Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αποτελέσματα εργασιών Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΞΙ.Α.

Συνεδρίασε την 24/05/2011 , ημέρα Τρίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας στην έδρα της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. (Μεσογείων 96 – Αθήνα), με θέματα συζήτησης:

1. Καθορισμός ημερομηνίας και τόπου διεξαγωγής του 20ου Εκτάκτου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας.
2. Συζήτηση – Προτάσεις μελών του Δ.Σ. ενόψει της εφαρμογής του νέου μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων και της κατάστασης των Επικουρικών μας Ταμείων.

3. Ενημέρωση από τον Νομικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας για τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του Ν. 3938/2011 «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις».

Έγινε συζήτηση για τα παραπάνω και

Α. Αναφορικά με τον χρόνο και τόπο διεξαγωγής του 20ου Έκτακτου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ομόφωνα αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί την 8 και 9/7/2011 στην Αθήνα. Παράλληλα αποφασίσθηκε όπως οι έχοντες το δικαίωμα και επιθυμούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ή άλλο συλλογικό όργανο, στο οποίο προβλέπεται η συμμετοχή μας, μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση στα γραφεία της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. μέχρι και την 15:00΄ ώρα της 8ης Ιουνίου 2011. Για το θέμα αυτό, θα υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις με έτερο έγγραφο μας προς τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας.

Β. Από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, έγινε αναλυτικότερη ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης που είχαν αντιπροσωπείες των Προεδρείων των Ομοσπονδιών Π.Ο.ΑΞΙ.Α. και Π.Ο.ΑΣ.Υ. με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ., τόσο για τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά μας, όσο και για τις απαντήσεις που λάβαμε. Ειδικότερα, όσον αφορά το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζεται από την Κυβέρνηση για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, επαναφέραμε την διαχρονική θέση της Ομοσπονδίας μας, ότι δηλαδή απαιτείται εξορθολογισμός του ισχύοντος μισθολογίου για τους ένστολους, με την κατάργηση επιδομάτων και ενσωμάτωση τους στον Βασικό Μισθό, όπου έχει συμβεί ήδη για τους υπόλοιπους εργαζομένους του Δημοσίου Τομέα από το 2002. 
Σε καμία περίπτωση όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε περαιτέρω μείωση των συνολικών αποδοχών μας, καθώς ήδη έχουμε υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τους υπόλοιπους Δημοσίους Υπαλλήλους από την περυσινή μείωση των επιδομάτων μας κι αυτό λόγω του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθολογίου μας. Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε τη σύσταση επιτροπής που θα επεξεργαστεί έγκαιρα το ζήτημα, το οποίο και απεδέχθη ο κ. Υπουργός.
Ζητήσαμε να εξαιρεθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τον κανόνα μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, για όλους τους λόγους που αναπτύξαμε και η θέση του κ. Υπουργού είναι θετική και ευελπιστεί στην ικανοποίηση του αιτήματος από το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο έχει καταθέσει ανάλογο αίτημα.
Για τα θέματα της περιστολής των λειτουργικών δαπανών, που έχει ως γνωστόν επιφέρει τεράστια δυσλειτουργία στον Οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ. και για την καθυστέρηση της καταβολής των εκτός έδρας αποζημιώσεων που επίσης τέθηκαν από την Ομοσπονδία μας, ο κ. Υπουργός επανέλαβε την γνωστή θέση, ότι οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στην εκταμίευση κονδυλίων, οφείλονταν ως τώρα στην ενταλματοποίηση των ανεξόφλητων δαπανών για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και τις λειτουργικές ανάγκες προηγούμενων ετών και όχι στην έλλειψη κονδυλίων.
Όσο αναφορά τα πενθήμερα και τα νυχτερινά, ενημερώσαμε τον κ. Υπουργό ότι η Ομοσπονδία μας με επιστολή της έγκαιρα έχει προειδοποιήσει τόσο την Πολιτική όσο και την Φυσική Ηγεσία, ώστε να ενεργήσουν για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα της περσινής περιόδου, όταν ως γνωστόν είχαν εξαντληθεί από το μήνα Σεπτέμβριο.
Έγινε μακρά και διεξοδική συζήτηση για τα τελευταία γεγονότα (Κερατέα, Κέντρο Αθηνών, εγκληματικότητα, βία κ.α. ) και για την ανάγκη αναθεώρησης των κανόνων εμπλοκής των αστυνομικών δυνάμεων που ενεργούν ή επιχειρούν σε διαμαρτυρίες, πορείες και άλλες εκδηλώσεις και τονίσθηκε η ανάγκη ύπαρξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιστημονικής υποστήριξης.
Σε κάθε περίπτωση επαναφέραμε το αιτούμενο για άμεση μεταρρύθμιση της ΕΛ.ΑΣ. με όρους κοινωνίας και δημοκρατίας.
Τέλος, αναφορικά με το σύστημα κρίσεων-προαγωγών τονίσθηκε η αναγκαιότητα άμεσης τροποποίησης του, καθώς το ισχύον πλέον έχει ξεπεραστεί -είναι κοινό μυστικό ότι είναι αναξιοκρατικό- και δημιουργεί συνταξιούχους Αξιωματικούς 48 και 49 ετών, με ευθύνη των υπηρεσιακών συμβουλίων που για ακόμη μία φορά ακολούθησαν την πεπατημένη προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα μεταξύ των συναδέλφων, φαινόμενο που δυστυχώς ύστερα από πολλά έτη παρατηρήθηκε ιδίως φέτος κατά κόρον.

Γ. Από τα θέματα που απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο, ήταν και η κατάσταση των επικουρικών ταμείων και του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. Μετά από σχετική ενημέρωση που είχαμε από τον εκπρόσωπό μας που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση είναι μεν δύσκολη αλλά διαχειρίσημη, καθώς αυτά δεν αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε απόφαση είτε για μείωση των επικουρικών συντάξεων είτε του χορηγούμενου εφάπαξ με πρόσχημα το πόρισμα των αναλογιστικών μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα μας βρει κάθετα αντίθετους. 
Σε κάθε περίπτωση όμως, είμαστε στη διάθεση τόσο του αρμόδιου Υπουργείου όσο και των Διοικήσεων των ταμείων για να καταθέσουμε αφενός τις θέσεις μας και αφετέρου να παράσχουμε τη συνδρομή μας, σε οποιοδήποτε μέτρο απαιτηθεί και θα στοχεύει στη βιωσιμότητα των ταμείων, με την θεσμοθέτηση ενός δικαιότερου τρόπου απονομής τόσο των μερισμάτων όσο και του χορηγούμενου στους δικαιούχους εφάπαξ.

Δ. Τέλος, από τον νομικό μας σύμβουλο έγινε ενημέρωση για την κατάθεση από τον ίδιο στις 6/05/2011, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφοράς -σε υλοποίηση απόφασης του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας- για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης του ΜΤΣ, το οποίο οδηγήθηκε στην πτώχευση και στην αδυναμία καταβολής των μερισμάτων και των Β.Ε.Α. στους δικαιούχους, λόγω της κακομεταχείρισης που υπήρξε από τις διορισμένες διαχρονικά διοικήσεις του Ταμείου από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠ.ΕΘ.Α.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Χθες, μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πήραμε μια πρόγευση από τα νέα μέτρα που πρόκειται να εξειδικευτούν εντός των προσεχών ημερών και τα οποία και πάλι στόχο έχουν τα μόνιμα υποζύγια δηλαδή, τους απλούς εργαζόμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι όχι μόνον τα δύσκολα δεν πέρασαν όπως μας διαβεβαίωναν μέχρι σήμερα οι Κυβερνώντες, αλλά δυστυχώς ότι τα χειρότερα έρχονται. 
Στο χέρι μας είναι να αντιδράσουμε και να αποκρούσουμε τη νέα επιδρομή στην τσέπη μας που ετοιμάζει η Κυβέρνηση, αφαιρώντας μας και τα τελευταία ψιχία που μας έχουν απομείνει με την εφαρμογή και πάλι της γνωστής και αποτυχημένης όπως αποδείχθηκε στην πράξη μέχρι τώρα συνταγής, δηλαδή φόροι, και πάλι φόροι, μείωση συντάξεων και αποδοχών.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας, διαχρονικά ουδέποτε σύρθηκε σε κομματικές και ιδεολογικές στοχεύσεις ή επιδιώξεις και πάντα βάζαμε το συλλογικό πάνω από το ατομικό, πιέζοντας με κάθε τρόπο τους Κυβερνώντες να κάνουν πράξη τα λόγια.
Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε όμως την απογοήτευσή μας γιατί δυστυχώς στα λόγια όλοι αποδεικνύονται άριστοι. Αλλά…στα έργα πολλές φορές ολίγιστοι, αναποτελεσματικοί και ενίοτε τραγικοί.

Συναδέλφισσα και συνάδελφε,

Από εμάς εξαρτάται αν θα ανατραπούν συμπεριφορές και ενέργειες και αυτό θα γίνει με την ενδυνάμωση του Συνδικαλιστικού μας Κινήματος, αρχής γενομένης με την μαζική συμμετοχή μας κατά τις προσεχείς αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία στις Πρωτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Ενώσεις μας σε όλη την Ελλάδα.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: