Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Καταδικάστηκαν δύο Αξιωματικοί του Λιμενικού ε.α. για παράνομη μετάθεση Υποπλοίαρχου.Πληρώνουν με ποινή φυλάκισης την υποταγή τους σε υπουργό

Μοναδική στα χρονικά καταδίκη ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού - και μάλιστα εν αποστρατεία - για παράνομη μετάθεση που πραγματοποίησαν όσο βρίσκονταν εν ενεργεία, καταγράφηκε χθες στα πρακτικά του Ναυτοδικείου Πειραιά. Έτσι ποινή φυλάκισης 6 μηνών επιβλήθηκε στον πρώην Α΄ Υπαρχηγό Λ.Σ. Μόσχο και τον πρώην Διευθυντή Διοίκησης Θωμόπουλο. Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και για ψευδή βεβαίωση από υπάλληλο κατά συναυτουργία και κατα συρροή.

Την μήνυση υπέβαλε εναντίον τους ο Υποπλοίαρχος (2005) Γιάννης Δάρας.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην αίθουσα, το Συμβούλιο Μεταθέσεων μέσα σε μία νύχτα αποφάσισε μερικές δεκάδες έκτακτες μεταθέσεις. Αυτό συνέβη στις 11/7/2005. Ο τότε Υποπλοίαρχος Γιάννης Δάρας μετατέθηκε στη Ρόδο με ψήφους 3 : 2.

Στα πρακτικά του Συμβουλίου αυτού, ο εκπρόσωπος των Λιμενικών Γ. Δριβάκος, ζήτησε και καταγράφηκε η άποψή του ότι η μετάθεση ήταν παράνομη όπως και περίπου άλλες 15 μεταθέσεις.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μόλις έντεκα ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 30 Ιουνίου 2005 ο Υποπλοίαρχος Δάρας είχε τοποθετηθεί στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και μάλιστα η απόφαση του Συμβουλίου Μεταθέσεων ήταν ομόφωνη.

Αμέσως ο Υποπλοίαρχος έκανε προσφυγή σημειώνοντας ότι δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2005 ο τότε Αρχηγός Γλεζάκος (ένας εκ των κατηγορουμένων) συγκάλεσε το Α Συμβούλιο προσφυγών το οποίο ομόφωνα αποφάσισε αναβολή της εξέτασης του αιτήματος χωρίς καμία αιτιολογία.
Στις 31 Οκτ 2005 επαναλήφθηκε το Συμβούλιο όπου ο Αρχηγός και τα υπόλοιπα μέλη αποφάσισαν ότι ορθώς ο Υποπλοίαρχος μετατέθηκε στη Ρόδο. Ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι απολογούμενοι στο Ναυτοδικείο, απέδωσαν χθες την μετάθεση του Γιάννη Δάρα σε λάθος της ...Δακτυλογράφου την οποία μάλιστα κατονόμασαν ως Δήμητρα...

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφασή τους - παρά το ...λάθος της Δήμητρας- επικαλέστηκαν ψευδώς ότι τάχα ο ίδιος ο Υποπλοίαρχος είχε ζητήσει να μετατεθεί στη Ρόδο. Ανάλογα στοιχεία παρουσίασαν συνολικά για 18 άτομα τα οποία όλα έκαναν προσφυγές. Ο μοναδικός όμως που προσέφυγε στην Εισαγγελία του Ναυτοδικείου ήταν ο Υποπλοίαρχος Δάρας.

Στην ερώτηση γιατί έπρεπε ειδικά ο Υποπλοίαρχος Δάρας να μετατεθεί στη Ρόδο το 2005, η απάντηση ήταν ότι "έπρεπε να ανακοπή το κύμα λαθρομεταναστών για το οποίο η Υπηρεσία είχε πληροφορίες".

Για το σημείο αυτό τόσο ο εισαγγελέας της Έδρας όσο και οι συνήγοροι που υποστήριξαν το αίτημα του κ. Δάρα, διαπίστωσαν ότι υπήρχε δόλος από την πλευρά των κατηγορουμένων καθώς δεν υπήρχε κανένα έγγραφο που να βεβαιώνει ότι μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών θα μετέβαιναν στη Ρόδο. "Δηλαδή περιμένατε κύμα λαθρομετανάστευσης και θεωρήσατε ότι θα το απέτρεπε μόνος του ο κ. Δάρας, ένας αξιωματικός που είχε προϋπηρεσία Γραφείου και καμία εμπειρία σε πλωτό σκάφος;", παρατήρησε μάλιστα ο εισαγγελέας.

Μάλιστα ο εισαγγελέας τόνισε το γεγονός ότι επίτηδες η Υπηρεσία καθυστέρησε επί δύο χρόνια να παραδώσει τα πρακτικά του Συμβουλίου Μεταθέσεων στον ενδιαφερόμενο ενώ παρατήρησε ότι θα έπρεπε τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου εκτάκτων μεταθέσεων να είχαν αντιδράσει προσθέτοντας ότι εν γνώση τους παρέβηκαν το νόμο αποδεχόμενοι αδιαμαρτύρητα τις εντολές του τότε Υπουργού Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Πρόσθεσε ακόμα ο εισαγγελέας πως οι κατηγορούμενοι προέβαλαν τη δικαιολογία ότι κάποια υπάλληλος έκανε λάθος και ότι εκ παραδρομής έγραψε το όνομα του κ. Δάρα στο φύλλο μετάθεσης για Ρόδο ενώ ουδέποτε η υπάλληλος κλήθηκε για να εξεταστεί ως μάρτυρας. Τόνισε ακόμα ότι ο κ. Δάρας έκανε δεκάδες αναφορές προς τη Διοίκηση, χωρίς καμία από αυτές να εξεταστεί, πράγμα που αποδεικνύει ότι υπήρχε εμπάθεια η οποία έφθασε στο σημείο να παραπεμφθεί ο Υποπλοίαρχος στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόταξης και μόνον μετά την αναφορά του λιμενικού στον Εισαγγελέα ταρακουνήθηκαν άπαντες.

Τέλος ο εισαγγελέας διατύπωσε την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι είχαν τελέσει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με πρόθεση βλάβης της προσωπικότητας του λιμενικού γνωρίζοντας ότι επρόκειτο για άτομο που υπηρέτησε σε γραφείο πρώην Αρχηγού.

Συνολικά οι κατηγορούμενοι ήσαν έξι. Ανάμεσά τους ήταν και ο πρώην Αρχηγός Λ.Σ. Γλεζάκος ο οποίος μαζί με τρεις ακόμα αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Ανεκτέλεστες εισαγγελικές παραγγελίες
Μιλώντας στο nextok.blogspot.com ο κ. Γιάννης Δάρας εξήγησε πως βρέθηκε στο στόχαστρο της τότε ηγεσίας του Λιμενικού : Τότε υπηρετούσα στην Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων στην Υπηρεσία Αρχείου Πλοίων ως Τμηματάρχης. Μπαίνοντας στην Υπηρεσία διαπίστωσα ότι όλα ήταν χύμα και ακολούθησαν σειρά αναφορών προς τη Διοίκηση για διάφορα θέματα που αφορούσαν θέματα και παραλείψεις του Αρχείου Πλοίου.

NEXTOK: Τι διαπιστώσατε;

- Υπήρχε μια σειρά από ανεκτέλεστες εισαγγελικές παραγγελίες, φάκελοι πλοίων εκτεθειμένοι, σκόρπια έγραφα που τα έπαιρνε ο καθένας. Έκανα αναφορά στις 30/5/2005 προς τον Κλαδάρχη Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων (Λ. Φερούσης) και κοινοποιούσα προς εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και φυσικά προς Αρχηγό Λ.Σ. Γλεζάκο, τον Α Υπαρχηγός Μόσχο, Β΄ Υπαρχηγό Σιωνίδη, Γενικό Επιθεωρητή Λ.Σ. και τον Κλαδάρχη Προσωπικού Διοικητικής Μέριμνας Σταματιάδη. Αφορούσαν εισαγγελικές παραγγελίες για πλοία "ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ" και "ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ".

NEXTOK: Άρα ουσιαστικά γι αυτά που αναφέρατε προφανώς έπρεπε να διερευνηθεί εάν υπήρχαν ευθύνες που θα επιβάρυναν τον προκάτοχό σας. Πού είχε μετατεθεί ο πρώην Τμηματάρχης Αρχείου Πλοίων;

- Ήταν ο αξιωματικός Κόηκας και είχε τοποθετηθεί στο Γραφείο του τότε Αρχηγού Γλεζάκου.

Να σημειωθεί ότι οι εισαγγελικές παραγγελίες είχαν εκδοθεί για αναφορές άλλου εργαζόμενου στην Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων ο οποίος έκανε κάποιες καταγγελίες για τα προαναφερόμενα πλοία.

Κατά τη διάρκεια της δίκης κατεγράφη και ο απίστευτος διάλογος:

Ναύαρχος ε.α. Μόσχος: Εν γνώση μου δεν τηρούσα την νομοθεσία για τις μεταθέσεις γιατί οι νόμοι δεν διευκόλυναν τη λειτουργία του Σώματος.

Εισαγγελέας Κονιδάρης Κωνσταντίνος : Εάν σας δυσκόλευε ο Νόμος ας αναφερόσασταν στον Υπουργό σας για να τον αλλάξει. Οι νόμοι ψηφίζονται για να τους τηρούμε.

Το κατηγορητήριο υποστήριξαν οι δικηγόροι Λάμπρος Καραδήμος, Καταπόδης Γιώργος, και Ανδριόπουλος Δημήτρης οι οποίοι στις αγορεύσεις του που ήσαν ευστοχότατες και άκρως αποκαλυπτικές για τις δολοπλοκίες που στήνονται σε βάρος των λιμενικών, με θύτες τους εκάστοτε υπουργούς και εκτελεστικά όργανα τους ανώτερους αξιωματικούς μεταξύ άλλων ανέφεραν:

Καραδήμος: Πρόκειται για καταφανώς άδικη πράξη και όφειλαν οι ίδιοι ως μέλη του Συμβουλίου Μεταθέσεων να την είχαν διορθώσει εφόσον την απέδωσαν στην δακτυλογράφο. Υποτίμησε και τη νοημοσύνη μας ο κ. Μόσχος.

Καταπόδης: (σ.σ. ο κ. Καταπόδης είχε διατελέσει πρέσβης στη Σμύρνη και γνώριζε πολύ καλά το θέμα των λαθρομεταναστών γι αυτό και παρατήρησε) : Όταν υπάρχουν πληροφορίες για αναμενόμενη διακίνηση μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών υπάρχουν πάντα έγγραφα. Ποτέ τέτοιες πληροφορίες δεν μεταφέρονται προφορικά". Ο κ. Καταπόδης παρουσίασε επίσης έγγραφα της αστυνομίας που παρουσίασε τη μειωμένη κίνηση των λαθρομεταναστών κατά τη περίοδο του καλοκαιριού 2005 και πάντως τόνισε ότι η Ρόδος δεν ήταν ποτέ στις ιδιαίτερες προτιμήσεις των λαθρομεταναστών.

Ανδριόπουλος: Δεν είχε κάποια ειδικότητα ώστε ο λιμενικός Δάρας να επιβιβαστεί σε σκάφος για να προστατέψει τη περιοχή από λαθρομετανάστες. Πρόκειται για καθαρή παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και για ψευδή βεβαίωση από υπάλληλο κατά συναυτουργία και κατα συρροή.

Ένας εκ των συνηγόρων κατάφερε να προκαλέσει την αγανάκτηση του εισαγγελέα όταν υποστήριξε ότι ο ίδιος ο εισαγγελέας είχε προαποφασίσει να καταδικάσει τους κατηγορούμενους λέγοντας ότι τώρα ο εισαγγελέας έψαχνε στοιχεία για να στηρίξει την απόφαση.

Διαμάχη για την απόφαση
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι από την πλευρά των κατηγορουμένων υπήρχε δόλος καθώς θα είχαν την εύνοια του Υπουργού που είχε δώσει τη σχετική εντολή.

Αξίζει να τονιστεί ότι για να ληφθεί η απόφαση του Δικαστηρίου, οι δικαστές συνεδρίαζαν επί δυόμιση ώρες. Αυτό ήταν προφανώς αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δύο από τα πέντε μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη ότι άπαντες οι έξι κατηγορούμενοι έπρεπε να αθωωθούν.

Όπως ο κ. Δημήτριος Ποτίδης, ο Πρόεδρος της Έδρας παραδέχτηκε σε ερώτηση των συνηγόρων, μειοψήφησε ο ίδιος και ένα ακόμα μέλος.

Εκτός του κ. Ποτίδη η σύνθεση του δικαστηρίου αποτελείτο από τους :

* Ευστρατίου Στυλιανό, Πρόεδρος Ναυτοδικείου

* Καπετανάκη Βασιλική, Δικαστή

* Λέλα Αχιλλέα, Αντιπτέραρχος Αεροπορίας

* Εληνιάδη Παναγιώτη, Αντιναύαρχος Πολ. Ναυτικού

Η ποινή της φυλάκισης έξι μηνών που επιβλήθηκε στους δύο κατηγορούμενους είναι εξαγοράσιμη ενώ και οι δύο έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν έφεση.

Σε κάθε περίπτωση, η δίκη αυτή που είναι η πρώτη του είδους που καταγράφεται στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος, είναι προφανές ότι καταδεικνύει τον ευτελισμό στον οποίο οδηγούν το Σώμα οι προσκυνητές των πολιτικών.

Εντύπωση προκαλεί η απόφαση των δύο μελών του δικαστηρίου να επιμένουν στην αθώωση όλων των κατηγορουμένων ενώ ήταν καταφανέστατη η προσπάθεια που έγινε για να ταλαιπωρηθεί ο συγκεκριμένος υπαξιωματικός.

Και τέλος η δίκη αυτή ίσως ανοίγει τον δρόμο ώστε στο εξής να οδηγούνται στο εδώλιο όλοι όσοι Αξιωματικοί αυθαιρετούν για να διασφαλίσουν την εύνοια των ασύδοτων πολιτικών της χώρας. Προς γνώση και συμμόρφωση!
http://nextok.blogspot.com/2012/02/blog-post_09.html

ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΩΝ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ 05/03/2011...

9 σχόλια:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 05/03/2011...

"Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ !!!"

http://ellhnikhaktofylakh.blogspot.com/2011/03/blog-post_05.html

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΙ ΣΚ@@@ΔΕΣ ΔΟΙΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ!!!! ΑΥΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΑΠ ΤΟΝ ΝΟΜΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΕΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ. ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Σιγα τα ισοβια δεσμα.Λες και δεν θα τα ξαναδουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΟ. Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΑΥΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ WWW.PEALSGR.BLOGSPOT Η ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ 4 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΛΟΥΝ ΕΔΩ NA ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ .........ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ .....ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ ......

Ανώνυμος είπε...

ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ.ΑΝ ΕΧΕΙ ΟΡΕΞΗ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ.ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΕΣΕΙ.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Συναδελφε 6:00 αυτα που αναφερεις ειναι σωστα αλλα για ατομα με τσιπα.Αυτοι οι ξεφτιλες δεν γνωριζουν αυτη την λεξη.

Ανώνυμος είπε...

Αν ο "Συνδικαλισμός" μας ήταν όπως θα έπρεπε να είναι, για τους συναδέλφους και όχι για την πάρτη τους και υπηρετούσε σωστά και τίμια το ρόλο του, Τότε θα είχαμε αξιοκρατικές μεταθέσεις από τον καιρό που αρχισαν να συμμετέχουν στα συμβούλια μεταθέσεων και εκπρόσωποι της ΠΟΕΠΛΣ. Αν ο "εκπρόσωπος" κάθε φορά που γινόταν μαγείρεμα αντί να συμμετέχει σ'αυτό, πήγαινε τα μαγειρέματα στον εισαγγελέα, Θα γίνονταν όλα τέλεια. Αλλά...

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ Ο ΔΡΙΒΑΚΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ.ΜΗΠΩΣ.