email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com
Μετά την ερώτηση Πλακιωτάκη αλλά και την επερώτηση του ιδίου βουλευτού στο ελληνικό κοινοβούλιο, η ανάρτηση - παρέμβαση που αρχικά αναρτήθηκε την 07 Ιανουαρίου 2011 είναι πλέον πολύ επίκαιρη, αφού ήδη ο Πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί τις πράξεις & παραλείψεις των συνεργατών του (του ΥΠΡΟΠΟ κυρίως), που οδηγούν τον τόπο σε αδιέξοδο, προς χάριν κομματικών πάλι φίλων, συγγενών & νταβατζήδων. Δυστυχώς στον τόπο μας η έλλειψη κάθε μορφής κυρώσεων ενθαρρύνει τους αδίστακτους να συνεχίζουν άφοβα την κακοήθειά τους. Είναι γνωστά τα παραδείγματα αυταρχικής και αγενούς συμπεριφοράς, κυρίως των πολιτικών μας, οι οποίοι φέρουν την κύρια ευθύνη της κατάπτωσης της χώρας & της επικρατούσας αδιαφάνειας & διαφθοράς.
_____________________________________________________________________
"ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ Λ.Σ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΑΝ Ο κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΑΚΥΡΩΣΕ?
Τους ήθελε η πολιτεία όχι όμως το Λιμενικό Σώμα και ορισμένοι «λοχαγοί».
Τον Ιούνιο 2010, με τις διατάξεις αρθ. 8 του ν. 3847/10 "Περί ασφαλιστικού νομοσχεδίου”, δόθηκε η δυνατότητα, σε όσους (ένστολους & δημόσιους υπάλληλους) επιθυμούσαν, να επιστρέψουν στην ενεργό υπηρεσία, ως ουδέποτε απομακρυνθέντες. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό μόνον έξι (6) Αξιωματικοί Λ.Σ αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Σώμα, με αίτηση τους.
Πίστευαν όμως ότι θα αντιμετωπίζαν δίκαιη μεταχείριση στο εν λόγω ζήτημα, αφού αντιλαμβανόμενοι την κρίσιμη κατάσταση της χώρας και της οικονομίας, αποφασίσαν να διακινδυνεύσουν, αρκετές από τις απολαύσεις που ήδη είχαν λάβει.
Μεταξύ εκείνων που επανήλθαν περιλαμβάνονταν και τρεις (3) Αξιωματικοί, οι οποίοι επιστρέψανε ως Πλοίαρχοι, αλλά λόγω του ότι είχαν προαχθεί ορισμένοι νεώτεροι τους στον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου, έπρεπε να κριθούν κατά προτεραιότητα εκτάκτως, ώστε να επανέλθουν στην ιεραρχική τους σειρά ή να αποστρατευτούν, εάν η Υπηρεσία έκρινε.
Σε όλες τις άλλες στρατιωτικές Υπηρεσίες και τα Σώματα Ασφαλείας όλες οι συναφείς κρίσεις, έγιναν εντός ολίγων ημερών, από την επιστροφή τους πλήν του Λιμενικού.
Για την περίπτωση τους, ζητήθηκε από Γνωμοδότηση του του Νομικού Συμβουλίου τ Κράτους και εκδόθηκε η αριθμ. 293/2010 Γ.Ν.Σ.Κ, /Τμήμα Α’ Διακοπών, σύμφωνα με την οποία :
1. Τους οφείλεται έκτακτη κρίση για προαγωγή,
2. Η κρίση αυτή έπρεπε να ενεργηθεί το αργότερο εντός 3μήνου από της επαναφοράς τους, ήτοι μέχρι την 9η Νοεμβρίου 2010
Επειδή ήδη είχε παρέλθει ικανός χρόνος από την επαναφορά τους, καθώς εξέπνεε και η τρίμηνη καταληκτική προθεσμία, η οποία ορίζετο με σαφήνεια στην ανωτέρω Γ/ΝΣΚ, και ο Αρχηγός Λ.Σ, για άγνωστους λόγους, δεν είχε ακόμη συγκαλέσει το Συμβούλιο Κρίσεων για τους επιστρέφοντες, η Διοίκηση ζήτησε και έλαβε νέο Γνωμοδοτικό Έγγραφο του Νομικού Συμβούλου του ΥΘΥΝΑΛ κ. Καραγιάννη Αλέξανδρου, το οποίο παρατείνει το χρόνο κρίσεων μέχρι τον Μάρτιο 2011.
Σχόλιο: Πώς είναι δυνατόν Γνωμοδότηση ανωτέρου Οργάνου (Τμήματος) να παρακάμπτεται από μέλος μόνον, όπως ο Νομικός Σύμβουλος του ΥΘΥΝΑΛ, ο οποίος είχε ζητήσει την γνωμοδότηση και συμμετείχε στο Τμήμα. (Αυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλούς αποτελεί κατάχρηση εξουσίας του Νομικού Συμβούλου ΥΘΥΝΑΛ)
Ο Αρχηγός του Λιμενικού είχε ήδη από 4 Οκτωβρίου υποβάλλει παραίτηση, παρά ταύτα ενεργούσε και υπέγραφε όλες τις υπηρεσιακές υποθέσεις, πλην της οφειλόμενης στους πιο πάνω Αξιωματικούς κρίσης, εγκλωβίζοντας τους και στερώντας τους το δικαίωμα να τοποθετηθούν σε ανάλογες θέσεις αλλά και ταυτόχρονα παραίτεινε αδικαιολόγητα την επαγγελματική, οικονομική και κυρίως ηθική τους βλάβη.
Μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2010 ο υπό παραίτηση τελών Αρχηγός δεν υπέγραψε ούτε ενήργησε, ως όφειλε, την σύγκληση του συμβουλίου κρίσεων, δικαιολογούμενος ότι “δεν κρίνει ως δεοντολογική μια τέτοια ενέργεια αφ’ ης στιγμής έχει υποβάλλει παραίτηση”. Παραδόξως όμως ο ΑΛΣ συνεκάλεσε αντίστοιχο συμβούλιο που έκρινε άλλον Αξιωματικό, ο οποίος προήχθη σε Αρχιπλοίαρχο και τέθηκε πάνω από τους τρείς στην ιεραρχία, αν και νεώτερος στην κανονική επετηρίδα. (Σύμφωνα με νομικούς κύκλους διεπράχθη παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του Αρχηγού)
Το «αντιδεοντολογικό» και «ανήθικο» γεγονός τακτικά το αναπαρήγαγαν διάφορα blogs, που ασχολούνται με τα ζητήματα του Λιμενικού και του Υπουργείου, προφανώς υποκινούμενα.
Την 15η Δεκεμβρίου, παραμονή της άδειας που θα ελάμβανε λόγω ο Αρχηγός συγκαλεί Συμβούλιο Κρίσεων και ενεργεί τις κρίσεις όλων των Αξιωματικών που είχαν επανέλεθει και κάποιων επιπλέον που εκρεμμούσαν, κρίνοντας όλους, κατά πληροφορίες ως προακτέους.
Αμέσως αρχίζει νέο “κύμα” επιθέσεων, μέσω blogs και πάλι για τις κρίσεις αυτές, λόγω του χρόνου που διενεργήθηκαν και ενώ ακόμη το Λ.Σ υπάγεται στο ΥΘΥΝΑΛ και τον κ. Διαμαντίδη.
Την 19η Δεκεμβρίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι συντελεστές του blog PEIRATIKO REPORTAZ και δημοσιογράφοι ναυτιλιακού ρεπορτάζ, ο κ. Παπουτσής, δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί τις κρίσεις και θα ζητήσει επανάκριση από δευτεροβάθμιο όργανο, όπως ο νόμος του επιτρέπει (Ν. 3079/2002 αρθρ. 36-1β), μόλις το Λ.Σ υπαχθεί σε αυτόν.
Την 20η Δεκεμβρίου με το π.δ 127/2010, το Λιμενικό Σώμα υπάγεται και πάλι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον κ. Παπουτσή, ο οποίος κάνει χρήση της διάταξης (που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην ιστορία του Λ.Σ) και ζητά χωρίς αιτιολογικό, την ΕΠΑΝΑΚΡΙΣΗ ΟΛΩΝ όσων εκρίθησαν την 15 Δεκ.2010.
Μπορεί φυσικά η απόφαση του να στηρίζεται σε διάταξη Νόμου, όμως η πρωτοφανής ενέργεια αυτή ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ, που γνωρίζει το προσωπικό και διαμορφώνει τα επιτελεία που θα την υποστηρίζουν. Άλλωστε ο νομοθέτης προέβλεψε την πρόνοια της συγκεκριμένης διάταξης, κυρίως για την ευμενέστερη αντιμετώπιση του ενστόλου και όχι την δυσμενέστερη αντιμετώπιση, όπως προφανώς θα συμβεί τώρα, ιδιαίτερα με τους 3 Αξιωματικούς που παραμένουν σε δσμενή ιεραρχική θέση.
Σκοπός της παρούσας επιστολής, είναι να ενημερώσει για την μεταχείριση, την οποίαν επεφύλαξαν, στο Λ.Σ, σε εκείνους που αποφασίσαν να επιστρέψουν στην Υπηρεσία, θυσιάζοντας προσωρινά έστω το εφάπαξ, την σιγουριά, τα προνόμια και την ηρεμία της αποστρατείας και διακινδυνεύσαν να εμπλακούν στις δυσκολίες και τις παγίδες που η ενεργός υπηρεσία μπορεί να επιφυλάσσει στον κάθε ένστολο και ιδιαίτερα σε ανώτερο Αξιωματικό.
Δικαιωθήκαμε, καθώς ο κ. Υπουργός αποφάσισε να αποστρατεύσει ΜΟΝΟΝ τους τρείς και μάλιστα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΕΚΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ και βεβαίως προγενέστερη εκείνης από την οποία ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ. Και όλα αυτά τα πήγαινε - έλα με υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που υπέγραφε εν λευκώ ότι του έστελναν, χωρίς η νομική του υπηρεσία να προβάλλει ενστάσεις!!!!
Μήπως ήρθε η ώρα να επέμβει ο πρωθυπουργός για να δώσει τέρμα σ' αυτό το ανίερο πριόνισμα της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας του Λιμενικού Σώματος?
Ας ρωτήσει ο κ. Πρωθυπουργός σε ποιο άλλο από τα κράτη της Ευρώπης ή της Αφρικής γίνεται αυτό το αίσχος!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου