Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, για νέα μέτρα στο κέντρο της Αθήνας, την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών, το φράχτη, τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης και το πρόγραμμα επαναπατρισμού

Συνέντευξη Τύπου:
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας. Θέλησα να κάνουμε σήμερα αυτή τη συνάντηση, προκειμένου να σας παρουσιάσω πιο αναλυτικά αυτά τα οποία συζητήσαμε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με το σχέδιο αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας, την πολιτική δηλαδή που αφορά το δικό μας Υπουργείο και η οποία εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για το κέντρο της Αθήνας.
Πρώτα απ’ όλα, όπως γνωρίζετε, εδώ και μερικούς μήνες, έχουμε συγκροτήσει μια ειδική δύναμη αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας με τακτικό Διοικητή. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουμε τις επιχειρήσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις ενισχύονται ή απομειώνονται ανάλογα με τις γενικότερες υποχρεώσεις τις οποίες έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις για την περιφρούρηση διαφόρων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται είτε για μέτρα τάξης κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων, ή αν υπάρχουν άλλα γεγονότα.

Όμως, ο σχεδιασμός που αφορά το κέντρο της Αθήνας, κι όχι μόνο το ιστορικό κέντρο, αλλά συνολικά την πόλη και τις γειτονιές είναι συγκεκριμένος, αυτός θα λειτουργεί και αυτός θα εφαρμόζεται, καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Επιτρέψτε μου να παρουσιάσω το σχεδιασμό αυτό συγκεκριμένα:

  1. Πρώτα απ’ όλα, καθημερινές εποχούμενες περιπολίες σε τρεις βάρδιες, των ομάδων της δίκυκλης αστυνόμευσης, της ΔΙΑΣ και της ομάδας ΖΗΤΑ.
  2. Στα κεντρικά σημεία της Αθήνας θα διατίθενται διμοιρίες των μέτρων τάξης σε δυο βάρδιες και θα εκτελούν πεζές περιπολίες, διαρκείς ελέγχους και προσαγωγές όπου απαιτούνται.
  3. Στο κέντρο της πόλης καθώς και στα διαμερίσματα και τις γειτονιές, θα περιπολούν Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με οχήματα και σε τρεις βάρδιες.
  4. Θα έχουμε καθημερινές πεζές περιπολίες Αστυνομικών και ειδικών φρουρών σε πολλές από αυτές με συμμετοχή και αστυνομικών σκύλων περιπολίας.
  5. Σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας, θα διατίθενται ομάδες πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος.
  6. Στις γειτονιές της Αθήνας θα υπάρχει ανάπτυξη των Αστυνομικών σε δυο βάρδιες για την αντιμετώπιση κλοπών και ληστειών.
  7. Σε συγκεκριμένες περιοχές θα γίνονται καθημερινές επιχειρήσεις των ομάδων Αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών και της Υπηρεσίας Ηθών, για την αντιμετώπιση της πορνείας.
  8. Εναλλάξ ανά ημέρα και περιοχή, αλλά σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θα πραγματοποιούνται μεγάλες, μαζικές επιχειρήσεις γενικών αστυνομικών ελέγχων.
  9. Επίσης, θα πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα μαζική επιχείρηση, ειδική επιχείρηση για ναρκωτικά, κυρίως στις περιοχές εκείνες που παρατηρείται μεγάλη παρουσία μικροδιακινητών και χρηστών. Όπως επίσης μια φορά την εβδομάδα μαζικές επιχειρήσεις για τις περιοχές όπου συχνάζουν εκδιδόμενα πρόσωπα, και στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, εκεί που αναπτύσσονται τον τελευταίο καιρό.
Βεβαίως εδώ υπενθυμίζω, για την πλήρη κατανόηση του εγχειρήματος, ότι οι άνευ αδείας εκδιδόμενες επ' αμοιβή, τιμωρούνται μόνο σε βαθμό πταίσματος και επομένως η σύλληψή τους αντιμετωπίζει δυσκολίες και δυσχέρειες, σύμφωνα πάντοτε με το νόμο 3904/2010.
10. Θα συγκροτούνται ομάδες Αστυνομικών οι οποίες θ’ αποτελούνται από έναν βαθμοφόρο και 4 Αστυφύλακες ή ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι σύμφωνα με τις οδηγίες του Διοικητή των Δυνάμεων του Ειδικού Σχεδιασμού Αστυνόμευσης της Αθήνας θα εκτελούν ελέγχους σε πάσης φύσεως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Υπ' όψιν και εδώ, για την πλήρη κατανόηση του εγχειρήματος, ότι η αρμοδιότητα ελέγχου για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχει μεταβιβαστεί με το νόμο 3731/2008 στη Δημοτική Αστυνομία.
11. Δυο φορές την εβδομάδα θα συγκροτούνται συνεργεία στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι της Περιφέρειας, υπάλληλοι του Δήμου της Αθήνας και με την παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού για την πραγματοποίηση αυτοψιών, ελέγχων, σε εγκαταλελειμμένα παλαιά κτίρια όπου διαμένουν κυρίως αλλοδαποί.
12. Θα γίνονται συνεχείς στοχευμένες δράσεις για τις συλλήψεις ημεδαπών και αλλοδαπών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται είτε ενήλικους είτε ανήλικους μετανάστες στα κυκλώματα επαιτείας.
13. Θα συγκροτούνται μικτά κλιμάκια ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, σε τρεις βάρδιες, στο κέντρο της Αθήνας όσον αφορά για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της πόλης τις απογευματινές ώρες, εφ' όσον διατεθούν από το Δήμο οι αντίστοιχες δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας μετά τις 6 η ώρα το απόγευμα.
Αλλά όπως ο ίδιο ο Δήμαρχος ο κ. Καμίνης έχει ήδη ανακοινώσει, προτίθεται να μας διαθέσει δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας και γι ‘αυτή την περίπτωση.
14. Δύο τουλάχιστον φορές την εβδομάδα και πάντοτε ανάλογα με τις πληροφορίες που υπάρχουν και τις εκτιμήσεις που γίνονται με την ευθύνη του Τακτικού Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων για το σχεδιασμό της Αθήνας, θα συγκροτούνται συνεργεία με τη συμμετοχή Αστυνομικών, υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, υπαλλήλων της Περιφέρειας, της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας καθώς επίσης και Εισαγγελέα για τον εντοπισμό αποθηκών, πηγών τροφοδοσίας των προϊόντων παραεμπορίου.
Κι εδώ πάλι για την πλήρη κατανόηση του εγχειρήματος, υπενθυμίζω ότι η αρμοδιότητα ελέγχου για την τήρηση των διατάξεων για το υπαίθριο εμπόριο με το νόμο 3731/2008 έχει μεταβιβαστεί στη Δημοτική Αστυνομία.
15. Το Υπουργείο μας θα οργανώσει μια καμπάνια με σκοπό την καταγραφή και την εθελουσία επιστροφή των μεταναστών, όπως επίσης και για την υποστήριξη των διαδικασιών των αναγκαστικών επιστροφών. Ήδη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας λειτουργεί μια ειδική ενότητα που μεταφέρει πληροφορίες για τους μετανάστες, σε 4 γλώσσες, σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν να συμμετάσχουν στα προγράμματα εθελούσιων επιστροφών.
16. Στο Πρόγραμμα Εθελοντικού Επαναπατρισμού εμείς διαμορφώνουμε ένα ελκυστικό θα έλεγα πακέτο προσφοράς για τους μετανάστες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
  • Όποιος δηλώνει ότι θέλει να αποχωρήσει και είναι παράνομος μετανάστης, γι' αυτόν θα εκδίδεται απόφαση απέλασης χωρίς κράτηση,
  • θα εκδίδεται το εισιτήριο από εμάς,
  • θα εξασφαλίζεται η μετακίνησή του στο αεροδρόμιο,
  • δεν θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση του μετανάστη
  • δεν θα καταγράφεται στον κατάλογο των ανεπιθύμητων δηλαδή στην black list στη μαύρη λίστα.
  • διερευνάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα μιας μικρής χρηματοδότησης για τα πρώτα έξοδα επιστροφής στην πατρίδα του και κυρίως στη μετακίνησή του από την πρωτεύουσα του κράτους που προέρχεται μέχρι να πάει στη δική του περιοχή.


Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι μόνο της Αθήνας αλλά και των άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκατάστασης Ρομά, θα ξεκινήσουμε συντονισμένες ενέργειες και κοινές επιχειρήσεις και αναφέρομαι κυρίως στην περιοχή του Βοτανικού και του Ασπρόπυργου όπου ήδη τα προβλήματα διογκώνονται.
Τέλος θέλω να υπενθυμίσω και θα στείλω και επιστολή προς όλους τους δημάρχους και στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων αλλά κυρίως τους δημάρχους εδώ του λεκανοπεδίου Αττικής, με την οποία θα τους υπενθυμίζω τη δυνατότητα που έχουν για να συγκροτήσουν τα Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας στις περιοχές τους, κάτι, το οποίο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο αυτή την περίοδο. Υπενθυμίζω σε όλους ότι τα Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας θεσμοθετήθηκαν το 2003 επί υπουργίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έκτοτε όμως ουδέποτε και πουθενά δεν έχουν υλοποιηθεί.
Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικής σημασίας μέτρο με τη συμμετοχή πολιτών ενεργών πολιτών, επιστημόνων, τοπικούς φορέων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των ενεργών πολιτών στις περιοχές που θα μπορούσαν κάλλιστα να δημιουργήσουν τοπικά προγράμματα πρόληψης της εγκληματικότητας και σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα τα οποία αφορούν το Υπουργείο μας και επηρεάζουν βεβαίως με τον έναν με τον άλλο βαθμό το κέντρο της Αθήνας δηλαδή τη μεγάλη συμμετοχή των μεταναστών. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη λειτουργία των δυο ανεξάρτητων και αυτόνομων Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας για τη λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και των Κέντρων Κράτησης των μεταναστών. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και τοποθετήθηκαν οι δυο Διευθυντές. Προχωρεί η στελέχωσή τους μέσα από τις διαδικασίες που παρακολουθεί και δρομολογεί το Υπουργείο Εσωτερικών για τις μετατάξεις ή τις αποσπάσεις των υπαλλήλων και όπου χρειαστεί θα υπάρξουν και νέες προσλήψεις.
Αλλά στο μεταξύ ήδη λειτουργούν οι νέες Επιτροπές για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στη χώρα μας, πέντε νέες Επιτροπές σύμφωνα με το νέο νόμο έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία. Υπενθυμίζω στη σύνθεσή τους συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών ή Δικαιοσύνης, συνήθως είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ένας εκπρόσωπος που μας προτείνει η Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτές οι Επιτροπές λειτουργούν, πρέπει να πω ότι σε πρώτη φάση είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα, τρεις εξ αυτών ασχολούνται με τα αιτήματα του παρελθόντος και δυο με τα νέα αιτήματα δευτέρου βαθμού.
Όσον αφορά όμως τις αιτήσεις πρώτου βαθμού , η εξέταση γίνεται κανονικά όπως προβλέπεται σύμφωνα με τη νομοθεσία και θέλω να πω ότι από τις 10 του Ιανουαρίου που έχουν ξεκινήσει οι Επιτροπές, έχουν δεχτεί 2.159 αιτήσεις. Εξέτασαν 2.078, απορρίφθηκαν 1.730, έγιναν δεκτές 161. Αυτές οι 1.730 έκαναν προσφυγή κατ' ευθείαν στο δεύτερο βαθμό εκ των οποίων οι αντίστοιχες Επιτροπές δευτέρου βαθμού έχουν ήδη καλέσει 442 άτομα. Εξετάστηκαν 272 απορρίφθηκαν 147. Αλλά βεβαίως σύμφωνα με τη νομοθεσία όπως γνωρίζετε αυτοί οι 147 έχουν δικαίωμα προσφυγής στα διοικητικά Δικαστήρια.
Αυτά σας τα λέω για να πω ότι ήδη το σύστημα με τη νέα του μορφή, μετά τη μεταρρύθμιση, έχει αρχίσει να λειτουργεί και τουλάχιστον στον πρώτο βαθμό λειτουργεί ικανοποιητικά, έως εξαιρετικά ικανοποιητικά.
Όσον αφορά τώρα το βάρος του παρελθόντος, που υπενθυμίζω ότι είναι 47.000. Εκεί εκ των πραγμάτων εάν ακολουθήσουμε τους καλύτερους δυνατούς ρυθμούς θα χρειαστούμε χρόνια, πολλά χρόνια.
Γι' αυτό το λόγο σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., σε συνεργασία με την «EASO» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Άσυλο, η οποία μάλιστα από το τέλος Μαΐου θα μας ενισχύσει με 56 περίπου εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες, θα μεταφέρουμε την εμπειρία άλλων κρατών που αντιμετώπισαν βάρος παρελθόντος μεγάλο και θα κάνουμε ομαδοποιήσεις.
Ήδη ξεκινούν οι διαδικασίες των ομαδοποιήσεων σε αιτήματα παρελθόντος, σε αιτήματα κάποιων που δεν βρίσκονται ή δεν υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Θα δοθεί μια προτεραιότητα στις περιοχές εκείνες που εκ των πραγμάτων όσοι προέρχονται από αυτές δικαιούνται άσυλο. Πάντως ήδη έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν. Από τις 20 Ιανουαρίου που έχουν τεθεί σε λειτουργία αυτές οι Επιτροπές ήδη έχουν προσκληθεί 464, προσήλθαν 189 αυτό δείχνει ότι κάποιοι δεν εμφανίζονται, ή λείπουν, ή δεν είναι εδώ ή έχουν φύγει. Από τους 189 ήδη εξετάστηκαν 148 και απορρίφθηκαν 11.
Εάν αυτό το κάνετε σε ποσοστό μιλούμε για τρομακτική αλλαγή και τρομακτική βελτίωση, δηλαδή πάνω από 30% όπως βλέπετε. Ποσοστό, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όπως καταγράφεται στα ευρωπαϊκά στοιχεία τα οποία έχουμε.
Αυτά τα στοιχεία σας τα αναφέρω απλώς για να έχουμε υπόψη μας πως ακριβώς κινούμαστε. Ταυτόχρονα στο τελευταίο οκτάμηνο, δηλαδή από την περίοδο που βρίσκομαι εγώ εδώ στο Υπουργείο αυτό, έχουν απελαθεί 20.000 μετανάστες και βρίσκονται στα κρατητήρια της Αστυνομίας όχι των φυλακών, 2.100 αλλοδαποί.
Επίσης έχουν μετακινηθεί με το Πρόγραμμα Εθελοντικού Επαναπατρισμού τους τελευταίους μήνες 1.000 περίπου άτομα.
Επανέρχομαι στην αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας και αυτό το κάνω γιατί θέλω να σας παρουσιάσω ορισμένα συγκριτικά στοιχεία. Ακούω τον τελευταίο καιρό μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά της Αντιπολίτευσης για να αναδείξει το μεγάλο έλλειμμα αστυνόμευσης της Αθήνας. Για να δούμε αν επιβεβαιώνονται από τους αριθμούς.
Αντιμετώπιση εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας:
Χρονικό διάστημα ενδεικτικά από 1/9/2008 έως 31/8/2009 δηλαδή τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διατιθέμενο προσωπικό σε βάρδιες, έτσι υπολογίζουμε το προσωπικό, 95.346 άτομα. Από 1/9/2009 μέχρι 31/8/2010, δηλαδή στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα άτομα που απασχολήθηκαν σε βάρδιες είναι 128.000. Στο οκτάμηνο της δικής μας παρουσίας στο Υπουργείο έχουμε 113.000.
Διατέθηκαν κατά τις ίδιες περιόδους, στην πρώτη περίοδο 32.170 οχήματα σε βάρδιες. Στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 52.000. Στο οκτάμηνο της δικής μας παρουσίας 56.636.
Οι ομάδες ΔΕΛΤΑ διατέθηκαν στον τελευταίο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας 2.170 ομάδες. Στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 5.200 ομάδες. Στο οκτάμηνο της δικής μας παρουσίας εδώ 5.722 ομάδες.
Οι ομάδες ΔΙΑΣ στο χρόνο του ΠΑΣΟΚ, γιατί ιδρύθηκαν το 2010, διετέθησαν 2.501 ομάδες. Στο οκτάμηνο που βρισκόμαστε εμείς εδώ διετέθησαν 4.022 ομάδες.
Έγιναν συλλήψεις για ληστείες και αρπαγές τσαντών. Στον τελευταίο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας 159. Στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 149. Στο οκτάμηνο που βρισκόμαστε εμείς εδώ 265.
Έγιναν συλλήψεις για κλοπές και διαρρήξεις. 935 στον τελευταίο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας. 653 στο 2009 – 2010. Στο οκτάμηνο που είμαστε εμείς εδώ 1.215.
Συλλήψεις για ναρκωτικά. Στο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας 2.900, τον τελευταίο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας. Στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 1.770. Στο οκτάμηνο της δικής μας παρουσίας 1.814.
Συλλήψεις ηθών, 1.412 επί Νέας Δημοκρατίας. 1.141 στον πρώτο χρόνο το δικό μας, 1.213 στο οκτάμηνο. Συλλήψεις αλλοδαπών, 1.436 στον τελευταίο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας, 1.819 στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, 1.942 στο οκτάμηνο. Αυτές οι επιχειρήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν.
Όσον αφορά το παραεμπόριο, συγκροτήθηκαν στον τελευταίο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας 4.507 κλιμάκια. Στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 7.218. Στο οκτάμηνο 6.790.
Δυνάμεις που διατέθηκαν σε περιπολικά, σε οχήματα, σε δίκυκλα, στον τελευταίο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας 10.085. Στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 17.359. Στο τελευταίο οκτάμηνο 18.830.
Και όσον αφορά τη φύλαξη αποθηκών με προϊόντα παραεμπορίου, το μόνο νούμερο που έχω είναι αυτό που αφορά τον Ιούνιο 2010 έως 11/5/2011 και είναι 2.517. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου του 2010 μέχρι τις 31/12/2010 εντοπίστηκαν 8 αποθήκες και από την 1/1/2011 μέχρι 11/5 εντοπίστηκαν 18 αποθήκες με απομιμητικά προϊόν. Όλα αυτά μόνο με πληροφορίες και επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν είναι αυτές δηλαδή τις οποίες έρχονται με πληροφορίες του ΣΔΟΕ, για να μην έχουμε διάφορες παρερμηνείες.
Τέλος, θέλω να σας δώσω ορισμένα άλλα στοιχεία τα οποία αφορούν τις επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας μετά την απεμπλοκή των δυνάμεων από την Κερατέα, δηλαδή από 27/4 μέχρι σήμερα.
Σε βάρδιες και στις έκτακτες επιχειρήσεις, υπόψιν ότι κάθε μέρα οι δυνάμεις του κέντρου, οι Ειδικές Δυνάμεις απασχολούν περίπου 270 με 300 άτομα. Όμως επειδή υπάρχουν συνεχείς έκτακτες περιπτώσεις, διατίθενται επιπλέον δυνάμεις. Εδώ το νούμερο που σας δίνω δεν περιλαμβάνει τα καθημερινά 270 – 300 άτομα. Μιλάμε για τις έκτακτες δυνάμεις.
Διατέθηκαν λοιπόν για το κέντρο της Αθήνας από τις 27/4 μέχρι σήμερα 5.668. Ελέγχθηκαν 9.925 άτομα. Προσήχθησαν 5.168 άτομα, συνελήφθησαν 466 και κατασχέθηκαν σε είδη 32.000 είδη παραεμπορίου.
Οι έλεγχοι αυτοί δείχνουν ότι η αστυνόμευση λειτουργεί και λειτουργεί στο επίπεδο που μπορεί να γίνεται εμφανές πρώτα απ’ όλα στην κοινωνία. Από την άλλη πλευρά έχει αποτελέσματα, όχι βεβαίως αυτά τα οποία θα ήθελε η κοινωνία, αλλά η εγκληματικότητα, όπως γνωρίζετε, είναι μια υπόθεση η οποία χρειάζεται πολλές συνέργειες.
Βιβλία επί βιβλίων έχουν γραφεί γύρω ακριβώς από αυτή τη θεώρηση. Επομένως είναι άδικο για τις Αστυνομικές Αρχές να επιβάλλεται ή να δέχεται την κριτική η Αστυνομία μόνο και μόνο σαν να είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.
Όμως, οι προσπάθειες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον σας υπενθυμίζω ότι είμαστε στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος αντεγκληματικής πολιτικής 2010 – 2014, σύμφωνα με την οποία το έτος βάσης όπου λειτουργούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δείκτες με τους οποίους να αξιολογούνται τα μεγέθη της εγκληματικότητας. Πρώτη φορά λειτουργούν, πρώτη φορά εφαρμόζονται, πρώτη φορά μπορούμε να έχουμε συγκριτικά στοιχεία.
Δεν θέλω να επανέλθω στις λεπτομέρειες, απλώς θα σας υπενθυμίσω ότι με το δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας , στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε για τα επιπλέον στοιχεία, με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου του 2011, όπου παρουσιάζονται τα πρώτα στοιχεία, τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία ανάμεσα στο πρώτο εξάμηνο και στο δεύτερο εξάμηνο, η διαφορά της μείωσης της εγκληματικότητας είναι αισθητή.
Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα νούμερα είναι αυτά τα οποία διαμορφώνουν το κλίμα. Εκείνο που διαμορφώνει το κλίμα είναι η καθημερινότητα του πολίτη, αυτή την οποία βιώνει ο κάθε κάτοικος της πόλης, ο κάθε κάτοικος της χώρας παντού και είναι η εγκληματικότητα την οποία τη ζει και που πολλές φορές μπορεί να μην καταγράφεται.
Το μέγεθος δε, μάλλον η αίσθηση του πολίτη πολλές φορές διογκώνεται και από το κλίμα το οποίο διαμορφώνεται στο πλαίσιο ενός γενικευμένου αισθήματος ανασφάλειας με πολλές άλλες παραμέτρους.
Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική μας, η οποία αφορά την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Έχω επανειλημμένα πει και το υπενθυμίζω, και το υπενθυμίζω σταθερά και θα το υπενθυμίζω συνέχεια, ότι η Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν αντιμετώπισε το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης με τον τρόπο που θα έπρεπε και με τον τρόπο τον οποίο το αντιμετώπιζαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεμονωμένα, όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πεδίο μεταναστευτικής πολιτικής βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω από τον επιδιωκόμενο στόχο. Στην πραγματικότητα αυτή η πολιτική είναι νέα πολιτική, όπως είναι και νέος ο πυλώνας του θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στον οποίο εξελίσσεται, αναπτύσσεται. Είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις, τώρα διαμορφώνονται το νομικό και το θεσμικό πλαίσιο. Σε αυτό όμως εμείς πρωτοπορούμε και είμαστε πάντοτε στην πρώτη γραμμή της επεξεργασίας του νέου θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όμως το πρόβλημα για τη χώρα μας παραμένει μεγάλο γιατί η Ελλάδα λόγω της θέσης της είναι πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Συνθήκη του Schengen είναι στην πραγματικότητα καινούργια Συνθήκη, παρά το γεγονός ότι ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων των λαών της Ευρώπης, υπενθυμίζω ότι έγινε μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, δηλαδή ενσωματώθηκε στη Συνθήκη της Ένωσης μόνο με την τελευταία αναθεώρηση της Συνθήκης. Πιο πριν δεν αποτελούσε μέρος του σκληρού πυρήνα του κοινοτικού κεκτημένου και ως εκ τούτου δεν επέβαλλε νομικές και θεσμικές ρυθμίσεις στα κράτη - μέλη έτσι ώστε να διαμορφώνεται ένα σταθερό πεδίο λειτουργίας.
Παρ' όλα αυτά πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διαμόρφωσαν νομική βάση όπως το Δουβλίνο ΙΙ, τώρα κρίνονται. Και κρίνονται στην πράξη. Και σύμφωνα με την πρώτη πράξη που κρίνεται, διαπιστώνεται ότι τα κράτη - μέλη όπως είναι η Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσβάστακτο βάρος και γι' αυτό τον λόγο έχω θέσει επανειλημμένα στο Συμβούλιο Υπουργών το αίτημα για αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ.
Ταυτόχρονα, μετά τις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και τις επιπτώσεις που είχε κυρίως στην Ιταλία, τους κινδύνους που αντιμετώπισε η χώρα μας που ευτυχώς δεν τους έχουμε δει ακόμη να γίνονται πραγματικότητα και ελπίζω να μην τους δούμε στη δική μας πατρίδα, επανήλθε σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για την ενίσχυση των μηχανισμών αξιολόγησης των συνοριακών ελέγχων στα κράτη - μέλη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου που υποστηρίζει το Schengen.
Βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο, είμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις πρώτες ιδέες της, ένα κείμενο με πολλές προσεγγίσεις, είχαμε τις πρώτες αντιδράσεις στο Συμβούλιο, όμως θα επανέλθει. Στις 10 Ιουνίου θα παρουσιάσει στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών τη θέση της και επ’ αυτού θα γίνει συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών ανάμεσα στις Κυβερνήσεις προκειμένου να ενσωματωθούν στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 24 Ιουνίου, όπου οι Αρχηγοί Κρατών και των Κυβερνήσεων, θα αναλάβουν τις πολιτικές δεσμεύσεις για το μέλλον της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Αυτό το διάστημα είναι διάστημα εξαιρετικά κρίσιμο για όλους. Ως εκ τούτου, εμείς πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, πρέπει να επιταχύνουμε όλες τις δεσμεύσεις μας, αυτές που έχουμε αναλάβει. Όπως γνωρίζετε εμείς λειτουργούμε στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από τη μια πλευρά και από την άλλη πλευρά στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου του Προγράμματος Δράσης «Ελλάδα – Schengen».
Τι είναι το πρόγραμμα «Ελλάδα – Schengen». Το πρόγραμμα «Ελλάδα – Schengen» είναι μια υποχρέωση που έχουν όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το καθένα ξεχωριστά για να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα ενισχύει τις θεσμικές λειτουργίες σε εθνικό επίπεδο έτσι ώστε το κάθε κράτος να είναι απολύτως συνεπές και να διασφαλίζεται ο πλήρης συντονισμός όλων των Υπηρεσιών.
Η Ελλάδα συμπεριέλαβε την υποχρέωση αυτή και στο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, αλλά ούτως ή άλλως έχουμε και το πρόγραμμα για το Schengen Και στις δυο περιπτώσεις έχουμε μια υποχρέωση: να διαμορφώσουμε έναν πυλώνα, μια Υπηρεσία, ένα θεσμό, ένα φορέα, εμείς επιλέξαμε να είναι μια διακλαδική Υπηρεσία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία να συντονίζει τα δυο Σώματα, όπου στην Ελλάδα έχουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων.
Δηλαδή την Ελληνική Αστυνομία για τα χερσαία σύνορα, το Λιμενικό Σώμα την Ελληνική Ακτοφυλακή για το θαλάσσιο χώρο, με τις άλλες Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτού του είδους τις πολιτικές όπως είναι τα Τελωνεία, όπως είναι σε ορισμένες περιπτώσεις το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να έχουμε μια συντονισμένη πολιτική και να είμαστε έτοιμοι όχι μόνο για τη συνεργασία με τα άλλα κράτη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά κυρίως για να δεχόμαστε και την αξιολόγηση η οποία γίνεται και η οποία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά τις αποφάσεις οι οποίες έρχονται από το Συμβούλιο Υπουργών.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώσαμε χτες ότι επικεφαλής αυτού του Κέντρου για τον εθνικό συντονισμό του Προγράμματος Schengen θα είναι ο Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος ο κ. Δημήτρης Μπαντιάς, Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος και βεβαίως θα απαρτίζεται από ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ταυτόχρονα, όπως σας είπα δρομολογούμε τις Υπηρεσίες για το άσυλο και για τα Κέντρα κράτησης. Για τα Κέντρα Κράτησης έχουμε ήδη καταλήξει σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας πω ότι αντλούμε συμπεράσματα από την εμπειρία της προηγούμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κι εκείνοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν κάποιους χώρους υποδοχής και φύλαξης των μεταναστών, όμως αυτή η προσπάθεια δυναμιτίστηκε στην πορεία γιατί τοπικές κοινωνίες άρχισαν να αντιδρούν με το που άκουγαν το πού ακριβώς προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση ένα Κέντρο.
Επειδή ακριβώς αυτά τα συμπεράσματα είναι διδακτικά και στην πολιτική και στη ζωή, γι' αυτό τον λόγο εγώ σήμερα θα περιοριστώ να απευθύνω έκκληση προς όλους τους τοπικούς παράγοντες προς όλες τις τοπικές κοινωνίες, προς όλους τους πολίτες της χώρας αλλά και τους πολιτικούς τους Δημάρχους, τους Βουλευτές βεβαίως σε κάθε περιοχή, να αντιμετωπίσουν το σχεδιασμό της Κυβέρνησης με το πνεύμα που έχουμε υποχρέωση απέναντι στη χώρα. Είναι υποχρέωσή μας αυτό.
Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς γιατί δεν μπορούμε να δυναμιτίσουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι προφανές ότι κανείς δεν θέλει να έχει ένα κέντρο - και μπορεί να καταλάβει κανείς τους λόγους - αλλά από την άλλη πλευρά όλοι δεν θέλουν να έχουν ανεξέλεγκτους μετανάστες να κυκλοφορούν στο εσωτερικό της χώρας και βεβαίως να επιδίδονται σε κάθε είδους μορφής έκνομης δράσης ή να επιβαρύνουν την κοινωνική λειτουργία των πόλεων.
Η χώρα δεν μπορεί να δείχνει την εικόνα ότι είναι ξέφραγο αμπέλι. Πρέπει πρώτα απ' όλα να συμμορφωθούμε στις διεθνείς απαιτήσεις και στις υποχρεώσεις μας, στις υποχρεώσεις μας απέναντι στη Σύμβαση της Γενεύης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των προσφύγων. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είμαστε απολύτως συνεπείς στο αξιακό μας πλαίσιο και κυρίως στον ελληνικό πολιτισμό που αποδέχεται τους ξένους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Για μια ακόμη φορά θέλω να τονίσω ότι όσοι έχουν δικαίωμα να έχουν άσυλο στη χώρα θα το πάρουν και θα το πάρουν με ταχύτατους ρυθμούς, όσοι όμως δεν έχουν αυτό το δικαίωμα όσοι είναι παράνομοι, θα πρέπει να φύγουν. Και γι' αυτό οργανώνουμε τις διαδικασίες καταγραφής. Είναι απαραίτητες και αναγκαίες οι εγκαταστάσεις των Κέντρων υποδοχής για να μπορεί να γίνεται άμεση καταγραφή ταυτοποίηση των προσώπων και όσοι είναι παράνομοι να περνούν στα Κέντρα φιλοξενίας και κράτησης μέχρι να οδηγηθούν στην διαδικασία της απέλασης. Και έτσι, με αυτό τον τρόπο να αποτρέπεται η μετακίνησή τους σε όλη τη χώρα.
Κάνουμε συνεχείς προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, το δικό μας σε διμερείς επαφές όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτουμε διαρκώς το θέμα για να ενισχυθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής των μεταναστών και να απεμπλακούμε από τις πολύχρονες διαδικασίες που απαιτούνται και που αναγκαστικά κρατούν τους μετανάστες στη χώρα μας.
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αυτή τη στιγμή πολύ αισιόδοξος, γιατί τα δείγματα δείχνουν ότι υπάρχει απροθυμία. Γι' αυτό τον λόγο πολλές φορές αν με έχετε παρακολουθήσει, υψώνω τον τόνο της φωνής μου και θέτω το θέμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει η αποθήκη των παράνομων μεταναστών της Ευρώπης! Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε, δεν το αντέχει η κοινωνία μας, δεν το αντέχει το σύγχρονο ελληνικό κράτος που σε κάθε περίπτωση κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να επανέλθουμε στο δρόμο της ανάκαμψης.
Ως εκ τούτου στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε όλα μαζί ενιαία, τους χώρους που θα γίνουν τα κέντρα πρώτης υποδοχής, τα πρώτα κέντρα πρώτης υποδοχής και τα κέντρα κράτησης.
Θα είναι όλα μαζί, με την παράκληση ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέραν του να διαμορφώσουμε αυτούς τους χώρους και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς.
Δεύτερον, όσον αφορά την κατασκευή του φράκτη. Μια επιλογή την οποία κάναμε και την οποία συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να εργαζόμαστε σε αυτή. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, η κοστολόγηση του έργου έχει ολοκληρωθεί, χρειάζονται να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις νομοτεχνικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αυξάνεται το πλαφόν για τις δυνατότητες που έχει το Υπουργείο μας να προχωρήσει σε τέτοιου είδους έργα και αυτό πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, νομίζω στην αυριανή συνεδρίαση. Επομένως τις επόμενες ημέρες θα είναι στη διάθεσή μας και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όπως είναι απαραίτητο. Και επιπλέον μας χρειάζεται και μια τυπική άδεια από το ΥΠΕΚΑ. Και σε απόλυτη συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ βρισκόμαστε και εκεί στο τελικό στάδιο για την έκδοσή της.
Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε αμέσως στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στην κατασκευή του φράκτη. Μέχρι τότε όμως και για την εικόνα σας, σας δείχνω μια ιδέα για να έχετε. Ακριβώς κάπως έτσι θα είναι ο φράκτης. Και θα μπορεί με κάθε τρόπο να το αξιολογήσετε, θα σας το δώσουν άμα θέλετε, θα σας το μοιράσουμε για την αξιοποίηση από τα μέσα σας.
Πάντως βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, όπως επίσης είμαστε και στο τελικό στάδιο των συζητήσεων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συζήτησα με την κ. Malmstrom, διότι όπως γνωρίζετε έχουμε καταθέσει το αίτημα για τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, ένα αίτημα το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τον κανονισμό του Ταμείου και επομένως αναμένουμε και από εκεί την έγκριση και την αξιολόγηση. Αλλά ακόμα και αν δεν αξιολογηθεί, ούτως ή άλλως θα προχωρήσουμε με εθνικούς πόρους.
Για τα στρατόπεδα σας είπα θα πάρετε στις επόμενες μέρες τα ονόματά τους. Και όταν λέω μέρες εννοώ μέρες. Θα προσπαθήσω να προλάβετε τις κυριακάτικες εκδόσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα είναι, 4, 5. Σας παρουσίασα λοιπόν τις πολιτικές που κάνουμε και τις δράσεις τις οποίες αναλαμβάνουμε. Όμως, όλα αυτά όπως αντιλαμβάνεστε χρειάζονται τη συνεχή παρουσία βέβαια και τη διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων, χρειάζεται ουσιαστικός έλεγχος, συνεχής εποπτεία αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται ενθάρρυνση. Ενθάρρυνση των ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν και δουλεύουν οφείλω να σας πω σκληρά σε όλες τις περιπτώσεις.
Αναφέρομαι τόσο στις ομάδες οι οποίες είναι στο δρόμο. Αναφέρομαι στις ομάδες οι οποίες δουλεύουν στα γραφεία και κυρίως στον τομέα των αλλοδαπών όπου ο φόρτος είναι απίστευτος και οι συνθήκες εργασίας πολλές φορές είναι και απάνθρωπες, δίνουν συνεχή μάχη σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα.
Επιμένουμε όμως πέρα από τη διαδικασία της ενθάρρυνσης να υπενθυμίζουμε σε όλους ότι οι δύσκολες αποστολές χρειάζονται απόλυτη πειθαρχία. Χρειάζονται ουσιαστική ενότητα στόχων και επιδιώξεων των πάντων, όσων συμμετέχουν αλλά και των επιτελών τους. Και ακριβώς αυτό θα εγγυηθεί η ηγεσία της Αστυνομίας. Με τις εντολές του αρχηγού του κ. Οικονόμου, διατάσσονται όλοι οι επιτελείς, όλοι οι αξιωματικοί όλων των βαθμίδων σε ειδικά κλιμάκια, τα οποία θα περιέρχονται τόσο τις ομάδες που θα βρίσκονται στο δρόμο όσο και τα αστυνομικά τμήματα για να ενθαρρύνουν τους αστυνομικούς σε αυτή την προσπάθεια.
Ταυτόχρονα όμως, το ίδιο θα κάνουμε και εμείς. Το ίδιο θα κάνει και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Τόσο ο κ. Υφυπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης ο κ. Τασούλας αλλά και οι άλλοι δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου μας και ο κ. Μπούφης της Πολιτικής Προστασίας και ο κ. Χριστόπουλος της Ασφάλειας Ναυσιπλοϊας, ως μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και εγώ φυσικά μαζί. Θα πηγαίνουμε στους δρόμους, στα τμήματα, εκεί που είναι οι δυνάμεις μαζί με τους επιτελείς της Αστυνομίας κατά περιόδους, προκειμένου ακριβώς να ενθαρρύνουμε τη δουλειά τους.
Ήδη από χτες το απόγευμα ο κ. Υφυπουργός, ο κ. Μανώλης Όθωνας έκανε την πρώτη αυτή περιοδεία, επισκεπτόμενος το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, του Αγίου Παντελεήμονα, αλλά και τους δρόμους του κέντρου και της περιοχής των Εξαρχείων. Αυτό θα γίνεται σχεδόν καθημερινά σε σταθερή βάση, προκειμένου να δείξουμε και να το αποδείξουμε ότι η αποτελεσματικότητα των δυνάμεών μας τουλάχιστον σε ότι μας αφορά είναι μια προσπάθεια κοινή όλων.
Τώρα το τουλάχιστον σε ότι μας αφορά έχει βέβαια τη δική του διάσταση, γιατί η υπόθεση του κέντρου της Αθήνας δεν είναι υπόθεση της Αστυνομίας, δεν είναι αστυνομική υπόθεση. Είναι μια κατάσταση, η οποία είναι αποτέλεσμα λαθεμένων πολιτικών επιλογών χρόνων, πολλών χρόνων πριν, με συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία αυτή η κυβέρνηση αναγκάζεται να λύσει μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με δύσκολη οικονομική κατάσταση και πολλαπλές άλλες επιδράσεις, που προέρχονται από άλλες συγκυρίες και απαιτεί τη συνεργασία πολλών τομέων της δημόσιας διοίκησης και του κράτους.
Πάνω από 10 Υπουργεία πρέπει να συνεργαστούν για να ενισχύσουν το Δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια, προκειμένου να αναλάβουν δράση και κυρίως να τους βοηθήσουν στο έργο που έχουν, στην αποστολή και την ευθύνη που έχουν για την εγγύηση της ασφάλειας στη ζωή στην πόλη.
Φυσικά, το θέμα της ασφάλειας είναι προαπαιτούμενο. Φυσικά, η ασφάλεια είναι το πρώτο θέμα. Αλλά η ασφάλεια μόνη της χωρίς τις άλλες δράσεις τις οποίες παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και πάλι δεν θα είχε το αποτέλεσμα το οποίο επιδιώκουμε για το κέντρο της Αθήνας.
Τέλος, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Είναι αυτό το οποίο προβάλλουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να το διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο και ταυτόχρονα πρέπει να απαιτήσουμε από όλους να μην εγκλωβιστεί η Αθήνα ούτε στην ανομία ούτε στη βία αλλά ταυτόχρονα να φύγουμε γρήγορα, το ταχύτερο δυνατό από τη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα και να ξαναφέρουμε το φως στην πόλη. Και νομίζω ότι με την εφαρμογή όλων των πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής όπως παρουσιάστηκαν από τον Πρωθυπουργό, έχω την αίσθηση με τη συνεργασία του δήμου θα τις πετύχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κωδικοποίησα λίγο αυτά που μας είπατε στην αρχή για το κέντρο της Αθήνας. Περιπολίες λοιπόν εποχούμενες και πεζές, ΟΠΚΕ, ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δράσεις στοχευμένες, μικτά κλιμάκια για ελέγχους και παραεμπόριο. Μπορεί να γίνω λίγο δυσάρεστη…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι πρέπει να είστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας πω πάντως ότι για μένα αυτά δεν ήταν κάτι καινούργιο. Αν πάλι κ. Υπουργέ κάνω λάθος εγώ και αυτά είναι κάτι καινούργιο, θέλω να μου πείτε πώς είναι δυνατόν ενάμιση χρόνο κυβέρνησης, γιατί δεν είστε λίγους μήνες, είστε ενάμιση χρόνο στην εξουσία, δεν είχαμε πεζές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας, δεν είχαμε ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν είχαμε δράσεις στοχευμένες.
Επίσης θέλω να σας ρωτήσω και το εξής, για την οικονομία του χρόνου. Είχατε πει πριν από μερικές ημέρες στο Αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ ότι υπάρχει κάποια υπηρεσία που θα θέλατε να καταργηθεί ή εν πάση περιπτώσει όταν μία υπηρεσία δεν δουλεύει καλά, καλύτερα να καταργηθεί. Θέλω λοιπόν εγώ να σας ρωτήσω ευθέως ποια είναι αυτή η υπηρεσία.
Και τέλος μία μικρή παρατήρηση, επειδή μας διαβάσατε κάποια στατιστικά με κάποιους αριθμούς. Ναι, πράγματι, το κατάλαβα κι εγώ ότι φαίνεται περισσότεροι αστυνομικοί να ήταν στο κέντρο της Αθήνας το τελευταίο διάστημα, όμως κ. Υπουργέ αν το βλέπετε έτσι, θα μπορούσατε να βάλετε στο κέντρο της Αθήνας, να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, και τους 55.000 αστυνομικούς, για να αντιμετωπίσετε όμως αυτό το πρόβλημα.
Επίσης τα στατιστικά που μας διαβάσατε, κρατάω μία μικρή βέβαια επιφύλαξη, θα το κοιτάξω, αλλά έχω την εντύπωση ότι είχαμε μία μικρή μείωση στις ληστείες αλλά είχαμε μία μικρή αύξηση στις κλοπές και στις διαρρήξεις. Αυτό με μια μικρή επιφύλαξη. Θα το κοιτάξω και θα σας το πω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τελειώσατε τις παρατηρήσεις σας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θα απαντήσω στις ερωτήσεις πρώτα που προκύπτουν από τις παρατηρήσεις σας και θα αφήσω τα σχόλια των παρατηρήσεων για άλλη φορά, ενδεχομένως σε κάποια κατ’ ιδίαν συζήτηση.
Πρώτο θέμα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα ζητήματα της αντεγκληματικής πολιτικής δεν είναι καινούργια. Εφαρμόζεται όπως σας είπα το πρόγραμμα αντεγκληματικής πολιτικής 2010 – 2014. Η οργάνωση των επιχειρήσεων είναι σταθερή και μόνιμη. Δεν προσέξατε όμως κάτι, ότι επανέλαβα ότι η ένταση των μέτρων αυτών και η λειτουργία της οφείλεται και έχει άμεση σχέση με τις άλλες εκδηλώσεις τις οποίες υποχρεούται η Αστυνομία να επιχειρεί.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν αναλογιστείτε τι συμβαίνει τους τελευταίους οκτώ μήνες στο κέντρο της Αθήνας από πλευράς διαδηλώσεων, εξελίξεων και δράσεων, όπου χρειάζεται εκτεταμένη επιχειρησιακή δυνατότητα και διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων, όπως επίσης και το γεγονός ότι επί 4,5 μήνες 400 άνθρωποι σταθερά υπηρετούσαν στην Κερατέα, αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το βάρος της αστυνόμευσης της πόλης ήταν πάρα πολύ μεγάλο στις πλάτες των αστυνομικών δυνάμεων. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Παραδέχεστε δηλαδή ότι δεν μπορείτε δύο προβλήματα μαζί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν είπατε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλετε να συνεχίσουμε το διάλογο οι δυο μας; Υπάρχουν και οι άλλοι. Εσείς μπορείτε να βγάλετε όποια συμπεράσματα θέλετε. Απλώς σας λέω ότι κάποιος που είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει. Στην πραγματικότητα όμως η διαδικασία, η επιχειρησιακή δυνατότητα αξιολογείται και λειτουργεί με την ευθύνη του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν επιχειρούν οι Υπουργοί ούτε οι κυβερνήσεις. Επιχειρούν τα Σώματα και στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ένας σχεδιασμός και η ανάληψη της ευθύνης. Εκείνοι γνωρίζουν τις δυνατότητες.
Εκείνο το οποίο μπορεί να κάνει η πολιτική ηγεσία σε κάθε περίπτωση είναι να ζητήσει επιπλέον δουλειά και έγινε, και προσφέρθηκε από την πλευρά των αστυνομικών σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να υπάρχουν και οι ανάλογες αμοιβές. Γι' αυτό μιλώ για υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Την ίδια ώρα τα προβλήματα από τις κοινωνικές εντάσεις είναι πάρα πολύ μεγάλα και τα βλέπετε, είναι εμφανή. Οι κίνδυνοι για γενικότερη ανάφλεξη είναι επίσης δεδομένοι, είναι προφανείς. Αυτούς οφείλει και η Αστυνομία και ο αρχηγός και το επιτελείο και βεβαίως η πολιτική ηγεσία να τους λαμβάνουμε υπόψη μας.
Η διάταξη των δυνάμεων λοιπόν γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Η πραγματικότητα είναι ότι έγινε μία υπεράνθρωπη προσπάθεια και γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια όλη αυτή την περίοδο. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που σας παρουσίασα και είναι αδιαμφισβήτητα.
Εξάλλου τα είχατε απ’ ό,τι γνωρίζω, διότι κάθε μέρα το Γραφείο Τύπου σας ενημερώνει πλήρως για τις δράσεις της προηγούμενης ημέρας. Απλώς εγώ ζήτησα από τους συνεργάτες μου να κάνουμε μία άθροιση για να έχουμε ένα συνολικό αποτέλεσμα που πράγματι είναι εντυπωσιακό και καθαρό.
Τώρα από κει και πέρα κανείς δεν πιστεύει ότι τα προβλήματα της Αθήνας μπορούν να λυθούν δια μαγείας. Εάν είναι κάποιος ο οποίος το γνωρίζει και ξέρει πολύ καλά ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα ήταν καλύτερα, ευχαρίστως να ακούσουμε ιδέες. Και είμαι απόλυτα βέβαιος και ο κ. Οικονόμου, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει πολύ ανοιχτό πνεύμα, μπορεί εύκολα να ενσωματώσει πολλές από τις ωραίες και έξυπνες ιδέες οι οποίες ακούγονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν διάφορες ιδέες οι οποίες ακούγονται. Όλες μπορούν να αξιοποιηθούν, ας τις ακούσουμε όμως. Αλλά δεν μπορεί όμως ο καθένας να διατηρεί τη βεβαιότητα της δικής του αλήθειας, γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλες παράμετροι που δεν τις γνωρίζετε. Ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας παρακαλώ πάρα πολύ, και απευθύνω έκκληση προς όλους, να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί.
Δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι τους οποίους βλέπουμε. Υπάρχουν και κίνδυνοι που δεν βλέπουμε. Υπάρχουν οι καταστάσεις οι οποίες διαμορφώνονται και εξ ημών, που βρισκόμαστε στην πολιτική ηγεσία αυτού του Υπουργείου, δεν είναι κανείς χθεσινός. Όλοι γνωρίζουμε και ξέρουμε να αξιολογούμε όλες τις παραμέτρους και να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που πρέπει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Η δεύτερη ερώτηση…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλετε το σχόλιό σας να το κάνετε ερώτηση λοιπόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Όχι…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε κυρία μου, ένα λεπτό, μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση θέλετε. Να κάνετε ερώτηση σε ένα σχόλιο το οποίο εσείς διαμορφώνετε όπως θέλετε, νομίζω ότι προσπάθησα να αποφύγω να σας το απαντήσω για να μην σας θίξω.
Σας λέω λοιπόν, αφού επιμένετε τόσο πολύ, ότι δεν υπήρχε καμία υπηρεσία την οποία αναφέρθηκα εγώ συγκεκριμένα, γιατί στην ομιλία μου, αν την είχατε διαβάσει θα είχατε διαπιστώσει ότι δεν αναφερόμουν σε καμία απολύτως υπηρεσία.
Ήταν μία γενική αναφορά η οποία αφορά σε όλα τα Σώματα και στο Λιμενικό Σώμα και στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία. Δεν υπήρχε κανένα απολύτως.. Γιατί γελάτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοίταξα τον συνάδελφο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον οποίο δεν είδα να γελάει. Εσείς γελούσατε. Αφού θέτετε ερωτήσεις και επιμένετε κιόλας να πάρετε απαντήσεις για ένα θέμα το οποίο σκοπίμως επί τόσες ημέρες η αντιπολίτευση προσπαθεί να προβάλει με τρόπο τον οποίο στην πραγματικότητα αλλάζει και το νόημα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει εντυπώσεις, θα ήθελα να σας παρακαλέσω – ειλικρινά θα ήθελα να σας παρακαλέσω – και θα ήλπιζα από σας τουλάχιστον να είχατε τη στοιχειώδη ευγένεια να ακούσετε και την απάντηση.
Επαναλαμβάνω λοιπόν. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ομιλία μου. Υπάρχει μία γενική παρατήρηση όπου λέει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, σε περιπτώσεις που υπάρχει αυθαιρεσία, που υπάρχουν αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, που υπάρχει απειθαρχία, σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει, είναι προτιμότερο να φτιάξεις μια υπηρεσία από την αρχή παρά να διατηρείς θύλακες απειθαρχίας. Και εξηγούμαι.
Επειδή ακριβώς τα φαινόμενα των κοινωνικών εντάσεων είναι πάρα πολύ μεγάλα και όσοι μπορούν να βλέπουν τις κοινωνικές διεργασίες, μπορούν να εκτιμούν και τους κινδύνους με πιο καθαρό βλέμμα, επιτρέψτε μου να σας το πω αυτό, γι' αυτό το λόγο λοιπόν σας λέω ότι αν η Αστυνομία χρειαστεί, ω μη γένοιτο, να ασκήσει νόμιμη βία, δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει πλήρης ενότητα, πλήρης ταύτιση, επιχειρησιακά σχέδια και κανόνες εμπλοκής. Και σ' αυτό αναφέρθηκα.
Και σ' αυτό αναφέρθηκα επίσης, όπως αναφέρθηκα στην αναγκαιότητα της υποστήριξης των δυνάμεων. Δηλαδή της υποστήριξης με κάθε τρόπο, με εκπαίδευση, με ψυχολογική υποστήριξη, με μέσα, με επιχειρησιακές δυνατότητες. Ήταν βεβαίως η αμέσως επόμενη παράγραφος της ομιλίας μου την οποία προφανώς ούτε θελήσατε να ακούσετε ούτε να τη διαβάσετε στη συνέχεια.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω για να είμαστε και σαφείς, την ίδια ακριβώς οδηγία, την ίδια ακριβώς διαπίστωση, την ίδια ακριβώς διατύπωση χρησιμοποίησα πριν ακριβώς από 11 χρόνια ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας όταν φτιάχναμε, όταν δημιουργούσαμε τις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και τις Δυνάμεις των Υποβρυχίων Καταδρομών. Επέμενα ακριβώς σ' αυτό, ότι οι δύσκολες επιχειρήσεις απαιτούν πειθαρχία, απαιτούν σοβαρούς κανόνες εμπλοκής, απαιτούν εκπαίδευση, απαιτούν ενότητα στη δράση. Και απαιτούν πάνω απ' όλα ο καθένας να εκτελεί τις διαταγές των ανωτέρων του. Τίποτε άλλο. Πολύ καθαρό και πολύ συγκεκριμένο.
Και θέλω να σας πω και κάτι άλλο: είμαι εξαιρετικά περήφανος γιατί ακριβώς γι' αυτή τη δουλειά, γι' αυτό τον λόγο, αυτές οι δυνάμεις, οι δυνάμεις δηλαδή του Λιμενικού, οι Ειδικές Δυνάμεις και οι δυνάμεις των υποβρυχίων καταδρομών, θεωρούνται σήμερα από τις καλύτερες, τις πιο αξιόπιστες και τις πιο αξιόμαχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σας παρακαλώ πάρα πολύ, έχω πλήρη συναίσθηση του τι ακριβώς εννοώ και το τι λέω. Σε κανένα όμως δεν επιτρέπω να προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαμορφώσει τη δική του αλήθεια και κυρίως να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.
Γιατί όλοι έχετε τη δυνατότητα και όλοι μας παρεμβαίνουμε με το δημόσιο λόγο μας στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, δηλαδή της συνείδησης των πολιτών. Το να διαμορφώνουμε όμως συνείδηση στους πολίτες και κυρίως στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας όλων των Σωμάτων Ασφαλείας στρεβλή, σε σχέση με το τι λέει η πολιτική τους ηγεσία, νομίζω ότι ξεφεύγει από τα όρια της δημοσιογραφικής και της ηθικής δεοντολογίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Αυτό όμως το έχετε ξαναπεί και στον αέρα κ. Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και το εννοούσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εγώ δεν θεωρώ ότι …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι το εννοούσα και το εννοώ και πάλι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ξαναλέω ότι ούτε αγενής είμαι ούτε …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι καταλάβατε τι είπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εγώ νομίζω ότι καταλάβατε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εν πάση περιπτώσει από όλη αυτή τη διαδικασία έχω την αίσθηση ότι οι πάντες πήραν τα μηνύματα που έπρεπε να πάρουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τελεία και παύλα.
Γ. ΚΑΡΑΪΒΑΖ («ANT-1»): Κύριε Υπουργέ επειδή θεωρώ ότι όταν γίνεται κάποιο σχέδιο και γενικότερα ανακοινώνονται κάποια πράγματα, θα πρέπει να υπάρχει κι ένας προϋπολογισμός ένα προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Το ερώτημα είναι αν έχει γίνει κάποια μελέτη κάποια έρευνα με την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων πόσο θα αποφορτιστεί το κέντρο από το «βάρος» της συμπιεσμένης παρουσίας των αλλοδαπών και της εγκληματικότητας.
Με την παράθεση ωστόσο των 8 κύριων και των 11 δευτερευόντων μέτρων τα οποία έχετε ανακοινώσει, μου δημιουργήσατε μια σειρά από ερωτήματα. Τον φράχτη και τα στρατόπεδα τον απαντήσατε, πλην όμως είναι ένα θέμα το οποίο κατ’ ιδίαν θα το συζητήσουμε, αλλά νομίζω ότι έχετε δώσει μια απάντηση η οποία με καλύπτει προς το παρόν.
Από εκεί και πέρα επισημάνατε σε πάρα πολλά σημεία της ομιλίας σας ότι το ένα είναι πταίσμα, το άλλο είναι τέτοιας μορφής, συνεπώς αυτό τον οποίο θα μαζέψετε θα προσάγετε ή θα ελέγξετε ή οτιδήποτε άλλο, το ερώτημα είναι που θα πάει. Είναι μονότονο το ερώτημα, κουραστικό ενδεχομένως αλλά είναι καίριο και νομίζω ουσιαστικό: που θα πάει.
Άρα μήπως μιλάμε για κάποιο φαύλο κύκλο; Ανακύκλωση των ίδιων προβλημάτων;
Κάνατε μια αναφορά σε σχέση με το πώς διαχειρίστηκαν το θέμα της λαθρομετανάστευσης της παράνομης μετανάστευσης άλλες χώρες. Κάποιες χώρες χρησιμοποίησαν ακραίες μεθόδους, συγκαλυμμένες μέχρι και βύθιση καραβιών. Δεν φαντάζομαι ότι εννοούσατε αυτό, αλλά θα ήθελα να το διευκρινίσετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε καμία περίπτωση.
Γ. ΚΑΡΑΪΒΑΖ («ANT-1»): Και ένα τελευταίο ερώτημα. Μιλήσατε και για τους Ρομά και φοβάμαι ότι θα ανοίξετε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο. Ήθελα και μια διευκρίνιση επ’ αυτού του ζητήματος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το θέμα των Ρομά κατ' αρχάς για να ξεκινήσουμε από εκεί. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλά άλλα κράτη. Γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο, δεδομένου ότι πολλοί εκ των Ρομά δεν είναι γηγενείς προέρχονται από άλλες χώρες και ως εκ τούτου έχουμε πολλά θέματα να λύσουμε σε αυτό το πεδίο.
Όμως μέχρι τότε έχουμε τα θέματα της εγκληματικότητας η οποία αναπτύσσεται στις περιοχές όπου οι ίδιοι ζουν. Δεν μπορεί να υπάρχει άβατο για τους κατοίκους των περιοχών. Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή στο Βοτανικό να αισθάνονται οι κάτοικοι της Αθήνας, οι Αθηναίοι του Βοτανικού ότι είναι σε ξένη πόλη. Ούτε είναι δυνατό στον Ασπρόπυργο οι κάτοικοι του Ασπροπύργου να νιώθουν φόβο να κυκλοφορήσουν στην περιοχή τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Από την άποψη αυτή γίνονται και θα γίνονται πολλές επιχειρήσεις. Δεν θα ξεκινήσουμε τώρα, γίνονται. Ούτως ή άλλως γίνονται. Αναφέρθηκα όμως σε αυτό γιατί θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και εκείνους που τους υποστηρίζουν και τους ηγέτες τους, εκείνους οι οποίοι τους διακινούν σε διάφορες περιοχές, ότι δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής από την κοινωνία.
Τώρα όσον αφορά το θέμα των μεταναστών. Στις πρώτες μου συζητήσεις τις οποίες αναφέρθηκα εδώ στην Ελληνική Αστυνομία, με τον Αρχηγό και τους επιτελείς έθετα ένα ερώτημα αυτό που θέσατε κι εσείς. Δηλαδή εάν η πολιτεία αν η Κυβέρνηση σας έλεγε ότι «Κάντε ό,τι μπορείτε, αλλά θέλω να καθαρίσετε το κέντρο της Αθήνας. Πόσο χρόνο χρειάζεστε;». Η απάντηση ήταν «από 6 ώρες έως 3 μέρες το πολύ. Με μια προϋπόθεση: να μας πείτε πού θα τους πάμε».
Αυτό το «πού θα τους πάμε» όμως, είναι αυτό που πονάει σήμερα την Ελλάδα. Και το θέμα μας δεν είναι τα Κέντρα τα οποία λέμε για να πάμε όλους από την Αθήνα. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει και η αντίθετη επιχειρηματολογία …
Γ. ΚΑΡΑΪΒΑΖ («ANT-1»): Το καθένα είναι χωρητικότητας από ό,τι ξέρω 300 έως 400 θέσεων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Το θέμα όμως είναι ότι εδώ δίνεται η δυνατότητα μιας οργανωμένης προσπάθειας για την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών για τις χώρες τους. Διαφορετικά έτσι όπως είναι το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι όπως γίνεται σήμερα η είσοδος των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, στην πραγματικότητα όποιος μπει μέσα και δηλώσει ότι προέρχεται από την τάδε χώρα, που ανήκει στις χώρες που μπορεί να πάρει άσυλο, αυτομάτως κερδίζει 3 έως 4 χρόνια ελεύθερης ημινόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να τελειώσει.
Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε, εδώ παρεμβαίνουμε. Αυτός είναι ο στόχος της μεταρρύθμισης που κάναμε για τις Υπηρεσίες ασύλου, αλλά επαναλαμβάνω ούτε αυτό θα λειτουργήσει, εάν ταυτόχρονα δεν υπάρχουν τα Κέντρα πρώτης υποδοχής, προκειμένου να γίνεται άμεσα η καταγραφή εκεί, άμεσα η πιστοποίηση από ποια χώρα πραγματικά προέρχεται …
Γ. ΚΑΡΑΪΒΑΖ («ANT-1»): Με τους αφενημερωτές λέτε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πιστοποιείται επί τόπου. Εκεί υπάρχει και η εμπειρία του FRONTEX την οποία αυτή τη στιγμή αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό βαθμό, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε σε όλη τη χώρα, αλλά μόνο σε πολύ λίγα σημεία. Γι' αυτό θέλουμε να εκπαιδεύσουμε δικούς μας ανθρώπους με τα κατάλληλα μηχανήματα, προκειμένου να γίνεται άμεσα η καταγραφή. Εάν είναι στην κατηγορία εκείνων που πράγματι δικαιούνται άσυλο, οι άνθρωποι αυτοί θα το πάρουν. Και θα το πάρουν με ταχύτατες διαδικασίες, αφού βεβαίως περάσουν κανονικά τις εξετάσεις και τις συνεντεύξεις που χρειάζεται.
Εάν όμως είναι παράνομοι μετανάστες αυτοί αυτόματα θα μπαίνουν στη διαδικασία της απέλασης και έτσι δεν θα κερδίσουν τα 3 χρόνια τα οποία ουσιαστικά κερδίζουν τώρα.
Γ. ΚΑΡΑΪΒΑΖ («ANT-1»): Θα τους πάρει η Τουρκία δηλαδή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι ένα λεπτό, δεν είναι μόνο η Τουρκία. Άμα πράγματι μας δηλώνουν ότι είναι από άλλες χώρες δεν είναι ανάγκη να λειτουργήσει η διαδικασία της επανεισδοχής στη χώρα από την οποία προήλθαν, μπορεί να λειτουργήσει η διαδικασία της απέλασης ή του επαναπατρισμού στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Γι' αυτό όμως η προϋπόθεση πάλι είναι η συνεργασία των Πρεσβειών τους. Γι' αυτό σας εξήγησα ότι η διαδικασία είναι σύνθετη και με το Υπουργείο Εξωτερικών δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πιέσει προς εκείνη την κατεύθυνση .
Κατά τη γνώμη μου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να το θέσει ως οριζόντια υποχρέωση σε όλα τα κράτη με τα οποία συνάπτει εμπορικές ή οικονομικές συμφωνίες ότι στις περιπτώσεις όπου δικοί τους λαθρομετανάστες εντοπίζονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτομάτως να τους παίρνουν πίσω. Αυτό είναι μια σκληρή θέση μεν, αλλά είναι μια θέση ρεαλιστική.
Γ. ΚΑΡΑΪΒΑΖ («ANT-1»): Έχει γίνει πρόταση από εσάς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται στο Συμβούλιο Υπουργών, εγώ την έχω υποστηρίξει. Αλλά δεν έχει όμως ακόμη καταλήξει. Όμως, είναι μία λύση και κάπου πρέπει να τεθεί. Αν παρακολουθήσατε στην ομιλία την οποία έκανα στο Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρθηκα και σε αυτό.
Είναι όμως μια λύση και πρέπει να πάμε σε τέτοια μέτρα. Με τα μέτρα του παρελθόντος πάντως, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Χωρίς Κέντρα πρώτης υποδοχής σε συνδυασμό με τα Κέντρα κράτησης το ξανατονίζω, όποιες προσπάθειες και να κάνουμε, θα είναι ατυχείς οι προσπάθειες.
Η. ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗ («ALPHA»): Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα Κέντρα κράτησης καθώς η Αστυνομία έχει μια πάγια θέση συζητώντας με αξιωματικούς ότι «για να λύσουμε το πρόβλημα της Αθήνας όντως θα πρέπει να έχουμε τέτοια Κέντρα». Γνωρίζω ότι η Αστυνομία τα τελευταία 2 χρόνια αναζητά διαρκώς και εδώ και στην επαρχία και πάντα σταματάει λόγω των κατοίκων, είναι το πρόβλημα που είπατε κι εσείς.
Για τα 4-5 Κέντρα κράτησης που βρήκατε. Είστε σίγουροι ότι οι κάτοικοι, έχετε διασφαλίσει ότι δεν θα αντιδράσουν; Και σε περίπτωση που αντιδράσουν, θα σταματήσει πάλι η δημιουργία τους και θα περιμένουμε άλλο τόσο χρονικό διάστημα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
Κοινή υποχρέωση πρώτα απ’ όλα και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, στον ελληνικό λαό αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι δακτυλοδεικτούμενη συνεχώς στους διεθνείς Οργανισμούς επειδή αρνούμαστε να λειτουργήσουμε ένα σύστημα, το οποίο λειτουργεί σε όλο τον κόσμο.
Τώρα, αντιλαμβάνομαι ότι κανείς δεν θα ήθελε να έχει στην περιοχή του κάποιο κέντρο είτε πρώτης υποδοχής είτε κράτησης αλλά όμως και από την άλλη πλευρά κάπου πρέπει να είναι. Αυτό το κάπου πρέπει να είναι, αυτό θα το ορίσει, θα το αναλάβει η κυβέρνηση. Γι΄ αυτό εξάλλου έχουμε την εντολή του ελληνικού λαού για να κυβερνήσουμε τη χώρα.
Με κάθε τρόπο θα συνεννοηθούμε με τις τοπικές κοινωνίες. Ήδη η κα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε την πρόθεση να παράσχει ορισμένα κίνητρα, τα οποία θα μπορούσαμε να δίνουμε από τα Ταμεία του δικού της Υπουργείου προς τους δήμους όπου στις περιοχές αυτές μπορεί να λειτουργήσουν τέτοια κέντρα. Και πιστεύω ότι η τοπική κοινωνία θα συνεκτιμήσει τις οικονομίες κλίμακος που θα δημιουργηθούν στην περιοχή τους, από τη λειτουργία αυτών των κέντρων, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού που θα αξιοποιηθεί, στο επίπεδο των διαφόρων μικρών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν κάλλιστα να λειτουργήσουν για την τροφοδοσία των κέντρων αυτών, πολλές υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν σε τοπικό επίπεδο.
Μ. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ («ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»): Στο ίδιο ερώτημα μια διευκρίνιση αν έχετε την καλοσύνη. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τα πλωτά ξενοδοχεία που είχε ακουστεί κάποτε, όσον αφορά τα κέντρα μιλάω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν περιλαμβάνει τα πλωτά ξενοδοχεία σε αυτή τη φάση. Δεν έχει αποκλειστεί τίποτε αλλά καθυστέρησαν πάρα πολύ οι μελέτες και οι πρώτες ενδείξεις τις οποίες είχαμε ήταν ότι ήταν πολύ μεγάλο το κόστος για να περάσουν τα πλοία αυτά από τον Ατλαντικό προκειμένου να έρθουν εδώ.
Δεύτερον, δημιουργούνται θέματα ασφάλειας σε ορισμένες περιπτώσεις, εννοώ ασφάλειας στον θαλάσσιο χώρο, στην περίπτωση που εγκατασταθούν κάπου. Συνεκτιμήθηκαν όλοι αυτοί οι παράγοντες και θεωρούμε ότι σε αυτή τη στιγμή δεν είναι η πρώτη μας προτεραιότητα χωρίς να έχει αποκλειστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε εδώ στο Υπουργείο στο αντίστοιχο ερώτημα υπάρχει πάντοτε μια απάντηση. Το χρονοδιάγραμμα έχει τελειώσει χτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωραία, αφού το έχετε ακούσει, έτσι λειτουργούμε πάντως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια. Δεν μπορεί να κατασκευαστούν καταρχάς. Όχι δεν είναι για ένα χρόνο, είναι για τους επόμενους μήνες, δεν μιλάμε για χρόνο. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζονται να γίνουν ορισμένες εργασίες. Πρέπει να γίνουν ορισμένες κατασκευές. Αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθούν λυόμενα, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, δεν είναι να αγοράσουμε καινούρια. Υπάρχουν τέτοιες δράσεις. Όμως χρειάζονται μελέτες, υδραυλικά, αποχετευτικά, να γίνουν μικρά έργα για τη λειτουργία τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση στο θέμα των κέντρων. Μιλάμε για χώρους οι οποίοι ήδη υπάρχουν; Ας πούμε παλιά εργοστάσια ή στρατόπεδα ή για χώρους που θα κατασκευαστούν τώρα από την αρχή, θα κτιστούν τα κτίρια τώρα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε κανένα από αυτό που έχω στο μυαλό μου, που έχω υπόψη μου, και έχουν και οι υπηρεσίες δεν είναι καινούριο κτίριο.
Σ. ΘΑΝΟΣ («REAL NEWS»): Κύριε Υπουργέ, χωρίς βέβαια να είναι δική σας ευθύνη, όλα αυτά τα μέτρα τα έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές. Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λιγάκι για τα μέτρα που είναι πολυεπίπεδα στις αστυνομικές δράσεις πραγματικά από ότι είδαμε, αυτά που μας ανακοινώσατε για το κέντρο, να επιμείνω στο που, διότι απάντηση δεν πήραμε, διότι μέχρι που να λειτουργήσουν τα κέντρα κράτησης, από τη στιγμή που θα γίνουν πράξη αυτές οι πολυεπίπεδες δράσεις, θα έχουμε μια παραγωγή εκατοντάδων κρατουμένων παρανόμων μεταναστών που θα έχει λήξει το τρίμηνό τους και θα πρέπει να κρατηθούν, θα είναι μεγάλη η καθημερινή παραγωγή κρατουμένων αφενός μέχρι τότε και αφετέρου αυτού του είδους οι πολυεπίπεδες αστυνομικές δράσεις έχουν και τεράστιες απαιτήσεις προσωπικού. Από πού θα διατεθεί το προσωπικό, από την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προφανώς γι΄ αυτές τις δράσεις. Ευχαριστώ πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα απ’ όλα, για τις δράσεις τις οποίες γίνονται σε όλη τη χώρα, δεν είναι μόνο για την Αθήνα, για τους μετανάστες μιλάμε πάντοτε. Βέβαια το οξύτερο πρόβλημα είναι εδώ. Πράγματι αυτό το πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται είναι υπαρκτό πρόβλημα, διότι πραγματικά έχουμε μεγάλη πίεση και στα κρατητήρια, δεν υπάρχουν χώροι, γι΄ αυτό επειγόμαστε πάρα πολύ προκειμένου να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία με τα κέντρα, όσο και αν πάρει αυτό κάποιους μήνες.
Όμως, στο μεσοδιάστημα, ακριβώς για να μπορέσουμε να κερδίζουμε χώρο και χρόνο, θα δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος στα προγράμματα επιστροφής. Γι΄ αυτό σας ανέφερα και την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων των οργανώσεων των μεταναστών, ούτως ώστε να τους διευκολύνουμε στην αναχώρησή τους. Και πιστεύω ότι είναι αρκετοί εκείνοι οι οποίοι θέλουν να φύγουν πια, γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχουν ούτε δουλειές, ούτε υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσουν την έξοδό τους προς την Ευρώπη.
Έτσι και αλλιώς εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων για τα εσωτερικά σύνορα, όχι κατ’ ανάγκη καταστρατηγώντας τη συνθήκη του Σένγκεν αλλά μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένες διαδικασίες που προβλέπονται από τη συνθήκη, για τις ειδικές περιπτώσεις και το οποίο κάνουμε ούτως ή άλλως και στην Ηγουμενίτσα και στην Πάτρα. Θα το κάνουμε και πάλι και θα το κάνουμε με πολύ εντατικούς ρυθμούς. Υπάρχουν ειδικά σχέδια, τα οποία έχουν εκπονήσει η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα για τις δύο αυτές περιοχές και ελπίζω να περάσει το μήνυμα ότι δεν φεύγουν για την Ευρώπη.
Επειδή σε όλη την υπόθεση των μεταναστών, μια σοβαρή παράμετρος είναι η παράμετρος διακινητές, γι΄ αυτό το λόγο δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στη δίωξη των διακινητών, συνεργαζόμαστε με τις αρχές της Τουρκίας αλλά και τις άλλες αρχές, προκειμένου να εντοπίζουμε τα κυκλώματα.
Όμως χρειαζόμαστε όλο το πακέτο και το άσυλο και το φράκτη και τα κέντρα, ούτως ώστε το μήνυμα σε διεθνές επίπεδο και κυρίως στις πατρίδες τους απ’ όπου ξεκινάνε να είναι απολύτως σαφές, ότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται για πέρασμα στην Ευρώπη ούτε και είναι η Γη της Επαγγελίας για εκείνους οι οποίοι θα ήθελαν να έρθουν προς τα εδώ.
Σ. ΘΑΝΟΣ: Και για τις δυνάμεις σας ρώτησα, από πού θα διατεθούν οι δυνάμεις που απαιτούνται γι΄ αυτά τα μέτρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από τις υπάρχουσες δυνάμεις της περιοχής, δεν έχουμε άλλες, δεν υπάρχουν άλλες.
Σ. ΘΑΝΟΣ: Η «ΔΙΑΣ» για παράδειγμα, μας είπατε για τη «ΔΙΑΣ».
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η «ΔΙΑΣ» θα έχει το ρόλο της στο επίπεδο των περιπολιών καθημερινά.
Σ. ΘΑΝΟΣ: Από τις ήδη απασχολούμενες στο συγκεκριμένο σημείο; Δεν θα ενισχυθούν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε ο δικός μας στόχος τον οποίο έχω πει ούτως ή άλλως από την αρχή, είναι ότι οι δυνάμεις της δίκυκλης Αστυνομίας πρέπει να ενισχυθούν και όχι μόνο να ενισχυθούν αλλά η λειτουργία της πρέπει να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα εκεί που δεν υπάρχουν αντίστοιχες δυνάμεις. Όμως, αυτό έχει άμεση σχέση με το τι εγκρίσεις θα έχουμε στα αιτήματα της Ελληνικής Αστυνομίας για νέες προσλήψεις και τη διάταξη του δυναμικού.
Άρα μέχρι τότε εκ των ενόντων λειτουργούμε όπως λειτουργεί και όλο το ελληνικό δημόσιο.
Σ. ΘΑΝΟΣ: Με αυτή τη λογική όμως κ. Υπουργέ θα έχουμε αποδυνάμωση της αστυνόμευσης σε όλη την Αττική για τις ανάγκες του κέντρου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι λάθος κάνετε.
Σ. ΘΑΝΟΣ: Με τα νούμερα δεν βγαίνει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα τα πει ο Αρχηγός.
Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταρχήν όπως σας είπε ο κ. Υπουργός υπάρχει ένα σχέδιο για το κέντρο της Αθήνας, το οποίο είναι σε εξέλιξη και ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε σε σχέση με τα άλλα γεγονότα που εξελίσσονται στο κέντρο, ενισχύουμε συνέχεια. Αυτή τη στιγμή και μετά την Κερατέα βλέπετε καθημερινά επιχειρήσεις στο κέντρο. Τα κρατητήρια της Ελληνικής Αστυνομίας από πλευράς χωρητικότητας αλλοδαπών είναι υπερπλήρη. Τις δυνάμεις τις οποίες έχουμε τις διαθέτουμε συνέχεια. Η παρουσία των δυνάμεων ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ, Άμεσης Δράσης, είναι ενισχυμένη στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να αποδυναμώνεται παράλληλα η παρουσία μας και στην υπόλοιπη Αττική.
Κατά συνέπεια συνεχίζουμε σταθερά στο κέντρο της Αθήνας με το σχεδιασμό αυτό. Και επειδή χτες και προχτές είδα ορισμένες αναφορές σε αριθμούς, σε ποσοστό, σε νέους σχεδιασμούς και σε άλλες ιστορίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και εγώ από την πλευρά μου απευθύνω μια έκκληση. Λειτουργούμε συντεταγμένα ως Ελληνική Αστυνομία, λειτουργούν τα γραφεία Τύπου, λειτουργούν οι υπεύθυνοι αξιωματικοί από τους οποίους μπορείτε να παίρνετε και υπεύθυνη ενημέρωση. Για να μην διαχέονται φήμες, οι οποίες δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα ή ενδεχομένως δεν ξέρω τι άλλο εξυπηρετούν.
Σ. ΣΚΟΥΡΤΗΣ («FLASH RADIO»): Κύριε Υπουργέ αναφερθήκατε ενδελεχώς στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης που είναι μεγάλο ζήτημα αναμφίβολα. Όμως στο κέντρο της Αθήνας διαβιούν και άλλες ομάδες και μάλιστα, για παράδειγμα αναφέρω, μιλάω για το πρόβλημα των ναρκωτικών, μια ομάδα, οι τοξικομανείς που έχουν υψηλότερους δείκτες παραβατικότητας από ότι οι μετανάστες.
Υπάρχουν ακόμα και κάποιες γκρίζες ζώνες. Υπάρχει ο Άγιος Παντελεήμονας, υπάρχουν οι χώροι, είναι τα κέντρα διασκέδασης και λειτουργούν ως κράτος εν κράτει. Εκεί τι ακριβώς μέτρα προτίθεστε να πάρετε; Σας ικανοποιούν τα μέτρα τα υπόλοιπα για την χορήγηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία προς τους τοξικομανείς; Είναι επαρκή αυτά τα μέτρα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, προσωπικά και σε ότι με αφορά στη συμμετοχή μου στη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία συζητάει τα μέτρα τα οποία αφορούν την Αθήνα, η αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ είναι εκ των ουκ άνευ. Και αυτή ακριβώς είναι η δέσμευση της κυβέρνησης και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού μόλις τις προηγούμενες μέρες.
Προφανώς θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, αποκέντρωση των υπηρεσιών στα νοσοκομεία όμως. Σε ορισμένα συγκεκριμένα νοσοκομεία τα οποία ανακοινώθηκαν.
Όσον αφορά όμως το σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο σχεδιασμός ούτως ή άλλως είναι δεδομένος, το πλαίσιο είναι σταθερό, αλλά από κει και πέρα βελτιώνεται, ενισχύεται, ανανεώνεται, ανάλογα με τις γενικότερες απαιτήσεις της ημέρας.
Ο στόχος όμως και η πολιτική κατεύθυνση την οποία έχουμε δώσει εμείς, είναι πάρα πολύ καθαρό, Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στην Αθήνα, δεν υπάρχει καθεστώς ανοχής, δεν υπάρχει καμία ανοχή στη βία και στην έκνομη δραστηριότητα, πουθενά σε καμία περιοχή της πόλης. Και της χώρας βέβαια.
Γ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Στην ομιλία σας στη ΓΑΔΑ είχατε ζητήσει την τιμωρία των αστυνομικών που κατά πάσα πιθανότητα ευθύνονται για τον τραυματισμό του διαδηλωτή πριν από 1 βδομάδα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποιου διαδηλωτή;
Γ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Του 31χρονου Καυκά Γιάννη, αν δεν κάνω λάθος είναι το όνομα του.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό θα σας το πει ο Αρχηγός.
Γ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Ωραία. Εγώ πάνω σε αυτό ήθελα να αναφερθώ αν υπάρχει κάποια ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας και αν σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει κάποια σκέψη ……
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν αναφέρθηκα πάντως σ’ αυτό. Εγώ στην ομιλία μου όταν αναφερόμουν σε περιστατικό βίας αναφερόμουν στην εικόνα η οποία ήταν του διαδηλωτή που ήταν στο έδαφος και 3 αστυνομικοί τον χτυπούσαν με βίαιο τρόπο.
Γ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Σύμφωνοι. Ακόμα κι έτσι πάντως …..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γι' αυτό υπήρξε ΕΔΕ, υπήρξαν κινήσεις από την πλευρά της Αστυνομίας.
Γ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Σε πολιτικό επίπεδο λοιπόν υπάρχει κάποια σκέψη δική σας για κάποια παρέμβαση, πρωτοβουλία, ούτως ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος για ένα τέτοιο περιστατικό στο μέλλον; Ο προκάτοχος σας είχε πει ότι θα τοποθετούνταν σε κάποιο εμφανές σημείο στη στολή των αστυνομικών κάποιος χαρακτηριστικός αριθμός ούτως ώστε να είναι εμφανής.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει τα στοιχεία του, τα διακριτικά του.
Γ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Αυτό δεν εφαρμόστηκε. Υπάρχει κάποια τέτοια πρωτοβουλία δική σας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η μόνη κατεύθυνση την οποία εγώ δίνω και επιμένω σ’ αυτό, είναι ο πλήρης σεβασμός των κανόνων εμπλοκής. Ο πλήρης σεβασμός του ανωτέρου. Του ανωτέρου τους στις επιχειρησιακές μονάδες. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είναι υποχρεωμένοι να ασκήσουν νόμιμη βία.
Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για απειθαρχία και για προσωπική στάση κανενός σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Τέτοιου είδους πρακτικές δημιουργούν πρόβλημα στο Σώμα πρώτα από όλα . Και ακυρώνουν στην πράξη αυτές οι μεμονωμένες πρακτικές το σχεδιασμό, τον επιτελικό σχεδιασμό, όλες τις εντολές οι οποίες δίδονται από την ιεραρχία, τις προσπάθειες, την εκπαίδευση χιλιάδων αστυνομικών και των προσπαθειών τους ολημερίς.
Είναι κρίμα πραγματικά με τέτοιου είδους πρακτικές, μεμονωμένες πάντοτε πρακτικές, να γίνεται μια ολόκληρη συζήτηση στην οποία βρίσκουν διάφοροι ευκαιρία, και κυρίως η αντιπολίτευση, να δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Σε αυτό το θέμα είμαι απολύτως συγκεκριμένος και πολύ σαφής.
Οι αστυνομικές δυνάμεις για να γίνουν ακόμα περισσότερο αποτελεσματικές από ότι είναι, για να έχουμε ακόμα περισσότερα αποτελέσματα από όσα έχουμε, για να μπορέσουμε με κάθε τρόπο να παίξουν το ρόλο τους ως μια Αστυνομία η οποία λειτουργεί στο πλευρό του πολίτη εγγυώμενη τα δικαιώματα των πολιτών και κυρίως εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους δικαίου, απαιτείται πάνω από όλα και πρώτα από όλα πειθαρχία και εκπαίδευση, εκπαίδευση και πειθαρχία.
Στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας, στήριξη από την πλευρά του Υπουργείου, στήριξη από την πλευρά της ηγεσίας τους. Και η ηγεσία όμως στηρίζοντας τα Σώματα Ασφαλείας, έχουμε κι εμείς την υποχρέωση να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι οποίες δημιουργούν όλο αυτό το πεδίο για την κριτική την οποία δέχονται μετά άδικα όλοι οι υπόλοιποι.
Ο Αρχηγός όμως έχει να σας δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες.
Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ότι αφορά το θέμα της αναγγελίας που είχε υπάρξει σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας για την αναγραφή των αριθμών κλπ. αυτό υλοποιήθηκε όπως γνωρίζετε άμεσα τότε. Στα κράνη των Δυνάμεων Αποκατάστασης Τάξης υπάρχει για την κάθε διμοιρία ξεχωριστό σημάδι και υπάρχει και ο αριθμός στα κράνη. Έχει υλοποιηθεί από τότε άμεσα.
Και ακολουθείται η διαδικασία αυτή που εφαρμόζεται ως προς την αναγραφή του αριθμού στα κράνη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Διότι στα «επιρράματα» για παράδειγμα ο αριθμός δεν μπορεί να γίνει διακριτός από το πλήθος. Γι αυτό επιλέξαμε στα κράνη πάνω, έχει κάθε διμοιρία ξεχωριστό χρωματισμό, υπάρχει και ο αριθμός και αυτό γίνεται αντιλητπό.
Θα ήθελα, δε, εδώ να σας υπενθυμίσω ότι μόλις είδε το φως της δημοσιότητας η συμπεριφορά η συγκεκριμένη η βάναυση απέναντι του διαδηλωτή, κινηθήκαμε άμεσα, με ταχύτητα, καταλήξαμε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα και ετέθησαν σε διαθεσιμότητες. Και δεν υπήρξε καμία διάθεση συγκάλυψης και νομίζω όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς το εσωτερικό του Σώματος αλλά και προς τους πολίτες ότι στα θέματα αυτά υπάρχει μηδενική ανοχή.
Επίσης θέλω να υπενθυμίσω ότι στις έρευνες τις ποινικές, τις προανακριτικές, αμέσως ενημερώθηκε η Εισαγγελική Αρχή και όλες οι έρευνες έγιναν όχι μόνο απλώς υπό την εποπτεία αλλά και με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κι έτσι γίνονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Στο συγκεκριμένο βίντεο δεν υπήρχαν ενδείξεις στα κράνη.
Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πώς δεν υπάρχουν; Είναι συγκεκριμένες οι εντολές και οι κατευθύνσεις και κινηθήκαμε και πάρα - πάρα πολύ γρήγορα και μέχρι το μεσημέρι είχαμε καταλήξει ουσιαστικά και στην υλοποίηση σε βάρος τους των διοικητικών μέτρων που ανακοινώσαμε. Και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι σε πάρα πολλούς υπήρχε ο σχολιασμός ότι οι ΕΔΕ δεν καταλήγουν πουθενά.
Δείτε όμως μία προς μία όλες τις περιπτώσεις των τελευταίων διαστημάτων που υπάρχει καταγγελία για τέτοιου είδους ή ανάλογες συμπεριφορές, οι ΕΔΕ καταλήγουν και καταλήγουν και πάρα πολύ γρήγορα.
Είναι άλλο όμως θέμα το τι γίνεται στη συνέχεια με τις προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια. Αυτό όμως δεν αφορά την Ελληνική Αστυνομία, δεν αφορά το ιστορικό πειθαρχικό μας δίκαιο. Σ’ εμάς οι διαδικασίες κινούνται ταχύτατα και αποτελεσματικά.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Άλλες δυο ερωτήσεις. Παρακαλώ να είστε σύντομοι, πάνω στην ερώτηση.
Ν. ΔΕΜΙΣΙΩΤΗΣ («ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»): Κύριε Αρχηγέ, δεν θα έπαιρνα το λόγο, απλώς επειδή είπατε ότι σε ότι αφορά τις ΕΔΕ υπάρχουν αποτελέσματα γρήγορα κλπ. κλπ. Μήπως έχετε πρόχειρο να μου πείτε τι έχει γίνει με την ΕΔΕ που έχει διαταχθεί σε βάρος ανδρών των ΜΑΤ που είχαν χτυπήσει δημοσιογράφους στα Φοιτητικά το 2007; Ευχαριστώ.
Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είμαι πρόχειρος για το 2007. Εγώ τουλάχιστον για εκείνα που γνωρίζω από τότε που ανέλαβα την αρχηγία του Σώματος μπορώ να σας αναφέρω μία – μία χαρακτηριστικά. Τα υπόλοιπα τα παρακολουθώ, υπάρχουν όμως και οι προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια και μια σειρά άλλων διαδικασιών που ο κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να ασκήσει. Δεν έχω όμως πρόχειρα τα στοιχεία να αναφερθώ στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Μπορώ όμως να σας πω γι’ αυτές που επί της δικής μου θητείας είναι σε εξέλιξη. Νομίζω ότι όλοι σας πρέπει να αποδεχθείτε ότι οι διαδικασίες κινούνται ταχύτατα.
Β. ΓΚΑΪΝΤΕΣ («ΜEGA»): Κύριε Υπουργέ, θα αναφερθώ κι εγώ στην ομιλία σας που είχατε τις προηγούμενες μέρες στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ, μια ομιλία που προκάλεσε αντιδράσεις όπως είπατε και στα πολιτικά κόμματα αλλά και σε κάποιους αστυνομικούς. Θα ήθελα λίγο να μας διευκρινίσετε αυτό που είπατε ότι μεμονωμένα περιστατικά δείχνουν ότι υπάρχει εμφανές έλλειμμα δημοκρατίας. Και ήθελα αυτό να το διευκρινίσετε, αφορά όλο το προσωπικό, αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα;
Θα ήθελα λίγο να το διευκρινίσετε, γιατί όπως είπατε κι εσείς οι αστυνομικοί χρειάζονται ενθάρρυνση και θα ήταν καλό να μας το διευκρινίσετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αναφέρεστε στη συγκεκριμένη παράγραφο στην οποία έκανα τη διαπίστωση ότι ορισμένες αρνητικές συμπεριφορές δημιουργούν την αίσθηση ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα.
Τι σημαίνει δημοκρατικό έλλειμμα; Πρώτα από όλα δεν είναι καινούρια και καινοφανής η έκφραση. Υποθέτω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, όλες οι δυνάμεις οι οποίες αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας ως βασικό πυλώνα της λειτουργίας του Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος αναγνωρίζουν και ότι πρέπει η Αστυνομία να σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου. Και αυτό κάνει, αυτός είναι ο ρόλος της. Αυτό υπενθυμίζω.
Όμως είναι προφανές ότι ακούγονται φωνές και στη δημόσια συζήτηση που ενθαρρύνουν την καλλιέργεια μιας λογικής για μια Αστυνομία Ράμπο. Μιας Αστυνομίας η οποία πρέπει να επιδίδεται μόνο στην άμεση επιβολή με την άσκηση βίας με την πρώτη ευκαιρία.
Η Ελλάδα έχει δεχτεί κριτικές γι’ αυτό. Έχει δεχτεί επανειλημμένως κριτικές από πολλούς οργανισμούς, πρώτα απ’ όλα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως επίσης και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σε καμία περίπτωση όμως οι επιμέρους πρακτικές, οι μεμονωμένες περιπτώσεις, αυτές οι αντιλήψεις οι οποίες λειτουργούν και επηρεάζουν ή επιχειρούν να δημιουργήσουν θύλακες επιρροής μέσα στην ίδια την Αστυνομία είναι αυτές οι οποίες διαμορφώνουν τον κανόνα ή χαρακτηρίζουν το σώμα.
Αυτό ποτέ δεν το είπα και γι’ αυτό το λόγο επιμένω, ότι όσοι επιχειρούν και συνεχίζουν να επιμένουν και να διαμορφώνουν αυτή την εντύπωση θεωρώ ότι ξεφεύγουν από κάθε όριο ηθικής και πολιτικής δεοντολογίας. Και αυτό το κάνουν συνειδητά, είναι εκείνοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν θύλακες στην Ελληνική Αστυνομία, είναι εκείνοι οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η Ελληνική Αστυνομία και τα ελληνικά σώματα ασφαλείας πρέπει να λειτουργούν πέρα από κομματισμούς, να μην λειτουργούν με βάση τα πολιτικά αντανακλαστικά ή τις κομματικές επιδιώξεις διαφόρων.
Και φοβάμαι ότι απ’ αυτή ακριβώς την αναφορά μου βρήκαν την ευκαιρία να αποκαλυφθούν και αποκαλύφθηκαν. Αποκαλύφθηκαν όλοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν την Ελληνική Αστυνομία ως δικό τους φέουδο, αποκαλύφθηκαν όλοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ένας μαζικός χώρος από την οποία μπορούμε να αντλούμε ψήφους.
Αποκαλύφθηκαν όλοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι ένα σώμα ψηφοφόρων για τα νέα κόμματα τα οποία δημιουργούνται. Και επιπλέον δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εθίχθησαν, πού εθίχθησαν; Ακριβώς εθίχθησαν στο σημείο εκείνο στο οποίο επέμενα στην ανάγκη της πειθαρχίας, της ενότητας και του σεβασμού του κράτους δικαίου, δηλαδή του ρόλου της Αστυνομίας για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των πολιτών.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίον επιμένω ότι η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να συνεχίσει το δρόμο στον οποίον έχει μπει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Έχουμε μπει σε ένα δρόμο σοβαρών μεταρρυθμίσεων και υπάρχουν και άλλες που πρέπει να γίνουν ακόμη. Και επιπλέον υπενθύμισα αυτό το οποίο είναι και η κυβερνητική δέσμευση.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία για να προχωρήσει το πρόγραμμα μεταρρύθμισης και εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, ναι ή όχι; Το είχε ακούσει ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Με βάση ακριβώς αυτή τη δέσμευση εκλεγήκαμε, πήραμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και προχωράμε και θα προχωρήσουμε.
Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αντισταθούν και να παραμείνουν με τη λογική του παρελθόντος ή πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν την Αστυνομία ως προμαχώνα των δικών τους πολιτικών, κομματικών ή συνδικαλιστικών επιδιώξεων είναι πολύ γελασμένοι, πάρα πολύ γελασμένοι, είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.
κα ΖΩΤΟΥ («ΑΥΓΗ»): Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την έρευνα η οποία διατάχθηκε όπως μας ενημερώσατε λίγες ώρες με την γνωστοποίηση του τραυματισμού του κ. Καυκά σε ποιο σημείο βρίσκεται; Και θα ήθελα να ρωτήσω τον αρχηγό, επειδή μιλήσατε για ΕΔΕ που είχε γίνει στη δική σας αρχηγία, θέλω να σας ρωτήσω για ένα συγκεκριμένο περιστατικό, την κα Κουτσουμπού, μιλάμε για 6 Δεκέμβρη του 2010, τι γίνεται; Έχει κατατεθεί και μήνυση και περιμένουμε να γίνει κάποτε η δίκη, αλλά όσον αφορά το πειθαρχικό κομμάτι, τι γίνεται; Είναι πολύ συγκεκριμένο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο αρχηγός πρώτα, γιατί όλο το ερώτημα για τον αρχηγό είναι. Αρχηγέ.
Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχήν σε ότι έχει σχέση με τον τραυματισμό το σοβαρό του διαδηλωτή, όπως γνωρίζετε είναι σε εξέλιξη η προανάκριση. Αποτελέσματα επί της πορείας της προανάκρισης δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω.
Εκείνο όμως που με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να πω και απευθύνω μία έκκληση σε όσους γνωρίζουν οτιδήποτε να καταθέσουν. Διότι μέχρι τώρα υπάρχει μία απροθυμία, μία μη προσέλευση μαρτύρων και νομίζω ότι υπάρχει υποχρέωση όλων σ’ αυτή την υπόθεση να χυθεί άπλετο φως.
Και έχει υποχρέωση όποιος γνωρίζει οτιδήποτε είτε ερχόμενος στην Αστυνομία, στην Ασφάλεια που διενεργεί την προανάκριση υπό την εποπτεία Εισαγγελέα, είτε απευθείας στις Εισαγγελικές Αρχές να παρουσιάσει οποιαδήποτε στοιχεία μπορεί που θα διαφωτίσουν την υπόθεση.
κα ΖΩΤΟΥ («ΑΥΓΗ»): Η κα Κουτσουμπού;
Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω πρόχειρα τα στοιχεία αυτή τη στιγμή, δεν έχω τα στοιχεία άμεσα, κινούνται με γρήγορες διαδικασίες, θα πρέπει όμως πάντα να έχουμε υπόψη μας, ότι όλα είναι σε συνάρτηση και της ποινικής εξέλιξης μιας υπόθεσης.
Σίγουρα όμως αναφέρεστε σε μια υπόθεση του Δεκεμβρίου, η οποία μπορώ να την ερευνήσω και να σας πω κατ’ ιδίαν και στο βαθμό που μπορώ να αναφέρω, διότι όπως αντιλαμβάνεστε στα θέματα αυτά υπεισέρχονται και προσωπικά δεδομένα, τα οποία ανακοινώνονται όταν επιτρέπεται να ανακοινωθούν.
Από την πλευρά μας όμως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία προσπάθεια συγκάλυψης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ σύντομα δύο ερωτήσεις βασικά. Η πρώτη και πολύ σημαντική. Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο εάν δεν κάνω λάθος και χθες υπήρχε μία συνέντευξη του κ. Καμίνη στο «ΒΗΜΑ FM». Θέλω να σας ρωτήσω εάν συμφωνείτε και εάν είστε στο ίδιο το μήκος κύματος σχετικά με τις διαδηλώσεις και αυτό που προτείνει ο κ. Καμίνης γι’ αυτές; Δηλαδή να το κάνω πιο σαφές, εάν θα υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες λειτουργικές παρεμβάσεις, ώστε να περιοριστούν οι διαδηλώσεις συγκεκριμένων ή αριθμών. Σας ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς ο κ. Καμίνης δεν πρότεινε κάτι συγκεκριμένο. Ο κ. Καμίνης συγκρότησε μια Επιτροπή διαφόρων καθηγητών πανεπιστημίων και νομικών προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα όλου του εμπορικού και του επαγγελματικού κόσμου της Αθήνας για μία οργάνωση του θέματος των διαδηλώσεων.
Αυτό το αίτημα ήδη το έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε κι αυτός ότι υπάρχει το αρμόδιο Υπουργείο το οποίο, δεν είμαστε εμείς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως ξέρετε, το οποίο κι εκείνο εξετάζει ένα νομοθετικό πλαίσιο τέτοιο που να επιτρέπει την οργανωμένη έκφραση των αντιρρήσεων και την εκδήλωση των διαδηλώσεων.
Εκείνο όπως που θέλω εγώ να πω σε ότι μας αφορά για τις διαδηλώσεις και για το ρόλο τον οποίον έχει η Αστυνομία. Η Αστυνομία εκεί δεν είναι για να αντιπαλεύει τους διαδηλωτές. Η Αστυνομία είναι εκεί για να περιφρουρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη και εκείνου που διαδηλώνει να εκφραστεί ελεύθερα, αλλά και του άλλου ο οποίος εργάζεται, λειτουργεί το κατάστημά του, ζει την οικογένειά του και προγραμματίζει τη ζωή του στην ευρύτερη περιοχή.
Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι όλοι οι φορείς οι οποίοι οργανώνουν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, πρώτα απ’ όλα πρέπει να έχουν κι εκείνοι την ευθύνη να αναγνωρίζουν και να αναλαμβάνουν την ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, δηλαδή να αυτοπεριορίζονται και περιφρουρούνται, να περιφρουρούν δηλαδή τις οργανώσεις τους και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, ούτως ώστε να μην δημιουργούνται επεισόδια και να διεξάγεται ειρηνικά.
Ενδεχομένως θα μπορούσαν οι ίδιοι οι φορείς αντί να επιλέξουν να κλείνουν τους δρόμους να μπορέσουν να έχουν διαμαρτυρίες ή εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορα σημεία της πόλης είτε στατικές, είτε στα πεζοδρόμια, είτε παλαιότερα με πικετοφορίες.
Δεν είμαι εγώ πάντως εκείνος που θα υποδείξω στον καθένα τα μέσα πάλης. Εκείνο το οποίο όμως κάνω είναι μία έκκληση προς όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία. Η αλήθεια είναι μία, δεν αντέχει άλλο πια η αγορά, το κέντρο της Αθήνας να είναι κάθε μέρα κλεισμένο από διαδηλώσεις και διαδηλωτές 50-60-30-70-80 μόνο και μόνο για να υπηρετήσουν την γενικότερη πολιτική επιδίωξη, ότι η αντιπολίτευση είναι παρούσα διαμαρτύρεται και κινείται.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να μου επιτρέψτε να κάνω και ένα γενικότερο πολιτικό σχόλιο. Η αντιπολίτευση δεν είναι ο ρόλος της απλά και μόνον να ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση ή να θέτει συνεχώς ζητήματα με τα οποία καλεί το λαό για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Η Αντιπολίτευση είναι κι αυτή οργανωμένοι πολιτικοί σχηματισμοί, είναι πολιτικά Κόμματα και ως εκ τούτου όχι μόνο από την ίδια την πολιτική θεωρία αλλά και από τις επιταγές του Συντάγματος, έχουμε την υποχρέωση όλοι όσοι δουλεύουμε και ενεργοποιούμεθα στα πολιτικά Κόμματα, να αποδεικνύουμε καθημερινώς στην πράξη, την υπευθυνότητά μας και την ευθύνη μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Έχω την αίσθηση ότι ορισμένοι το έχουν ξεχάσει…
Μ. ΟΘΩΝΑΣ: Ένα στοιχείο Υπουργέ για τις διαδηλώσεις. Απλά και για τη συζήτηση που είχαμε προηγουμένως, αλλά και για την ερώτηση τη συγκεκριμένη που έγινε για τις διαδηλώσεις, νομίζω ότι το συγκεκριμένο νούμερο είναι εντυπωσιακό. Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την 1η Μαΐου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 980 μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες πορείες και διαδηλώσεις.
Αν σκεφτούμε ότι είναι οι ημερολογιακές ημέρες περίπου 250, ο μέσος όρος της καθημερινής ύπαρξης πορειών και διαδηλώσεων στην Αθήνα, είναι περίπου 2,5 με 3.
Έκανα την αναφορά σε σχέση με τη διαχείριση του συνολικού προβλήματος που αποτελεί και το κεντρικό θέμα της σημερινής συνέντευξης και συζήτησης, σε σχέση και με τα θέματα δηλαδή κατανομής και διάθεσης των δυνάμεων, αλλά και σε σχέση με το γεγονός ότι προφανώς όπως είπε ο Υπουργός σε κανένα δεν θα υπαγορεύσουμε και πολύ περισσότερο δεν θα απαγορέψουμε τον τρόπο διεκδίκησης και πάλης, όμως είναι ανάγκη να γίνει μια ψύχραιμη συζήτηση από όλες τις πλευρές για ποιες είναι εκείνες οι μορφές και οι πορείες, ανάλογα και με τον τρόπο και το μέγεθος και τα λοιπά που θα μπορούσαν να μην αποτελούν μια διαρκή θηλιά στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της πόλης, νομίζω ότι αξίζει να την κάνουμε.
κ. ΤΕΡΖΗΣ («ΕΘΝΟΣ»): Κύριε Υπουργέ δυο ερωτήσεις για το μεταναστευτικό. Πρώτον τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το Πρόγραμμα του Εθελούσιου Επαναπατρισμού θα προχωρήσει, δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δώσει ό,τι είχαν και δεν είχαν για να φτάσουν έως εδώ. Αρκεί η οικονομική κρίση για να τους κάνει να γυρίσουν πίσω;
Και το δεύτερο. Έχετε δεχτεί εισηγήσεις για την κατασκευή Κέντρων κράτησης μεταναστών σε ξερονήσια; Και αν αληθεύει αυτό, τι σκέφτεστε να κάνετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η απάντηση στο τελευταίο είναι όχι, δεν έχω δεχτεί καμία τέτοια εισήγηση, αλλά και να δεχτώ …
κ. ΤΕΡΖΗΣ («ΕΘΝΟΣ»): Ο κ. Σταυρακάκης το είπε προηγουμένως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Σταυρακάκης έχει υπόψη του διάφορα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή, ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Σταυρακάκης.
Η απάντηση είναι όχι, αλλά και στην περίπτωση που δεχτούμε τέτοιες ιδέες, η απάντηση θα είναι ξανά όχι.
Από όμως από την άλλη πλευρά δεν σημαίνει ότι αναζητούμε χώρους οι οποίοι είναι κοντά σε πόλεις. Δηλαδή δεν πάμε να λύσουμε το πρόβλημα για να δημιουργήσουμε άλλου είδους προβλήματα. Ψάχνουμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Και να είστε απολύτως βέβαιοι ότι θα είναι αποτέλεσμα, όχι «θα» είναι, είναι αποτέλεσμα πολύ μεγάλης έρευνας σε όλη τη χώρα.
Το άλλο τι μου είπατε;
κ. ΤΕΡΖΗΣ («ΕΘΝΟΣ»): Αν πιστεύετε ότι θα προχωρήσει το θέμα του Εθελούσιου Επαναπατρισμού.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω. Πρώτα απ' όλα είναι η οικονομική κρίση είναι το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι πολλά χρόνια εδώ, οι οποίοι δεν βλέπω να έχουν κάποια προοπτική, επιπλέον στις χώρες τους έχουν αρχίσει να υπάρχουν κάποιες αλλαγές και νέες προοπτικές, επομένως υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι οι οποίοι θα ήθελαν να φύγουν.
Εμείς τι κάνουμε; Διευκολύνουμε ακριβώς την αποχώρησή τους, διευκολύνουμε τον επαναπατρισμό τους είτε μόνοι μας είτε με τα μέσα τα δικά μας και τα προγράμματα τα δικά μας, είτε μέσω του Προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Και εκείνοι ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες όμως θέλουμε να ενημερώσουμε τους πάντες. Θα συνεργαστούμε με τους φορείς με τις οργανωμένες κοινότητες, γι' αυτό σας είπα προηγουμένως ότι αποδεχτήκαμε ορισμένα από τα αιτήματά τους.
Δυο, τρία από τα μέτρα στα οποία εγώ αναφέρθηκα προηγουμένως, ήταν αιτήματα δικά τους, προκειμένου ακριβώς να διευκολύνουμε τα προγράμματα επαναπατρισμού. Πάντως είμαστε υποχρεωμένοι να δοκιμάσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το παραπάνω δεν μπορεί να γίνει διότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας τεράστιας για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ η χτεσινή παρέμβαση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Όλι Ρεν, τη θεωρείτε παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εννοείτε το γεγονός ότι απευθύνθηκε στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και ζήτησε συναίνεση.
Ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγώ είχα απευθυνθεί στην εσωτερική πολιτική τάξη διαφόρων κρατών - μελών, όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες. Εδώ όμως στην προκειμένη περίπτωση είμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση.
Η έννοια του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου είναι λίγο δυσδιάκριτη πλέον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου ότι λειτουργούμε στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η Ελλάδα είναι μέλος του σκληρού πυρήνα των ευρωπαϊκών κρατών, λειτουργούμε στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς, άρα οι οικονομικές σχέσεις των κρατών - μελών αλληλοεπηρεάζονται. Ακόμη είμαστε σε πρώιμο στάδιο της οικονομικής ενοποίησης αλλά έχουμε όμως δημοσιονομικό συντονισμό πάρα πολύ σοβαρό και αυστηρό. Επομένως δεν μπορώ να θεωρήσω ότι πρόκειται περί ευθείας παρέμβασης στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.
Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως είναι εξάλλου ο ρόλος της παρακολουθεί τις κοινωνικές και τις πολιτικές διεργασίες στα κράτη - μέλη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για προγράμματα και για πρωτοβουλίες ή για αποφάσεις, που αφορούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου ότι όλες οι Κυβερνήσεις όλα τα κράτη, είναι υποχρεωμένα να εξηγήσουν στους λαούς τους και να εξηγήσουν στα εθνικά τους Κοινοβούλια το ένα μέτρο ή το άλλο μέτρο το οποίο λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από την άποψη αυτή έχω την αίσθηση ότι η επίκληση προκειμένου να υπάρξει συναίνεση όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της Ελλάδας, ότι αυτό είναι εκ των ούκ άνευ και είναι το αυτονόητο. Δεν είπε κάτι καινούργιο δηλαδή ο κ. Όλι Ρεν.
Βεβαίως, επαναλαμβάνω ότι είναι και υποχρέωση των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης να επιδεικνύουν το βαθμό της ευθύνης τους απέναντι την κοινωνία και κυρίως ενόψει των εθνικών στόχων, των στόχων που βάζει η χώρα μας για θέματα όπως είναι αυτό, το οποίο αφορά το μείζον ζήτημα του μέλλοντος της ελληνικής κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και μολις γινει μια προσαγωγη μπροστα στα καναλια την επομενη μερα θα σταματησουν ολα γιατι θα θιχτουν τα δημοκρατικα ιδεωδη των δημοσιογραφων....ασε καλυτερα,το εχουμε ξαναδει το εργο.