Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΟΚΙΜΟΥΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΥΣ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ CHATROOM TOY BLOG ΜΑΣ

Kαλησπέρα σε όλους και όλες

Mια μικρή βοήθεια στο φίλο/η guest 289 που ρώτησε αναφορικά με το πρόγραμμα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων αλλά και τους υπόλοιπους υποψηφίους/ες από ιδιώτες ή μέσα από το Σώμα.

H διάρκεια της φοίτησης όπως αναφέρεται και στη προκύρυξη είναι 14-15 μήνες, ήτοι 9 μήνες στη ΣΝΔ, εκπαιδευτικό ταξίδι δύο με δυόμιση μήνες και συμπληρωματική εκπαίδευση. Το πρώτο στάδιο φοίτησης στη σχολή είναι η λεγόμενη προπαίδευση ή βασική εκπαίδευση, περίπου 2-3 βδομάδες. Με το πέρας του διαστήματος αυτού ορκίζεσαι δόκιμος σημαιοφόρος και ξεκινά το κανονικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης. Κατά τη προπαίδευση το πρόγραμμα είναι αρκετά πιεστικό, ανάλογο μιας σχολής Αξιωματικών αλλά δεν είναι και ΟΥΚ.

Πρέπει να ξέρεις ότι η Σχολή διοικείται στην ουσία από την Τετάρτη Τάξη Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι υπεύθυνοι για την προπαίδευση και γενικά για την τήρηση του προγράμματος στη Σχολή. Είναι η λεγόμενη διοικούσα τάξη. Η σχολή γενικά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο βατή σε ότι αφορά την εκπαίδευση και στο ψυχολογικό μέρος, στις ασκήσεις" και γενικά διαφέρει από το ύφος προηγούμενων ετών. Ωστόσο το Πολεμικό Ναυτικό τηρεί εξαιρετικά πιστά τις παραδόσεις και αυτό φαίνεται πολύ έντονα στη ΣΝΔ. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι διαμένεις μέσα στη Σχολή και έχεις έξοδο Τετάρτη και ΠΣΚ. Φυσικά αν δεν έχεις ποινολόγιο το οποίο ειδικά τον πρώτο καιρό πέφτει πολύ πιο εύκολα. Εξαρτάται φυσικά από τη συμπεριφορά του κάθε δοκίμου. Στη ΣΝΔ λειτουργείς σαν τάξη και όχι μεμονομένα. Δηλαδή το παράπτωμα σου θα το χρεώνονται όλοι οι συμμαθητές σου εκτός από σένα.

Πιθανότατα να σας χωρίσουν σε δύο τάξεις των 30 και θα έχετε τους επιτηρητές σας Αξιωματικούς του ΛΣ. Μια συνήθης μέρα έχει ως εξής: εγερτήριο στις 6, πρωινή γυμναστική,προετοιμασία (ξύρισμα, ντύσιμο κλπ), αναφορά στη πλατεία της σχολής, πρωΪνό, μαθήματα στις τάξεις, γέυμα, 1 ώρα ξεκούραση, αθλοπαιδιές (στίβο, κολύμβηση, μπάσκετ κλπ), απογευματινή μελέτη, δείπνο, ελεύθερη ώρα, βραδυνή αναφορά (στο θάλαμο), ύπνος.

Εκτός από το θερινό πλού, κάποια ΣΚ γίνονται εκπαιδευτικά ταξίδια είτε με πλοία της ακτοπλοϊας είτε με Περιπολικά Πλοία του ΛΣ, κυρίως με τα πλοία ανοικτής θαλάσσης του Λ.Σ, (ΠΑΘ). Μέσα στη σχολή φέρεις τη στολή του ναύτη ενώ στην έξοδο την στολή εξόδου με ξιφίδιο. Ο Θερινός Πλούς τώρα πραγματοποιείται με ποντοπόρο πλοίο στο εξωτερικό. Η πρακτική τα τελευταία χρόνια είναι με πλοίο container που προσεγγίζει κυρίως ευρωπαϊκούς λιμένες. Στο θερινό πλού οι δόκιμοι μοιράζονται σε βάρδιες και εκτελούν φυλακές στη γέφυρα και στη μηχανή με σκοπό να εξοικοιωθούν όσο περισσότερο γίνεται με τη λειτουργία του πλοίου. Φιλική συμβουλή για τους προερχόμενους απο ΑΕΙ να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν από τους συμμαθητές τους του Εμπορικού Ναυτικού και στους δεύτερους να βοηθήσουν όσο περισσότερο γίνεται τους προερχόμενους από ΑΕΙ. Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΉ!!!

Για να μην κουράζω άλλο, με το πέρας του θερινού πλού, ξεκινά η συμπληρωμτική εκπαίδευση όπου δεν διαμένεις πλεόν στη σχολή αν και τυπικά ανοίκεις ακόμα σε αυτή και τους κανονισμούς της μέχρι να ονομαστείς Σημαιοφόρος. Στη συμπληρωματική εκπαίδευση σκοπός γίνονται για τους προερχόμενους από ΑΕΙ επισκέψεις σε Υπηρεσίες των Λιμενικών Αρχών και του Αρχηγείου, ενώ για τους προερχόμενους από ΕΝ είναι διάστημα εκπαίδευσης τους στα περιπολικά και ναυαγοσωστικά πλοία του Λ.Σ.

Σε όλα τα παραπάνω τηρώ μια μικρή επιφύλαξη ειδικά για μέσα στη Σχολή (έχουν περάσει 11 χρόνια) αλλά κατά 90% τα πράγματα είναι κάπως έτσι. Υπεύθυνα πάντως θα συμβούλευα όσους υποψήφιους από ιδιώτες έχουν στο κύκλο τους κάποιο νέο Αξιωματικό του ΠΝ που να έχει αποφοιτήσει πρόσφατα να κάνουν μια κουβέντα μαζί του. Πάντως ακόμα και σήμερα, θα παρουσιαζόμουν ευπρεπώς φυσικά, αλλά με αθλητικά παπούτσια καλού κακού... Εύχομαι να βοήθησα, καλή δύναμη και επιτυχία σε όλους/όλες και να μπείτε με αγάπη στο σώμα γιατι το έχουμε πολύ ανάγκη...Επίσης θα προέτρεπα τους συναδέλφους από σχολή Λ/Φ και ΔΥΛΣ να κάνουν μια αντίστοιχη αναφορά...αξίζει τον κόπο συνάδελφοι...και μια συμβουλή προς όλους τους υποψηφίους/ες είτε για Αξιωματικός είται για Υπαξιωματικός ή Λιμενοφύλακας. Μπείτε στο site ********** και αντλήστε πληροφορίες για το Σώμα και τη νέα σας επιλογή γιατί είναι επιλογή ζωής και υπέυθυνα αποφασίστε αν το θέλετε πραγματικά. Κάνουμε λειτούργημα σε δύσκολες εποχές κάθε μέρα..θέλει να το πω απλά να το γουστάρεις..

Άντε και καλοί συνάδελφοι..!!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο το σχόλιο. Τόσο ώστε μου ήρθε επιθυμία να δώσω και εγώ ένα κιλό λάδι.....εεε συγνώμη....εξετάσεις εννοούσα για να μπώ στην σχολή αξιωματικών του λιμενικού. Ξέχασες να πείς επίσης ότι, θα πρέπει καθ' όλη την διάρκεια της φοίτησης, να δείχνεις στους συμμαθητές σου, που προέρχονται από τα τμήματα της γαλλικής φιλολογίας, γυμναστικής ακαδημίας και παιδοψυχολογίας, την θάλασσα...μιας και είτε στην ΕΥΔΑΠ τους έβαζες είτε στο ΛΣ το ίδιο τους είναι. Έκτός βεβαίως απο αυτούς που απο την γέννησή τους είχαν κλείσει θέση στο ΛΣ λόγω γονιδίων!

Ανώνυμος είπε...

Χααχχαχαχαχαχαχα...!!!
Σωστός ο 11:11..!!
Κατα τα άλλα ήταν πολύ σωστή καί χρήσιμη η ανάρτηση του άρθρου..!!Απο προσωπική μου εμπειρία (καθώς έχω δώσει 3 φορές για α/ξ)...η διαδικασία επιλογής και εξετάσεων είναι ένα φιάσκο..!!
Είμαι πτυχιούχος ΑΕΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ και με θαλάσσια υπηρεσία ώς Ανθυποπλοίαρχος Ε.Ν. 2 ΧΡΟΝΙΑ.
Είχα λάβει μέρος 3 φορές...!!Την πρώτη φορά με έκοψαν στα αγγλικά....χωρίς δικαίωμα ένστασης-όπως είναι γνωστό- και ενώ είμουν κάτοχος ADVANCE OF CAMBRIDGE με 1 χρόνο προετοιμασία για PROFICIENCY.
ΟΚ λέω μέσα μου..θα ξαναδώσω...κάποιο λάθος θα έκανα..!!
Την δεύτερη φορά με κόβουν στην Ναυτιλία.....αν είναι δυνατόν...!!Ενα μάθημα που έπαιζα στα δάκτυλα στην σχολή μου ως αριστούχος και με 2 χρόνια προυπηρεσία ως Ανθ/ρχος στα γκαζάδικα..!!
Κάτι άρχισα να υποψιάζομαι...αλλα λεω δεν βαριέσαι , κάποιο λαθος έκανα και με κόψανε...!!
Την τρίτη φορά,πιο έμπειρος ,περισσότερο προετοιμασμένος ξαναδίνω..!!Σε όλη την εξεταστική περίοδο είμουν κολλητός με εναν συννυποψήφιο απο την νομική...!!Την ημέρα που γράφαμε συνταγματικό δίκαιο,καθήσαμε δίπλα δίπλα στην αίθουσα για να μπορώ να αντιγράφω απο εκείνον ....!!Τελειώνοντας , είχα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις ακριβώς οπως είχε απαντήσει ο κολλητός μου...ούτε φωτοτυπία να είχα βγάλει την κόλλα του....το μόνο που αλλαζε ήταν τα ονόματα μας και τα στοιχεία μας....!! ΤΕΛΙΚΑ κόπηκα στο συνταγματικό δίκαιο και ο κολλητός μου πέρασε με άριστα κιόλας...!!
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...
Κάτι άλλο που βγάζει μάτι και συνάμα προκαλεί αφού το παρατήρησα και εγώ ο ίδιος απο την ανωτέρω εμπειρία μου αλλα και απο την 10 χρόνων εμπειρία μου ως Λ/Φ ...είναι η προτίμηση σε πτυχιούχους τμημάτων ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ,ΓΕΩΠΩΝΙΑΣ,ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ,ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΤΛ,ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ και δεν συμμαζεύεται....ήθελα να ήξερα τέτιοιους πτυχιούχους θέλει το Λ.Σ...???Εκτός απο Νομική, ΑΕΝ , και Κομπιουτεράδες ...τους άλλους τί τους θέλουν...???
Πως μπορεί ένας πτυχιούχος που έχει σπουδάσει κατι άσχετο με το Λ.Σ. να είναι και καλός στην δουλειά του...???Πως να εκτελέσω διαταγή Α/Ξ πτυχιούχου Κτηνιατρικής όταν γνωρίζω οτι δεν έχει ιδέα απο πλωτά σκάφη,λιμάνια,θάλασσες,σχοινιά,αυτοκίνητα,καύσιμα,ραδιοεπικοινωνίες,διάσωση κτλ κτλ κτλ....???
ΚΑΛΑ ΧΑΜΠΑΡΙΑ.....

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου καλο ειναι να ακουγονται οι εμπειριες ολων για να μαθαινουν οι επομενοι.Οστωσο μου κανει εντυπωση πως την τριτη φορα που εισαι προετοιμασμενος καλυτερα απο ποτε πηγες για να αντιγραψεις.Λιγο περιεργο δεν ειναι?