Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Αντίο Γιάννη....



ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 

υπό του Υποναυάρχου Λ.Σ (ε.α) Μιχάλη Μπαλαφούτη

Αγαπημένε μας , φίλε και ξαφνικέ αναχωρητή Γιάννη. 
Σαλπάρησες απρόσμενα για το ταξίδι στο απέραντο  σύμπαν και την αιωνιότητα,  χωρίς ένα χαιρετισμό, ένα θαλασσινό σινιάλο, χωρίς βαπορίσια σφυρίγματα.

Ο πόνος που μας σφράγισε, αντέχεται μόνο όταν είναι υπερβολικά μεγάλος και ξεπερνά την αντοχή των συναισθημάτων και αισθήσεων και των μοιράζονται πολλοί.

Υπηρέτησες με αφοσίωση, ευσυνειδησία, εργατικότητα και προπάντων εντιμότητα το Λιμενικό Σώμα.΄Εδειξες υπερβάλοντα  ζήλον στην προαγωγή της επιχειρησιακής ετοιμότητας προσωπικού και μέσων του Λ.Σ με ιδιαίτερη αγάπη  στα  πλωτά και στις επιχειρησιακές μονάδες του Λ.Σ. στις οποίες και συ υπηρέτησες. 

Ήσουν απαραίτητος!!


Πορεύτηκες  με σεμνότητα, ήθος και ναυτικές αρχές και παραδόσεις που λίγοι διέθεταν και διαθέτουν σήμερα στο Λιμενικό Σώμα. Ήσουν η ψυχή και το πνεύμα των επιχειρήσεων μαζί με το πανάξιο Επιτελείο του τότε ΔΛΑ-4 (απόστρατοι όλοι σήμερα) που σπάνια θα ξαναβρεί τέτοιο προσωπικό και Αξιωματικούς το Λ.Σ.       
 Αυτοί, που ήταν γύρω μας και κοντά μας, ξέρουν για ποιά πραγματικά διαμάντια Αξιωματικούς και προσωπικό ομιλώ, που ατυχώς κανείς δεν έφθασε στα ανώτατα επίπεδα της ιεραρχίας.


Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, έφυγε ένας μεγάλος οραματιστής του Λ.Σ ,αλλά δυστυχώς πρόλαβε να δει τις στάχτες του, την χωρίς ελπίδα επιστροφή, χωρίς μέλλον, χορτασμένο από αδικίες και  διευθυνόμενο  από μικρής εμβέλειας παραγοντίσκους, που δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τη διαφορά "του Κοιτάζω και του Βλέπω", χωρίς όραμα, χωρίς αντίσταση, προδίδοντας τις παραδόσεις του Σώματος σε μικρόψυχους  κομματικούς.
Αγαπημένε μας Γιάννη  έφυγες αθόρυβα, ήσυχα όπως φεύγουν οι ευγενικοί και οι εκλεκτοί του Θεού, όπως φεύγει ο άνθρωπος.
<<΄Ανθρωπος>>   ο άνω θρώσκων,  αυτός που στέκεται ταπεινά μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης και της θυσίας Εκείνου. Αυτός που βλέπει το Φως, αυτός που έχει γαλήνεια και φωτεινή ψυχή, αυτός που είναι ικανός να αντικρύζει τον Μεγαλοδύναμο, ...........αυτός που έχει την ευλογία Του.
Εσύ έχεις ευλογία. Έχεις την ευλογία του γέροντα Παίσιου που μας δέχθηκε ύστερα από 14  προσπάθειες που επιδιώξαμε να τον δούμε κατά τις διάφορες επισκέψεις μας στο Άγιον Όρος.


Χάριτες οφείλονται στον τότε Διοικητή του Αγίου Όρους που μας έδωσε την ευκαιρία να προσφέρουμε  τις υπηρεσίες μας  στην κιβωτό της Ορθοδοξίας την περίοδο που είχε ανάγκη για προστασία των κειμηλίων. Ήσουν εσύ που δεν δίστασες να με προτρέψεις τότε, χωρίς καμμιά εντολή της ιεραρχίας, να ανέβουμε μαζί στο  Άγιον  Όρος για να εξετάσουμε από κοντά  την κατάσταση. Έκτοτε το Όρος και ο σκοπός μας εκεί έγινε αυτοσκοπός.
Πάνω  από 100 φορές το επισκεφτήκαμε και κάθε φορά αφήναμε και κάτι να το δούμε την επόμενη.  Πολλές φορές κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι από την εργασία μας και την αγωνία μας να πετύχουμε τον επιθυμητό βαθμό ασφάλειας  του Αγίου Όρους, ελπίζαμε στην ψυχική ανάταση , χαρά και αναβάπτιση που μας έδιναν οι προσευχές μας μπροστά στις υπέρλαμπρες εικόνες της Θεομήτορος,  Αξιον Εστί στις Καρυές , Πορταίτισσα στην Ιβήρων, Παραμυθίας στο αγαπημένο μας Βατοπαίδι.

Ποιός θυμάται  άραγε την προσφορά σου, στην  πίεση που ασκήσαμε στον φίλο του Λιμενικού Σώματος,  τον πλοιοκτήτη καπετάν Γιώργο Παππαδάκη  να μας δωρίσει Δορυφορικές επικοινωνίες  για τον νεοσύστατο  Θ/Ε , που μόνο η Coast Guard των Η.Π.Α διέθετε τότε,  με κόστος πάνω απο 100.000 $. Επί πλέον η α/φοί Παππαδάκοι μας δώρησαν και το αβύθιστο  σκάφο που χρησιμοποιούσαν σαν γιώτ για σκοπούς έρευνας και διασωσης και πάλι με δικές σου πρωτοβουλίες.
Ποιός θυμάται  την προσφορά σου  στο πρόγραμμα  ανανέωσης το στόλου του Λιμενικού Σώματος σε νέα πλωτά  και χερσαία μέσα , εκμεταλλευόμενοι τα Ευρωπαίκά Προγράμματα. Τις ατελείωτες ώρες για δοκιμές και εκπαίδευση των πληρωμάτων.
Ποιός θυμάται την πρωτοβουλία  για δημιουργία  κέντρου,  στην Σχολή Λ/Φ για την παρακολούθηση της ναυσιπλοίας στον Σαρωνικό, χωρίς καμμιά υποστήριξη, παρά μόνο την αγάπη σου για το Λ.Σ,.  Σήμερα  για τον σκοπό αυτό υφίσταται ολόκληρος Κλάδος.
Ποιός θυμάται ότι η μελέτη που συνέταξε το  ΔΛΑ /4 για την προστασία των Θαλασσίων Συνόρων από τη λαθρομετανάστευση και πήρε βραβείο από την Ε.Ε υπήρξε ο πρόδρομος της δημιουργίας της Υπηρεσίας της Ε.Ε, FRONTEX ;
Ποίος θυμάται την μαζική επαιτεία  που έκανες σε φίλους του Λ.Σ όπως στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, στον ΜαστροΗλία τον Τσάκο, στον Νίκη Παππαδάκη, στον Κώστα τον Λούλη κ.α για την υποστήριξη των υποδομών της Μονάδας βατραχανθρώπων στον Α. Κοσμά. Ποιός το συνέχισε ή ποιός  κάνει το ίδιο σήμερα;
Ποιός θυμάται, ότι θεία πρόνοια βρεθήκαμε  στο Άγιον Όρος για προσωπική μου επίσκεψη,  ήδη απόστρατος,  την συγκεκριμένη ώρα που ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναμένετο στο Όρος και το ελικόπτερο αργούσε να έλθει. Αναλάβαμε δράση. 
Αμέσως καταλάβαμε, λόγω πείρας, ότι έγινε ατύχημα προσδιορίζοντας και την περιοχή. Εσύ μολονότι ήσουν σε άδεια ανέλαβες την πρωτοβουλία και με τα πλωτά του Λ.Σ εντόπισες το σκήνωμα του μακαριστου Πατριάρχη σε μισή ώρα από την πτώση του ελικοπτέρου. Το περίεργο είναι ότι αντί η Υπηρεσία να σε τιμήσει  για την προσφορά σου, σε κάλεσαν σε απολογία. Οι γνωστοί παραγοντίσκοι δεν ήθελαν να μάθουν τα μίντια την ακριβή ώρα του ατυχήματος για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους, όσοι θυμούνται εκείνο το γεγονός.
Ποιός δεν θυμάται την συμβολή σου στην εμπλοκή μας στα γεγονότα στα Ίμια. Ο τότε διοικητής των βατραχανθρώπων του Λ.Σ είναι εδώ σήμερα για να σε βεβαιώσει ότι εκείνο το πανί όπως το απεκάλεσε κάποιος μεγαλόσχημος, η σημαία από τα Ίμια  δεν την πήρε ούτε  αέρας ούτε κάηκε όπως διετάχθη, είναι καλά φυλαγμένη σ’αγνωστο μέρος για να αποτελέσει στο μέλλον σημείο αναφοράς για την συμβολή όλων εκείνων που ήσαν παρόντες εκεί στο καθήκον, κάτω υπό αντίξοες συνθήκες
Τώρα  εμείς , συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι στέκουμε βουβοί, μπροστά στη γήινη σωρό σου για να σε βοηθήσουμε με την νοερή προσευχή μας να ατενίσεις το Φως Του Κυρίου,  να γαληνέψει την ψυχή σου και είμαστε βέβαιοι ότι θα σε οδηγήσει στον κόσμο της γαλήνης και της σιωπής.
Εμάς  όμως, μας αφήνεις μόνους, ζώντας στο στεργιανό θανατικό, με τα γήινα αγαθά μας να ονειρευόμαστε,γαλόνια, βαθμούς , θεσεις,  δόξα, πλούτη και αναγνώριση με μιά καρδιά όμως που είναι τόσο ρηχή και μικρή , διότι δεν καταλάβαμε το σινιάλο που μας έστειλες, ότι πρέπει να μείνουμε σταθεροί στις παραδόσεις και στα ιδανικά μας με όποιο κόστος.

Δεν καταλάβαμε ότι η αγάπη και οι ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να πρυτανεύουν της ζωή μας, που απεικονίζουν την έκφραση και τα  ιδανικά τα οποία εσύ πρέσβευες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομά σου στο Λ.Σ.
Ιδανικά που αντιστρατεύονται όμως στις μικρότητες στις κακίες και  άνομες φιλοδοξίες. Ιδανικά που αντιστρατεύονται στους σκλάβους των συναισθημάτων και της ύλης.

Ιδανικά όμως υπέροχα που διαθέτουν οι λίγοι και εκλεκτοί στον καιρό μας,  όπως εσύ Αρχιπλοίαρχε του Λιμενικού Σώματος Γιάννη Μαντά.

Εμείς οι φίλοι σου σε αποχαιρετούμε απλά,  με ένα <<αντίο Γιάννη>>

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕ ΓΕΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΗΣΟΥΝ ΑΞΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ.Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΧΑΜΟ ΣΟΥ.