Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Π.Ο.ΑΣ.Υ.: ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΙΜΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καθημερινά γίνεται αποδέκτης σωρείας ερωτημάτων αναφορικά κατά πόσον συμφέρει η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας και ποια είναι τα οφέλη που υπάρχουν από την αναγνώρισή της.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των μελών της η Π.Ο.ΑΣ.Υ. δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της (εδώ) γενικές παρατηρήσεις που θα λύσουν πολλές απορίες.
Διαβάστε στη συνέχεια ....

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΙΜΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Ο νέος ασφαλιστικός Νόμος (Ν. 3865/21-7-2010 ΦΕΚ Α120 ) στο άρθρο 20 παρ. 4 αναφέρει:

«Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν υπάγονται στις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 (σημ. θεμελίωση σύνταξης έως 31-12-2014) και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-2015 και μετά,

ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΦΟΣΟΝ

έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας τους

ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας

στα οποία συνυπολογίζονται αθροιστικά:

Α) Ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας όπως αυτός προσδιορίζεται στις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ. 169/2007) όπως ισχύει σήμερα.

Β) Ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι 5 έτη, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ. 169/2007) όπως ισχύει σήμερα.

Γ) Ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης που αναγνωρίζεται ως συντάξιμος σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 4 του Νόμου αυτού».

Επιπλέον:

Στο Νόμο «τροποποίηση της Συνταξιοδοτικής Νομοθεσίας του Δημοσίου και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» που ψηφίστηκε στη Βουλή την 5-8-2011

αναφέρεται: «Για τον υπολογισμό του χρόνου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος των παρ. 2 και 4 του άρθρου 20 του παρόντος Νόμου προσμετράται και ο ανωτέρω χρόνος σπουδών» .

Επίσης:

«Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή και για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά από 1-1-1993 και μετά»


Επομένως,



ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Εφόσον αναγνωρίσουν την μάχιμη πενταετία δικαιούνται σύνταξης με 35 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα από ημερομηνία κατάταξής τους.

Χρόνος Σχολής + Έτη Υπηρεσίας = 35 χρόνια

35 χρόνια υπηρεσίας + 5 μάχιμης πενταετίας = 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας

Εφόσον δεν αναγνωρίσουν τη μάχιμη πενταετία για να δικαιούνται σύνταξης πρέπει να παραμείνουν 40 χρόνια στην υπηρεσία.

Χρόνος Σχολής + Έτη Υπηρεσίας = 40 χρόνια

(Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης αναφέρεται στο Νέο Ασφαλιστικό Νόμο 3865/2010).



ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2015


Δικαίωμα σύνταξης μετά το 2015 θεμελιώνουν όσοι έως 31-12-2014 δεν έχουν συμπληρώσει 24,5 χρόνια + 1 ημέρα συντάξιμης υπηρεσίας (έτη υπηρεσίας + Στρατός + Ασφάλιση σε Φορέα Κύριας Ασφάλισης – Ι.Κ.Α. – Τ.Ε.Β.Ε. κ.λ.π. + άλλη Δημόσια Υπηρεσία κ.λ.π.). Οι συνάδελφοι αυτοί ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Παραδείγματα:

κατάταξη από 10-1990
χωρίς στρατό,
χωρίς προϋπηρεσία στο Δημόσιο,
χωρίς ασφάλιση σε Φορείς Κύριας Ασφάλισης (Ι.Κ.Α. κλπ)
(π.χ. περιπτώσεις γυναικείου αστυνομικού προσωπικού με 2 παιδιά)

Ισχύει ότι και γι' αυτούς που εισήλθαν με τις Πανελλαδικές ή το 60ο έτος της ηλικίας.

Π.χ. κατάταξη 1992
Με στρατό 2 χρόνια
Έτη υπηρεσίας: 33 χρόνια το 2025
Μάχιμη πενταετία: 5 χρόνια
Σύνολο: 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας.

Εφόσον δεν αναγνωριστεί η μάχιμη πενταετία αντί για 33 χρόνια στην υπηρεσία πρέπει να συμπληρωθούν 38 χρόνια για δικαίωμα σύνταξης ή το 60ο έτος της ηλικίας.

Άλλο παράδειγμα θεμελίωσης μετά το 2015

Κατάταξη: 1995
Στρατός: 2 χρόνια
ΙΚΑ: 2 χρόνια
Μάχιμη πενταετία: 5 χρόνια
Έτη υπηρεσίας: 31 χρόνια το 2026
Σύνολο: 40 χρόνια συντάξιμα

Εφόσον δεν αναγνωριστεί η μάχιμη πενταετία αντί για 31 χρόνια υπηρεσίας πρέπει να συμπληρωθούν 36 χρόνια υπηρεσίας για δικαίωμα σύνταξης ή το 60ο έτος της ηλικίας.

Σημείωση: Ο Στρατός αναγνωρίζεται με καταβολή εισφορών και πράξη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Υπόψη και η παρ. 4 του άρθρου 22 του Νόμου 3865/21-7-10 για όσους έχουν καταταγεί έως 31-12-1995 και θεμελιώνουν μετά το 2015. Ο συντάξιμος χρόνος ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΕΤΑΙ κατά 3 έτη με την καταβολή εισφορών, για την ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας (αφορά κυρίως όσους συνταξιοδοτηθούν στο 60ο έτος της ηλικίας και δεν προσεγγίζουν – καλύπτουν τον υπολογισμό της σύνταξής τους με 40 συντάξιμα έτη γιατί εισήλθαν στο Σώμα σε μεγάλη ηλικία) .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Κατανοητό γίνεται ότι είναι ευεργετική η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας με χαμηλές εισφορές (20% στην αμοιβή για την πέραν του πενθημέρου εργασία η οποία μάλιστα εκπίπτει και από την φορολογητέα ύλη) και είναι περισσότερο ωφέλιμη για όσους εντάσσονται στο Νέο Ασφαλιστικό Καθεστώς.

Η μάχιμη πενταετία είναι επιπλέον ευεργετική καθώς κατοχυρώνει χρόνο πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ως πραγματική εργασία. Σε κανέναν δεν πρέπει να διαφεύγει ο όρος του Μνημονίου περί αύξησης ορίων ηλικίας σύμφωνα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, για τον οποίο αγωνιζόμαστε σθεναρά εναντίον του (Ψήφισμα 21ου Πανελλαδικού Συνεδρίου).

Καταλήγοντας κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει τον διαρκή αγώνα του Συνδικαλιστικού μας Κινήματος για την επέκταση αυτής της μάχιμης πενταετίας για όλους τους συναδέλφους, στα πλαίσια της αναγνώρισης του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου όπως και την μάχη που δώσαμε ως Ομοσπονδία πριν την ψήφιση του Νέου Ασφαλιστικού Νόμου, ώστε οι εισφορές για την αναγνώριση να μειωθούν στο καθεστώς που ισχύει τώρα.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: