Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Νέες μειώσεις 15%-30% σε ιδιωτικό τομέα, ειδικά μισθολόγια και συντάξεις

Νέα καταιγίδα μέτρων και πρόσθετες περικοπές συντάξεων και μισθών –κυρίως στον ιδιωτικό τομέα- «φέρνουν» τα στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ για να απαιτήσει τον Μάιο από την νέα κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

«Με τα μάτια του ελεγκτή», παρά τις άγριες περικοπές στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, οι απώλειες για το μέσο εισόδημα των εργαζομένων ήταν σχετικά μικρές. Στο όνομα της «κοινωνικής δικαιοσύνης» το ΔΝΤ ζητάει τώρα και από αυτούς να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο «στο βάρος της προσαρμογής». Τα ίδια στοιχεία δείχνουν και μεγάλα περιθώρια για νέες μειώσεις διαπιστώνει επίσης το ΔΝΤ στα ειδικά μισθολόγια για γιατρούς, δικαστικούς, ένστολους κλπ, αλλά ακόμα και και για τις συντάξεις.

Όσον αφορά όμως στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, δεν προκύπτει η ανάγκη λήψεως νέων μέτρων, καθώς οι ελεγκτές θεωρούν αρκετά τα μέτρα που ήδη θεσπίστηκαν, με πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και «λουκέτα» με απολύσεις σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες.

image


Με «πλαστά» στοιχεία…


Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι «το μάρμαρο» πλήρωσαν ήδη οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στο δημόσιο, καθώς το μέσο εισόδημα των εργαζομένων μειώθηκε 35% και 30% αντίστοιχα. Στον σχετικό πίνακα μάλιστα, στην έκθεσή τους για την πορεία του Μνημονίου, σημειώνουν (με παύλα) πως δεν θα απαιτήσουν άλλα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, που θα διαπραγματευτούν με την έλευσή τους τον Μάιο.

Αντιθέτως, το ενδιαφέρον των ελεγκτών τώρα μετατοπίζεται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, όπου το μέσο εισόδημα των εργαζομένων φαίνεται να μειώθηκε μόλις (;) 6,6%. Υποστηρίζουν δε πως ακόμα και αν «κόπηκε» κατά σχεδόν 25% ο κατώτατος βασικός μισθός, αυτό αντιστοιχεί σε μείωση μόλις 5% του μέσου μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων –έναντι μειώσεων 30%-35% στο δημόσιο.

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως που μετείχαν στα «παζάρια» του Φεβρουαρίου με την Τρόικα ισχυρίζονται πως οι ελεγκτές παρουσιάζουν εσφαλμένα στοιχεία και πως αρνήθηκαν να κάνουν δεκτά τα νεώτερα στοιχεία και μελέτες της κυβέρνησης, που θα έδειχναν ότι η πραγματική μείωση είναι πολλαπλάσια. Εμφανίζουν έτσι «ετεροχρονισμένα» την εικόνα των μειώσεων που είχαν γίνει ως τον Ιούλιο του 2011 και όχι τις πραγματικές που έλαβαν χώρα κυρίως στο β΄εξάμηνο του έτους, με τις «πετσοκομμένες» ατομικές συμβάσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν στρατιές εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Στην ίδια μοίρα μαζί τους βρίσκονται, από την οπτική γωνία των ελεγκτών, οι κρατικοί υπάλληλοι που έχουν ειδικό μισθολόγιο. Με βάση τα ίδια στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ, οι απώλειες εισοδήματος -μεσοσταθμικά- δεν ξεπέρασαν το 15% και πρέπει να γίνουν πρόσθετες περικοπές στην περίοδο 2012-2015. Αν συγκριθούν με των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, ανοίγει «ψαλίδα» της τάξεως του 15%-20%.

Στο στόχαστρο μπαίνουν τώρα όμως και οι συντάξεις, τόσο οι επικουρικές, όσο και οι θεωρούμενες από το ΔΝΤ ως "υψηλές". Το ΔΝΤ «βλέπει» μέση μείωση συντάξεων στη διετία 2010-2011 της τάξεως του 15,7% και στο κείμενο που συνοδεύει τον πίνακα διαπιστώνει πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για μεγαλύτερες μειώσεις.

Η έκθεση αναγνωρίζει δηλαδή την ανάγκη προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων και αναφέρει πως οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν "χωρίς μείωση των συντάξεων… ωστόσο, κάποιες άλλες πραγματικές περικοπές θα είναι απαραίτητο, με στόχο υψηλότερα εισοδήματα συνταξιούχους, και αντανακλούν την ανάγκη για δίκαιη διανομή του πραγματικού βάρους προσαρμογής στην Ελλάδα (συντάξεις που αντιμετωπίζουν λιγότερες περικοπές μέχρι σήμερα)". Για αυτό «τσεκάρουν» τις κατηγορίες αυτές στον πίνακα με την ένδειξη πως απαιτούνται και νέα μέτρα την περίοδο 2012-2015.

Πού πέφτει από τώρα το "τσεκούρι"

Η αρχή για τις νέες περικοπές που θα συμφωνηθούν για την περίοδο 2012-2015 έγινε άμεσα, από τώρα κιόλας, με την αναδρομική μείωση κονδυλίων που αποφασίστηκε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Εκεί προβλέπεται γερό «τσεκούρι» στις κρατικές δαπάνες για συντάξεις. Τα κονδύλια που κόβονται «εδώ και τώρα» δείχνουν και ποιοι θα υποστούν πρώτοι τις νέες περικοπές:

- Συντάξεις πολιτικών υπαλλήλων: 36.073.000 ευρώ

- Συντάξεις στρατιωτικών, οργάνων ΕΛ.ΑΣ- Λ.Σ - Π.Σ κλπ: 23.976.000 ευρώ

- Συντάξεις δικαστικών λειτουργών :1.285.000 ευρώ

- Συντάξεις πρωθυπουργών & βουλευτών: 311.000 ευρώ

- Συντάξεις δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων: 2.830.000 ευρώ

- Συντάξεις κληρικών και πρώην ασφαλισμένων Τ.Α.Κ.Ε:. 726.000 ευρώ

- Συντάξεις υπαλλήλων ΟΣΕ: 799.000 ευρώ

http://pealsgr.blogspot.com/2012/04/15-30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: