Την μείωση των ενοικίων στα 2/3 των κτιρίων, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν αποδέχθηκαν την οριζόντια περικοπή του 20% που ζήτησε η κυβέρνηση, θα επιδιώξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τον υφυπουργό, Μανώλη Όθιωνα.
Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑΟΣ, Α. Κολοκοτρώνη, σχετικά με τις δαπάνες στέγασης του υπουργείου, ανέφερε πως ανέρχονται στα 23 εκατ. ευρώ το χρόνο και ότι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα άδεια κτίρια της ΕΛ.ΑΣ καθώς αυτά είναι αστυνομικά τμήματα που καταργήθηκαν πρόσφατα. Πρόσθεσε ότι τα 187 αυτά ιδιόκτητα κτίρια θα δοθούν στους δήμους για τη στέγαση άλλων υπηρεσιών...
Όσον αφορά στην οριζόντια μείωση κατά 20% που ζητήθηκε από τους ενοικιαστές του Δημοσίου, τόνισε ότι "μόνο το 1/3 περίπου των ιδιοκτητών έκαναν αποδεκτή αυτή τη μείωση επομένως, εμείς έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να προβούμε σε εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες –και αυτό κάνουμε- και πολύ σύντομα θα έχω πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις να κάνω για το θέμα, για την προσαρμογή και των υπολοίπων ιδιοκτητών κτιρίων που στεγάζουν επί μισθίω αστυνομικές υπηρεσίες σε αυτή την οριζόντια περικοπή των μισθωμάτων".
28-03-2011: Απάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α. Κολοκοτρώνη σχετικά με τις δαπάνες του Υπουργείου για ενοίκια στέγασης των υπηρεσιών του κ.λπ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 28 Μαρτίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α. Κολοκοτρώνη σχετικά με τις δαπάνες του Υπουργείου για ενοίκια στέγασης των υπηρεσιών του κ.λπ.
Η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην υπ’ αριθμ 731/22-3-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Άγγελου Κολοκοτρώνη σχετικά με τις δαπάνες του Υπουργείου για ενοίκια στέγασης των υπηρεσιών του κ.λπ.:
«Ευχαριστώ τον κύριο συνάδελφο για την ερώτησή του, γιατί δίνει τη δυνατότητα με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου να προσεγγίσουμε ένα ζήτημα που πράγματι είναι υπαρκτό και για το οποίο πολλά μπορεί να γίνουν, χωρίς αυτό, κύριε συνάδελφε, να σημαίνει ότι κάποια απ’ αυτά δεν έχουν ξεκινήσει ήδη να γίνονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Κατ’ αρχάς, όταν μιλάμε για την Ελληνική Αστυνομία –γιατί εκεί αναφέρεται η συγκεκριμένη ερώτηση που έχετε υποβάλει- και όσον αφορά το ετήσιο κόστος των μισθωμάτων των κτιρίων για τις στεγαστικές ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενδεικτικά θα πω τρία μόνο νούμερα για τα τρία τελευταία χρόνια. Το 2008 ήταν περίπου 22,3 εκατομμύρια ευρώ. Το 2009, μόλις σ’ ένα χρόνο, αυτό ανέβηκε κατά 1,2 εκατομμύρια ευρώ και ανήλθε περίπου στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ. Το 2010 υπήρξε μια οριακή μείωση περίπου 300.000 ευρώ και η συγκεκριμένη δαπάνη αποτιμήθηκε περίπου στα 23 και κάτι εκατομμύρια ευρώ.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε παίρνοντας δυο συγκεκριμένες αποφάσεις που κινούνται στην κατεύθυνση, στην οποία και εσείς αναφερθήκατε. Η πρώτη ήταν να καταργήσει με δυο διαφορετικές αποφάσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας συνολικά 537 αστυνομικούς σταθμούς, που είτε ήταν εντελώς ανενεργοί είτε υπολειτουργούσαν σε πάρα πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας, εκ των οποίων οι 121 την πρώτη φορά και οι 114 στη δεύτερη απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν σε μισθωμένα κτίρια. Από αυτή την πράξη έχει υπάρξει μια περιστολή της συγκεκριμένης δαπάνης που είναι 587.000 ευρώ ετησίως.
Πράγματι, ο κύριος συνάδελφος έχει δίκιο ότι υπάρχουν 187 ιδιόκτητα κτίρια, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αναξιοποίητα. Μόνο που αυτά τα κτίρια έχουν προέλθει από την κατάργηση τέτοιων αστυνομικών σταθμών, είναι δηλαδή κατά βάση κτίρια σε χωριά της ελληνικής υπαίθρου και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από την Αστυνομία για τη στέγαση υπηρεσιών.
Αυτό που μπορεί να γίνει, και γίνεται είναι μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, είναι αυτά τα κτίρια να αποδοθούν για άλλες χρήσεις στην τοπική κοινωνία, όπως στέγαση παιδικών σταθμών ή αγροτικά ιατρεία ή για παρεμφερείς τέτοιους σκοπούς.
Το δεύτερο μέτρο που αυτή η Κυβέρνηση πήρε και αφορά ολόκληρο το δημόσιο τομέα και τα μισθώματα είναι η οριζόντια περικοπή κατά 20% των μισθωμάτων όλων των κτιρίων που το δημόσιο μισθώνει. Πρέπει όμως να παραδεχθώ και να αποδεχθώ ότι μόνο το 1/3 περίπου των ιδιοκτητών έκαναν αποδεκτή αυτή τη μείωση κατά 20% του μισθώματος.
Επομένως, εμείς έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να προβούμε σε εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες –και αυτό κάνουμε- και πολύ σύντομα θα έχω πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις να κάνω για το θέμα, για την προσαρμογή και των υπολοίπων ιδιοκτητών κτιρίων που στεγάζουν επί μισθίω αστυνομικές υπηρεσίες σε αυτή την οριζόντια περικοπή των μισθωμάτων».
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
«Είναι αυτονόητη και η πρόθεση και η απόφαση της Κυβέρνησης, δια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, πολύ περισσότερο σε αξιοποίηση δικής της περιουσίας και κτηριακών υποδομών, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος σε μια πράγματι πάρα πολύ δύσκολη και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συγκυρία, όπως αυτή που περνάει η χώρα. Και αυτό πράττουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο, με τους γρηγορότερους δυνατούς ρυθμούς.
Όμως, θα επαναλάβω αυτό που και στην πρωτολογία μου ανέφερα στον κύριο συνάδελφο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε θεαματική βελτίωση των στεγαστικών συνθηκών των αστυνομικών υπηρεσιών ούτε ουσιαστική μείωση του δημοσιονομικού κόστους που αφορά τα μισθώματα στέγασης των αστυνομικών υπηρεσιών από την αξιοποίηση ιδιόκτητων κτηρίων, διότι όχι απλά κάποια, κύριε συνάδελφε, αλλά σχεδόν όλα είναι στην κατηγορία που αναφέρθηκα και τα οποία ευχαρίστως μπορούμε να αξιοποιήσουμε για άλλες χρήσεις ωφέλιμες για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά αυτό δεν θα έχει καμία επίπτωση ούτε στη στέγαση υπηρεσιών ούτε στην περιστολή του κόστους μισθωμάτων.
Αντιθέτως, αυτό το οποίο θα έχει μια ουσιαστική επίπτωση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις καλύτερες συνθήκες στέγασης των αστυνομικών υπηρεσιών -σε ό,τι αφορά το κόστος πρέπει να υπολογιστεί η δημοσιονομική επίπτωσή του- είναι να τρέξει ένα πράγματι πάρα πολύ μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα ανέγερσης νέων ιδιόκτητων αστυνομικών κτηρίων, αλλά και κτηρίων του Πυροσβεστικού Σώματος, μέσω των προγραμμάτων σε συνεργασία με την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και την Ειδική Γραμματεία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Ήδη τη χρονιά που πέρασε περίπου δέκα μεγάλα σύγχρονα κτηριακά συγκροτήματα παρεδόθησαν στις αντίστοιχες υπηρεσίες μέσω του προγράμματος αυτού. Επίσης, φιλοδοξούμε ένας σημαντικός αριθμός να παραδοθεί εντός του τρέχοντος έτους και να δημοπρατηθεί επίσης ένας ανάλογα αρκετά ικανοποιητικός αριθμός, ούτως ώστε μέσα από την επιτάχυνση υλοποίησης αυτού του προγράμματος να ξεφύγει το δημόσιο, σε ό,τι αφορά τις αστυνομικές υπηρεσίες, από μια σχέση που είναι δυσανάλογη και σε ό,τι αφορά το κόστος μισθώματος με την ποιότητα και το είδος των παρεχόμενων κτηρίων σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Έχω πλήρη επίγνωση γι’ αυτό, γιατί η εγγύτητα και οι τοπικές ιδιαιτερότητες που αναζητούνται στα κτήρια στις πόλεις και στις κωμοπόλεις ανά την Ελλάδα είναι γνωστό σε όλους μας, ότι επιτρέπουν να παρεισφρήσουν και κριτήρια που δεν είναι απολύτως ορθολογικά πάντα. Νομίζω ότι είστε γνώστης και αυτής της διάστασης, γιατί είστε βαθύς γνώστης των θεμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως έχει τύχει να διαπιστώσω και ο ίδιος στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου επανειλημμένως.
Επομένως, κύριε συνάδελφε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια και βέβαια, στην κατεύθυνση αυτή η δική σας καλοπροαίρετη κριτική, η όχληση -η καλώς εννοούμενη όχληση- αλλά και οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου