεί να είναι απόφοιτος της Παντείου, ή της Νομικής Σχολής, ή των και Οικονομικών Πανεπιστημίων. Θέλω, να είμαστε απολύτως σαφής και ειλικρινής.
Και επιπλέον,βεβαίως έχουν δίκιο όσοι εντοπίζουν ότι υπάρχει κάποια «γκρίζα» περιοχή, ανάμεσα σε εκείνους οι οποίοι ολοκληρώνουν τη θητεία τους, στο Λιμενικό Σώμα, και αυτομάτως, προσεγγίζουν και βρίσκουν δουλειά στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη)
Ο κόσμος αναρωτιέται, οι πολίτες θέτουν ερωτήματα και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να απαντούμε. Στην ευρωπαϊκή επιτροπή, ένας επίτροπος, για πέντε χρόνια, φεύγοντας από την ευρωπαϊκή επιτροπή, - εκεί που μιλάμε ότι η θητεία είναι πενταετής - για πέντε χρόνια επιπλέον δεν μπορεί να αναζητήσει δουλειά σε ολόκληρη την Ε.Ε., σε τομέα ο οποίος είχε σχέση με τις αρμοδιότητες τις οποίες είχε ως επίτροπος. Εδώ, ένας αξιωματικός, είναι 20-25 χρόνια, υπηρετεί ένα Σώμα, δηλαδή ελέγχει, επηρεάζει και αποφασίζει για την εφαρμογή του νόμου σε ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό πεδίο, σε έναν επιχειρηματικό τομέα και αυτομάτως, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, αναλαμβάνει ευθύνες διοικητικού και επιτελικού χαρακτήρα σε διάφορες επιχειρήσεις ή στις συνδικαλιστικές ενώσεις, εκείνες δηλαδή που για λογαριασμό ολόκληρου του κλάδου στη συνέχεια διεκδικούν. Και αμέσως μετά τους ακούω, τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα, να βγάζουν και πύρινους λόγους για το Λιμενικό Σώμα, εκείνο το οποίο τίμησαν, όσο το τίμησαν, την εποχή που φορούσαν τη στολή και δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτοί οι πύρινοι λόγοι τους οποίους βγάζουν τώρα, στην πραγματικότητα θέτουν εν αμφιβόλω τη δική τους διαδρομή τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή τη πραγματικότητα οφείλουμε με πολλή ειλικρίνεια να την επισημάνουμε.
Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή το αίτημά και το ερώτημα, εύλογο σε ορισμένες περιπτώσεις, γιατί τροποποιείται τον ισχύοντα νόμο, επαναφέροντας το παλαιό σύστημα της μοριοδότησης στις προσλήψεις και γιατί δεν πάμε στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ ή των πανελλαδικών εξετάσεων. Κοιτάξτε, το σωστό είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις. Αλλά οι πανελλαδικές εξετάσεις προϋποθέτουν κάτι άλλο. Προϋποθέτουν πρώτα απ' όλα πλαίσιο για να μπουν κάπου συγκεκριμένα, πρέπει να είναι απολύτως σαφές και δεύτερον, δηλαδή Ακαδημία, χώρο, σαφή αριθμό εισακτέων. Εδώ δεν υπάρχει. Εδώ, αντικαθιστούμε το φαυλοκρατικό σύστημα της Ν.Δ. το οποίο ίσχυσε τα προηγούμενα χρόνια, με ένα απολύτως έντιμο και διαφανές σύστημα, το οποίο λειτουργεί με μόρια, βεβαίως μέσα στο πνεύμα του ΑΣΕΠ, αλλά με μόρια, όπως λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια και ουδέποτε κανείς είχε την οποιαδήποτε αμφισβήτηση για τη λειτουργία του, ουδέποτε κανείς διαμαρτυρήθηκε, είναι απολύτως αξιοκρατικό και ταυτόχρονα, λέμε, εφόσον η πολιτεία έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουμε στο παλαιό όραμα και παλαιά θέση και δική μου πολιτική δέσμευση, την έχουμε περάσει στον νόμο του 2001, τη δημιουργία της Ακαδημίας, δεσμεύοντας μάλιστα και συγκεκριμένη έκταση στην Αλεξανδρούπολη για λογαριασμό του Λιμενικού Σώματος, τότε, έχοντας την Ακαδημία, που μπορείς να έχεις τρεις σχολές, σχολές αξιωματικών που είναι του Λιμενικού Σώματος και ως εκ τούτου δεν θα περνούν ξανά από τη σχολή δοκίμων όπως περνούν οι αξιωματικοί, σχολές υπαξιωματικών και σχολές λιμενοφυλάκων, τότε ναι, μπορείς να έχεις πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί τότε θα υπάρχει δέσμευση στον προϋπολογισμό κάθε χρόνο και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας ότι θα υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός, θα χρηματοδοτεί την πρόσληψη τόσων αξιωματικών, τόσων υπαξιωματικών, τόσων λιμενοφυλάκων.
Εδώ, αν κοιτάξετε να δείτε τι γίνεται, η οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος που υιοθετήσαμε το 2001, 10.000 η οροφή, δεν έφτασε ποτέ. Έφτασε μόνο στις 7.500 περίπου την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων και έκτοτε, η πορεία είναι πτωτική και είναι πτωτική σε εξαιρετικά χρήσιμες ειδικότητες. Τι επιχειρούμε να κάνουμε; Επιχειρούμε με αυτόν το νόμο, πρώτα απ' όλα να φέρουμε για πρώτη φορά την αποκλειστική αρμοδιότητα στο Λιμενικό Σώμα την Ελληνική Ακτοφυλακή, σε αυτό δηλαδή το καινούργιο Σώμα που επιτέλους αποκτά το αρχηγείο του, γιατί έτσι είναι, είναι ένα καινούργιο Σώμα με καινούργιο αρχηγείο, μέχρι τώρα ήταν ενταγμένο πλήρως στη δομή του Υπουργείου πάλαι ποτέ Εμπορικής Ναυτιλίας και ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να έχει αποκλειστική αρμοδιότητα, όσον αφορά το θαλάσσιο χώρο, όσον αφορά την παράκτια Ελλάδα, όσον αφορά τις ζώνες λιμένος, σε όλο το φάσμα του τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και του ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους.
Γι' αυτό το λόγο, όχι μόνο η δομή τους σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο και μάλιστα είναι δομημένη σε αυτή την κατεύθυνση. Ακούω μάλιστα ορισμένες απορίες, είναι δυνατόν αυτά που γράφετε σε κάποιο άρθρο, ότι οι περιφερειακές διοικήσεις εφαρμόζουν τους νόμους των άλλων Υπουργείων; Άκουσα μάλιστα εδώ και τον πρόεδρο της ένωσης των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος ουσιαστικά είχε βγάλει και το συμπέρασμα ότι κατά αυτό τον τρόπο διχοτομείτε το Σώμα. Προφανώς είχε μείνει σε προηγούμενη έκδοση, μάλλον θα έλεγα σε μια προηγούμενη επιδίωξη, γιατί πράγματι υπήρχε μια τέτοια επιδίωξη, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση και δεν υιοθετήθηκε, όπου κάποιοι επέμεναν ότι στα λιμεναρχεία να έχουν δύο αρχές, η μία να είναι του Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ. και η άλλη να είναι του Λιμενικού Σώματος. Η απάντηση είναι απλή και συγκεκριμένη.
Σήμερα που μιλάμε, το Λιμενικό Σώμα σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη ζώνη λιμένος, κάνει τα πάντα. Κάνει αγορανομικούς ελέγχους, κάνει ελέγχους στις πολεοδομίες, που είναι μέσα στις ζώνες λιμένος, κάνει ελέγχους οικονομικούς, κάνει ελέγχους αστυνομικούς, κάνει ελέγχους αντιτρομοκρατίας, κάνει ελέγχους κατασκοπείας και αντικατασκοπείας. Τα κάνει όλα, γιατί αυτή είναι η δουλειά του, κάνει ελέγχους εναντίον του οργανωμένου εμπορίου, εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου ναρκωτικών και με εξαιρετικές επιδόσεις. Την ίδια στιγμή, έχει την απόλυτη ευθύνη για την ασφάλεια στη θάλασσα, συμμετέχοντας σε όλες της διακλαδικές ασκήσεις, είτε με τους άλλους κλάδους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, είτε των ευρωπαϊκών και των διεθνών οργανισμών.
Εξήγησα και χθες και θα επιμείνω και σήμερα, γιατί δεν θυμάμαι ποιος εκ των συναδέλφων επέμεινε πολύ και ένας εκ τον αγορητών από τους φορείς, στο θέμα επιθεώρησης πλοίων. Πράγματι, είναι κρίσιμο θέμα, είναι το κλειδί. Αυτό είναι το κλειδί, η επιθεώρηση πλοίων και ακριβώς αυτή είναι και η τομή αυτού του νομοσχεδίου. Γιατί για πρώτη φορά σταματάει η χώρα μας να είναι δακτυλοδεικτούμενη σε αυτόν το τομέα, γιατί είμαστε η μόνη χώρα παγκόσμια πρωτοτυπία, όπου οι ίδιες υπηρεσίες που εκδίδουν τα πιστοποιητικά είναι οι ίδιες που τα ελέγχουν. Αυτό τελειώνει. Πιστοποιητικά θα εκδίδουν το Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ., ως πολιτικός οργανισμός, ως πολιτικό Υπουργείο δημόσιος οργανισμός, όπως επίσης και οι άλλοι νηογνώμονες, στα πλαίσια του ανταγωνισμού, διότι υπάρχει και ανταγωνισμός στο χώρο των υπηρεσιών των νηογνωμόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Λιμενικό Σώμα θα ελέγχει ακριβώς αν τηρούνται οι νόμοι όσον αφορά την επιθεώρηση πλοίων, για να σταματήσει το αλισβερίσι, για να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση που αποτυπώνει ακριβώς την αλήθεια, όπως έχει διαμορφωθεί για πολλά χρόνια και τα συμφέροντα τα οποία αντιδρούν στην τακτοποίηση αυτών των θεμάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα πολλούς από την Αντιπολίτευση, όπως επίσης και από τους φορείς, να τοποθετούνται κάνοντας κριτική στο σχέδιο νόμου ως να υπάρχει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο πλέον αποδυναμώνεται. Το είπα και χθες, επιμένω και σήμερα, δεν υπάρχει πια το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Υπάρχει ένα νέο Υπουργείο του οικονομικού κύκλου, το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Είναι Υπουργείο του οικονομικού κύκλου, είναι Υπουργείο πολιτικό, είναι πολιτική επιλογή της Κυβέρνησής μας, είναι πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού, αυτό θα στηρίξουμε, σε αυτό θα αναπτύξουμε τις δραστηριότητές του, αυτό θα το εξοπλίσουμε και θα το ενισχύσουμε με όλα τα μέσα, με νέους ανθρώπους, με επιστήμονες και μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο μεταβατικός κύκλος, θα στηρίζεται με απόλυτο τρόπο από τους αξιωματικούς και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία όμως θα υπάγονται στο αρχηγείο τους, το αρχηγείο το οποίο αποτελεί όραμα γενεών για τους αξιωματικούς και τα στελέχη τους.
(Συνέχεια ομιλίας του κυρίου Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη)
Αυτό δημιουργούμε. Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Αν ήθελα να απαντήσω σε όλα αυτά που ακούστηκαν, θα μπορούσα να μιλώ ώρες ολόκληρες. Αλλά, προτιμώ να μιλώ και μίλησα για την ταμπακιέρα και όχι για την ταμπέλα, όπως περιορίστηκαν στο να κάνουν οι υπόλοιποι. Ποια θα είναι η ταμπέλα που κοσμεί, έξω από το κτήριο της ακτής Βασιλειάδη. Η ταμπακιέρα είναι ότι εκεί θα είναι εγκατεστημένο το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, με όλα τα πανάξια στελέχη του και με πλήρεις λειτουργίες, όσον αφορά την συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος στο νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Σας ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Ο κύριος Παυλόπουλος έχει το λόγο.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό και αυτό καλό θα ήταν να συνηθίζεται, δηλαδή μετά τους Εισηγητές να παίρνει το λόγο. Διότι, οι υπόλοιποι – όσοι από εμάς παίρνουμε την πρωτοβουλία να μιλήσουμε -, καλό θα είναι να ξέρουμε και επί των άρθρων ποια είναι η θέση του Υπουργού, όταν έχουν προηγηθεί οι θέσεις όλων, επί της αρχής.
Ξεκινώ με την καταληκτική παρατήρηση του κυρίου Υπουργού. Είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται για την ουσία. Φαίνεται ότι όλοι οι υπόλοιποι, δεν με αφορούν οι φορείς, αναφέρομαι σε όλη την Αντιπολίτευση, και χωρίς ιδεολογική ταύτιση, ότι ενδιαφέρονται μόνο για την «ταμπέλα». Σας διαβεβαιώ, κύριε Υπουργέ, μόνο για την «ταμπέλα» δεν ενδιαφερόμαστε. Εκείνη που ενδιαφέρεται μόνο για αυτήν, φαίνεται ότι είναι μόνο η Κυβέρνηση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Δεν ήσαστε εδώ. Ο κύριος Πλακιωτάκης έθεσε θέμα τί θα κάνουμε με την ταμπέλα του Υπουργείου.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό μου εξηγούσε ο άνθρωπος εδώ. Θέλω να θέσω ένα απλό ερώτημα. Να καταλάβω την επιλογή της Κυβέρνησης. Σας είχα πει και πάλι ότι το θέμα είχε και άλλοτε τεθεί. Το πολύ απλό ερώτημα είναι το εξής: Αν πραγματικά, το Λιμενικό αποκτά το Αρχηγείο του και υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σημαίνει ότι το Σώμα αυτό, θα έπρεπε να περιοριστεί στις καθαρώς αστυνομικές αρμοδιότητες του κλάδου του. Δεν θα έπρεπε, όμως, να έχει άλλες αρμοδιότητες τις οποίες, αφού τις αρμοδιότητες αυτές δεν τις έχει από την ουσία του, με τη νέα δομή που παίρνει, θα έπρεπε να υπάρχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες του ΥΘΗΝΑΛ. Χαίρομαι και τις ανέφερα εχθές, αλλά φαίνεται ότι και τις αρμοδιότητες τις έχετε καταγράψει όπως είναι. Στο άρθρο 2, για παράδειγμα, όπως είναι και σας είπα και εχθές και το επαναλαμβάνω και τώρα. Από τις αρμοδιότητες του άρθρου 2, τρεις ουσιαστικά είναι ακραιφνώς αστυνομικές αρμοδιότητες: Η α) η εξασφάλιση της Δημόσιας Τάξης που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας, γενικής αστυνόμευσης και Τροχαίας, β) η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και ιδίως του οργανωμένου που περιλαμβάνει την άσκηση δημόσιας και κρατικής ασφάλειας και στ’) η λήψη μέτρων για την παρακολούθηση την άσκηση αστυνόμευσης και τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΘΩΝΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Σαράντα οκτώ μέχρι πενήντα ένα είναι οι αρμοδιότητες.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλάβατε, με συγχωρείτε, κύριε Υφυπουργέ. Κοιτάξτε καλά πώς είναι δομημένο το άρθρο 2. Αυτό λέει: « Το Λιμενικό Σώμα, η ελληνική Ακτοφυλακή έχει ως αποστολή» και λέει ποια είναι η αποστολή του. Από κάτω, εξειδικεύει τον καθένα άξονα στην παράγραφο 2, αφού έχει βάλει τους οκτώ άξονες. Οι άξονες είναι οι οκτώ πρώτοι που περιλαμβάνονται στην παρ. 1. Παρακολουθείστε το επί του νομοσχεδίου σας. Από τους οκτώ άξονες, επισημαίνω, οι τρείς είναι αστυνομικοί. Οι υπόλοιποι είναι μικτοί. Και ρωτώ το εξής απλό: Θέλετε ένα Λιμενικό με ακραιφνή αστυνομική φυσιογνωμία; Με γεια και με χαρά σας! Τα υπόλοιπα ποιος θα τα κάνει; Εσείς δημιουργείτε αυτή την ώρα, ένα δισυπόστατο, διφυές, υβριδιακό Σώμα το οποίο καλείται να πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και να κάνει τη δουλειά, την οποίαν άλλες υπηρεσίες του ΥΘΗΝΑΛ θα έπρεπε να κάνουν. Δηλαδή με απλές λέξεις, θα έπρεπε να υπάρξει μία προεργασία δημιουργίας πρόσθετων υπηρεσιών και στελεχών στο ΥΘΗΝΑΛ και ύστερα, το Λιμενικό μπορούσε να απεκδυθεί αυτών των αρμοδιοτήτων και να αποκτήσει τη φυσιογνωμία που πάτε να του δώσετε. Εσείς εν τάχει φτιάχνετε, αυτό το έχετε κάνει με πολλές υπηρεσίες, δεν είναι η πρώτη φορά, καινοτομείτε, χωρίς να κάνετε καμία προεργασία. Απόδειξη είναι, σας το ανέφερα και εχθές, ότι αν ήσαστε ώριμοι να το κάνετε, θα το είχατε κάνει από την πρώτη μέρα που γίνατε Κυβέρνηση και δεν θα είχε καταντήσει το θέμα του Λιμενικού Σώματος «κινητή γιορτή». Πότε προχωρά, πότε όχι. Τί μέμφεστε τους φορείς που ήρθαν να μας πουν αυτά τα πράγματα; Εδώ έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία δεν ήξερε τι έκανε 15 μήνες τώρα και φέρνει αυτό το νομοσχέδιο. Δεκαπέντε μήνες παλινδρομούσε και φέρνει ένα νομοσχέδιο στο οποίο δεν μας λέει τι θα γίνει με τις υπηρεσίες εκείνες και ποιος θα έχει την ευθύνη που σήμερα παρέχει το Λιμενικό Σώμα, αλλά δεν μπορεί να τις παρέχει ως αμιγώς αστυνομικό Σώμα.
Για να δώσω άλλη φορά τη διευκρίνιση που με καλή πίστη μου καταλόγισε ο φίλος ο κ. Μανωλάκης, ήθελα να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή, καθίσταται αμιγώς αστυνομικό Σώμα, το Λιμενικό στον κλάδο του, αλλά έχει και κάμποσες άλλες αρμοδιότητες. Σας μέμφεται κανείς όχι για την πολιτική επιλογή σας να του δώσετε αυτή την αστυνομική υφή, αλλά για την έλλειψη προετοιμασίας, οι υπόλοιπες δραστηριότητες να ασκηθούν από υπηρεσίες που είναι ήδη έτοιμες. Το μεταφέρετε, αλλά θα δημιουργηθεί ένα δισυπόστατο όργανο, το οποίο, σαν τον «Κολοσσό της Ρόδου», θα ακουμπά με το ένα πόδι στη μία πλευρά, στον Πειραιά και με το άλλο στην άλλη πλευρά, στην Κατεχάκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Όλα στον Πειραιά είναι.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, ξέρετε τί εννοώ κύριε συνάδελφε με την Κατεχάκη. Έχει μία νοοτροπία η Κατεχάκη και δεν την εννοώ κακή τη πίστη, αλλά καλή τη πίστη. Φτιάξτε, λοιπόν, ένα Λιμενικό Σώμα με αμιγώς αστυνομική δομή.
Η δεύτερη παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω, αφορά το άρθρο 14. Εκεί, δεν καταλαβαίνω πραγματικά, αν και έχω δει κάμποσα νομοσχέδια, αλλά τέτοιο πράγμα, τέτοιου είδους εξουσιοδότηση, βέβαια με Π.Δ. είναι, αλλά για κοιτάξτε το άρθρο 14 και θα διαπιστώσετε ότι με προεδρικά διατάγματα μπορούν να γίνουν όλα. Δηλαδή, όπως είναι το νομοσχέδιο αυτό, μπορεί να αλλάξει εκτός από το θέμα του ότι πάει στο Αρχηγείο αυτή τη στιγμή και υπάγεται στην Κατεχάκη, δηλαδή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όλα τα άλλα μπορούν να αλλάξουν με διατάγματα. Το άρθρο 14 έχει διατάγματα τα οποία συνολικά ρυθμίζουν οκτώ περιπτώσεις που είναι όλη η δομή του νομοσχεδίου. Δηλαδή, φτιάξατε το νομοσχέδιο και λέτε « Εφόσον η Βουλή ψήφισε, όλα τα υπόλοιπα θα γίνονται με διατάγματα». Διατάγματα που σημαίνει, βεβαίως ότι ορθώς τα περνάτε και από το ΣτΕ, αλλά τέτοια ευρεία εξουσιοδότηση δεν έχω ξαναδεί. Θα πρέπει να θυμάστε και να σας λένε και οι νομικοί συνεργάτες σας ότι βεβαίως, επιτρέπεται ευρεία εξουσιοδότηση και με διατάγματα, αλλά μόνο σε μία περίπτωση: Στην περίπτωση 43/4 του Συντάγματος που έχουμε νόμους πλαίσια. Εδώ δεν είναι νόμος πλαίσιο, είναι ένας κοινός νόμος. Εκεί, το διάταγμα έχει συγκεκριμένη εξουσιοδοτική δομή. Το διάταγμα πρέπει να προσδιορίζει επακριβώς το πεδίο. Εδώ πρόκειται για ένα ευρύτατο πεδίο. Είναι σαφώς έξω από τη νομολογία του ΣτΕ. Εδώ κάποιος μπέρδεψε, με την καλή του όρου έννοια, διότι υπάρχει μία σύγχυση, των εξουσιοδοτήσεων που δίνονται στο πλαίσιο νόμων – πλαισίων, του ν. 43/4 και των κοινών νόμων. Με δύο εξουσιοδοτήσεις στο 43 του Συντάγματος, παρ. 2 για τους κοινούς νόμους, παράγραφος 4 για τους νόμους – πλαίσια. Εδώ φαίνεται καθαρά ότι έχουμε μία μορφή εξουσιοδότησης μέσα σε νόμο – πλαίσιο, ενώ δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι ευρύτατη. Ας το ξέρει και η Βουλή, ό,τι ψηφίζουμε τώρα … από την οποιαδήποτε βούληση ενός προεδρικού διατάγματος μελλοντικού, το οποίο μπορεί να το αλλάξει.
Και μία τρίτη και τελευταία παρατήρηση που δεν θα την έκανα, αλλά άκουσα τον κύριο Υπουργό να είναι ενοχλημένος για το γεγονός ότι κάποιοι φορείς, δεν ξέρω ποιους εννοούσε σε τελική ανάλυση, προσφεύγουν στην Ε.Ε. και περίπου μας καταγγέλλουν, ενώ θα έπρεπε να κοιτούν το συμφέρον του τόπου περισσότερο κ.λπ.. Δεν ξέρω, είναι και αυτή μία άποψη. Και εγώ όταν ήμουν Υπουργός, ήθελα, ξέρετε, πάρα πολύ να βλέπω και τους φορείς και όλους, βεβαίως να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο της Ε.Ε., αφού είμαστε χώρα – μέλος της Ε.Ε., αλλά να το κάνουν με τον τρόπο εκείνο που υπηρετεί πρώτα το εθνικό, δημόσιο και ελληνικό συμφέρον και ύστερα τα επί μέρους συντεχνιακά συμφέροντα.
Αλλά, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αν υπάρχει αυτή η νοοτροπία, οι πρώτοι διδάξαντες είστε εσείς και τα στελέχη σας. Ήθελα να πω στον κύριο Παπουτσή, ότι τον καιρό που ήμουν Υπουργός στο αντίστοιχο Υπουργείο, το μεγαλύτερο «κυνηγητό» και την μεγαλύτερη καταγγελία, την είχα από Ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με επικεφαλής τον κύριο Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία να καταγγέλλει τη χώρα του για το μεταναστευτικό. Να μας υπερασπίζεται ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κύριος Franco Fratini και να έχουμε καταγγελίες του κυρίου Σταύρου Λαμπρινίδη.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ)
Με αποκορύφωμα – και δεν μπορώ να μην το καταγγείλω στη Βουλή, όπως το είχα κάνει και στις Βρυξέλλες – βρήκα ως Υπουργός από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τα κέντρα λαθρομεταναστών ένα μηδενικό. Βρήκα, όμως, κάμποσα Νταχάου, ένα εκ των οποίων ήταν της Σάμου. Φτιάξαμε, λοιπόν, το Κέντρο στο Ορμένιο στον Έβρο και ήταν έτοιμο τον Αύγουστο του 2008 και το Κέντρο στη Σάμο. Ενώ όμως ήταν έτοιμο και επέκειτο η μεταφορά των λαθρομεταναστών στο Κέντρο αυτό, που είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που μπορείτε να το δείτε και το ξέρουν όλοι, καμιά 15αριά μέρες πριν με φορείς από όλη την Ε.Ε. προεξάρχοντος του κ. Λαμπρινίδη, πήγαν να δουν το παλιό Νταχάου που υπήρχε και ήταν δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λαμπρινίδης τους πήρε όλους και τους έδειξε το κατάντημα που ήταν δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και δεν τους πήγε ένα χιλιόμετρο παραπέρα που ήταν, ήδη, έτοιμο το Κέντρο για την μεταφορά. Αυτή ήταν η συμπεριφορά των στελεχών σας.
Δεν θέλω να αναφερθώ τώρα στην στάση του Πρωθυπουργού προεκλογικά που περιφερόταν καταγγέλλοντας την ίδια του τη χώρα. Αυτή τη νοοτροπία της καταγγελίας εναντίον της χώρας την εκθρέψατε εσείς. Εμείς θα ακολουθήσουμε την τακτική μας σαν παράταξη και δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε τέτοιου είδους λαϊκισμούς. Όταν σπείρατε, όμως, τη νοοτροπία αυτή σε όλο τον κόσμο, μη ζητάτε τώρα τα ρέστα από τους διάφορους που κάνουν καταγγελίες για να περάσουν τα συμφέροντά τους στην Ε.Ε.. Όχι ότι είμαστε μαζί τους γι αυτό που κάνουν, αλλά εσείς, τουλάχιστον, δεν θα πρέπει να λυπάστε γι αυτό που γίνεται. Αυτή την νοοτροπία είχατε την οποία εγώ την έζησα στο πετσί μου ως Υπουργός και δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ, όταν πρώτος στόχος όλων μας είναι να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας, ιδίως όταν αυτός αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες που δεν τις αντιμετωπίζουν άλλες χώρες της Ε.Ε..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Παυλόπουλε, δεν είναι καλό από τις εξατομικευμένες συμπεριφορές να βγάζουμε συμπεράσματα και να καταγγέλλουμε ολόκληρες παρατάξεις. Υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα και ευρωβουλευτών που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και θα σας αναφέρω τον κ. Χατζηδάκη για τις χιλιάδες καταγγελίες που έκανε στην Ε.Ε., όταν ήταν Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, νομίζω ότι όλοι οι Ευρωβουλευτές κάνουν τη δουλειά τους και στα πλαίσια αυτά λειτουργούν θεσμικά. Δεν νομίζω ότι έχει κανείς κάποιο λόγο να καταφέρετε εναντίον της πατρίδας του για να αποκομίσει κάποια συγκεκριμένα πολιτικά οφέλη.
Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο επίπεδο αυτό.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο Κωστής Χατζηδάκης υπερασπιζόταν το γεγονός ότι έπρεπε να λυθεί της Ολυμπιακής που κατέτρωγε τα σπλάχνα όσον αφορά στο έλλειμμα της χώρας. Αυτό προσπάθησε να κάνει και σαν Υπουργός το έλυσε. Θα κρίνουμε τώρα τη στάση ενός Ευρωβουλευτή, ο οποίος πήγε με την ιδιότητά του αυτή να βρει λύση και αγωνιζόταν, αντίθετα με άλλους ανθρώπους που κατήγγειλαν ψευδώς την Ελλάδα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ανέφερα ένα παράδειγμα και δεν είπα κάτι συγκεκριμένο.
Το λόγο έχει ο κ. Καρύδης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις, γιατί ο κ. Παυλόπουλος άνοιξε μια πολύ μεγάλη συζήτηση, ξεχνώντας τον κ. Καραμανλής και άλλες πολλές τέτοιες συμπεριφορές που σφράγισαν τα τελευταία 10 χρόνια.
Θεωρώ ότι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητάμε, η Αντιπολίτευση λέει σε όλους τους τόνους ότι δεν το καταλαβαίνει, γιατί δεν θέλει να το καταλάβει. Πιστεύω, ότι ταυτίζεται πολιτικά στην συγκυρία αυτή με τον εφοπλισμό δείχνοντας αδύναμη να καταλάβει μια νέα φιλοσοφία και να δει μια καινούργια πραγματικότητα.
Συμφωνώ και εγώ με ορισμένες αποστροφές του Υπουργού, ότι κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση δημιουργεί φόβο γιατί ταράζει τα νερά και δημιουργεί ανατροπές. Όλη αυτή η μεταρρύθμιση θα κριθεί, γιατί όντως γίνεται σε μια πολύ λεπτή περίοδο οικονομική αλλά και γενικότερη και έρχεται να αλλάξει μια ολόκληρη φιλοσοφία στο κομμάτι της ναυτιλίας.
Μια παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι ότι δεν μπορώ να δεχθώ τις αποστροφές από ορισμένους εκπροσώπους των φορέων, που με το τρίπτυχο ότι ο λιμενικός επειδή είναι σε 24ωρη βάση είναι πειθαρχημένος, λόγω του στρατιωτικού χαρακτήρα του Σώματος και έχει και εξειδίκευση, τότε κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Θεωρώ, δηλαδή, πολύ μειωτικό πολύ για τη χώρα μας και τους εργαζόμενους αυτούς να λέμε ότι κάποιος, εάν δεν είναι υπό στρατιωτική πειθαρχία, τότε είναι ανεπαρκής. Καλύτερα τότε να μιλάμε όχι για την ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, αλλά για την στρατιωτική ναυτιλία της χώρας.
Πιστεύω ότι και οι ίδιοι υποτιμούν το ρόλο τους. Ο εφοπλισμός και η ναυτεργασία για όλα αυτά που πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να τα έχει, που ξεκίνησε ίσως από μια πιο παραδοσιακή αντίληψη, του ρίσκου, αυτό που έχει ο έλληνας, δηλαδή, ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και κατέκτησε τον κόσμο και που σήμερα έχει πάρει μια άλλη μορφή. Δεν βλέπουν, δηλαδή, και οι ίδιοι τι συμβαίνει μέσα στις επιχειρήσεις τους. Οι μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις σήμερα διοικούνται από τα παιδιά ή τα εγγόνια των παλαιότερων, δηλαδή, από νέους ανθρώπους, που έχουν κάνει λαμπρές και εξειδικευμένες σπουδές συνεχίζουν την μεγάλη παράδοση και τις μεγάλες κατακτήσεις στην παγκόσμια ναυτιλία με καινούργιες ιδέες, τρόπο και πορεία.
Νομίζω ότι με αυτή την έννοια έχοντας αυτό από την μία μεριά, μπορούμε να δούμε και αυτές τις μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο χώρο της ελληνικής ναυτιλίας και ότι περνώντας ένα μεταβατικό στάδιο, που πρέπει να το υπηρετήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή και με πολύ σοβαρό τρόπο, μπορεί το εγχείρημα αυτό που έχουμε χαράξει τώρα να είναι ιδιαίτερα πετυχημένο και να ανοίξει μια καινούργια πραγματικότητα.
Ως προς τα άρθρα θέλω να επιμείνω στο άρθρο 20. Εκεί ανεξάρτητα από αυτό που ανέφερε ο Υπουργός για το ζήτημα της ελληνομάθειας, εγώ θέλω να μην συμβεί μέσα από αυτό το άρθρο και τη διατύπωσή του όπως έχει υπάρξει, χωρίς ευθύνη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μια κατάσταση σύγχυσης στο χώρο της ναυτεργασίας, που θα επιφέρει κοινωνικές αναταραχές.
Από τις συζητήσεις που έχω κάνει βλέπω ότι δεν είναι στις προθέσεις κανενός να αλλάξει τη 10μηνη υπηρεσία.
Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι μέχρι τη δεύτερη ανάγνωση θα πρέπει να επιδιωχθεί μια επαναδιατύπωση που να μη δημιουργήσει συγχύσεις και προβλήματα.
Πιστεύω, επίσης, ότι θα πρέπει οι θέσεις που εκφράστηκαν, κυρίως, από τον κ. Δριβάκο της Π.Ο.Ε.Π. Λ.Σ. σε διάφορα θέματα που κατατέθηκαν διάφορες τροπολογίες, να προσεχθούν ιδιαίτερα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά τη δεύτερη ανάγνωση.
Είναι άδικό όταν εμείς σήμερα ζητάμε να υπάρχει μια καλύτερη προστασία και ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων μας ή των συνόρων της χώρας μας ως εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., να έχουμε τη FRONTEX που θα συνδράμει, να έχουμε λιμενικούς που είναι μαζί με την FRONTEX στα εναέρια ή πλωτά μέσα, αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι άλλοι πιλότοι, οι οποίοι παίρνουν διάφορα επιδόματα. Αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε, γιατί αποτελεί μια ελάχιστη τιμή στους ανθρώπους αυτούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους. Σας ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Μανωλάκης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις. Η μία έχει σχέση με αυτά που είπε πριν από λίγο ο κ. Παυλόπουλος, που σχολιάζοντας τον Υπουργό έκανε έναν ατυχή, κατά την άποψή μου, τα λέω αυτά παρότι είναι απών, αλλά ξέρει και αυτός όπως ξέρω και εγώ ότι τα λέμε καλή τη πίστη, ο παραλληλισμός θα έλεγα ότι ήταν ατυχής σε σχέση με αυτά που έκανε η ‘Ενωση, αν έκανε εν πάση περιπτώσει, πηγαίνοντας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά των ελληνικών νόμων. Άλλο να πας στο δικαστήριο και άλλο να πεις την άποψη σου είτε στο εξωτερικό είτε και στην Ελλάδα, όπως έκανε ο κ. Λαμπρινίδης, αλλά και εγώ κάνω πολλές φορές και λέω ότι σήμερα, για παράδειγμα, όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής των παράνομων μεταναστών δεν είναι σε καλή κατάσταση ή είναι πολύ άσχημα. Όταν λες την αλήθεια καλοπροαίρετα δεν είσαι εναντίον της χώρας σου, ίσα - ίσα είσαι υπέρ της χώρας σου, όταν αναδεικνύεις στην αλήθεια και τρόπους για να την διορθώσεις. Άλλο αυτό και άλλο να πηγαίνεις στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της πατρίδας σου, κατά των νόμων της πατρίδας σου, για να αλλάξουν σύμφωνα με τα συμφέροντά σου. Αυτό είναι διαφορετικό πράγμα, που έκανε η Ένωση, εφόσον το έχει κάνει, σε σχέση, επαναλαμβάνω, με αυτά που είπε ο κ. Λαμπρινίδης, που είπε ο κ. Μανωλάκης, που είπε ο κ. Πλακιωτάκης, εμείς έχουμε υποχρέωση να αναδεικνύουμε την αλήθεια και αν αυτή δεν συμφέρει κάποια πράγματα, δεν συμφέρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Πολλές φορές μιλώ για θέματα που σίγουρα δεν βολεύουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά τι να κάνουμε, πρώτα είμαστε άνθρωποι, Έλληνες και μετά ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ. και οτιδήποτε. Θα έλεγα ότι πρώτα είμαστε Έλληνες και μετά εφοπλιστές, λιμενικοί και τα λοιπά. Αυτά όσον αφορά το σχόλιο του κ. Παυλόπουλου.
Θέλω να κάνω και ένα δεύτερο σχόλιο, επειδή είναι εδώ ο κύριος Υφυπουργός. Μου έδωσε μια ιδέα, κύριε Υφυπουργέ, ο Υπουργός λίγο πριν με την ομιλία του για αυτά που είπε σε σχέση, όπως είπαμε για το μεγάλο θέμα κατ’ εμέ, της απασχόλησης των απόστρατων σε ναυτιλιακές εταιρείες. Είπε ότι στην Ευρώπη όταν είσαι επίτροπος, δεν το ήξερα εγώ αυτό, μετά τη λήξη της θητείας σου δεν μπορείς για πέντε χρόνια να έχεις οποιαδήποτε σχέση με τον κλάδο, με το χώρο σου, εν πάση περιπτώσει με επιχειρήσεις του χώρου σου. Είναι πολύ σωστό οι ευρωπαίοι, ας μου επιτραπεί η λέξη, δεν είναι βλάκες, να το βάλουν αυτό έτσι και πολύ σωστά και από δική μου προσωπική εμπειρία είχε μπει στον νόμο και το γνωρίζουμε όλοι, στον νόμο περί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η αναστολή του επαγγέλματος. Δηλαδή, δεν μπορείς να είσαι και νομάρχης, όπως ήταν και παλιά και για τους Βουλευτές, και να ασκείς δραστηριότητα. Για παράδειγμα, εγώ ήμουν μηχανικός, αλίμονο εάν ως νομάρχης διατηρούσα το γραφείο μου, τότε όλες οι υποθέσεις μου θα είχαν προτεραιότητα, αφού θα ήμουν και ελέγχων και ελεγχόμενος κ.τ.λ. κ.τ.λ.. Ως νομάρχης έπρεπε να ασκήσω διοίκηση και πολλές φορές ήμουν ενάντια στα συμφέροντα μιας εταιρείας, του καζίνο, της motor oil, μεγάλων εταιρειών, εάν είχα στο μυαλό μου ότι μετά απ' αυτή τη θητεία μου θα πάω να εργαστώ σε αυτές τις εταιρείες, καταλαβαίνετε ποια θα ήταν η συμπεριφορά μου όλα αυτά τα χρόνια.
Επομένως, και καταλήγω με αυτό κάνω μια πρόταση, μπορεί να φαίνεται ακραία, σκληρή, δεν ξέρω τι φαίνεται, να προβληματιστούμε και όχι μόνο για το λιμενικό, αλλά μιας και μιλάμε για το λιμενικό, για να αναβαθμίσουμε το λιμενικό, να γίνει νόμος κάποια στιγμή, ότι δεν μπορούν αυτοί που υπηρέτησαν στο λιμενικό να εργάζονται μετά την αποστρατεία τους σε ναυτιλιακές εταιρείες. Δηλαδή, σε εταιρείες που τόσα χρόνια είχαν συναλλαγές, γιατί αυτό επηρεάζει πάρα πολύ τη συμπεριφορά τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ας προβληματιστούμε, δεν ξέρω πόσο συνταγματικά στέκει ή δεν στέκει, αλλά μιλώ επί της ουσίας, όπως κάναμε για τους νομάρχες, κάποτε είχαμε για τους Βουλευτές, το αλλάξαμε έχουμε μια μεσοβέζικη κατάσταση, τώρα άκουσα ότι υπάρχει και για τους επιτρόπους της Ε.Ε.. Έτσι, για να σταματήσουν κάποιοι να αισθάνονται υπηρέτες ενός κλάδου και όχι του κράτους και του λιμενικού σώματος, να βάλουμε αυτή την ασφαλιστική δικλίδα. Σας ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Πλακιωτάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, όπως αναμενόταν, ούτε και σήμερα πήραμε συγκεκριμένη απάντηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία, μεταρρύθμιση, όπως την ονόμασε ο κ. Υπουργός, αφού ούτε καν συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει, ούτε πρόγραμμα υπάρχει. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα δύο χρόνια που έχει βάλει ως μεταβατική διάταξη ως προς το ζήτημα των αποσπάσεων στο μίνι Υπουργείο ΥΘΥΝΑΛ, ενδεχομένως, να μην είναι επαρκής. Δεν μας είπε κανένα επιχείρημα για το πώς θα αυξηθεί η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των μέσων και πώς θα γίνει πιο σύγχρονη η ακτοφυλακή. Ένας από τους ρόλους μέχρι πρότινος του λιμενικού σώματος. Βεβαίως, προσπάθησε για μια ακόμη φορά, όπως και χθες να κάνει το άσπρο μαύρο. Από τη μια μας έλεγε ότι το λιμενικό σώμα μέχρι πρότινος εξυπηρετούσε και την εμπορική μας ναυτιλία, αλλά και την ακτοφυλακή και από την άλλη, δεν απάντησε βέβαια, ποιους εννοούσε, μίλησε για ανθρώπους, οι οποίοι ήταν βολεμένοι, για ανθρώπους οι οποίοι ήταν στο νιρβάνα, χωρίς βέβαια να κατονομάσει πιο συγκεκριμένα και προσπάθησε για μια ακόμα φορά να ταυτίσει την Αντιπολίτευση με τον εφοπλισμό. Κοιτάξτε, εμείς δεν πρωτοτυπήσαμε, εμείς ταυτιστήκαμε με όλους και η άποψη μας ταυτίζεται με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη ναυτιλία και με τον εφοπλισμό και με την ΠΝΟ και με τους αξιωματικούς και με τους υπαξιωματικούς, στο ζήτημα της διαλύσεως του Υπουργείου. Το θέμα είναι εσάς σαν Κυβέρνηση πρέπει να σας προβληματίσει το γεγονός ότι κανένας, μα κανένας ναυτιλιακό φορέας, δεν συμφωνεί με το δικό σας εγχείρημα. Αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει, φάνηκε ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις όλων των φορέων ότι διαφωνούν με το συγκεκριμένο εγχείρημα και βεβαίως, εσείς σαν Κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστείτε γιατί όλοι, μα όλοι οι φορείς είναι αντίθετοι προς το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Τέλος ως προς το άρθρο 20, όπως είπε και ο Υπουργός, ήταν εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού, εμείς επιφυλασσόμαστε να ακούσουμε και τον αρμόδιο Υπουργό να μας καταθέσει την άποψή του για να ξεκαθαρίσει και την κατάσταση. Γεγονός είναι, όμως, ότι αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι και το συγκεκριμένο, βέβαια, νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις, οι οποίες σαφώς και θα δημιουργήσουν δυσλειτουργίες, αυτό βέβαια θα φανεί στην πορεία, από την άλλη, όμως, φαίνεται ότι κάνετε όλη αυτή την κίνηση και πραγματικά όπως δούλευε μέχρι σήμερα το λιμενικό σώμα, δηλαδή, και αστυνομικά καθήκοντα, αλλά και εξυπηρέτηση και ναυτιλίας το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνουμε το λόγο, γιατί κάνετε όλο αυτό το εγχείρημα, αφού όπως ομολογείτε και εσείς οι περιφερειακές υπηρεσίες θα ασχολούνται και με αστυνομικά καθήκοντα, αλλά και με ζητήματα της ναυτιλίας. Σας ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Υφυπουργός.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα χρειαζόταν, ίσως καθόλου, να κάνω αυτή τη πολύ σύντομη παρέμβαση. Νομίζω ότι, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πρώτης ανάγνωσης και επεξεργασίας της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης, ο διάλογος που έχει αναπτυχθεί και από τους συναδέλφους και από τις απαντήσεις που έχει δώσει ο Υπουργός, νομίζω ότι κλείνει επαρκέστατα αυτό τον πρώτο κύκλο συζήτησης. Αναγκάζομαι, όμως, γιατί θέλω ειλικρινά να καταγραφεί στα πρακτικά η απορία μου, για το τρόπο που επιμένει, ξεκινώντας από χθες, ο κ. Παυλόπουλος να διατυπώνει απορίες, σε σχέση με τις, προσδιοριζόμενες στο άρθρο 2, αρμοδιότητες για το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως να μην κατανοεί το διαχωρισμό μεταξύ σχεδιασμού πολιτικής και άσκησης ελεγκτικής αρμοδιότητας, για το ίδιο αντικείμενο. Δηλαδή, ο κ. Παυλόπουλος, είτε δεν κατανοεί, είτε προσχηματικά διατυπώνει ερωτήματα, ότι δεν έχει κατανοήσει μετά από τόσα χρόνια στο δημόσιο βίο, γιατί το Υπουργείο Μεταφορών, ας πούμε, καθορίζει πόσα άτομα μπορεί να είναι σε ένα επιβατικό αυτοκίνητο, αλλά η Αστυνομία το ελέγχει στο δρόμο. Δεν έχει καταλάβει ο κ. Παυλόπουλος, για την προστασία του περιβάλλοντος π.χ. στην οποία αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ότι τους όρους αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων τους καθορίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σήμερα, αλλά αν πάει κάποιος και μπαζώνει ή ρυπαίνει ένα ρεύμα, υπάρχουν τα αντίστοιχα ελεγκτικά όργανα, που δεν είναι στο ΥΠΕΚΑ. Μπορώ να αναφέρω, όπως νομίζω είναι ευνόητο, όχι δεκάδες αλλά εκατοντάδες παραδείγματα, για να βοηθούσα τον κ. Παυλόπουλο για να κατανοήσει έστω διαβάζοντας τα πρακτικά, αλλά δεν θα το κάνω γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν το χρειάζεται. Αλλά, είναι πραγματικά, νομίζω, η εκδοχή, του ότι ενώ είναι πάρα πολύ εύκολο, ειδικά για έναν άνθρωπο της εμπειρίας του δημόσιου βίου του κ. Παυλόπουλου να εντοπίσει αυτή τη διαφορά, να επαναλαμβάνεται διαρκώς, ως να παρουσιάζει ένα επιχείρημα ιδιαίτερα ισχυρό.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, για τρίτη φορά σήμερα, παρατηρήσεις. Η βασική παρατήρηση του αξιότιμου Εισηγητή της Μειοψηφίας, κ. Πλακιωτάκη, ότι παρότι άκουσε τον Υπουργό δύο φορές, δεν κατανόησε ή δεν βρήκε κανένα λόγο, γιατί η Κυβέρνηση παίρνει αυτή την πρωτοβουλία. Πολύ φοβάμαι, ότι παρότι η επανάληψη είναι μήτρα πάσης μαθήσεως, κ. Πλακιωτάκη, δεν πρόκειται, όσες φορές και να τα πει ο Υπουργός ή οποιοσδήποτε από εμάς, να το καταλάβετε, γιατί είναι προφανές ότι δεν θέλετε να το καταλάβετε. Έχετε μια διαφορετική άποψη, έχετε συγκροτήσει μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, η ευστάθεια και η επάρκεια της οποίας κρίνεται. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι απαντήσατε ο ίδιος, προσπαθώντας να εγκαλέσετε την Κυβέρνηση λέγοντας ότι, από όλα αυτά που έχουμε, επί δύο μέρες, συζητήσει, καταλάβατε ότι το Λιμενικό θα συνεχίσει να κάνει, και μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου, αυτό που κάνει και σήμερα. Τότε, αφού αυτό εσάς ήταν το πρότυπο σας και αυτή είναι η θέση σας, ψηφίστε το νομοσχέδιο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ τον κ. Υφυπουργό. Νομίζω ότι μετά την εξαντλητική συζήτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώσαμε και τη τρίτη συνεδρίαση, επί των άρθρων. Η δεύτερη ήταν η ακρόαση των φορέων. Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση αυτή και να σας υπενθυμίσω ότι η β΄ ανάγνωση θα γίνει την άλλη βδομάδα, την άλλη Πέμπτη, κατά πάσα πιθανότητα. Θα ενημερωθείτε κανονικά με πρόσκληση, αλλά να το έχετε στο πρόγραμμά σας. Ευχαριστώ. Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.
Στο σημείο αυτό έγινε η γ’ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:
Τέλος και περί ώρα 18.55΄ λύθηκε η συνεδρίαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου