Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ομιλίες Παπουτσή στην Βουλή απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις Βουλευτών...

Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αθανασίου Νάκου, σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά της λαθρομετανάστευσης στην Ηγουμενίτσα κ.λπ..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι δραματική. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι δεν υπάρχει κανείς στη Βουλή των Ελλήνων, ο οποίος να αποδέχεται την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται και στην Ηγουμενίτσα και στην Πάτρα. Γιατί είναι οι ίδιες ακριβώς περιπτώσεις. Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει να εκδηλώνεται αυτό το φαινόμενο εκεί, είναι αυτό το οποίο είπατε κι εσείς και το συμμερίζομαι. Ότι πρέπει να εξαλειφθεί η οποιαδήποτε ελπίδα ότι μπορούν να φύγουν προς την Ευρώπη.

Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές πίσω από τις αντιδράσεις για την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα κρύβονται οι επιδιώξεις ορισμένων, οι οποίο λένε «γιατί τους κρατάτε εκεί; Αφήστε τους να φύγουν». Το ακούσαμε και μέσα στη Βουλή αυτό από ορισμένες πλευρές. «Αφήστε τους να φύγουν». Το ξεκαθαρίζω. Αυτό αποκλείεται να συμβεί. Γιατί αυτό θα σημαίνει την επόμενη ώρα αποβολή από της Ελλάδας από το χώρο Schengen. Μια μείζονα κρίση για τη χώρα μας.

Όσον αφορά στο πραγματικό γεγονός. Η αλήθεια είναι ότι οι Αστυνομικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του Λιμενικού δεν μπορούν μονίμως από μόνες τους να αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα. Έχουν γίνει επανειλημμένες συσκέψεις τόσο τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Και επιπλέον, επειδή αυτή η ιστορία ότι «δεν πάει κανείς στην Ηγουμενίτσα» πρέπει κάποτε να τελειώνει, έχει ήδη γίνει μια μεγάλη σύσκεψη πριν από μερικούς μήνες με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου μας τον κ. Θανάση Χριστόπουλο στην Ηγουμενίτσα. Και πριν από δεκαπέντε μέρες με ειδική αποστολή, με εντολή δική μου, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν εκεί προκειμένου να κάνει συσκέψεις με τους τοπικούς παράγοντες και με τους παράγοντες των Ενόπλων Δυνάμεων της περιοχής.

Όμως η απάντηση σε όλα αυτά τα θέματα είναι ότι σε ελάχιστο χρόνο μπορούν να απομακρυνθούν οι πάντες από εκεί με μια προϋπόθεση: ότι θα πάρουν την εντολή οι Αστυνομικοί και οι δυνάμεις του Λιμενικού για το πού θα τους πάνε. Το πού θα τους πάνε είναι το ερώτημα.

Και έρχομαι στο κεντρικό θέμα, το οποίο δεν αφορά μόνο την Ηγουμενίτσα, αφορά τους πάντες. Εάν δεν υπάρξουν Κέντρα Υποδοχής στον Έβρο και στα σύνορά μας και εάν δεν υπάρξουν Κέντρα Κράτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, και όχι ένα, αλλά δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα. Γιατί; Γιατί κανείς δεν κανείς δεν μπορεί να συλλάβει ένα μετανάστη, παράνομο, νόμιμο ή οτιδήποτε άλλο και την επόμενη στιγμή να τον διώξει για να πάει πίσω στη χώρα του. Δεν το επιτρέπουν οι Διεθνείς κανόνες, δεν το επιτρέπουν οι Νόμοι, δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας μας. Δεν το επιτρέπει ο Δικαιακός πολιτισμός τον οποίο ζούμε και διαμορφώνουμε εμείς με τα νομοθετήματά μας. Χρειάζεται η συνεργασία των πρεσβειών τους, χρειάζεται η πιστοποίηση από τις χώρες τους. Και βεβαίως χρειάζεται και η χρηματοδότηση και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται μέσα από τις διεθνείς συμφωνίες.

Αυτό είναι το κεντρικό θέμα και κάνω έκκληση. Έκκληση. Χαίρομαι που έχετε αυτή την ευαισθησία. Και κάνω έκκληση και προς τη Ν.Δ και προς τα άλλα κόμματα, να συνεργαστούν οι πάντες. Πολιτικά κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελληνικός στρατός, ιδιωτικές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή έχουν κάποιους εγκαταλελειμμένους χώρους που δεν λειτουργούν πλέον, προκειμένου να βρούμε χώρους, να τους διαμορφώσουμε με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση ώστε να διαμορφώσουμε Κέντρα Κράτησης και Κέντρα Υποδοχής. Να διαμορφώσουμε Κέντρα για τις ευάλωτες ομάδες, για γυναίκες, παιδιά, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουμε στη Διεθνή Κοινότητα.

Γιατί ούτε εκεί είμαστε εντάξει. Επειδή ακριβώς δεν έχουμε τη δυνατότητα, δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε ούτε τις καλύτερες. Είμαστε, κιόλας δακτυλοδεικτούμενοι και κατηγορούμενοι από τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όμως τι συμβαίνει - και η Ηγουμενίτσα είναι μια τέτοια περίπτωση. Όταν πάμε να σχεδιάσουμε και να εντοπίσουμε ένα χώρο για να δημιουργήσουμε ένα αντίστοιχο κέντρο ξεσηκώνονται κάποιες δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας αντιδρώντας, συμπαρασύροντας, θέτοντας άλλου είδους πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα και το αποτέλεσμα είναι ότι ακυρώνονται στην πράξη. Το γνωρίζετε εξάλλου κ. Νάκο. Γιατί και εσείς, επί της δικής σας υπουργίας, υπήρξε μια αντίστοιχη προσπάθεια δική σας και του κ. Παυλόπουλου, η οποία σταμάτησε εν τη γεννέση της επειδή ακριβώς οι τοπικές κοινωνίες είναι εναντίον των μεταναστών. Θέλουν να φύγουν οι μετανάστες, να μην υπάρχουν μετανάστες αλλά να μην έχουμε και Κέντρα Κράτησης. Να μην έχουμε Κέντρα Υποδοχής, να μην έχουμε Κέντρα Φιλοξενίας. Λοιπόν, ποια είναι η πρόταση; Τι πρέπει να κάνουμε; Μαγικό ραβδί το οποίο να «χτυπήσουμε» στο κεφάλι των μεταναστών και να εξαφανιστούν από προσώπου γης, δεν υπάρχει. Βίαιες πράξεις, δηλαδή να συλλάβουμε τους μετανάστες, να τους βάλουμε σε πλοία και να τους αφήσουμε στο έλεος των κυμάτων με εμένα Υπουργό και με την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δεν υπάρχει περίπτωση. Και ελπίζω, και με την κυβέρνηση κανενός κόμματος στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία των τοπικών παραγόντων.

Έχω, λοιπόν, πει επανειλημμένως, ο συνάδελφος κ. Κατσούρας είναι εδώ -ο οποίος αγωνιά από το πρωί μέχρι το βράδυ - και είμαστε σε συνεχή επαφή για το πώς θα διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να λυθεί το θέμα και στην Ηγουμενίτσα. Με τον κ. Δήμαρχο, πράγματι έχουμε επαφή και ο άνθρωπος κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες. Και οι τοπικοί φορείς πρέπει με κάθε τρόπο να μας υποδείξουν είτε στο Νομό Θεσπρωτίας, είτε σε άλλο Νομό, είτε στην ευρύτερη περιοχή, κάπου ένα χώρο που δεν προκαλεί τις τοπικές κοινωνίες, που δεν δημιουργεί προβλήματα ώστε να μπορέσουμε να τον διαμορφώσουμε. Αν δεν το κάνουμε αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσουμε λύση.

Δευτερολογία:

Δεν είναι μόνο Έλληνες, είναι διεθνή τα κυκλώματα και έχετε απόλυτο δίκιο ότι είναι πολλά τα λεφτά γύρω από την επιχείρηση «διακίνηση μεταναστών προς την Ευρώπη».

Δεύτερον. Φράχτης. Δεν καθυστερεί ο φράχτης. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είμαστε στη φάση της προετοιμασίας για την εκκίνηση της διαδικασίας. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις ρηματικές διακοινώσεις και τη συνεννόηση με την τουρκική Κυβέρνηση, προκειμένου να έχουμε και τη δική τους συνεργασία όσον αφορά στην κατασκευή και προχωράμε.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα. Αναφερθήκατε προηγουμένως στο σκάνερ για παράδειγμα. Συμφωνώ απολύτως, είναι απαραίτητο. Και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στο λιμάνι της Πάτρας, οι Οργανισμοί Λιμένος, γιατί είναι δικό του θέμα, είναι ανώνυμη εταιρεία, δεν είναι ευθύνη του κράτους, έπρεπε να το είχαν εγκαταστήσει. Ξέρω ότι έχουν ενδιαφερθεί. Η Πάτρα έχει μάλιστα υποβάλει και αντίστοιχες προτάσεις. Η καθυστέρηση όμως είναι με βάση τους κανονισμούς που εμείς έχουμε φτιάξει. Είναι με βάση τους νόμους που εμείς έχουμε κάνει. Γιατί; Γιατί νομοθετούμε και λειτουργούμε πολιτικά με πρώτο κριτήριο την καχυποψία απέναντι στον άλλο, απέναντι σε εκείνον που κυβερνά. Και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ενάμισης χρόνος για να εγκριθεί το εάν και κατά πόσο θα υπάρξει διαγωνισμός για το σκάνερ της Πάτρας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις Πολεοδομίες. Για να μετατρέψουμε ένα στρατόπεδο σε Κέντρο, χρειάζεται μία στατική μελέτη. Είναι δύο μήνες που ζητάω να πάνε οι τεχνικοί αξιωματικοί του Στρατού και ένας τοπογράφος προκειμένου να βοηθήσει στη στατική μελέτη των υπαρχόντων κτιρίων και που θα αναλάβουν στη συνέχεια οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου μας και δεν έχω απάντηση. Την Παρασκευή, μεθαύριο θα επισκεφτούν ένα από αυτά τα κέντρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Τοπικές κοινωνίες και πολιτικός κόσμος με ανοιχτό πνεύμα και πλήρη κατανόηση των συνθηκών, πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη ζωή και των παράνομων μεταναστών, αλλά στέλνοντας ένα αποφασιστικό μήνυμα παντού: ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, δεν προσφέρεται για περισσότερους μετανάστες από αυτούς που αντέχει, γιατί δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία, και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε από την Ελλάδα να μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση οι παράνομοι μετανάστες. Σε αυτή την κατεύθυνση ακριβώς και επειδή το μεγαλύτερο θέμα είναι οι διακινητές και τα δίκτυα των διακινητών, εμείς συνεργαζόμαστε όχι μόνο με τις υπηρεσίες των υπολοίπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απαιτούμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Europol και τον Frontex να εντοπίζουν αυτά τα κυκλώματα και να αποτελεί ένα βασικό στόχο της κοινής δράσης των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Σας ευχαριστώ



Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση, του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Ευάγγελου Αντώναρου, σχετικά με τη συνθήκη Schengen και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών κ.α

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής: Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μία περίοδο σοβαρών προβληματισμών και αλλαγών.

Και η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση, η οποία αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργεί ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας, το οποίο φέρνει με τη σειρά του στο προσκήνιο την υπόθεση των παράνομων μεταναστευτικών ροών που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ευρώπη.
Αυτό οδηγεί τα κράτη-μέλη σε πολλούς προβληματισμούς, αναζητήσεις, νέες θέσεις και νέες προτάσεις. Όπως αναφερθήκατε κι εσείς, κύριε συνάδελφε, υπήρξε τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα μετά την κρίση μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας, μία κοινή επιστολή του κ. Σαρκοζί και του κ. Μπερλουσκόνι προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με την οποία ζητούσαν να συζητήσει το Συμβούλιο το ενδεχόμενο τροποποίησης κάποιων από τους όρους της Συνθήκης του Schengen.
Την ίδια ημέρα, χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση, η ελληνική κυβέρνηση, με δήλωση δική μου, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Δρούτσα, καταστήσαμε σαφές ότι για την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή η επαναφορά στην προ-ενωσιακή περίοδο.
Στην περίοδο, δηλαδή, των διακρατικών σχέσεων και του περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης των ευρωπαίων πολιτών στις χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, βεβαίως, στις χώρες Schengen.
Από εκεί και πέρα, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως θα έχετε παρακολουθήσει, χθες παρουσίασε μία έκθεση με ορισμένες ιδέες, μία δέσμη ιδεών, τις οποίες μάλιστα πρόκειται να συζητήσουμε ακριβώς την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες.
Σε αυτήν την έκθεση παρουσιάζονται ορισμένες νέες προσεγγίσεις, οι οποίες δεν αφορούν αλλαγή του Schengen- και αυτό μας ικανοποιεί, γι’ αυτό εξέφρασα επισήμως χθες την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης-, αλλά προτείνουν ορισμένες ιδέες προκειμένου να ενισχυθεί ο μηχανισμός αξιολόγησης των συνοριακών ελέγχων - κάτι το οποίο είναι σωστό κι εμείς το επιδιώκουμε.

Και δεύτερον, αναφέρονται στη δυνατότητα που δίνει η ίδια η Συνθήκη του Schengen, σε έκτακτες περιπτώσεις, σε ειδικές περιπτώσεις, να ενισχύονται οι συνοριακοί έλεγχοι όταν υπάρχουν έκρυθμες καταστάσεις, προφανώς για να καλύψουν την αντίδραση της Γαλλίας, η οποία για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια έβαλε στα σύνορα με την Ιταλία πεζές περιπολίες, προκειμένου να γίνονται έλεγχοι.

Και για να έρθω στην αμέσως επόμενη ερώτηση του κ. Νάκου, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα, η Ελλάδα εδώ και καιρό δέχεται την κριτική των αξιολογητών του Schengen, επειδή ακριβώς κάνουμε ελέγχους στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Γι’ αυτό το λόγο, βρήκα την ευκαιρία χθες ξανά και επανέφερα την πάγια θέση μας ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα και στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα, εμείς θα συνεχίσουμε τους ελέγχους μας, όχι κατ΄ ανάγκη διαβατηριακούς, εντός των λιμανιών, αλλά θα μπορούσαμε κάλλιστα σε ευρύτερες ζώνες, να δημιουργούμε ζώνες, όπου μπορούμε να επεκτείνουμε την δραστηριότητά μας.

Τώρα, όσον αφορά τις εξελίξεις στη Νότια Μεσόγειο ή στη Βόρεια Αφρική, όπως ακριβώς θέλετε να το δείτε, η πραγματικότητα είναι ότι από την πρώτη στιγμή ήμασταν η πρώτη χώρα η οποία συγκαλέσαμε σε εθνικό επίπεδο σύσκεψη των υπηρεσιών της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ακριβώς για να έχουμε μια συντονισμένη δράση και προετοιμασία.
Και ευθύς εξαρχής, πριν ακόμη ξεκινήσει η υπόθεση της Λιβύης, ήδη σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό έχουμε αναπτύξει μια ζώνη πλοίων του Λιμενικού Σώματος που έχει, κατά κύριο λόγο, ρόλο προστασίας των θαλασσίων συνόρων, συνεπικουρούμενο, όμως, από τη φρεγάτα «Έλλη» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και σε ετοιμότητα είναι άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού νότια της Κρήτης, προκειμένου, ακριβώς, να δημιουργήσουμε μια θαλάσσια, αν θέλετε, επιτήρηση, για να μην έχουμε τα αντίστοιχα φαινόμενα με την Ιταλία.
Ταυτόχρονα, ζητήσαμε την επέκταση της δράσης του FRONTEX στις θαλάσσιες επιχειρήσεις του, κάτι το οποίο έγινε - ήδη υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα σκάφος της Ρουμανίας, που μας διατέθηκε και ένα ελικόπτερο της Πορτογαλίας, οι άλλες χώρες αρχίζουν σιγά-σιγά και αυτές και διαθέτουν δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή διατίθενται και άλλες δυνάμεις στην περιοχή της Μάλτας και της Ιταλίας.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με το FRONTEX, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το γεγονός δε ότι μέχρι στιγμής στην Κρήτη, την Ρόδο, στα νησιά μας, τη Ν. Πελοπόννησο δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της επιτήρησης και της ζώνης που δημιουργήσαμε ευθύς εξαρχής

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:
Πράγματι έχετε δίκιο, ορισμένα από τα σκάφη του Λιμενικού ευρίσκοντο εκτός λειτουργίας, όχι γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά ή δεν υπάρχουν χρήματα αλλά επειδή ολόκληρο το ελληνικό δημόσιο και βεβαίως και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επομένως και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες όπου δεν εγκρίνονται οι πιστώσεις. Είναι κάτι για το οποίο επαναλαμβάνω συμμερίζομαι την αγωνία σας.
Είναι κάτι που επαναλαμβάνω το έχω θέσει στο αρμόδιο υπουργείο. Όμως, από την άλλη πλευρά κάνουμε όλοι μια προσπάθεια προκειμένου να συμβιβαστούμε με τους νέους κανόνες δημοσιονομικού ελέγχου.
Δεν εγκρίνονται, λοιπόν, οι πιστώσεις εάν υπάρχουν ανεκτέλεστες δαπάνες στα εντάλματα του παρελθόντος. Αυτό όμως, σιγά-σιγά με πολύ μεγάλη προσπάθεια, βελτιώνεται και ήδη αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά τα σκάφη. Για τον ίδιο λόγο εξάλλου υπάρχουν και τα αντίστοιχα προβλήματα στην Ελληνική Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Διότι έχουμε ακριβώς το ίδιο θέμα. Είναι θέμα εφαρμογής των νέων κανόνων δημοσιονομικού ελέγχου, τους οποίους κανόνες δεν έχει μάθει να τους εφαρμόζει η ελληνική διοίκηση και επιπλέον έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο βάρος του παρελθόντος, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αμέσως. ‘Όμως το ξεπερνάμε.
Δεύτερον, όσον αφορά τη συνεργασία των Κρατών μελών του Νότου.

Έχω συμμετάσχει σε δύο συνεδριάσεις σε επίπεδο Υπουργών, Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας , Κύπρου και Ελλάδας. Μία στη Ρώμη και μια στη Λευκωσία, πριν από δέκα μέρες, όπου ακριβώς έχουμε δημιουργήσει αυτό το δίκτυο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Β. Αφρική πρώτον και δεύτερον, μιας συντονισμένης προσπάθειας στα ζητήματα που αφορούν τις παράνομες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και έχουμε καταθέσει και τις προτάσεις μας οι Υπουργοί των Κρατών του Νότου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές, στον κανονισμό του Δουβλίνο ΙΙ, -μια θέση που επανειλημμένως έχω παρουσιάσει στο Συμβούλιο Υπουργών- και ταυτόχρονα για μια αλλαγή του καθεστώτος της ανάληψης των βαρών των μεταναστών και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεδομένου ότι δεν σημαίνει ότι οι χώρες οι οποίες είναι πύλες εισόδου αποτελούν και τον τελικό προορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών, ούτε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, ούτε θέλουν να μείνουν στη Μάλτα. Ο βασικός τους στόχος αφορά τα κεντρικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορά τις χώρες του Βορρά. Και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επιτρέψουμε με την ανάπτυξη μιας ιδιόμορφης αντίθεσης, Βορρά Νότου.
Αντίθετα, πρέπει να επιδεικνύεται σε κάθε βήμα, σε κάθε πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καταγράφεται η Κοινοτική Αλληλεγγύη, να αναλαμβάνονται νέες πρωτοβουλίες και βεβαίως να κάνουμε τροποποιήσεις –αν θέλετε- και των κανονισμών.
Επί τη ευκαιρία, εν όψει μάλιστα, της νέας έγκρισης του κανονισμού του Frontex που πρόκειται να γίνει το Συμβούλιο Υπουργών του Ιουνίου, ήδη, έχω ζητήσει την επέκταση του ρόλου.

Πέρα από τις διαδικασίες αποτροπής, να υπάρχει και ρόλος του Frontex όσον αφορά την επιστροφή των παράνομων μεταναστών προς τις χώρες τους, όταν συλλαμβάνονται.
Τα λέω αυτά γιατί αποτελούν πράγματι κοινές προσπάθειες απ΄ όλα τα κράτη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που είναι μεγάλο και είναι πράγματι πολύ σοβαρό. Η Ευρώπη για πολλά χρόνια καθυστέρησε. Κοινή μεταναστευτική πολιτική δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα. Υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχουν προσεγγίσεις. Ούτε η πολιτική Ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει, τώρα γίνονται οι προσπάθειες.
Τέλος, όσον αφορά το παράδειγμα της Γερμανίας, θέλω να επιβεβαιώσω ότι πράγματι έτσι είναι. Το έχω καταγγείλει στο Συμβούλιο Υπουργών επανειλημμένως. Κάνουν ελέγχους πράγματι, στη φυσούνα του αεροπλάνου ή μέσα στο αεροπλάνο, δειγματοληπτικούς, δεν είναι μόνιμοι και δεν το κάνουν μόνο με την Ελλάδα.

Το κάνουν και με άλλες χώρες, ακριβώς επικαλούμενοι ένα άρθρο της Συνθήκης του Schengen –στο οποίο αναφέρθηκα και προηγουμένως- το οποίο τους επιτρέπει τα Κράτη-Μέλη, πριν τους διαβατηριακούς ελέγχους να κάνουν κάποιους τέτοιους ελέγχους.
Σε κάθε περίπτωση αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και θα το κάνουμε στην περίπτωση Ηγουμενίτσας και Πάτρας. Το κάνουμε ήδη, στα αεροδρόμιά μας. Το κάνουμε σε συνεργασία μάλιστα με τους αστυνομικούς συνδέσμους Γαλλίας, Γερμανίας που συμμετέχουν στο διαβατηριακό έλεγχο εδώ στα ελληνικά αεροδρόμια.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας προκειμένου να παραμείνει η Ευρώπη της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών ως έχει. Προκειμένου να περιφρουρήσουμε το κοινοτικό κεκτημένο όπως διαμορφώθηκε με τα χρόνια, στη διαδικασία εξέλιξης του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Προκειμένου να παραμείνουμε σε αυτή την Ευρώπη που γνωρίσαμε, που θέλαμε, για την οποία πάλεψαν οι λαοί της Ευρώπης και που οικειοθελώς οι λαοί της Ευρώπης οικοδόμησαν όλα αυτά τα χρόνια.
Τα πισωγυρίσματα και οι ιδέες σε πισωγυρίσματα, νομίζω ότι απλώς αναφέρονται μόνο σε πολιτικές ηγεσίες οι οποίες αισθάνονται αδύναμες ή αισθάνονται ότι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να πάρουν αποφασιστικά μέτρα. Εμείς ανήκουμε σε μία άλλη γενιά πολιτικών, σε μια άλλη κατηγορία. Και είμαστε μια χώρα που δώσαμε μάχη για την προσαρμογή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουμε αυτά τα κεκτημένα να τα διατηρήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: