Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

«Να μη γίνει ο μισθός βοήθημα»

Να πάρει πίσω τις περικοπές ζητά από την κυβέρνηση με την επιστολή του ο κάτωθι εν ενεργεία αστυνομικός-αναγνώστης μας. Η επιστολή του έχει ως εξής:

«Αγανάκτηση και Τρέλα προκαλούν οι ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. Έχει χαθεί ο λογαριασμός κατά το κοινώς λεγόμενο, η πληθώρα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που υποβάλλει τους αστυνομικούς και όχι μόνον η κυβέρνηση είναι τέτοια που σε λίγο καιρό και αυτοί οι ίδιοι θα μπερδευτούν και θα φορολογούν ανύπαρκτα επιδόματα και “πεθαμένους” μισθούς. Έχει τονιστεί από τη μεριά των αστυνομικών προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε υπεύθυνο που θέλει να ακούσει και να πληροφορηθεί την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της αστυνομίας, και πως το σχοινί έχει πλέον τεντωθεί τόσο πολύ που η περίπτωση να σπάσει δεν αποτελεί πλέον μια θεωρητική πιθανότητα.

Οι αστυνομικοί στην υπόθεση της κρίσης έχουν προσφέρει μέχρι τώρα πάρα πολλά από τον πενιχρό μισθό τους και τον οποίο η κυβέρνηση με τις νέες σκληρές περικοπές που επιβάλλει θα τον κάνει να μοιάζει περισσότερο με βοήθημα απορίας καθώς οι αστυνομικοί σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν να εκπληρώσουν βασικές τους υποχρεώσεις και ανάγκες. Πρέπει να καταλάβουν όμως στην κυβέρνηση πως μπορεί το φιλότιμο να περισσεύει στον αστυνομικό, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης γιατί και άδικο είναι και δεν προάγει την ισονομία. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει στο ζήτημα αυτό των αστυνομικών και αντιμετωπίζοντάς το γενναία να πάρει πίσω αυτές τις μειώσεις που οδηγούν τους αστυνομικούς ως εξαρτώμενους αποκλειστικά από το μισθό τους στην πλήρη εξαθλίωση. Το επίδομα ειδικής απασχόλησης από 50% που λεγόταν πως θα περικοπεί τελικά μαζί με άλλα επιδόματα του ευρύτερου δημοσίου τομέα θα περικοπεί μόνο κατά 10%. Το συγκεκριμένο επίδομα το προηγούμενο έτος, το 2010, υπέστη μείωση δυο φορές, 8% τη μία και 12% την άλλη φορά, δηλ. στο σύνολο 20%, από το 2010 μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο επίδομα έχει μειωθεί κατά 30%. «Δεδομένου ότι η μηνιαία συντάξιμη κράτηση των 176,00 € πραγματοποιείται επί του ως άνω επιδόματος (ειδικής απασχόλησης) για τους παλαιούς ασφαλισμένους, πιθανολογείται ότι θα έχει επιπτώσεις και στις συντάξιμες αποδοχές αυτών» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ. Οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής των συνεχών μειώσεων των μισθών και των συντάξεων των αστυνομικών έλαβαν υπόψη τους τις παραμέτρους εκείνες που αποτελούν τα στοιχειώδη συστατικά της αξιοπρεπούς επιβίωσης ενός αστυνομικού, πόσο δε μάλλον ενός αστυνομικού οικογενειάρχη; Πολύ φοβούμαι πως όχι. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως δεν γίνεται οι αριθμοί να υπερισχύουν των ανθρώπων, αυτό είναι εξοντωτικό και καταστροφικό από κάθε πλευρά, οδηγεί στην αποσάθρωση των κοινωνιών και την τελική διάλυση.

Δημήτρης Χ.».



«Όχι στην άνευ όρων παράδοση»

Αναδημοσιεύουμε πρόσφατο άρθρο της νεοσύστατης συνδικαλιστικής ένωσης στη Θεσσαλονίκη «Δυναμική Αναγέννηση» με την οποία οι ιδρυτές της καλούν τους συναδέλφους τους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

«Το άρθρο αυτό αναφέρεται κυρίως σε όλους εμάς τους νέους σε ηλικία Αστυνομικούς, που έχουμε απολέσει πολλά από τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, σε σχέση με αυτά των παλαιοτέρων από εμάς συναδέλφων μας. Βρισκόμαστε στο κατώφλι σαρωτικών αλλαγών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής -παρά τη θέλησή μας και χωρίς να φέρουμε καμία ευθύνη- όπου εργασιακά δικαιώματα, τα οποία θεωρούσαμε αυτονόητα και τα οποία κατακτήθηκαν με θυσίες και πολύχρονους αγώνες της προηγούμενης γενιάς Αστυνομικών, χάνονται κυριολεκτικά εν μία νυκτί. Για το λόγο αυτό αποκαλώ τη δική μας γενιά ως ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Σε καμία περίπτωση δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους απώλειες σε χρήματα και εργασιακά δικαιώματα γενικότερα. Το χειρότερο είναι ότι όπως όλα δείχνουν θα έρθουμε αντιμέτωποι με νέα και σκληρότερα μέτρα. Τι ακολουθεί άραγε; Περικοπές στο βασικό μισθό; Πλήρης κατάργηση των επιδομάτων; Υποχρεωτική 6ήμερη εργασία; Κατάργηση του 8ωρου και του ωραρίου εργασίας; Κατάργηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος; Πολύ περισσότερα και χειρότερα από αυτά που ανέφερα; Κανείς δεν ξέρει… Ένα πράγμα επιβάλλεται όμως. Πρέπει εμείς η γενιά της κρίσης να υπερασπιστούμε ό,τι μας έχει απομείνει, να ξαναποκτήσουμε όλα όσα μας αφαίρεσαν και να διεκδικήσουμε δυναμικά ό,τι καλύτερο μας αξίζει. Να μην ακολουθήσουμε τη λεωφόρο της απώλειας και της άνευ όρων παράδοσης, της αβεβαιότητας, της κατάθλιψης και του φόβου. Ούτε και το εύκολο μονοπάτι του ατομικού συμφέροντος και του βολέματος. Αλλά να φτιάξουμε και να προχωρήσουμε στο ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ που ΕΜΕΙΣ θα δημιουργήσουμε. Πρώτα αγώνας με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε θα είναι δύσβατος, αλλά μόνο όσοι αγωνίζονται έχουν δικαίωμα να ελπίζουν. Ακόμα και στα λεξικά η λέξη αγώνας βρίσκεται πριν από τη λέξη ελπίδα. Αντί να παραπονιόμαστε για το σκοτάδι ας ανάψουμε ένα κερί! Να δείξουμε σε όλους όσους μας απαξιώνουν ότι η δική μας η γενιά ξέρει να μάχεται και να πολεμά για τα δίκαιά της! Και επειδή ο δρόμος του αγώνα θα είναι μακρύς (όπως λέει και το τραγούδι «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή») εύχομαι σε όλους ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!»



«Πότε θα γίνουν σωστές αποσπάσεις;»

Εν ενεργεία αξιωματικός του Λιμενικού και αναγνώστης μας, με την επιστολή του που δημοσιεύουμε, καταγγέλλει -έντεχνα πάντως- ότι οι φετινές αποσπάσεις στο Σώμα είναι αναξιοκρατικές.

«Αγαπητοί φίλοι, ξέρετε ότι τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν κάποιες πολύ… αξιοκρατικές αποσπάσεις από την τελευταία σειρά; Τελικά το βύσμα στην Ελλάδα δεν πέθανε. Ζει και βασιλεύει! Από νησάκια, λοιπόν, που χρειάζονται λιμενικούς, κάποιοι πάνε με 6μηνες απόσπαση στο κέντρο! Δηλαδή ΤΩΡΑ το κέντρο χρειάζεται κόσμο και τον παίρνει αυγουστιάτικα(!) από τα νησιά; Για ψάξτε το λιγάκι. Γιατί πολύ σύντομα τα νησιά θα ξαναγυρίσουν στα εγκατάλειψή τους. Μπράβο σας, κύριοι! Για άλλη μια φορά επιδείξατε ήθος και ότι ο λόγος σας είναι…

Πέτρος Κ.»


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13
ΑΡΘΡΟ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13

Δεν υπάρχουν σχόλια: